Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
velimartti Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 13 Mar 2009 Viestejä: 84 Paikkakunta: Etelä-suomi/Kainuu
|
Lähetetty: 12.09.2012 11:17 Viestin aihe: |
|
|
Kärpäset kerkee paskoo suolistettuihin lintuihin niitä muniaan jo metällä olon aikana.. ei välttämättä ole edes riiputuksen aikana päässeet sinne pussin sisään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sojakka Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Hei 2008 Viestejä: 275 Paikkakunta: Pohjois-Suomi
|
Lähetetty: 12.09.2012 11:20 Viestin aihe: |
|
|
RiUDE kirjoitti: | pekkis kirjoitti: | Ilman vakuumia 40 vuorokausiastetta. Eli esim +5 asteessa 8 päivää. |
ja 20 asteessa 2 vrk? |
Vanhalle hanhelle 160 astetta ja 0,25 vrk...
Itse olen riiputellut aika huoletta silloin kun kärpäset ovat jo kadonneet ja kelit siellä 3-10 asteen hujakoilla. Muuten menee linnut pyykkipussiin ja kellariin tai suoraan nylkyyn ja jääkaappiin.
Vaan olenpa nähnyt tavituplankin joka suolistettiin rimmillä, huljuteltiin suovedellä puhtaaksi ja parin päivän +20 riiputuksen jälkeen pukattiin laavulta lähtiessä reppuun. Ensin tietysti asiaankuuluvasti hätisteltiin raatokärpäset lintujen ympäriltä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tönöttäjä Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2011 Viestejä: 2834 Paikkakunta: K-S
|
Lähetetty: 12.09.2012 12:09 Viestin aihe: |
|
|
Riiputusaika riippuu olosuhteista, joissa riiputus tapahtuu sekä riiputettavasta eläimestä. Kun riiputustilan lämpötila on 0– 4 astetta ja ei ole nopeaa pilaantumisvaaraa eikä liha toisaalta jäädy, voi riiputusaika olla pitkäkin. Hirviä voidaan riiputtaa hyvissä olosuhteissa viikko, samoin jäniksiä ja kanalintuja, sukeltajasorsia muutama päivä.
Lähde: http://www.riista.fi/index.php?mag_nr=13&group=00000314
Ei se nyt voi olla noin !&%¤#"! vaikeeta _________________ https://www.youtube.com/watch?v=A5RgSgQ6BUU |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Erturo Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Lok 2007 Viestejä: 216
|
Lähetetty: 12.09.2012 12:16 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä, kiitokset, näin sitä koko ajan oppii lisää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Heppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Hei 2009 Viestejä: 182
|
Lähetetty: 12.09.2012 20:19 Viestin aihe: |
|
|
pyyhi putkilot pois,jos ei liha haise niin pataan vaan,on joskus itelle jäänyt roikkumaan ja hyvää on tullut uunissa,on nykyjään jokapaikassa viimeinen myyntipäivä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EsaP Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Syy 2006 Viestejä: 1284 Paikkakunta: Paimio
|
Lähetetty: 12.09.2012 22:28 Viestin aihe: |
|
|
Jos riiputtaa ensin ja sitten iskee pakkaseen, saa olla aika Gordon Ramsay, että huomaa maussa ja mureudessa eroa verrattuna ihan tuoreena pakastettuun lintuun, varsinkin jos laittaa ruoan perinteisesti täysin kypsäksi. Suoraan vaan pakastimeen jos ei meinaa laittaa suoraan hirrestä pataan. _________________ Tämmöst tänään ja huomenna sitte jotain ihan muuta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 12.09.2012 23:15 Viestin aihe: |
|
|
Itse en ikinä riiputa mitään. Ainakaan sillain perinteisesti nahka päällä. Aina nyljen ja puhdistelen lihat ja ehkä jääkaapissa pari päivää annan olla ennen syöntiä tai pakkasta. Onko mitään järkeä riiputtaa haulikolla ammuttua riistaa kun ovat monesti niin veressä? Ehkä jos ampuu tarkoituksellä päähän niin tietää että ei ole lihojen välissä verta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhmon Ahma Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2010 Viestejä: 3252 Paikkakunta: Syrjäkylä
|
Lähetetty: 12.09.2012 23:21 Viestin aihe: |
|
|
EsaP kirjoitti: | Käytännössä kuitenkaan kärpäset eivät käy ihan tuoreen lihan kimppuun. |
Kyllä käyvät. Syyskuun alkupuolella suolistettu jänis ei kerkeä olla viittä minuuttiakaan puun oksalla jäähtymässä kun alkaa kärpäset olla jaolla _________________ Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhmon Ahma Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2010 Viestejä: 3252 Paikkakunta: Syrjäkylä
|
Lähetetty: 12.09.2012 23:27 Viestin aihe: |
|
|
Sortaja kirjoitti: | Itse en ikinä riiputa mitään. Ainakaan sillain perinteisesti nahka päällä. Aina nyljen ja puhdistelen lihat ja ehkä jääkaapissa pari päivää annan olla ennen syöntiä tai pakkasta. Onko mitään järkeä riiputtaa haulikolla ammuttua riistaa kun ovat monesti niin veressä? Ehkä jos ampuu tarkoituksellä päähän niin tietää että ei ole lihojen välissä verta. |
Minulla alkaa olla nykyään sama käytäntö. Jos illalla tulee saalista, niin riiputan yön yli. Vakuumiin ja pakastimeen. _________________ Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MtJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tou 2004 Viestejä: 10001
|
Lähetetty: 13.09.2012 09:28 Viestin aihe: |
|
|
Paljonhan se riiputusaika on siitä kiinni, että miten lämmintä on. Jos kellarissa riiputtaa, niin kyllähän riista voi olla riippumassa pitkälle aamupäivään ilman hätää, mutta jos jossain talon seinustalla pitää pussissa, niin alkaa olla aamuseitsemältä jo melkein kiire pistää pyytä tai muuta pientä riistaa pakastimeen/pataan. Olettaen, että lämpötila on siellä 10+ astetta.
Itse riiputan myös yön yli, joskus esim. metsoa ja vanhaa teertä 2 yötä kellarissa, mutta pienemmät menee kaikki <1 vrk riippumassa ja sitten ruuaksi tai pakkaseen.
Villisikoja on riiputettu lämpimällä vain 1-3 vuorokautta (5-10 lämpöä) ja kylmillä sitten 4-5 päivää korkeintaan (tarkoitan lämpötiloja 0-5 astetta). Pakkasessahan sitä ruhoa on turha pitääkään orressa, sama vaikka laittaa suoraan paloiksi ja pakastimeen.
Kerran riiputin lokakuussa jänistä ohjeen mukaan (jonkun silloisen ohjeen, vuonna 1998) 3 yön ylitse, lämpöä oli vain 7 astetta päivällä, mutta jänis pilaantui jo tuossa ajassa. Ei muuta kun monttuun vain hyvät lihat. Sen jälkeen olen ollut erittäin tarkkana ulkona riiputuksen suhteen ja nykyisin riiputan kellarissa tai sitten isommat elukat naapurin kylmähuoneessa, jossa tietysti on tasainen lämpötila. _________________ Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hanhinator Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2007 Viestejä: 220
|
Lähetetty: 13.09.2012 11:32 Viestin aihe: |
|
|
MtJ kirjoitti: | Paljonhan se riiputusaika on siitä kiinni, että miten lämmintä on. Jos kellarissa riiputtaa, niin kyllähän riista voi olla riippumassa pitkälle aamupäivään ilman hätää, mutta jos jossain talon seinustalla pitää pussissa, niin alkaa olla aamuseitsemältä jo melkein kiire pistää pyytä tai muuta pientä riistaa pakastimeen/pataan. Olettaen, että lämpötila on siellä 10+ astetta.
Itse riiputan myös yön yli, joskus esim. metsoa ja vanhaa teertä 2 yötä kellarissa, mutta pienemmät menee kaikki <1 vrk riippumassa ja sitten ruuaksi tai pakkaseen.
Villisikoja on riiputettu lämpimällä vain 1-3 vuorokautta (5-10 lämpöä) ja kylmillä sitten 4-5 päivää korkeintaan (tarkoitan lämpötiloja 0-5 astetta). Pakkasessahan sitä ruhoa on turha pitääkään orressa, sama vaikka laittaa suoraan paloiksi ja pakastimeen.
Kerran riiputin lokakuussa jänistä ohjeen mukaan (jonkun silloisen ohjeen, vuonna 1998) 3 yön ylitse, lämpöä oli vain 7 astetta päivällä, mutta jänis pilaantui jo tuossa ajassa. Ei muuta kun monttuun vain hyvät lihat. Sen jälkeen olen ollut erittäin tarkkana ulkona riiputuksen suhteen ja nykyisin riiputan kellarissa tai sitten isommat elukat naapurin kylmähuoneessa, jossa tietysti on tasainen lämpötila. |
Vähän epäilyttää kyllä noilla asteilla ja 3 yöllä lihan pilaantuminen. Sen tiedän että haisee varmasti jo pilaantuneelle, mutta haju tulee jo lyhyemmässäkin ajassa, vatsaontelosta. Omien kokemusten mukaan ainakaan sorsien liha ei ihan hetkessä mene pihalle. Tosin siitä alkaa olla 10 vuotta kun olen viimeksi riiputtanut lihaa pitempään. Varmasti toista viikoa rokutettiin joskus syys-lokakuussa eikä ikinä ollut mitään oireita lihaa syödessä. Tosin pilaantuminen on siinä mielessä suhteellinen käsite että jotkut eivät pysty syömään päiväysvanhaa tai pakastettua kaupan lihaakaan. _________________ Hanhi tuloo jos tuloo... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
SAman Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2011 Viestejä: 128 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 13.09.2012 13:31 Viestin aihe: |
|
|
Itellä oli roikotuspussissa jokunen lintu ja oli pussin reunassa lintu kiinni, ni johan oli kärpänen päässyt munimaan..tarvii kehittää jokkut vanteet pussin ylä-ja alapäähän niin että linnut ei ole kosketuksessa verkkoon. Tosin syyskuuta mennään ni ei noi kärpäset kauaa häiritte enään _________________ http://kelolinjalla.blogspot.fi/ |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|