Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Putukiffeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Hel 2009 Viestejä: 1636 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 01.11.2019 10:03 Viestin aihe: |
|
|
fox66 kirjoitti: | Tulipahan ihan kylmästi savusteltua kirjolohta |
Onnistuuko tuo homma kesällä jos vie savuputken vaikka maan sisään, vai pitääkö savun jäähtyä tiettyyn X-lämpötilaan?
Ensikesänä pitäsi rakennella saaristolaissavustin itselle ja olen tuumaillut tuota kylmäsavun lisäämistä suunnitelmaan. _________________ Rakastiko Hannu piparia vai Kerttua? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1866 Paikkakunta: Vaasa
|
Lähetetty: 01.11.2019 10:22 Viestin aihe: |
|
|
En ole kesällä tuota harrastanut vaan näin syksyllä kun ilman lämpö 10 asteen tietämillä, mieluummin allekin. Sanotaanko sitä että lämpö tulisi olla alle 26 astetta, mutta omaan korvaan kuulostaa jo aika lämpöseltä. Ittellä tommonen Rebelin hiilisavustin ja proq-savunkehitin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lyrurus Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 2009 Paikkakunta: Muurame
|
Lähetetty: 01.11.2019 23:18 Viestin aihe: |
|
|
Onko kukaan savustanut hanhen täkkää? Meinasin kanukilla kokeilla. Käytössä on sähkösavustin, jossa ei ole lämpötilan säätöä. - Olisi mukava saada joku vihje (a) suolauksesta ja (b) savustusajasta ja (c) ynnä muusta, ettei tule ihan sutta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jaatinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2017 Viestejä: 1003
|
Lähetetty: 02.11.2019 00:06 Viestin aihe: |
|
|
Lyrurus kirjoitti: | Onko kukaan savustanut hanhen täkkää? Meinasin kanukilla kokeilla. Käytössä on sähkösavustin, jossa ei ole lämpötilan säätöä. - Olisi mukava saada joku vihje (a) suolauksesta ja (b) savustusajasta ja (c) ynnä muusta, ettei tule ihan sutta. |
Lämpötila on kaiken a ja o. Sisäinen ja ulkoinen. Ne kuntoon niin kaikki muu onkin sitten helppoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Saraheinä Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tam 2009 Viestejä: 118
|
Lähetetty: 12.04.2020 19:34 Viestin aihe: |
|
|
Moniko kylmäsavustaa? Kuin kaukana savunkehitin savupöntöstä? Onko savupöntön puumateriaalilla väliä, mitä on..? Voiko esim. "pihkalajeista" tulla pihkan makua lihoihin? Savu puilla vai lastuilla, elikkäs onko käytössä pystymallin pönttöä, joka täytetään lastuilla ja sytytetään, savustustahan ei tarvita koko aikaa mutta... Jos ulkona, onko käytössä jonkinlainen vastussysteemi että lämpö pysyy oikeana. Sisätilat kun on tällä hetkellä sellaiset, että pitkässä savustuksessa navetan haju tarttuu, lyhyttäkään en ole kokeillut koska tilat kylmäpihattotyylisesti käytössä. Toki vaihtoehtona voisi olla niin tiivis pönttö, ettei haju tarttuisi... alaosaan tilaa että mahtuu savuavat lastut alle ja vanhasta rosterisesta maitoputkesta ulosvienti ja savut suoraan ulos. Korvausilma myös ulkokautta... Tässä tällaisia pohdintoja.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Putukiffeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Hel 2009 Viestejä: 1636 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 16.04.2020 11:11 Viestin aihe: |
|
|
Aloittelin tuossa viikonlopulla rakentelemaan omaa savukaappia ja mallina toimii perineinen saaristolaissavustin.
Kysymys kokeneemmille: Onko mitään järkeä rakentaa perinteinen versio ja siihen lisukkeena noin 5-6 metrin maan alle kaivetun hormin päähän pikkuinen kamiina jolla voi yrittää kylmäsavustusta?
Hormin sisääntulo olisi tulipesän ja vaipan välissä.
Vaipan väli siis tulee todella väljäksi jotta savu pääsee vapaasti nousemaan ja vaipan lämpeneminen olisi mahdollisimman pientä.
Itse koko tulipesä vaippoineen upotetaan hirsirunkoisen "istutuslaatikon" sisään siten, että pesän täyttö laatikon ulkopuolelta ja kaapin käyttö terassin puolelta.
Kuvassa menossa betonivalu kalliopinnan oikaisuun.
_________________ Rakastiko Hannu piparia vai Kerttua? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1489
|
Lähetetty: 16.04.2020 12:07 Viestin aihe: |
|
|
Saaristolais mallinen palvaus koppi olisi itsellekin tulossa tälle kesää. Parikymmentä vuotta sitten viimeksi sellaisen tein vanhempien luo ja nyt olisi tarkoistus siitä hieman jatko jalostaen tehdä itselle uusi koppi. Kokonaisia rusakoita olisi pakkasessa sen verran että pääsee heti harjoittelmaan. Kokemuksen mukaan rusakot on sen verran haastteellisimpia palvata että kun ne saa kypsäksi kuivumatta että normi isompien liha kimpaleiden palvaus on paljon helpompia sen jälkeen. Joka koppi on yksilö ja sen metkut pitää ensin oppia niin rusakot on vallan mainioita koe kaniineja siihen homman ihan sanan mukaisesti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|