OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Drillingin alkuperä

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
MS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Lok 2004
Viestejä: 897

LähetäLähetetty: 25.04.2008 07:27    Viestin aihe: Drillingin alkuperä Vastaa lainaamalla viestiä

Mistä maasta ja onko hyvä peli ? Sauer & Sohn on ilmeisesti Länsi Saksalainen entäs Simson-shul, Merkel ja Fortuna-Shul ?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 25.04.2008 07:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Drillingin alkuperämaasta ei taida olla ihan tarkkaa varmuutta mutta Saksa-Itävalta -akseli on luultavin osoite.

"onko hyvä peli ?"

Ei ainakaan vesilintujahdissa Wink. Drillinki on alunperin kehitetty nopeatahtiseen ajojahtimetsästykseen (Saksanhirvi, Villisika) mutta nykyisin sitä käytetään myös kyttäysaseena ja kantavatpa jotkut sitä myös rihlakon tilalta linnunpyynnissä. Tämä lähinnä Suomessa ja Ruotsissa.

Noita mainitsemiasi asemerkkejä on kaikkia tehty Itä-Saksassa mutta aseen valmistusajankohdasta riippuen ainakin Sauer & Sohn voi olla myös ns. saksalainen ts. tehty ennen Saksan jakautumista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsuri2
Vieras





LähetäLähetetty: 25.04.2008 09:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Erään legendan mukaan maailman ensimmäisen drillingin rakensi Peter Oberhammer niminen aseseppä Saksan Suhlista.
Takaisin alkuun
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 25.04.2008 13:12    Viestin aihe: Eka drillinki Vastaa lainaamalla viestiä

Legendat sikseen. Peter Oberhammer oli ensimmäinen, joka patentoi 1878 helmikuun 3 päivä takaaladattavan drillingin. Tämä tieto löytyy lähes jokaisesta saksalaisesta aseiden kehityksestä kertovasta lähdeteoksesta. Takaaladattavan drillingin kotimaa on Saksa ja siellä kehitystyö keskittyy Suhliin.

Drillinki ei ole tarkoitettu vain yhteen jahtityyppiin. Eli, käsitys drillingin sopivuus ja alkuperäinen käyttö pelkästään ajometsästykseen on väärinymmärrys tai tietämättömyyttä. Alkuperäisenä ajatuksena oli yksi ase kaikelle riistalle, tämä koska Saksassa metsästysoikeus perustui maanomistukseen ja metsästysseuroja ei ollut. Eli maanomistaja halusi metsästää kaikkea mahdollista riistaa reviiriltään. Aluksi drillinki oli suhteessa pajon halvempi ase kun nykyään. Käsityö oli lähes "ilmaista". Vuosisadan alussa se oli monen maanomistajan ensisijainen ase. Kivääri tai lentoonammuntahaulikko (riistan lentoonammuntaa pyrittiin välttämään tuonajan saksalaisessa metsästyskulttuurissa) tuli vasta rikastuttua. Rikkaat, jotka suosivat ajometsästystä isoilla alueilla, ampuivat torneista ja palvelija ojensi käteen sopivan aseen. Niitä saattoi olla mukana 2-3 kappaletta. Drillinkejä oli jo erilaisiin käyttötarkoituksiin -20-30 -luvuilla. Ne rakennettiin asiakkaan halun ja tarpeen mukaan.

On ollut pitkään tarkoituksena tehdä vähän juttua drillingin käytöstä yhdessä fox66 kanssa hänen kotisivulleen. Siinä olisi tarkoitus käydä hiukan läpi sitä mitä erityispiirteitä erilaiset metsästysmuodot asettavat nykyaikaiselle kolmipiippuiselle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16693

LähetäLähetetty: 25.04.2008 13:43    Viestin aihe: Re: Eka drillinki Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
On ollut pitkään tarkoituksena tehdä vähän juttua drillingin käytöstä yhdessä fox66 kanssa hänen kotisivulleen. Siinä olisi tarkoitus käydä hiukan läpi sitä mitä erityispiirteitä erilaiset metsästysmuodot asettavat nykyaikaiselle kolmipiippuiselle.


Odotan mielenkiinnolla tuota juttua.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 25.04.2008 15:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo oli Aris60 hyvä täsmennys. Täällä meillä päin vain ei juurikaan tapaa esim. "Waldlaufer"- tai Bock -drillinkejä, joista ensinmainittu kevyenä olisi hyväkin korvaaja rihlalle haukkuvalla koiralla metsästettäessä ja jälkimmäinen taas oiva peli isomman eläimen (esim. hirven) metsästykseen. "Perus"-drillinki ei ainakaan omasta mielestäni ole oikein hyvä noihin kumpaankaan.

Olen myös ymmärtänyt niin että drillinki on ollut suosituin metsänvartijoitten keskuudessa koska he joutu(i)vat liikkumaan työssään paljon maastossa ja näinollen yhden aseen piti sopia kaikelle riistalle. Ase oli (ja on varmasti yhä edelleen) heille välttämätön työkalu monestakin syystä mutta ei vähiten riistanhoidollisten tehtävien vuoksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 25.04.2008 16:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olet oikeassa Igorrock - drillinki on monella "riistanhoitajalla" edelleen mukana lähes aina autossa. Käyttävät sitä kolarissa loukkaantuneiden hirvieläinten lopettamisesta aina pienpetojen pyyntiin. Ja ase on usein 16 tai 20cal. Toinen ase mitä heillä näkee on 16cal rihla jossa on 20cm pitkä sisäpiippu loukkupyynnin lopetusaseeksi varusteena. Yleinen on myös haulikonpanoksen kokoinen adapteri, jolla voi ampua 22LR pateja. Noi (usein) Itävallassa tehdyt uudet Waldlaufer:it ovat niin kalliita myös Saksassa, että niitä näkee vain jahtivierailla.

No en minäkään drillingillä karhua ja hirveä metsästä. Kauris, kettu, supi ja ehkä hanhi ovat ne joiden jahdissa se on mukana. Luotikaliperi on 6,5x57R. Linnuille haulikko sopii nopeisiin tilanteisiin minulle paremmin. Kuten olen aiemminkin sanonut niin mielestäni drillinki on kompromissi - sopivuuden ratkaisee käyttötarkoitus ja tapa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
TIP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Kes 2005
Viestejä: 679
Paikkakunta: Pohjola

LähetäLähetetty: 25.04.2008 19:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuosta drillinkien monikäyttöisyydestä vielä sen verran, että olen usein törmännyt keskusteluissa tapahtumiin, jossa drillingillä (luotipuoli 222-5,6x52R) metsästäville on tullut sellainen tilaisuus eteen, jossa olisi tarvittu hirvi/karhulaillista luotipiippua. Tämän puuttuessa on kaato jäänyt saamatta. Nämä tapaukset lähinnä olleet pohjoisen jahtimiehillä. Itsellä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta ampua lintuja ja hirviä samoilla alueilla joten 308 luotipuoli on ´´vajaa käytössä´´. Tähänkin asiaan tosin saattaa tulla tulevaisuudessa muutosta.

Mielestäni drillinki ei ole kopromissi pienriistan pyynnissä mikäli siinä on haulikko ominaisuudet kunnossa ts. perä on sopiva haulikkoammuntaan.

Luotipuolella herkistinkoneisto helpottaa ammuntaa niin paljon, että ratakiväärinkaltainen ´´ergonomiapuutos´´ korvautuu suurilta osin. Tämä tunne siis käytännön kokemusten kautta takaraivossa.

Lisäksi on nautinto kantaa yhtä asetta loppusyksyn lintujahdeissa kahden sijaan sekä aamulla suolla pistäytyessä on kalusto kunnossa kun peräkontissa on yksi ase ja kiikari kotelo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com