Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8946 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 22.11.2022 13:04 Viestin aihe: |
|
|
Täällä ny kaikki menee aina ihan täydellisesti... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Weis Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 11 Mar 2022 Viestejä: 101
|
Lähetetty: 22.11.2022 14:18 Viestin aihe: |
|
|
Pistänpä lusikkani tähänkin.
Riiputus hyvä…mutta jos ei ole mahdollisuutta siihen kuten itselläni kevätpukki sesongin aikana niin ihan vaan isolla pöydällä homman hoitelen.
Sisukset peltoon heti kaadon jälkeen, sitten sieltä ruho pöydälle. Nahka irti ja lihat sopiviksi paloiksi. Antaa palojen liota kylmässä vedessä pari tuntia…sitten vaan pakastimeen.
Kun iskee lihan himo niin se on sitten 140 asteen lämmössä 5-6 h ja jo on mureaa syötävää pöydässä.
Onhan näitä tapoja monia.
Mutta kukin tyylillään… |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8946 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 22.11.2022 14:28 Viestin aihe: |
|
|
Monta kevätpukkia tullu ammuttua arkena klo 22-23 aikoihin. Aamulla kuuden jälkeen herätys töihin, ni ei siinä oikeen huvita alkaa palottelee enää. Siitä tuli aikanaan toi ajatus riiputusjääkaapista... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Weis Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 11 Mar 2022 Viestejä: 101
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8946 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 22.11.2022 14:54 Viestin aihe: |
|
|
Ei kai siin mitään, jos tykkää yöllä käsitellä saalista. Mä vaan oon tämmönen laiska...  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21370 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 06:41 Viestin aihe: |
|
|
Markus-sedältä tuli taas vähän settiä kauden alle.
Taidan tehdä semmoiset Freddy Kruger-hanskat lihanleikkuuseen
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Heero Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tou 2021 Viestejä: 2545
|
Lähetetty: 27.09.2023 08:24 Viestin aihe: |
|
|
Teillä taitaa olla useampia leikkaajia. Itse pärjään kolmella veitsellä. Tai oikeastaan kahdella. Rusakolle olisi hyvä olla vielä yksi pienempi. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12530
|
Lähetetty: 27.09.2023 08:42 Viestin aihe: |
|
|
Weis kirjoitti: | Pistänpä lusikkani tähänkin.
Riiputus hyvä…mutta jos ei ole mahdollisuutta siihen kuten itselläni kevätpukki sesongin aikana niin ihan vaan isolla pöydällä homman hoitelen.
Sisukset peltoon heti kaadon jälkeen, sitten sieltä ruho pöydälle. Nahka irti ja lihat sopiviksi paloiksi. Antaa palojen liota kylmässä vedessä pari tuntia…sitten vaan pakastimeen.
Kun iskee lihan himo niin se on sitten 140 asteen lämmössä 5-6 h ja jo on mureaa syötävää pöydässä.
Onhan näitä tapoja monia.
Mutta kukin tyylillään… | Lihojen liottaminen vedessä? Veren poisto vai jäähdytys vai mikä on tarkoitus?
Eikö ne ole tympeitä vakumoida märkinä? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21370 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 08:53 Viestin aihe: |
|
|
Heero kirjoitti: | Teillä taitaa olla useampia leikkaajia. Itse pärjään kolmella veitsellä. Tai oikeastaan kahdella. Rusakolle olisi hyvä olla vielä yksi pienempi. |
Periaatteessahan kauris/peurahomma on tuonut sen, että oikeastaan jokainen joutuu ennen pitkää löytämään itsestään sen ”sisäisen lihanleikkaajan”.
Itellä on tosiaan ollut se tapa jokusen vuoden, että otan satsin veitsiä kauden alla, jyvitän postikulut koko mällille. Omaan käyttöön jätän jotain, nyt teroittimen yms. Ja loput omakustannushintaan porukalle. Esimerkiksi Suomessa tommoinen teurastajan veitsikotelo taitaa maksaa joku 30…40e, porukalle olen myynyt noita kympillä. Samoin ammattilaadun veitset on kohtuu järkevän hintaisia, toki yleinen hintatason nousu näkyi. Nyt hinnat jahtikavereillle 12e…14e bounereille ja nylkypuukoille 16e. Taisin ottaa nyt 4...5 erimallisella kahvalla, ihan mielenkiintoista päästä käpistelemään "livenä".
Yksi etu on varmaan sekin, että porukalla alkaa olla "lihanleikkuuseen" pyhitetyt veitset, eikä se "jauhelihavärkkien irroittelijakaan" leikkaa millään ruosteisella tuppipuukolla. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17412 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 08:53 Viestin aihe: |
|
|
Pari kaurista tuli pilputtua, pari ja puolituntia siivouksineen ihan keittiön pöydällä.
Vein lihat purkitukseen eilen, siitäpä se kausi alkaa. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21370 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 10:01 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Ja se pitää sanoa että niitä oikeita tapoja leikata on useampi, lähinnä se mitä halutaan lopputuotteena.
Itse teen valtaosan luuttomana palasteluna, luullinen on ihan yhtä oikea tapa jos pitää keittelystä ja hauduttelusta.
Ehkä sen tekeminen itselle selväksi mitä lajia ottaa ennen ensimmäistäkään viiltoa.
-itse palvaan kinkut yleensä, potkat pois jlihaan.
-lapa jlihaan tai kokonaisena uuniin.
-fileet kokonaisema grilliin pekonikääreeseen.
-kaula jliha tai pulletpeura.
-kyljet jliha tai kesänalla grilliin kokonaisena ribsinä
|
Eka peura tähän kauteen leikattu. Perinteisesti ”videon katsominen alle” ja sitten miekkailemaan. Hidastahan tuo on ja yllättävän hakusessa taas, erityisesti takakinkun irroitus ja osin purkukin.
- Etulavat irti --> Nämä kokonaan jauhelihavärkiksi ”vertymättömiltä osilta”
- Sisäfileet kokonaisina pakkaseen
- Ulkofileistä maanomistajanpala ja pihvivärkkinä pakkaseen
- Kyljet vertymättömin osin ribseiksi ”puolimittaisena”
- Niska pariin pätkään, vähän muuta lihaa kylkeen ja äiteelle lihakeittovärkiksi
- Takakinkuista potkat jauhelihaan
- Takakinkun paisteista ”mopontankkipaistin” jätin kokonaiseksi.
- Paahtopaistit kokonaisena pakkaseen, luultavasi pintapaisto ja kevyt uunitus
- Pyöröpaisti kokonaisena pihvivärkiksi
- Ulkopaisti pihvivärkiksi
- Sisäpaisti pakastamatta, tänään pitäisi kokata. Ehkä vedän pihvejä tästä. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6439
|
Lähetetty: 27.09.2023 10:07 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | valmet 412s kirjoitti: | Ja se pitää sanoa että niitä oikeita tapoja leikata on useampi, lähinnä se mitä halutaan lopputuotteena.
Itse teen valtaosan luuttomana palasteluna, luullinen on ihan yhtä oikea tapa jos pitää keittelystä ja hauduttelusta.
Ehkä sen tekeminen itselle selväksi mitä lajia ottaa ennen ensimmäistäkään viiltoa.
-itse palvaan kinkut yleensä, potkat pois jlihaan.
-lapa jlihaan tai kokonaisena uuniin.
-fileet kokonaisema grilliin pekonikääreeseen.
-kaula jliha tai pulletpeura.
-kyljet jliha tai kesänalla grilliin kokonaisena ribsinä
|
Eka peura tähän kauteen leikattu. Perinteisesti ”videon katsominen alle” ja sitten miekkailemaan. Hidastahan tuo on ja yllättävän hakusessa taas, erityisesti takakinkun irroitus ja osin purkukin.
- Etulavat irti --> Nämä kokonaan jauhelihavärkiksi ”vertymättömiltä osilta”
- Sisäfileet kokonaisina pakkaseen
- Ulkofileistä maanomistajanpala ja pihvivärkkinä pakkaseen
- Kyljet vertymättömin osin ribseiksi ”puolimittaisena”
- Niska pariin pätkään, vähän muuta lihaa kylkeen ja äiteelle lihakeittovärkiksi
- Takakinkuista potkat jauhelihaan
- Takakinkun paisteista ”mopontankkipaistin” jätin kokonaiseksi.
- Paahtopaistit kokonaisena pakkaseen, luultavasi pintapaisto ja kevyt uunitus
- Pyöröpaisti kokonaisena pihvivärkiksi
- Ulkopaisti pihvivärkiksi
- Sisäpaisti pakastamatta, tänään pitäisi kokata. Ehkä vedän pihvejä tästä. |
Ulko- ja pyöröpaisti pihveiksi? Vähän sitkeää on. Vai oliko vasa? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21370 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.09.2023 10:23 Viestin aihe: |
|
|
Ylivuotinen.
Eihän noi kaikki ole "parasta pihvilihaa", silti on pakkasesta kadonnut. Meillä se pihvihomma on sitä "arkiruokaa". Ja riippuu varmaan vähän siitä kokistakin, mimmosta tulee.
Toki, tota kuivalihahommaakin voi osalla koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15287
|
Lähetetty: 27.09.2023 10:42 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on tänä vuonna pidetty ryhmille hieman sellaista perustason lihakoulutusta, kun nyt on siirrytty siihen, että metsästysseuran osuus lihoista käsitellään ammattimaisessa leikkaamossa ja pakataan sitten kammiovakuumikoneella lihaosittain ja labelit päälle, että tiedetään mitä pakkauksissa on. Haaste oli siinä, että nämä seuran hirvet olivat ns. "työllä pilattu" ennen kuin ne olivat leikkaamossa.
Eli lähdettiin ihan siitä, että miten hirvi pitää suolistaa, miten se pitää nylkeä ja esimerkiksi se oli täysin mystinen homma osalle, että karistinluuta ei saakaan sahata halki...
Hirveää nillitystähän tästä tuli ja sanontoja "niille nyt ei kelpaa koskaan mikään, vaikka kuinka hyvin tekisi". Mutta kun kärsivällisesti selitettiin, että mikä aiheuttaa mitäkin ja minkä takia ei ole ihan sama, että miten ruho raakapaloitellaan, niin alkoi mennä jakeluun pikkuhiljaa.
Lopulta se sai ymmärtämään asioita, kun kävivät seuraamassa lihanleikkuuta, niin huomasivat a) miten se tehdään oikein ja b) miten jokainen vaihe aiemmin vaikuttaa tähän vaiheeseen.
---
Seuratasolla se, että me maksamme hieman siitä, että hirvenlihat paloitellaan ja pakataan nykystandardien mukaan, aiheutti aluksi sönkötystä. "Ei niitä ole ennenkään", "kyllä on ihme, että pitää näin" jne, mutta kun nyt on kaksi vuotta tällaisia lihoja huutokaupattu peijaisissa, niin on ääni muuttunut kellossa. Yleensä ennen on tapahtunut aina niin, että tulos on jäänyt heikoksi ja huutokaupan lopussa hinnat romahtavat. Nyt kävi niin, että vaikka huutokaupattavaa oli enemmän, ne lihat revittiin käsistä ja hinta päinvastoin nousi loppua kohden. Eli se kustannus mikä maksetaan leikkaamisesta ja pakkaamisesta, tulee moninkertaisena takaisin.
---
Oikeastaan eniten tässä seuratason lihahommassa asiaan vaikuttaa eri henkilöiden lähtötasoerot ja näkemyserot. Seuran vanhin polvi on sellaista, joka on tottunut siihen, että hirvestä tehdään lihakeittoa ja ne hirvet sitten myös sitä silmälläpitäen mäskätään. Sitten taas osa on niitä, joiden mielestä jauheliha on maailmasta parasta ja kaikki jauhetaan. Sitten on tällaisia meikäläisiä, jotka erittelevät kaikki paistiosat ja pakkaavat ne vakuumiin ja usein vielä osiin, joissa ne ovat kertaruoanlaittoa varten sopivissa annoksissa.
Näiden asioiden yhteensovittaminen on vaikeaa. Myös se on vaikeaa, että osalla porukasta on hyvin, hyvin vaikea ymmärtää toisia ihmisiä ja vain oma näkemys nähdään järkevänä. Nyt käytäntö on osoittanut, että ainakin ns. suuri yleisö pitää siitä, että hirvenlihat on pakattu mahdollisimman yhtenevästi "kaupan lihojen" tyyliin, jolloin niiden loppukäyttö on helppoa ja sujuvaa ja ylipäätään niiden lihapakettien sisällöstä saa jotain tolkkua... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15287
|
Lähetetty: 27.09.2023 10:46 Viestin aihe: |
|
|
Tänä vuonna sitten tehtiin sellainen muutos peijaisten arpajaisissa, että arpajaispalkinnoksi kerättiin lajitelma lihaa. Ennen tämä tehtiin niin, että pääpalkintona oli kokonainen hirven lapa, jäisenä tottakai... Tämäkin nähtiin vastaanottajapuolella positiivisena, vaikka osa ukoista oli sitä mieltä, että kyllä nyt on arvo laskenut arpajaisissa, kun ei edes kokonaista lapaa saa voittaja, siitähän on niin hyvä tehdä keittoa, kun sahaa palasiin! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|