Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Jahikainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Hei 2008 Viestejä: 130 Paikkakunta: Kangasniemi
|
Lähetetty: 28.06.2009 19:48 Viestin aihe: |
|
|
Ite ei oo tullu nyt tehtyä, mutta tuosta suolaamisesta tuli mieleen, että se ei ole mitenkään välttämätöntä. Säilyyvät ja maistuuvat elukoille muutenkin.
Ite oon aikasemmin tehny 1,5m pitkiä ja sitomiskohdalta paksuus n. 15cm. Hyvin kuivaa sisältäkin ku harvakseltaan asettelee kuivamaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
poikateeri Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2007 Viestejä: 912
|
Lähetetty: 10.07.2009 02:05 Viestin aihe: |
|
|
kyllä ne halakasijalta 30-40 cm kerpukki ladosas ihan hyvin kuivuu ku tullee niitä poroille aina pari sattaa vuojessa tehtyä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hoopo Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Syy 2004 Viestejä: 269 Paikkakunta: Liminka
|
Lähetetty: 10.07.2009 19:46 Viestin aihe: |
|
|
Vuohille tullut tehtyä joku sata vuodessa ja en ole kertaakaan suolannut. Ilmava paikka sitten missä kuivaa. Ite laitoin nyt kuivaan pellin alle ulkotilaan. Siirtelen sitten kohta sisälle.
Jos tuosta tyvipuolesta poistaa lehdet, kun sitoo niin ei ole sitten homehtumisen vaaraa niin paljon.
Nämä kerputhan on sitten vähän kuin namupaloja. Pääruoaksi saisi tehdä tuhansia kerppuja. Mutta hyvin ne maistuu talvella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koiramies Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Maa 2004 Viestejä: 537 Paikkakunta: Satakunta/Pirkanmaa
|
Lähetetty: 10.07.2009 23:21 Viestin aihe: |
|
|
Kaks vuohta syö 300 kerppua talvessa
En oo koskaan suolannu, hyvin on kelvannu.
Kauriit syö kans ja peurat ihan hyvin ilman suolaa mutta suola tietysti saattais parantaa menekkiä. Pitää kokeilla. _________________ kuinka monta päivää on syksyyn ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Simo52 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Huh 2005 Viestejä: 590
|
Lähetetty: 14.07.2009 22:07 Viestin aihe: |
|
|
Hoopo kirjoitti: | Nämä kerputhan on sitten vähän kuin namupaloja. Pääruoaksi saisi tehdä tuhansia kerppuja. Mutta hyvin ne maistuu talvella. |
Kerputha tosiaan ovat makupaloja korkean valkuaispitoisuutensa takia. Muistaakseni valkuaispitoisuus niissä keskikesäisissä oksankärjissä on helposti puolitoistakertainen hyvään heinään verrattuna. Oksankärkiä syövien eläinten ruokavaliossa (esimerkiksi Korkeasaaressa) ei voi heinää käyttää korvikkerehuna valkuaisen saantia vaarantamatta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
poikateeri Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2007 Viestejä: 912
|
Lähetetty: 17.07.2009 23:19 Viestin aihe: |
|
|
Normaali kilpaporolle me ollaan ruukattu antaa tuommonen tai puolikas per päivä. Paksuja nuo on mutta silti kuivuu koska ensin muutama päivä talon seinää vasten ja sitten liiteriin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tnsdl Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 30 Maa 2005 Viestejä: 22
|
Lähetetty: 24.09.2009 13:28 Viestin aihe: |
|
|
Mihinkä aikaan vuodesta olette yleensä alkaneet kerpuja viämään ruokintapaikoille ? Mulla olis kesällä tehtyjä kerpuja ja ruokintapaikalla ovat nyt peurat ruvenneet kaura ja omena kasalla käymään, jokohan sinne kannattais kohta myös kerpuja viedä ? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ulkku Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 18 Mar 2008 Viestejä: 53
|
Lähetetty: 24.09.2009 14:49 Viestin aihe: |
|
|
Onko kukaan kuivannut kerppuja kylmäilmakuivurin tuulitunnelissa? Onko turhaa hifistelyä tai rajua käsittelyä?
Kuivuisi nopeaa ja paikka olisi pimeä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tupella Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Tou 2007 Viestejä: 5313
|
Lähetetty: 24.09.2009 20:17 Viestin aihe: |
|
|
Pohjoiskarjalainen nyrkkisääntö oli, että kerput on syytä tehdä kun leppä alkaa piimiä. Se "piimä" tarkoitti kirvoja, jotka tuottivat valkoista höytyvää. Iso osa lehvästöstä on tuolloin vielä kehittymässä, joten ravinteet ovat kohdallaan ainakin peuralle ja kauriille, jotka pyrkivät varmistamaan korkean liukoisen ravinnon osuuden selluun verrattuna. Kerpun koko onkin tullut tässä keskustelussa selväksi; yksittäiset kerput kammitsoitiin tyveltä oksanhaarukoiden avulla pariksi, jonka sai kätevästi orteen ylösalaisin roikkumaan hyvin tuuletettuun paikkaan kuten latoon. Yleensä ei suolattu kerppuja, jotka oli kotieläimille tarkoitettuja, muttei se kyllä haitannutkaan. Kammitsalukua seurattiin, mutten muista montako kerppuparia piti varata yhtä käkkäräpäätä varten talveksi heinän kyytipojiksi. Ehkä tuo koiramiehen 70- 80 kammitsaa /vuohi antaa hyvän vertailuluvun. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 17.08.2010 13:40 Viestin aihe: |
|
|
Alkukesästä kaadoin pari pihakoivua ja oksista tein jonkinlaisia kerppuja, suolasin ja laitoin varaston ulkoseinälle kuivumaan. Kiireiden keskellä unohtuivat siihen, enkä saanut vietyä varastoon sisälle.
Nyt on lehdet kuivia ja ruskeita (pitäisikö olla vihreitä?) kelpaavatkohan peuroille/kauriille tuollaisina? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jahtireppu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Huh 2005 Viestejä: 3338
|
Lähetetty: 17.08.2010 14:48 Viestin aihe: |
|
|
Samat tepposet kävi mullekin. Aurinko on ne varmaan polttanut. Jonkun verran sain sisälle ulkovarastoon ja ne ovat aivan vihreitä, kun ovat saaneet olla auringolta suojassa. Luulen, että nuo kellastuneet ei kelpaa peuroille, varmaa tietoa ei ole. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tupella Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Tou 2007 Viestejä: 5313
|
Lähetetty: 17.08.2010 17:16 Viestin aihe: |
|
|
Sorkkaotuksethan syö heleimpänä kesäpäivänäkin kuivia lehtiä, miksei sitten niille mieluisen mutta vaarallisen viljaruokinnan yhteydessä talvella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RacingLada Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Maa 2008 Viestejä: 370
|
Lähetetty: 18.08.2010 23:43 Viestin aihe: |
|
|
Hetkessä häviää kuivatut niputkin, navetan vintissä kuivumassa viitisenkymmentä parimetristä koivua ja pihlajata. Mukava sitten talvella lampaille syötellä. _________________ Pienpetopyytäjä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pööpöö Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2013 Viestejä: 258
|
Lähetetty: 13.07.2013 13:53 Viestin aihe: |
|
|
Itse rein kerppuja pajusta, pihlajasta ja koivusta. Pajua ja koivua eniten.
Pakettiauton peräkontti kattoon asti täynnä ja kotona niputtelin kerput. Mietin mihin saan ne yön yli kun en klo 3 yöllä jaksanut kuskata toisaalle, sain idean latoa ne tallin lattialle ja joka kerrokseen suolaa (hienoa ei karkeaa) suola liukeni todella mukavasti hikoileviin kerppuihin ja nyt kuivamassa on ns pikasuolattuja kerppuja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pööpöö Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2013 Viestejä: 258
|
Lähetetty: 13.07.2013 14:24 Viestin aihe: |
|
|
Itse rein kerppuja pajusta, pihlajasta ja koivusta. Pajua ja koivua eniten.
Pakettiauton peräkontti kattoon asti täynnä ja kotona niputtelin kerput. Mietin mihin saan ne yön yli kun en klo 3 yöllä jaksanut kuskata toisaalle, sain idean latoa ne tallin lattialle ja joka kerrokseen suolaa (hienoa ei karkeaa) suola liukeni todella mukavasti hikoileviin kerppuihin ja nyt kuivamassa on ns pikasuolattuja kerppuja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|