OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8401
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 22.11.2022 13:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä ny kaikki menee aina ihan täydellisesti...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weis
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Mar 2022
Viestejä: 101

LähetäLähetetty: 22.11.2022 14:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pistänpä lusikkani tähänkin.
Riiputus hyvä…mutta jos ei ole mahdollisuutta siihen kuten itselläni kevätpukki sesongin aikana niin ihan vaan isolla pöydällä homman hoitelen.
Sisukset peltoon heti kaadon jälkeen, sitten sieltä ruho pöydälle. Nahka irti ja lihat sopiviksi paloiksi. Antaa palojen liota kylmässä vedessä pari tuntia…sitten vaan pakastimeen.
Kun iskee lihan himo niin se on sitten 140 asteen lämmössä 5-6 h ja jo on mureaa syötävää pöydässä.
Onhan näitä tapoja monia.
Mutta kukin tyylillään…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8401
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 22.11.2022 14:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monta kevätpukkia tullu ammuttua arkena klo 22-23 aikoihin. Aamulla kuuden jälkeen herätys töihin, ni ei siinä oikeen huvita alkaa palottelee enää. Siitä tuli aikanaan toi ajatus riiputusjääkaapista...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weis
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Mar 2022
Viestejä: 101

LähetäLähetetty: 22.11.2022 14:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[img] https://pin.it/4RTzSl0[/img]
16.5. klo 04.35
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JokuUkko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2007
Viestejä: 8401
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 22.11.2022 14:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei kai siin mitään, jos tykkää yöllä käsitellä saalista. Mä vaan oon tämmönen laiska... Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20070
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 06:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Markus-sedältä tuli taas vähän settiä kauden alle.

Taidan tehdä semmoiset Freddy Kruger-hanskat lihanleikkuuseen Smile

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2198

LähetäLähetetty: 27.09.2023 08:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teillä taitaa olla useampia leikkaajia. Itse pärjään kolmella veitsellä. Tai oikeastaan kahdella. Rusakolle olisi hyvä olla vielä yksi pienempi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12164

LähetäLähetetty: 27.09.2023 08:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Weis kirjoitti:
Pistänpä lusikkani tähänkin.
Riiputus hyvä…mutta jos ei ole mahdollisuutta siihen kuten itselläni kevätpukki sesongin aikana niin ihan vaan isolla pöydällä homman hoitelen.
Sisukset peltoon heti kaadon jälkeen, sitten sieltä ruho pöydälle. Nahka irti ja lihat sopiviksi paloiksi. Antaa palojen liota kylmässä vedessä pari tuntia…sitten vaan pakastimeen.
Kun iskee lihan himo niin se on sitten 140 asteen lämmössä 5-6 h ja jo on mureaa syötävää pöydässä.
Onhan näitä tapoja monia.
Mutta kukin tyylillään…
Lihojen liottaminen vedessä? Veren poisto vai jäähdytys vai mikä on tarkoitus?

Eikö ne ole tympeitä vakumoida märkinä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20070
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 08:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heero kirjoitti:
Teillä taitaa olla useampia leikkaajia. Itse pärjään kolmella veitsellä. Tai oikeastaan kahdella. Rusakolle olisi hyvä olla vielä yksi pienempi.


Periaatteessahan kauris/peurahomma on tuonut sen, että oikeastaan jokainen joutuu ennen pitkää löytämään itsestään sen ”sisäisen lihanleikkaajan”.

Itellä on tosiaan ollut se tapa jokusen vuoden, että otan satsin veitsiä kauden alla, jyvitän postikulut koko mällille. Omaan käyttöön jätän jotain, nyt teroittimen yms. Ja loput omakustannushintaan porukalle. Esimerkiksi Suomessa tommoinen teurastajan veitsikotelo taitaa maksaa joku 30…40e, porukalle olen myynyt noita kympillä. Samoin ammattilaadun veitset on kohtuu järkevän hintaisia, toki yleinen hintatason nousu näkyi. Nyt hinnat jahtikavereillle 12e…14e bounereille ja nylkypuukoille 16e. Taisin ottaa nyt 4...5 erimallisella kahvalla, ihan mielenkiintoista päästä käpistelemään "livenä".

Yksi etu on varmaan sekin, että porukalla alkaa olla "lihanleikkuuseen" pyhitetyt veitset, eikä se "jauhelihavärkkien irroittelijakaan" leikkaa millään ruosteisella tuppipuukolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16647
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 08:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pari kaurista tuli pilputtua, pari ja puolituntia siivouksineen ihan keittiön pöydällä.

Vein lihat purkitukseen eilen, siitäpä se kausi alkaa.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20070
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Ja se pitää sanoa että niitä oikeita tapoja leikata on useampi, lähinnä se mitä halutaan lopputuotteena.
Itse teen valtaosan luuttomana palasteluna, luullinen on ihan yhtä oikea tapa jos pitää keittelystä ja hauduttelusta.

Ehkä sen tekeminen itselle selväksi mitä lajia ottaa ennen ensimmäistäkään viiltoa.

-itse palvaan kinkut yleensä, potkat pois jlihaan.
-lapa jlihaan tai kokonaisena uuniin.
-fileet kokonaisema grilliin pekonikääreeseen.
-kaula jliha tai pulletpeura.
-kyljet jliha tai kesänalla grilliin kokonaisena ribsinä



Eka peura tähän kauteen leikattu. Perinteisesti ”videon katsominen alle” ja sitten miekkailemaan. Hidastahan tuo on ja yllättävän hakusessa taas, erityisesti takakinkun irroitus ja osin purkukin.

- Etulavat irti --> Nämä kokonaan jauhelihavärkiksi ”vertymättömiltä osilta”
- Sisäfileet kokonaisina pakkaseen
- Ulkofileistä maanomistajanpala ja pihvivärkkinä pakkaseen
- Kyljet vertymättömin osin ribseiksi ”puolimittaisena”
- Niska pariin pätkään, vähän muuta lihaa kylkeen ja äiteelle lihakeittovärkiksi
- Takakinkuista potkat jauhelihaan

- Takakinkun paisteista ”mopontankkipaistin” jätin kokonaiseksi.
- Paahtopaistit kokonaisena pakkaseen, luultavasi pintapaisto ja kevyt uunitus
- Pyöröpaisti kokonaisena pihvivärkiksi
- Ulkopaisti pihvivärkiksi
- Sisäpaisti pakastamatta, tänään pitäisi kokata. Ehkä vedän pihvejä tästä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 5916

LähetäLähetetty: 27.09.2023 10:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:
Ja se pitää sanoa että niitä oikeita tapoja leikata on useampi, lähinnä se mitä halutaan lopputuotteena.
Itse teen valtaosan luuttomana palasteluna, luullinen on ihan yhtä oikea tapa jos pitää keittelystä ja hauduttelusta.

Ehkä sen tekeminen itselle selväksi mitä lajia ottaa ennen ensimmäistäkään viiltoa.

-itse palvaan kinkut yleensä, potkat pois jlihaan.
-lapa jlihaan tai kokonaisena uuniin.
-fileet kokonaisema grilliin pekonikääreeseen.
-kaula jliha tai pulletpeura.
-kyljet jliha tai kesänalla grilliin kokonaisena ribsinä



Eka peura tähän kauteen leikattu. Perinteisesti ”videon katsominen alle” ja sitten miekkailemaan. Hidastahan tuo on ja yllättävän hakusessa taas, erityisesti takakinkun irroitus ja osin purkukin.

- Etulavat irti --> Nämä kokonaan jauhelihavärkiksi ”vertymättömiltä osilta”
- Sisäfileet kokonaisina pakkaseen
- Ulkofileistä maanomistajanpala ja pihvivärkkinä pakkaseen
- Kyljet vertymättömin osin ribseiksi ”puolimittaisena”
- Niska pariin pätkään, vähän muuta lihaa kylkeen ja äiteelle lihakeittovärkiksi
- Takakinkuista potkat jauhelihaan

- Takakinkun paisteista ”mopontankkipaistin” jätin kokonaiseksi.
- Paahtopaistit kokonaisena pakkaseen, luultavasi pintapaisto ja kevyt uunitus
- Pyöröpaisti kokonaisena pihvivärkiksi
- Ulkopaisti pihvivärkiksi
- Sisäpaisti pakastamatta, tänään pitäisi kokata. Ehkä vedän pihvejä tästä.


Ulko- ja pyöröpaisti pihveiksi? Vähän sitkeää on. Vai oliko vasa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20070
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 10:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ylivuotinen.

Eihän noi kaikki ole "parasta pihvilihaa", silti on pakkasesta kadonnut. Meillä se pihvihomma on sitä "arkiruokaa". Ja riippuu varmaan vähän siitä kokistakin, mimmosta tulee.

Toki, tota kuivalihahommaakin voi osalla koittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14769

LähetäLähetetty: 27.09.2023 10:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on tänä vuonna pidetty ryhmille hieman sellaista perustason lihakoulutusta, kun nyt on siirrytty siihen, että metsästysseuran osuus lihoista käsitellään ammattimaisessa leikkaamossa ja pakataan sitten kammiovakuumikoneella lihaosittain ja labelit päälle, että tiedetään mitä pakkauksissa on. Haaste oli siinä, että nämä seuran hirvet olivat ns. "työllä pilattu" ennen kuin ne olivat leikkaamossa.

Eli lähdettiin ihan siitä, että miten hirvi pitää suolistaa, miten se pitää nylkeä ja esimerkiksi se oli täysin mystinen homma osalle, että karistinluuta ei saakaan sahata halki...

Hirveää nillitystähän tästä tuli ja sanontoja "niille nyt ei kelpaa koskaan mikään, vaikka kuinka hyvin tekisi". Mutta kun kärsivällisesti selitettiin, että mikä aiheuttaa mitäkin ja minkä takia ei ole ihan sama, että miten ruho raakapaloitellaan, niin alkoi mennä jakeluun pikkuhiljaa.

Lopulta se sai ymmärtämään asioita, kun kävivät seuraamassa lihanleikkuuta, niin huomasivat a) miten se tehdään oikein ja b) miten jokainen vaihe aiemmin vaikuttaa tähän vaiheeseen.

---

Seuratasolla se, että me maksamme hieman siitä, että hirvenlihat paloitellaan ja pakataan nykystandardien mukaan, aiheutti aluksi sönkötystä. "Ei niitä ole ennenkään", "kyllä on ihme, että pitää näin" jne, mutta kun nyt on kaksi vuotta tällaisia lihoja huutokaupattu peijaisissa, niin on ääni muuttunut kellossa. Yleensä ennen on tapahtunut aina niin, että tulos on jäänyt heikoksi ja huutokaupan lopussa hinnat romahtavat. Nyt kävi niin, että vaikka huutokaupattavaa oli enemmän, ne lihat revittiin käsistä ja hinta päinvastoin nousi loppua kohden. Eli se kustannus mikä maksetaan leikkaamisesta ja pakkaamisesta, tulee moninkertaisena takaisin.


---

Oikeastaan eniten tässä seuratason lihahommassa asiaan vaikuttaa eri henkilöiden lähtötasoerot ja näkemyserot. Seuran vanhin polvi on sellaista, joka on tottunut siihen, että hirvestä tehdään lihakeittoa ja ne hirvet sitten myös sitä silmälläpitäen mäskätään. Sitten taas osa on niitä, joiden mielestä jauheliha on maailmasta parasta ja kaikki jauhetaan. Sitten on tällaisia meikäläisiä, jotka erittelevät kaikki paistiosat ja pakkaavat ne vakuumiin ja usein vielä osiin, joissa ne ovat kertaruoanlaittoa varten sopivissa annoksissa.

Näiden asioiden yhteensovittaminen on vaikeaa. Myös se on vaikeaa, että osalla porukasta on hyvin, hyvin vaikea ymmärtää toisia ihmisiä ja vain oma näkemys nähdään järkevänä. Nyt käytäntö on osoittanut, että ainakin ns. suuri yleisö pitää siitä, että hirvenlihat on pakattu mahdollisimman yhtenevästi "kaupan lihojen" tyyliin, jolloin niiden loppukäyttö on helppoa ja sujuvaa ja ylipäätään niiden lihapakettien sisällöstä saa jotain tolkkua...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14769

LähetäLähetetty: 27.09.2023 10:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänä vuonna sitten tehtiin sellainen muutos peijaisten arpajaisissa, että arpajaispalkinnoksi kerättiin lajitelma lihaa. Ennen tämä tehtiin niin, että pääpalkintona oli kokonainen hirven lapa, jäisenä tottakai... Tämäkin nähtiin vastaanottajapuolella positiivisena, vaikka osa ukoista oli sitä mieltä, että kyllä nyt on arvo laskenut arpajaisissa, kun ei edes kokonaista lapaa saa voittaja, siitähän on niin hyvä tehdä keittoa, kun sahaa palasiin!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 22 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com