Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
338 Lapua Magnum Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Kes 2004 Viestejä: 942 Paikkakunta: Oripää
|
Lähetetty: 23.12.2005 23:43 Viestin aihe: |
|
|
Vielä yksi idea jos sarvet "kapenevat" Suorita kiristys taustalevyyn niin että ulommaiset ruuvit levittävät kalloa esim. Silmäkuopista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KJH Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Syy 2005 Viestejä: 114
|
Lähetetty: 09.10.2007 10:26 Viestin aihe: |
|
|
Onko joku valkaissut hirven leukaluuta? Tuossa leuka odottaa toimenpiteitä. Olisiko jollain hyviä vinkkejä? _________________ Ei se kyy ole, katohan kun otan sen kiinni... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
PieniMiesK98M02 Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Huh 2006 Viestejä: 149 Paikkakunta: Kontiolahti
|
Lähetetty: 24.10.2007 17:55 Viestin aihe: |
|
|
Onko kukaan koettanut sahata hirven sarvet kallosta irti (rautasahalla) ja keittänyt vain kallon ja sitten valkaissut ja lopuksi liittänyt sarvet kalloon? Itse taidan kokeilla, kun ei tuo keittäminen muuten tunnu onnistuvan sarvista puolet on vedessä ennen, kun kallo on kokonaan veden alla. Vai onko jollain keinoa suojata sarvet keittämisen ajaksi? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tait Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Mar 2004 Viestejä: 70
|
Lähetetty: 24.10.2007 19:29 Viestin aihe: |
|
|
sarven keitto kannattaa käyttää fairy astianpesuainetta veden sekaan ja sarvet kannelliseen astiaan tein semmosen vartavasten eli ruusukkeet ulkopuolelle ja eipä juuri tarvitse valkaisua kun fairy puhdistaa ja poistaa rasvan luusta samantein reilusti pesuainetta kuin rasvasille astioille ja toimii |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juttaa
Liittynyt: 22 Hel 2007 Viestejä: 2 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 23.01.2009 18:30 Viestin aihe: |
|
|
PieniMiesK98M02 kirjoitti: | Onko kukaan koettanut sahata hirven sarvet kallosta irti (rautasahalla) ja keittänyt vain kallon ja sitten valkaissut ja lopuksi liittänyt sarvet kalloon? Itse taidan kokeilla, kun ei tuo keittäminen muuten tunnu onnistuvan sarvista puolet on vedessä ennen, kun kallo on kokonaan veden alla. Vai onko jollain keinoa suojata sarvet keittämisen ajaksi? |
Sarvista se osa joka jää vedenalle kannattaa suojata kuten ruusukkeet kääri niiden ympärille ensin kangassuikaleet ja päälle folio paperia ja kiinni maalarinteipillä niin eivät valkea keitettäessä. _________________ Aina roiskuu kun rapataan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 23.01.2009 20:21 Viestin aihe: |
|
|
Eipä ole vielä tähän päivään mennessä ruusukkeet keitettäessä vaalenneet vaikka en ole niitä mitenkään suojannut.
Parinkymmenen hirvensarvitrofeen kokemuksella olen tullut tähän tulokseen.
Jos ne on kiehuvassa vedessä, niin ei sinä kangassuikaleet ja folio mitenkään auta. Kiehuva vesi tunkeutuu keittämisen aikana varmasti folion alle ja pääsee kosketuksiin sarvien ja ruusukkeiden kanssa.
Minuakin aikoinaan neuvottiin juuri noin ja ekaa kalloa keittäessäni vahdin kuin tyttö kipeetään, ettei ruusukkeet vaalenisi. Vaan muutaman keittourakan jälkeen huomasi ettei ne mihinkään vaalene. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jänkäkurppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Syy 2008 Viestejä: 2139 Paikkakunta: Takajänkhä
|
Lähetetty: 23.01.2009 20:36 Viestin aihe: |
|
|
Ei mitään liitujauhoa. Vetysuperoksidia n 30%. kallon päälle puhdasta täysin valkoista talouspaperia, joka kastellaan liuoksella.Välillä voi kostuttaa paperia. mutta jos nestettä astiassa niin että paperi osuu nesteeseen, niin imee nesteen astiasta kuivuessankin. Noin3-4 kerrosta paperia riittää.
Älä hyvä mies irroita sarvia kallosta !!!
Kalloa keittäessä kallo peitetään kevyesti foliopaperilla, eli tehdään foliokansi ,jolloin kuuma höyry jää paperin ja kallon vläliin ja kaikki irtoaa ongelmitta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 23.01.2009 20:46 Viestin aihe: |
|
|
Ja ettei tehtäisi turhaa työtä, olen viimeiset hirvenpäät keittänyt siten että jätin veden yläpuolelle jäävät osat nylkemättä.
Kappas vaan keittämisen jälkeen nahanreunasta kiinni ja kertavedolla lähtee kaikki ylimääräiset nahan kanssa irti. Ei tarvitse folioitten ja karhunvillojen kanssa pelata. Nahka hautoo jopa paremmin kuin foliot ja säästyy aikaa.
Paljon on suomessa kalloja keitelty, mutta enpä ole missään ohjeissa tätä vielä huomannut.
Muutaman kallotrofeen olen noin keitellyt enkä enää nylje esisahattua kalloa ennen keittoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pystikki Vieras
|
Lähetetty: 23.01.2009 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Tapiok kirjoitti: | Ja ettei tehtäisi turhaa työtä, olen viimeiset hirvenpäät keittänyt siten että jätin veden yläpuolelle jäävät osat nylkemättä.
Kappas vaan keittämisen jälkeen nahanreunasta kiinni ja kertavedolla lähtee kaikki ylimääräiset nahan kanssa irti. Ei tarvitse folioitten ja karhunvillojen kanssa pelata. Nahka hautoo jopa paremmin kuin foliot ja säästyy aikaa.
Paljon on suomessa kalloja keitelty, mutta enpä ole missään ohjeissa tätä vielä huomannut.
Muutaman kallotrofeen olen noin keitellyt enkä enää nylje esisahattua kalloa ennen keittoa. |
Onhan ainakin M&K-lehdessä ollut joskus 10 vuotta sitten tuollainen ohje.
Itse sahaan moottorisahalla trofeen irti päästä. Eka nenäluu turvan juuresta poikki ja sitten ylähampaita hipoen loput irti. Sitten trofeentekele karvoineen päivineen muuripataan 3-4 tunniksi. Muuri täyteen vettä ja sarvet nakataan sitten tyviensä varaan. 40kg tyhjä jauhosäkki päälle ja kansi vielä painoksi. Muistaa vain seurata veden vajumista, parin tunnin päästä kun lisää muurin taas täyteen niin riittää.
Kun se 3-4 tuntia on mennyt, niin puukolla varovasti ohtanahat silmien välistä auki ja kiskastaan vain nahka lihoineen irti. Silmät ja aivot kaivetaan myös puukon kanssa pois. Tämän jälkeen laitetaan suojaessu päälle ja pestään trofee puhtaaksi painepesurilla. Kun kallo on vielä keiton jäljiltä lämmin, niin sen saa helposti painepesurilla puhtaaksi.
Seuraavana päivänä kallo sahataan luusahalla lopulliseen muotoonsa ja valkaistaan liitujauho-vetypedoksiiditahnalla tai tuolla paperillapeitto-vetyperoksiidi- tsydeemillä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tapiok ***
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 6924
|
Lähetetty: 23.01.2009 21:17 Viestin aihe: |
|
|
Katos vaan, en tuohon M&K:n ohjeeseen ole törmännytkään. Mutta monasti työ tekijäänsä opettaa.
Max 2 tunnin keitto pelkästään karva päällä on meikäläiselle riittänyt hyvin.
Vaan tärkeintähän on se, että lopputulos on tekijän mieleinen, ei se miten homma tehdään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
6mm br rem Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2006 Viestejä: 1634 Paikkakunta: Hämeen reunalla
|
Lähetetty: 23.01.2009 21:23 Viestin aihe: |
|
|
nylkeminen turha homma..parempi tulos kun on nahka päällä keitettäessä. nahka pois ja pesu painepesurilla,moska lähtee helposti kun keittää kypsäksi. n 25-30%,(voi laittaa vahmempaaki) vetyperoksidia kaadetaan kallon päälle joka puolelle ja vähän vettä n5 min päästä ettei kallo hajoa. annetaan olla pari päivää,valmis. Liikaa jos keittää ja sarvet ovat vedessä ne halkeavat ja menevät pilalle. Tämänkin olen nähnyt. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pystikki Vieras
|
Lähetetty: 23.01.2009 21:55 Viestin aihe: |
|
|
Tapiok kirjoitti: | Katos vaan, en tuohon M&K:n ohjeeseen ole törmännytkään. Mutta monasti työ tekijäänsä opettaa.
Max 2 tunnin keitto pelkästään karva päällä on meikäläiselle riittänyt hyvin.
Vaan tärkeintähän on se, että lopputulos on tekijän mieleinen, ei se miten homma tehdään. |
Näky olevan 2003 vuoden Tammikuun lehdessä. "Hirven otsanahka jätetään nylkemättä. Silloin keittoaika on lyhyempi ja lopputulos parempi, koska lihat ja kalvot lähtevät kypsänä nahan mukana yhdessä klimpissä." Juttu on TEE ITSE- osiossa.
Riittää varmasti tuo 2 tuntiakin, itse olen ottanut varman päälle ja pitänyt pitempään. Tosin on tuossa minun muuripadassa tulipesässä isohko reikä, niin ei meinaa oikein muutenkaan lämmetä. Vesi on just siinä kiehumisen rajamailla tuon keiton aikana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8651 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 24.01.2009 14:35 Viestin aihe: |
|
|
Toi osan nahkaa nylkemättä -konsti toimii kyl ihan hyvin Itekin sitä kokeilin viimeks ku joku tääl sitä neuvo. Mä vaan jätin vaan otsanahan nylkemättä (siis sarvien välisen osan). Keitin aika kauan (about 5h ehkä). Nätisti tuli luu ihan paljaaks yhdel vedol... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
6mm br rem Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2006 Viestejä: 1634 Paikkakunta: Hämeen reunalla
|
Lähetetty: 24.01.2009 15:39 Viestin aihe: |
|
|
joskus -90 luvun puolivälistä aloimme keittää ilman nylkemistä..Liekkö ollut laiskuus syynä.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ProGuide Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2007 Viestejä: 473 Paikkakunta: Sievi
|
Lähetetty: 04.11.2009 11:37 Viestin aihe: jou |
|
|
jos te haluatte hyvän troon jossa on kakki pienetkin nenä luut tallella niin ei mennä keitteleen ja pesemään painepasurilla. Vaan mädätetään se pää nii osat pysyy tallella ja pienet luut ei hajoile. Esim. Riistamestarin Trofee osiossa ei saa puuttua luita kallosta, ei mene muuten läpi. _________________ -- SBE II-- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|