Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 15.12.2008 17:27 Viestin aihe: |
|
|
syksyaamu kirjoitti: | Jos otan pois savuputken,niin silloin savu tulee keskeltä ulos,on ilmeisesti liian tulinen lämpö palvaukseen?? |
Käsittääkseni kivinevan rasvapelti on kolmineuvoinen. Kerää tippuvat rasvat ym. nesteet, pellille lisätty vesi kosteuttaa sisäilmaa höyrystymällä ja lisäksi pelti "suojaa" keskimmäisiä lihoja suoralta kuumalta savulta.
Omassa kiukaassa savu kiertää "valurautakäytävää" pitkin, eli ei suoraan. latasin vain kiuaskiviä käytävään harvakseen ja lopuksi ladoin vielä reilun kasan kiviä päälle.
Tässä minun versiossa tuo 80 asteen lämpötilan saavuttaminen onkin lujassa rasvapellin kanssa. Siksi savustuksen puolivälissä, enimpien rasvojen valuttua otan rasvapellin välistä pois.
Alunperin tuommoiseen keskeltä suoraan puhaltavaan kiukaaseen olin jo suunnitellut reijän päälle ritilää ja sitten päälle reilusti kiviä. Nyt se kuitenkin minulta jäi pois. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 15.12.2008 19:22 Viestin aihe: |
|
|
Liian kuumassa savussa lihan pinta kuivuu mustaksi.
Reilusti kiviä päälle tasaamaan lämpöä. Omassa tekeleessä on vajaa 40cm kiviä päällekkäin samaan tyyliin kuin savusaunan kiukaassa.
Onko Esteri suolannut lihat nitriilisuolalla? Lihojen väri on sisältä niin tasaisen punainen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 15.12.2008 19:59 Viestin aihe: |
|
|
Jep, nitriittisuolalla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
Lähetetty: 15.12.2008 20:50 Viestin aihe: |
|
|
Esterille tosta rasvapellistä että,omaan kaappiin tein siihen rasvapelliin keskelle reijän halkasijaltaan n.150mm ja siihen putkenpätkä saman pituinen kun rasvapellin laidat on korkeat.Hattu jaloilla(n.5cm)putken päälle ettei rasvat ja suolavesi tipu putkeen ja kivien päälle.Pääsee savu ja lämpö paremmin lihoihin.En oo niin perehtyny näihin tietokoneisiin että kuvia saisin mukaan olis vähän helpompi kun yrittää selitellä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 15.12.2008 21:00 Viestin aihe: |
|
|
Ymmärretty, kiitän. Rasvapelti remonttiin . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jänkäkurppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Syy 2008 Viestejä: 2139 Paikkakunta: Takajänkhä
|
Lähetetty: 15.12.2008 21:18 Viestin aihe: |
|
|
KYLMÄ/KUUMAPALVAUS
Upeita kuvia ja hyvät systeemit kuumapalvaukseen. Kylmäpalvaus on mielestäni vähintään yhtä hyvä menetelmä Maku mielestäni parempi. Lihan nesteet eivät poistu.
Systeemin voi rakentaa rinteeseen, johon tehdään tulipesä. Siitä noin 5m pitkä kanava ylärinteeseen, johon metallinen savuputki halkaisija 100-130mm. Satanen riittää ihan hyvin. Ylös rinteeseen esterin kuvien mukainen "mökki", jonka lattiasta savuhormi mökkiin. Mökin katon ja seinän rajaan pikku rako joka seinälle.
Leppiä tai tuohettomia koivuja poltellen 5-10t lihapalojen koosta riippuen.
Ei tarvitse lämpömittaria. Ongelma on ettei onnistu kovilla pakkasilla.
jo vain maistuu |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 18.12.2008 18:23 Viestin aihe: |
|
|
Tätähän voi käyttää muuhunkin kuin hirvenlihaan.
Operaatio Joulukala käynnistyy ;
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 18.12.2008 20:30 Viestin aihe: |
|
|
Jos esterillä maasto antaa myöten, niin tuonko vielä lisäät systeemiin, niin se kylmäsavukin onnistuu!
Putken päälle vielä vähän tavaraa eristeeksi ja systeemin maastouttamiseen, niin vot.
Sama esitettiin jo tuon edellisen viestin yläpuolella, mutta mulla oli tuo valmis foto esittää käytännössä. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 18.12.2008 21:27 Viestin aihe: |
|
|
Kylymäsavuahan tässä väännetään koko ajan
Kahotaan aamusta missä mennään... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 19.12.2008 00:22 Viestin aihe: |
|
|
Jos jätät sitä Matineaan, niin minä tuon kuivalihhaa.. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 19.12.2008 10:45 Viestin aihe: |
|
|
It´s ä tiil !
Vuorokausi siinä kaikkineen vierähti. Näin ensikertalaisena mentiin uskosta epäuskoon ja kaikkea siltä väliltä.
Lopputulos kuitenkin makunsa puolesta, no omatekemäksi etten sanoisi erinomainen.
Vielä juluma vakumointi, ja se on siinä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 19.12.2008 17:54 Viestin aihe: |
|
|
Teitkö ihan tulia pitämällä?
Huomenna lähtee omat joulukalat kylmäsavustumaan, taidan tehdä ne tuossa vanhassa kylmiössä, sillä ei taida näin kylmällä pelkällä vastuksella saada pidettyä plussan puolella tuota pönttöä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 19.12.2008 18:26 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Jos esterillä maasto antaa myöten, niin tuonko vielä lisäät systeemiin, niin se kylmäsavukin onnistuu!
Putken päälle vielä vähän tavaraa eristeeksi ja systeemin maastouttamiseen, niin vot.
Sama esitettiin jo tuon edellisen viestin yläpuolella, mutta mulla oli tuo valmis foto esittää käytännössä. |
Tämä toimisi pakkasellakin, ja lämpökään ei pääse karkaamaan liian suureksi pitkän putken ansiosta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 19.12.2008 18:31 Viestin aihe: |
|
|
Tuhkaluukussa polttelin kynsitulia ja hiilloksen päälle aina leppäkiekko kytemään. Kopissa lämpötila keskimäärin +20 astetta. Aikaa n. 8-10 h.
Yöksi sitten kuivatus päälle eli auton sisätilalämmitin uuniluukusta öhkäsemmään. Lämpö tuolloinkin kopissa 15-20 astetta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 19.12.2008 20:36 Viestin aihe: |
|
|
On hienon näköiset kalat, ja varmaan maistuu jouluna.
Elleivät tule syödyksi ennen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|