OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Taljajousen osto, mitä pitää tietää? Sopivuus yms?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Uli Palsternak
Vieras





LähetäLähetetty: 19.11.2004 11:46    Viestin aihe: Taljajousen osto, mitä pitää tietää? Sopivuus yms? Vastaa lainaamalla viestiä

Tere!
Sisäinen Robin Hoodini on muistutellut itsestään jo pari vuotta ja polte taljajousen ostoon alkaa olemaan jo melkoinen. Kerran olen jousella pääsyt kokeilemaan, joten olen aikalailla tietämätön jousiin liittyvistä asioista. Täällä näyttää muutamilla nimimerkeillä tuota tietoa melkoisesti olevan joten ehkä tämä on oikea paikka hieman kysellä. Joten aloitetaampa:

1. Mitenkäs ampujan pituus vaikuttaa jousen pituuteen? Siis pitkälle miehelle pitkä ja lyhyelle lyhyt? Itselle tuota mittaa on kertynyt 195cm.

2. Löytyykö jousia myös vasureille?

3. Millaisissa hinnoissa jouset liikkuvat? Siis kohtuu hyvä paketti tähtäimineen yms? Onko jousissa olemassa "ladat" ja "mersut"?
Eli mikä olisi jousien mersu? Entä lada?

Näillä kysymyksillä en varmasti saa vastauksia koko tiedonjanooni, joten saa valaista jousiasioista hieman enemmänkin. Kun en asioista paljoa tiedä, en myöskään osaa kysyä.


Kiittäen Uli
Takaisin alkuun
A-P
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Lok 2004
Viestejä: 543

LähetäLähetetty: 20.11.2004 02:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jousen pituus, jos tarkotat ulkoisia mittoja , ei ole niinkään merkityksellinen... vetopituus sen sijaan on erittäin tärkeä , jos hommaat väärällä vetopituudella olevan jousen , todennäkösesti lopetat harrastuksen ennenkuin olet päässyt kunnolla alkuun...

Vasureita jousia on saatavana luultavasti kaikissa merkeissä.
Mersut ja ladat ovat hyvinkin mieltymyskysymyksiä.

Pakettihinnat taitavat tällä hetkellä suomessa pyöriä 600Euron yläpuolella..

Maailmalta tilaamalla saatat säästää puolet hinnassa mutta silloin oli hyvä
tietää etukäteen sopiva vetopituus ja voima , jolloin saat itsellesi "viritetyn" jousen....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 20.11.2004 12:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näin on tilanne jos tilaa kamat esim USA:ta Ulkopuolisen apu virittelyssä on tarpeen.

Taljajousen pituus akselista akseliin ei sidottu ampujan pituuteeen.Ratkaisevaa on ampuuko lauisulaiteella vaiko sormin.
Takaisin alkuun
kah-x
Vieras





LähetäLähetetty: 21.11.2004 21:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oletko varma , että et halua aloittaa kokeiluasi vastakaarella tai vastaavalla jousella? Hoyt Goldmedalist + lavat maksaisivat n. 450 egeeja on kilpa-amuntatasoinen peli.

Vasureille löytyy jousia.

Lada ei ole sinua varten sillä 195 cm:ä pitkään heppun jousi ei ole leikkikalu.

195 cm:ä tarkoittaa vetopituudessa jousta joka tulisi säätyä vetopituuksille 30-33 tuumaa riippuen erinäköisistä tekijöistä. Tämä alkaa jo rajoittamaan tietyt jousimerkit ulos valinnoista.

Yleiset hyvät eli mersumerkit ovat (ei arvojärjestyksessä) Hoyt , Martin , Merlin , PSE ja Mathews. Nämä ovat kokeiltuja ja testattuja brändejä jotka toimivat. BowTec voidaan ehkä lisätä myös listaan mukaan.

Jouset maksavat alkaen 300 egee - 1000 egee. Valitettavasti vetopituutesi rajoittaa valintaskaalasi yläpäähän eli liki tuhanteen egeen. Tämän lisäksi hintaan tulee mukaan tähtäimet ja muut härpsvelit. Minun pitäisi tietää mitä lähdet tarkemmin harrastamaan ennekuin voidaan kokoonpanoa tehdä. Heppoisimpia välineitä sinulle ei tietenkään voi tarjota johtuen vetopituudesta. Tuolla vetopituudella saadaan hyvin paljon energiaa varastoitua jännityksessä ja osa siitä ohjautuu laukaistaessa jouseen haitallisena värähtelynä. Värähetlyt aiheuttavat kaikkien näin härpsylöiden rikoontumista ja ruuvien aukeamista. Halpaa tähtäintä , stabia tms et voi hankkia jos haluat hermosi säästyvän.

Jos osaat englantia niin tässä on hyvä sivu selittämään muutamia asioita taljajousesta.
http://www.huntersfriend.com/bowselection.htm

Muita linkkejä:
(sarja linkkejä) http://www.porinjousiampujat.fi/


Ehdottaisin ehdottomasti , että otat lähipaikkakuntasi josuiammunta seuraan yhteyttä ja pyydät valinta-apua. Millä paikkakunnalla oleilet?


Joskus tein isonkin listan mitä taljajousen ostajan pitäisi tietää , mutta valitettavasti en löytänyt sitä. Saatan lisätä jos löydän.
Takaisin alkuun
Kenai
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Mar 2004
Viestejä: 88

LähetäLähetetty: 22.11.2004 11:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En tiedä missäpäin asut, mutta suosittelisin tutustumismatkaa lähimpään jousiammuntatarvikkeita myyvään puotiin. Helsingissä ainakin Merrysportissa on jousimetsästystä harrastava kauppias, joka ymmärtää mielestäni myös metsämiehen erikoistarpeita.

Käyt siellä ja selvittelet näitä vetopituusjuttuja yms. , mutta älä hätäile siinä jousen valinnassa. Yksi asia mikä tuli mieleen, että näin viimeksi Merryssä käydessäni myynnissä muutaman käytetyn vasuritaljan, jotka saattaisivat olla jopa sinulle sopivia? Luuri käteen ja soittelemaan..

Ja tuohon hintakysymykseen, näyttäisi suunnilleen siltä, että tuosta 450 eurosta (siis pelkkä jousi) ylöspäin alkavat tekemään sellaista tavaraa, että sillä luulisi pärjäävän.. Muihin härpättimiin (tähtäimet, laukaisulaite, "nuoliviini" + nuolet ja käsisuoja) meneekin sitten vielä muutama sata euroa vielä lisää. Ja jos ei ole "ampumarataa" lähellä, niin oma kannettava ampumatausta kannattaa hommata samalla, sillä mikään ei ole niin turhauttavaa, kuin käpälöidä jousta pääsemättä ampumaan sillä!

Yo. listaan merkkejä koskien lisäisin vielä Fred Bearin ja Jenningsin jouset. Luulen kyllä, että nykyään taljat ovat niin laadukkaita, että se jänteen virittäjä on todennäköisin pummin aiheuttaja tuossa yhtälössä..
_________________
_______
Kenai
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Jousimetsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com