Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 27.02.2010 11:50 Viestin aihe: |
|
|
Toki noista taulukkotiedoista voi valistunut jotain päätellä mutta pitäisin harrastelijalle kuitenkin parempana vaihtoehtona kotimaisen teräsmyyjän sivustoa jossa tietoa erilaisista terätyökaluihin tarkoitetuista teräksistä on melko kattavasti. Linkki ohessa.
http://www.puukko.info/ |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 27.02.2010 12:06 Viestin aihe: |
|
|
igorrock kirjoitti: | Toki noista taulukkotiedoista voi valistunut jotain päätellä mutta pitäisin harrastelijalle kuitenkin parempana vaihtoehtona kotimaisen teräsmyyjän sivustoa jossa tietoa erilaisista terätyökaluihin tarkoitetuista teräksistä on melko kattavasti. Linkki ohessa.
http://www.puukko.info/ |
Samaa mieltä. Eipä nuo koostumustaulukot kerro mitään, ellet ole opiskellut edes jonkinverran metallurgiaa. Hyvä linkki tosin eri teräksien koostumuksista, siitä kiitos!
Tuolta puukko infosta löytyy ihan hyvin perustietoa. Tosin sielläkin on ainakin ennen ollut ihan selviä asiavirheitäkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
PSy Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Syy 2007 Viestejä: 722
|
Lähetetty: 27.02.2010 12:12 Viestin aihe: |
|
|
Sarvikuono kirjoitti: | löyty netistä jopa ainekoostumus
Fe, <0.15%C, 16-18%Cr, 6-8%Ni, <2%Mn, <1%Si, <0.045%P, <0.03%S
eli ihmeen vähän kromia. Se sen varmaan tekee että terä on hyvä. |
Normaali tiskipöytäteräksessähän (outokummun 725) on 18% kromia ja 10% nikkeliä, sen karvalakkiversiossa (720) on noin ulkomuistista 18/8.
18% kromipitoisuus on erittäin tyypillistä rosterille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.02.2010 12:26 Viestin aihe: |
|
|
Tähän väliin humanistin huomio...
Eikö tuo eighteen-ten ole patarautaa? Minun kattiloissani ainakin lukee joissakin tuo 18/10. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
PSy Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Syy 2007 Viestejä: 722
|
Lähetetty: 27.02.2010 12:33 Viestin aihe: |
|
|
Jep, tämä 18/10 on just se kaikista tavallisin laatu mistä tehdään keittiövälineet.
Eli 18 kromia ja kymppi nikkeliä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 27.02.2010 13:06 Viestin aihe: |
|
|
Jaa normaalistikin niin vähän, homma selevä ja kiitos oikaisusta. Noh, teräksen tyyppi on silti 301 ja ei ole outokumpua nähnytkään _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
PSy Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Syy 2007 Viestejä: 722
|
Lähetetty: 27.02.2010 13:35 Viestin aihe: |
|
|
Taitaa kaikilla terästehtailla olla omat numerosarjat noille laaduille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 27.02.2010 14:12 Viestin aihe: |
|
|
Teräksen tyyppi 301 (vaihtoehtoinen merkintä EN 1.4310 tai SIS 2331) on tietyntyyppinen austenniittinen ruostumaton teräs. Vähän kuin Valion tai Arlan maito. Eli hyvin yleinen. Yleisiä käyttökohteita on esim. erilaiset seinäpanelit, koristelistat ja rungot.
Tyypillinen koostumus sille on Fe, <0.15%C, 16-18%Cr, 6-8%Ni, <2%Mn, <1%Si, <0.045%P, <0.03%S eli lähes samaa "tiskipöytäterästä". Muokkauksella siitäkin saadaan vähän erilaisia kiderakenteita.
18/10 tiskipöytäteräs on tyyppinä 304 tai korroosionkestävyyden suhteen A2. EDIT Näyttää osa 18/8 teröksistä menevän muiden seosaineiden lisäyksellä myös tähän luokkaan.
Outokumpu jalostaa näitä kuten Valio maitoa. Taitaa vain heidän teräs olla aina normia parempaa....
Nämä EN DIN SIS ym. tyypit ovat yleismaailmallisia. samoin nämä 301,302,... numerot. Tehtaasta riippumattomia. Se on kokonaan eri tarina kun aletaan jotakin terästä virittämään johonkin käyttötarkoitukseen muokkauksen ja lämpökäsittelyn avulla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
PSy Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Syy 2007 Viestejä: 722
|
Lähetetty: 27.02.2010 15:25 Viestin aihe: |
|
|
Tässä vielä eri standardien ristiinkytkentätaulukko:
http://www.outokumpu.com/pages/Page____4054.aspx
Eipä näy Outokumpu enää käyttävän noita 7xx numeroita jotka oli käytössä siellä työjellesäni takavuosina.
Viimeinen muokkaaja, PSy pvm 27.02.2010 16:23, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 27.02.2010 15:33 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | Teräksen tyyppi 301 (vaihtoehtoinen merkintä EN 1.4310 tai SIS 2331) on tietyntyyppinen austenniittinen ruostumaton teräs. Vähän kuin Valion tai Arlan maito. Eli hyvin yleinen. Yleisiä käyttökohteita on esim. erilaiset seinäpanelit, koristelistat ja rungot. |
Tää mein "type 301" on jaappanialaista terästä, sen verta luin kehuja paketista ennenko repäsin auki. Onko niillä siellä samat koodit käytössä? Ihmetyttää hieman, jos jostain tiskipöytäpellistä on noin saakutin hyvä terä saatu tehtyä. On monet kalat ja kinkut vuoltu viipaleiksi nimittäin tuon kanssa, teroitettu vasta kerran ja sen jälkeen puikotettu satunnaisesti.
edit: äh. taitaa toi type 301 tarkottaa jotain mallia eikä liity mitenkään itte kapineeseen http://www.chroma.us/ _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hirvas-Pieti Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 02 Maa 2011 Viestejä: 32 Paikkakunta: Posio
|
Lähetetty: 04.03.2011 00:13 Viestin aihe: |
|
|
Jos tässäkin sallitaan vanhojen muistelu niin 1960-luvun puolessavälissä käväisimme Rovaniemeltä luokkaretkellä Pohjois-Saksassa, bussilla, mikä oli tuolloin varsin uraaurtava suoritus. Lyypekissä ostin metsästysalan liikkeestä saksalaisen metsästysveitsen, valmistajaa en muista, mutta Solingenissa oli tehty. Läpimenevä, kahvan levyinen ruoto (vai mikä se on), kahva rypyliäistä saksanhirveä, pieni väistösuojus, terä tikarinmallinen mutta teroitus vain toisella puolin, hamara tyveä kohti vahvasti paksuneva.
Sen muistan että loivan kärjen vuoksi oli vaikea sipaista leivälle voita, oli vähän kuin laihialaisten voiveitsellä, eli naskalilla. Tuppi tummanruskeaa nahkaa, nepparilla oleva pitosilmukka puukonkahvan yläpäässä niinkun n.s. partiolaispuukoilla, aivan tupen alapäässä niklattu, poikkipäinen hela ettei veitsen kärki menisi vahingossa reiteen.
Keskustelun kannalta olennaista oli, että terä oli ruostumaton, mikä oli meillä tuolloin aika lailla tuntematon asia. Ne jotka tiesivät sanoivat siihen aikaan, että ruostumattoman saa kyllä jopa terävämmäksi kuin hiiliteräksisen, mutta että se ei pidä terää hyvin. Ainakin piti paikkansa että veitsen sai hiottua hyvin teräväksi. terän pitävyydestä en osaa sanoa, koska terän muoto teki kapineesta huonon vuolupuukon -- no eipä se ollut sellaiseen tarkoitettu.
Asianhan täytyy olla niin, että rosteripuukon terän ominaisuudet riippuvat täysin teräksen koostumuksesta, terän valmistusmenetelmästä, lämpökäsittelystä kaikkineen, terän muotoilusta ja sitten vielä ihan viimeiseksi hionnasta ja siihen ehkä liittyvästä viimeistelykiilloituksesta. Eli yleistäminen on vaikeaa. On nauhasta stanssattua halpisrosteria jolla voi olla paikkansa vaikkapa venepuukkona, on huippuhyviä (käyttötarkoitukseensa) ja kaikkea siltä väliltä. _________________ Samma på svenska. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 04.03.2011 05:05 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Asianhan täytyy olla niin, että rosteripuukon terän ominaisuudet riippuvat täysin teräksen koostumuksesta, terän valmistusmenetelmästä, lämpökäsittelystä kaikkineen, terän muotoilusta ja sitten vielä ihan viimeiseksi hionnasta ja siihen ehkä liittyvästä viimeistelykiilloituksesta. Eli yleistäminen on vaikeaa. On nauhasta stanssattua halpisrosteria jolla voi olla paikkansa vaikkapa venepuukkona, on huippuhyviä (käyttötarkoitukseensa) ja kaikkea siltä väliltä. |
Juuri näin, nykyisin terän ruostuvuus/ruostumattomuus ei millään lailla enää korreloi sitä miten teräväksi sen saa teroitettua. Kunhan vaan valitaan po. käyttöön sopiva laatu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ardennie Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Huh 2010 Viestejä: 1894
|
Lähetetty: 25.05.2011 17:21 Viestin aihe: |
|
|
JoneK kirjoitti: | Onko kellään muuten tietoa (oikeasti) rst-puukoista jotka kykenisivät kilpailemaan terän kulutuskestävyydessä perinteiselle hiiliteräkselle? |
Parhaimmilla ruostumattomilla "super"teräksillä on moninkertainen kulutuskestävyys verrattuna parhaisiin hiiliteräksiin. Hyvä esimerkki näistä uusista teräksistä on RWL-34 -pulveriteräs. Kun terän lämpökäsittely on suoritettu hyvin ja teräkulma on oikea, pystyy RWL-34 teräisellä nylkyveitsellä nylkemään 2 kpl hirveä ilman väliteroitusta. Hyvällä hiiliteräspuukolla pystyy nylkemään noin puoli hirveä ennen kuin pitää alkaa teroituspuuhiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9505
|
Lähetetty: 25.05.2011 21:49 Viestin aihe: |
|
|
Ardennie kirjoitti: | JoneK kirjoitti: | Onko kellään muuten tietoa (oikeasti) rst-puukoista jotka kykenisivät kilpailemaan terän kulutuskestävyydessä perinteiselle hiiliteräkselle? |
Parhaimmilla ruostumattomilla "super"teräksillä on moninkertainen kulutuskestävyys verrattuna parhaisiin hiiliteräksiin. Hyvä esimerkki näistä uusista teräksistä on RWL-34 -pulveriteräs. Kun terän lämpökäsittely on suoritettu hyvin ja teräkulma on oikea, pystyy RWL-34 teräisellä nylkyveitsellä nylkemään 2 kpl hirveä ilman väliteroitusta. Hyvällä hiiliteräspuukolla pystyy nylkemään noin puoli hirveä ennen kuin pitää alkaa teroituspuuhiin. |
Ihanko tieteellinen fakta? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heikka Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Lok 2008 Viestejä: 111
|
Lähetetty: 18.06.2011 21:30 Viestin aihe: |
|
|
Omien kokemusten perustella voin myös todeta että hirven käsittelyssä pulveriteräkset (RWL-34, AST-34, yms.) ovat aivan toista luokkaa kuin perinteiset hiiliterät. Sitten vielä se että ne ei ota makua,eikä ruostu vaikka laittaa verisenä tupeen. Teräs on monin verroin kalliimpaa vs. hiiliteräs. Takominen on erittäin haastavaa ja karkaisu vaatii uunin. Loppukäyttäjän kannalta näissä "uusissa" terämateriaaleissa on se ongelma, että ne on hieman kostikkaampia teroittaa kuin hiiliterät. Itse olen ainakin joutunut hylkäämään kaikki kivestä tehdyt teroitusvälineet. Nykyisin käytän ainoastaan victorinox:n ovaalia timanttipuikkoa. Sillä hoituu vaivatta myös uudet pulverimateriaalit. Tietysti pitää osata käyttää puikkoa ja olla varovainen ettei vedä kulmaa pieleen, mutta muutama kevyt pyykäisy kahden hirven jälkeen ja taas voi ajaa vaikka parran. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|