Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
egi Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Hei 2005 Viestejä: 570
|
Lähetetty: 02.04.2008 08:08 Viestin aihe: |
|
|
Etelän miehet tänään (02.04.0 tulee Jimiltä klo 18.00 jokin kokki ohjelma, josta oli seuraavanlaista ohjelmatietoa: "Kuivalihan valmistus. UUSI SARJA. Tässä sarjassa pureudutaan ruoan alkuperään. Sarjassa selvitetään, mistä erilaiset elintarvikkeet ovat alkujaan peräisin, mistä ainesosista ne koostuvat, kuinka ne valmistetaan ja mihin niitä käytetään sekä millaista ruokaa niistä saadaan aikaan. Uuden sarjan avausjaksossa tutustutaan amerikkalaisten suureen suosikkiin kuivalihaan ja sen valmistukseen. Amerikkalainen sarja." Toivottavasti tästä olisi jotain apua meille etelän miehille, jos totta puhutaan niin hieman epäilen, mutta toivotaan toivotaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 02.04.2008 09:33 Viestin aihe: |
|
|
Koukkupolovi kirjoitti: | Miksi se Rastinsahi lihat syksyksi säästää ??
Minä olen oppinut, että kuivis on kesäevästä..
Vähän turhan suolaista tuli.. taas  |
Ei noita kaikkia syö erkkikään kesän aikana. Jahtievästä pitää syksyksi olla. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Arsenjev Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 44
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kortto2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2007 Viestejä: 303 Paikkakunta: Ranua
|
Lähetetty: 02.04.2008 16:15 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: | Kortto^ kirjoitti: |
Siinäpä ne ois lihat roikkumassa.
9kg nuita yhteesä oli, suurin osa hirveä, vähän naudan ja hirven sydäntä myös. | Onko nuo sukset jonku ählämin vesiliipat?? |
?  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
kuhna Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2004 Viestejä: 2871
|
Lähetetty: 04.04.2008 09:55 Viestin aihe: |
|
|
Rastinsahi kirjoitti: | Koukkupolovi kirjoitti: | Miksi se Rastinsahi lihat syksyksi säästää ??
Minä olen oppinut, että kuivis on kesäevästä..
Vähän turhan suolaista tuli.. taas  |
Ei noita kaikkia syö erkkikään kesän aikana. Jahtievästä pitää syksyksi olla. |
Matosii taitaa olla lappalaisten lihat. Mato saa olla, muttei näkyy(vanha lappalain sananlasku)  _________________ Ammuin ohi ! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 04.04.2008 21:31 Viestin aihe: |
|
|
Toukkiahan niissä pittää ollakki !!
Tuoretta lihhaa eikä matosissa rouska luut hampaissa !
Ja kelle ei kelepaa, niin ne saapi vappaasti töpehtiä suustasa pois!!  _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
kuhna Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2004 Viestejä: 2871
|
Lähetetty: 05.04.2008 19:09 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä näin! Omenakin on liharuakaa, jos on kovast matonen.  _________________ Ammuin ohi ! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6418 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 08.04.2008 20:39 Viestin aihe: |
|
|
Nyt on sitten maon ruuat nostettu räystäältä pois, enää yksi pyöreä poronpaistinpalanen oli pehmeä ja se jäi tuohon keittiön pöydälle puukkolihaksi. Pikkusen vajaan kuukauden kerkisivät olemaan ja sinä aikana painosta hävisi melko justiinsa puolet, johon lasketaan puolenkymmentä isompaa palasta joita myös savustin ja jätin pikkusen normaalia pehmeämmäksi. Ilmat on olleet siis vallan mainiot. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Arsenjev Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 44
|
Lähetetty: 09.04.2008 11:08 Viestin aihe: |
|
|
Mitenköhän vaikuttaa kuivumisnopeuteen se, suolaako raakasti vain pelkällä suolalla vai suolaliemellä? Imeekö liha nestettä sisäänsä silloin kun se suolataan liemessä? Raakasuolauksessahan se näyttäis luovuttavan nestettä -> liha on valmiiksi kuivempaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6418 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 09.04.2008 17:39 Viestin aihe: |
|
|
Tuskin se suolaliemessä aivan mahdottomasti vettä imee, toki jonkunverran. Jos suolaa kuten minä eli laittaa suoloja joitten antaa sulaa ja imeytyä muutamia päiviä, niin se ekan vuorokauden aikana ilmestynyt neste imeytyy lähes kaikki takaisin lihoihin. Tätä minä pidän tasaisen suolauksen merkkinä. Jos suolaa ihan umpisuolassa, niin silloin varmaan liha kuivaa jonkunverran mutta empä usko että näillä kolmella tavalla on suuria eroja.
Poronpaistista jää semmonen muuan pyöreähkö palanen joka on sitkas kuivumaan koska siinä on koko lihas eli joka puolelta lihaa on "tervettä" pintaa. Sillä on paljon suolausta enemmän merkitystä kuinka ohkaseksi lihan leikkaa, minkä eläimen liha on kyseessä ja kuinka paljon lihan pintaan jää kalvoja ja tuota "tervettä" pintaa, uskon ma. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
atsi Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Elo 2007 Viestejä: 20 Paikkakunta: oulu
|
Lähetetty: 10.04.2008 12:39 Viestin aihe: |
|
|
syöty jo
jokohan pitäs ruveta suolaamaan lihoja ens kevääksi??? 
Viimeinen muokkaaja, atsi pvm 05.01.2009 18:00, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
phh Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 468
|
Lähetetty: 03.01.2009 00:36 Viestin aihe: |
|
|
Morjens vaan konkareille, täällä untuvikko susirajan (Kehä III) takaa yrittää väsätä ensimmäistä kertaa kuivalihaa… viimeinen hirvi kaatui viikko sitten ja siitä olisi tarkoitus ottaa testipala. Ajankohta voi teistä ehkä tuntua vähän aikaiselta, mutta nyt täällä on sentään edes pakkasta
Vakavasti puhuen, voi olla vähän vaikeaa näillä sään vaihteluilla.. ketjun luin jo läpi ja pääpiirteittään homma on selvä. Kuitenkin, pari kysymystä heräsi. Joku tuolla jo mainitsikin, että sään muututtua vetiseksi siirrettiin lihat välillä jääkaappiin. Onnistuiko homma tällä tavalla? Voisin kuvitella, että tämän tyyppinen varokeino olisi paikallaan näillä säillä.
Onko vaikutusta sillä, että missä vaiheessa kuivaus on, jos lihoja roudataan välillä jääkaappiin? Ts. koska pakkasten kesto on täällä epävarmaa, mieli tekisi aloittaa heti kun pakkasia näyttäisi olevan yhtään pidempi jakso. (tässä kohtaa tarkennuksena, että täälläpäin nuo ”pakkaset” on pääsääntöisesti max. - 10 -15 astetta, tämäkin yleensä vain lyhyen aikaa..) Esim. tänään oli -6 astetta ja !&%¤#"! pureva tuuli; oliko tämä se ”ahava”? Ilmankosteudesta ei tietoa, mutta tämäkin selvinnee tarvittaessa. Onko palstalla muita hulluja, jotka tätä ovat näillä leveyksillä yrittäneet; Espoon kaveri taisi ainakin suunnitella, mutta pikaisella selauksella jäi epäselväksi, että onnistuiko lopulta? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6418 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 04.01.2009 21:52 Viestin aihe: |
|
|
Ei se "lihojen pelastaminen" kuulu normaaliin proseduuriin. Lähde mieluummin siitä liikkeelle, että teet tänä vuonna ohkasia lihasiivuja ja katot miten homma luonnistuu. Ensi vuonna sitten vaikka paksumpia. Kun sinua kuitenkin ilmojen lämpeneminen huolestuttaa, niin nosta lihat kuivumaan ihan lähiaikoina. Ei se touhu ole mitään atominhalkaisua vaan luonto kyllä hoitaa homman ja lopputuloksena nostat kuivat lihat räystäältä. Nuo loputtomat keskustelut on vaan meidän "lihanpiilottajien" besserwisseröintiä jota on harrastettu ootellessa lihojen kuivumista. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
pirulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Hel 2008 Viestejä: 1077
|
Lähetetty: 08.01.2009 19:58 Viestin aihe: |
|
|
Mites pitkään seuraavalle syksylle on säilyny tavara syötävänä (jos sitä on jäänyt enää kesän jäliltä) ja miten kauan taas säilyypi pakkasessa?
Tälle kevättä on tarkoitus itelläkin vihdoin laitella lihaa laittautumaan.. nam! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 08.01.2009 20:35 Viestin aihe: |
|
|
pirulainen kirjoitti: | Mites pitkään seuraavalle syksylle on säilyny tavara syötävänä (jos sitä on jäänyt enää kesän jäliltä) ja miten kauan taas säilyypi pakkasessa?
Tälle kevättä on tarkoitus itelläkin vihdoin laitella lihaa laittautumaan.. nam! |
Huonon lihantekokevään vuoksi tuo nykyinen vuosikerta on säilynyt pakkasessa vähän liiankin hyvin Säilyy se. _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|