OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kerppujen teko
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jahikainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Hei 2008
Viestejä: 130
Paikkakunta: Kangasniemi

LähetäLähetetty: 28.06.2009 19:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite ei oo tullu nyt tehtyä, mutta tuosta suolaamisesta tuli mieleen, että se ei ole mitenkään välttämätöntä. Säilyyvät ja maistuuvat elukoille muutenkin.
Ite oon aikasemmin tehny 1,5m pitkiä ja sitomiskohdalta paksuus n. 15cm. Hyvin kuivaa sisältäkin ku harvakseltaan asettelee kuivamaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
poikateeri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2007
Viestejä: 912

LähetäLähetetty: 10.07.2009 02:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllä ne halakasijalta 30-40 cm kerpukki ladosas ihan hyvin kuivuu ku tullee niitä poroille aina pari sattaa vuojessa tehtyä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Hoopo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Syy 2004
Viestejä: 269
Paikkakunta: Liminka

LähetäLähetetty: 10.07.2009 19:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vuohille tullut tehtyä joku sata vuodessa ja en ole kertaakaan suolannut. Ilmava paikka sitten missä kuivaa. Ite laitoin nyt kuivaan pellin alle ulkotilaan. Siirtelen sitten kohta sisälle.
Jos tuosta tyvipuolesta poistaa lehdet, kun sitoo niin ei ole sitten homehtumisen vaaraa niin paljon.

Nämä kerputhan on sitten vähän kuin namupaloja. Pääruoaksi saisi tehdä tuhansia kerppuja. Mutta hyvin ne maistuu talvella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koiramies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Maa 2004
Viestejä: 537
Paikkakunta: Satakunta/Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 10.07.2009 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaks vuohta syö 300 kerppua talvessa Smile
En oo koskaan suolannu, hyvin on kelvannu.
Kauriit syö kans ja peurat ihan hyvin ilman suolaa mutta suola tietysti saattais parantaa menekkiä. Pitää kokeilla.
_________________
kuinka monta päivää on syksyyn ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Simo52
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Huh 2005
Viestejä: 590

LähetäLähetetty: 14.07.2009 22:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hoopo kirjoitti:
Nämä kerputhan on sitten vähän kuin namupaloja. Pääruoaksi saisi tehdä tuhansia kerppuja. Mutta hyvin ne maistuu talvella.


Kerputha tosiaan ovat makupaloja korkean valkuaispitoisuutensa takia. Muistaakseni valkuaispitoisuus niissä keskikesäisissä oksankärjissä on helposti puolitoistakertainen hyvään heinään verrattuna. Oksankärkiä syövien eläinten ruokavaliossa (esimerkiksi Korkeasaaressa) ei voi heinää käyttää korvikkerehuna valkuaisen saantia vaarantamatta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
poikateeri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2007
Viestejä: 912

LähetäLähetetty: 17.07.2009 23:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä



Normaali kilpaporolle me ollaan ruukattu antaa tuommonen tai puolikas per päivä. Paksuja nuo on mutta silti kuivuu koska ensin muutama päivä talon seinää vasten ja sitten liiteriin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
tnsdl
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Maa 2005
Viestejä: 22

LähetäLähetetty: 24.09.2009 13:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mihinkä aikaan vuodesta olette yleensä alkaneet kerpuja viämään ruokintapaikoille ? Mulla olis kesällä tehtyjä kerpuja ja ruokintapaikalla ovat nyt peurat ruvenneet kaura ja omena kasalla käymään, jokohan sinne kannattais kohta myös kerpuja viedä ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ulkku
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 18 Mar 2008
Viestejä: 53

LähetäLähetetty: 24.09.2009 14:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kukaan kuivannut kerppuja kylmäilmakuivurin tuulitunnelissa? Onko turhaa hifistelyä tai rajua käsittelyä?
Kuivuisi nopeaa ja paikka olisi pimeä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 24.09.2009 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjoiskarjalainen nyrkkisääntö oli, että kerput on syytä tehdä kun leppä alkaa piimiä. Se "piimä" tarkoitti kirvoja, jotka tuottivat valkoista höytyvää. Iso osa lehvästöstä on tuolloin vielä kehittymässä, joten ravinteet ovat kohdallaan ainakin peuralle ja kauriille, jotka pyrkivät varmistamaan korkean liukoisen ravinnon osuuden selluun verrattuna. Kerpun koko onkin tullut tässä keskustelussa selväksi; yksittäiset kerput kammitsoitiin tyveltä oksanhaarukoiden avulla pariksi, jonka sai kätevästi orteen ylösalaisin roikkumaan hyvin tuuletettuun paikkaan kuten latoon. Yleensä ei suolattu kerppuja, jotka oli kotieläimille tarkoitettuja, muttei se kyllä haitannutkaan. Kammitsalukua seurattiin, mutten muista montako kerppuparia piti varata yhtä käkkäräpäätä varten talveksi heinän kyytipojiksi. Ehkä tuo koiramiehen 70- 80 kammitsaa /vuohi antaa hyvän vertailuluvun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 17.08.2010 13:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Alkukesästä kaadoin pari pihakoivua ja oksista tein jonkinlaisia kerppuja, suolasin ja laitoin varaston ulkoseinälle kuivumaan. Kiireiden keskellä unohtuivat siihen, enkä saanut vietyä varastoon sisälle.

Nyt on lehdet kuivia ja ruskeita (pitäisikö olla vihreitä?) kelpaavatkohan peuroille/kauriille tuollaisina?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Jahtireppu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2005
Viestejä: 3338

LähetäLähetetty: 17.08.2010 14:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samat tepposet kävi mullekin. Aurinko on ne varmaan polttanut. Jonkun verran sain sisälle ulkovarastoon ja ne ovat aivan vihreitä, kun ovat saaneet olla auringolta suojassa. Luulen, että nuo kellastuneet ei kelpaa peuroille, varmaa tietoa ei ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 17.08.2010 17:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sorkkaotuksethan syö heleimpänä kesäpäivänäkin kuivia lehtiä, miksei sitten niille mieluisen mutta vaarallisen viljaruokinnan yhteydessä talvella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RacingLada
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Maa 2008
Viestejä: 370

LähetäLähetetty: 18.08.2010 23:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hetkessä häviää kuivatut niputkin, navetan vintissä kuivumassa viitisenkymmentä parimetristä koivua ja pihlajata. Mukava sitten talvella lampaille syötellä.
_________________
Pienpetopyytäjä
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pööpöö
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2013
Viestejä: 258

LähetäLähetetty: 13.07.2013 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse rein kerppuja pajusta, pihlajasta ja koivusta. Pajua ja koivua eniten.
Pakettiauton peräkontti kattoon asti täynnä ja kotona niputtelin kerput. Mietin mihin saan ne yön yli kun en klo 3 yöllä jaksanut kuskata toisaalle, sain idean latoa ne tallin lattialle ja joka kerrokseen suolaa (hienoa ei karkeaa) suola liukeni todella mukavasti hikoileviin kerppuihin ja nyt kuivamassa on ns pikasuolattuja kerppuja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pööpöö
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2013
Viestejä: 258

LähetäLähetetty: 13.07.2013 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse rein kerppuja pajusta, pihlajasta ja koivusta. Pajua ja koivua eniten.
Pakettiauton peräkontti kattoon asti täynnä ja kotona niputtelin kerput. Mietin mihin saan ne yön yli kun en klo 3 yöllä jaksanut kuskata toisaalle, sain idean latoa ne tallin lattialle ja joka kerrokseen suolaa (hienoa ei karkeaa) suola liukeni todella mukavasti hikoileviin kerppuihin ja nyt kuivamassa on ns pikasuolattuja kerppuja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 3 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com