OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pieniä valkoisia toukkia riippumassa olleessa linnussa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
velimartti
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Mar 2009
Viestejä: 84
Paikkakunta: Etelä-suomi/Kainuu

LähetäLähetetty: 12.09.2012 11:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kärpäset kerkee paskoo suolistettuihin lintuihin niitä muniaan jo metällä olon aikana.. ei välttämättä ole edes riiputuksen aikana päässeet sinne pussin sisään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sojakka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hei 2008
Viestejä: 275
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

LähetäLähetetty: 12.09.2012 11:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
pekkis kirjoitti:
Ilman vakuumia 40 vuorokausiastetta. Eli esim +5 asteessa 8 päivää.


ja 20 asteessa 2 vrk? Shocked



Vanhalle hanhelle 160 astetta ja 0,25 vrk...

Itse olen riiputellut aika huoletta silloin kun kärpäset ovat jo kadonneet ja kelit siellä 3-10 asteen hujakoilla. Muuten menee linnut pyykkipussiin ja kellariin tai suoraan nylkyyn ja jääkaappiin.

Vaan olenpa nähnyt tavituplankin joka suolistettiin rimmillä, huljuteltiin suovedellä puhtaaksi ja parin päivän +20 riiputuksen jälkeen pukattiin laavulta lähtiessä reppuun. Ensin tietysti asiaankuuluvasti hätisteltiin raatokärpäset lintujen ympäriltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tönöttäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2011
Viestejä: 2834
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 12.09.2012 12:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riiputusaika riippuu olosuhteista, joissa riiputus tapahtuu sekä riiputettavasta eläimestä. Kun riiputustilan lämpötila on 0– 4 astetta ja ei ole nopeaa pilaantumisvaaraa eikä liha toisaalta jäädy, voi riiputusaika olla pitkäkin. Hirviä voidaan riiputtaa hyvissä olosuhteissa viikko, samoin jäniksiä ja kanalintuja, sukeltajasorsia muutama päivä.

Lähde: http://www.riista.fi/index.php?mag_nr=13&group=00000314

Ei se nyt voi olla noin !&%¤#"! vaikeeta Exclamation
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=A5RgSgQ6BUU
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Erturo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2007
Viestejä: 216

LähetäLähetetty: 12.09.2012 12:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä, kiitokset, näin sitä koko ajan oppii lisää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Hei 2009
Viestejä: 182

LähetäLähetetty: 12.09.2012 20:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pyyhi putkilot pois,jos ei liha haise niin pataan vaan,on joskus itelle jäänyt roikkumaan ja hyvää on tullut uunissa,on nykyjään jokapaikassa viimeinen myyntipäivä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EsaP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2006
Viestejä: 1284
Paikkakunta: Paimio

LähetäLähetetty: 12.09.2012 22:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos riiputtaa ensin ja sitten iskee pakkaseen, saa olla aika Gordon Ramsay, että huomaa maussa ja mureudessa eroa verrattuna ihan tuoreena pakastettuun lintuun, varsinkin jos laittaa ruoan perinteisesti täysin kypsäksi. Suoraan vaan pakastimeen jos ei meinaa laittaa suoraan hirrestä pataan.
_________________
Tämmöst tänään ja huomenna sitte jotain ihan muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 12.09.2012 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse en ikinä riiputa mitään. Ainakaan sillain perinteisesti nahka päällä. Aina nyljen ja puhdistelen lihat ja ehkä jääkaapissa pari päivää annan olla ennen syöntiä tai pakkasta. Onko mitään järkeä riiputtaa haulikolla ammuttua riistaa kun ovat monesti niin veressä? Ehkä jos ampuu tarkoituksellä päähän niin tietää että ei ole lihojen välissä verta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuhmon Ahma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2010
Viestejä: 3252
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 12.09.2012 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EsaP kirjoitti:
Käytännössä kuitenkaan kärpäset eivät käy ihan tuoreen lihan kimppuun.


Kyllä käyvät. Syyskuun alkupuolella suolistettu jänis ei kerkeä olla viittä minuuttiakaan puun oksalla jäähtymässä kun alkaa kärpäset olla jaolla Shocked
_________________
Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuhmon Ahma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2010
Viestejä: 3252
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 12.09.2012 23:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sortaja kirjoitti:
Itse en ikinä riiputa mitään. Ainakaan sillain perinteisesti nahka päällä. Aina nyljen ja puhdistelen lihat ja ehkä jääkaapissa pari päivää annan olla ennen syöntiä tai pakkasta. Onko mitään järkeä riiputtaa haulikolla ammuttua riistaa kun ovat monesti niin veressä? Ehkä jos ampuu tarkoituksellä päähän niin tietää että ei ole lihojen välissä verta.


Minulla alkaa olla nykyään sama käytäntö. Jos illalla tulee saalista, niin riiputan yön yli. Vakuumiin ja pakastimeen.
_________________
Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 13.09.2012 09:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljonhan se riiputusaika on siitä kiinni, että miten lämmintä on. Jos kellarissa riiputtaa, niin kyllähän riista voi olla riippumassa pitkälle aamupäivään ilman hätää, mutta jos jossain talon seinustalla pitää pussissa, niin alkaa olla aamuseitsemältä jo melkein kiire pistää pyytä tai muuta pientä riistaa pakastimeen/pataan. Olettaen, että lämpötila on siellä 10+ astetta.

Itse riiputan myös yön yli, joskus esim. metsoa ja vanhaa teertä 2 yötä kellarissa, mutta pienemmät menee kaikki <1 vrk riippumassa ja sitten ruuaksi tai pakkaseen.

Villisikoja on riiputettu lämpimällä vain 1-3 vuorokautta (5-10 lämpöä) ja kylmillä sitten 4-5 päivää korkeintaan (tarkoitan lämpötiloja 0-5 astetta). Pakkasessahan sitä ruhoa on turha pitääkään orressa, sama vaikka laittaa suoraan paloiksi ja pakastimeen.

Kerran riiputin lokakuussa jänistä ohjeen mukaan (jonkun silloisen ohjeen, vuonna 1998) 3 yön ylitse, lämpöä oli vain 7 astetta päivällä, mutta jänis pilaantui jo tuossa ajassa. Ei muuta kun monttuun vain hyvät lihat. Sen jälkeen olen ollut erittäin tarkkana ulkona riiputuksen suhteen ja nykyisin riiputan kellarissa tai sitten isommat elukat naapurin kylmähuoneessa, jossa tietysti on tasainen lämpötila.
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hanhinator
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2007
Viestejä: 220

LähetäLähetetty: 13.09.2012 11:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MtJ kirjoitti:
Paljonhan se riiputusaika on siitä kiinni, että miten lämmintä on. Jos kellarissa riiputtaa, niin kyllähän riista voi olla riippumassa pitkälle aamupäivään ilman hätää, mutta jos jossain talon seinustalla pitää pussissa, niin alkaa olla aamuseitsemältä jo melkein kiire pistää pyytä tai muuta pientä riistaa pakastimeen/pataan. Olettaen, että lämpötila on siellä 10+ astetta.

Itse riiputan myös yön yli, joskus esim. metsoa ja vanhaa teertä 2 yötä kellarissa, mutta pienemmät menee kaikki <1 vrk riippumassa ja sitten ruuaksi tai pakkaseen.

Villisikoja on riiputettu lämpimällä vain 1-3 vuorokautta (5-10 lämpöä) ja kylmillä sitten 4-5 päivää korkeintaan (tarkoitan lämpötiloja 0-5 astetta). Pakkasessahan sitä ruhoa on turha pitääkään orressa, sama vaikka laittaa suoraan paloiksi ja pakastimeen.

Kerran riiputin lokakuussa jänistä ohjeen mukaan (jonkun silloisen ohjeen, vuonna 1998) 3 yön ylitse, lämpöä oli vain 7 astetta päivällä, mutta jänis pilaantui jo tuossa ajassa. Ei muuta kun monttuun vain hyvät lihat. Sen jälkeen olen ollut erittäin tarkkana ulkona riiputuksen suhteen ja nykyisin riiputan kellarissa tai sitten isommat elukat naapurin kylmähuoneessa, jossa tietysti on tasainen lämpötila.


Vähän epäilyttää kyllä noilla asteilla ja 3 yöllä lihan pilaantuminen. Sen tiedän että haisee varmasti jo pilaantuneelle, mutta haju tulee jo lyhyemmässäkin ajassa, vatsaontelosta. Omien kokemusten mukaan ainakaan sorsien liha ei ihan hetkessä mene pihalle. Tosin siitä alkaa olla 10 vuotta kun olen viimeksi riiputtanut lihaa pitempään. Varmasti toista viikoa rokutettiin joskus syys-lokakuussa eikä ikinä ollut mitään oireita lihaa syödessä. Tosin pilaantuminen on siinä mielessä suhteellinen käsite että jotkut eivät pysty syömään päiväysvanhaa tai pakastettua kaupan lihaakaan.
_________________
Hanhi tuloo jos tuloo...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SAman
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2011
Viestejä: 128
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 13.09.2012 13:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itellä oli roikotuspussissa jokunen lintu ja oli pussin reunassa lintu kiinni, ni johan oli kärpänen päässyt munimaan..tarvii kehittää jokkut vanteet pussin ylä-ja alapäähän niin että linnut ei ole kosketuksessa verkkoon. Tosin syyskuuta mennään ni ei noi kärpäset kauaa häiritte enään Smile
_________________
http://kelolinjalla.blogspot.fi/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com