OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kuinka nopeasti pitää nahka nylkeä?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 15.02.2008 00:20    Viestin aihe: Kuinka nopeasti pitää nahka nylkeä? Vastaa lainaamalla viestiä

Minkälaisia kokemuksia porukalla on nahkan pilaantumisesta nylky kelvottomaksi? Itse olen pyrkinyt nylkemään elukat keleistä riippuen muutaman päivän sisällä saaliiksi saamisesta, joskus ei kuitenkaan aika meinaa riittää kaikkiin harrastuksiin.
Edellinen ketunnahka oli ruvennut ottamaan vihertävää väriä mahan kohdalle jo kolmessa päivässä. Kelit olivat silloin nollan kahden puolen. Tänään nylkemäni supit sen sijaan tuntuivat olevan aivan ok. Saaliiksi supit tulivat maanantaina. Toista supia en kerennyt kuitenkaan kaapia, joten nahka on maasturin perässä odottamassa. Pakkasta on luvattu -5°...-10° Mitäs mieltä olette. Kuinka kauan nahka säilyy hyvänä auton perässä? Entä kun lämpötila nousee +puolelle?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 15.02.2008 00:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se mitä faijavainaa aikanaan kertoi, niin rahallisesti paras tulos saavutettiin, että samana päivänä saadut elukat nyljettiin viimeistään kortteeriin tultua! Eli saman vuorokauden aikana.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vonkamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1471
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 15.02.2008 01:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näinhän se on, mielellään saman päivän aikana ettei mahahapot pääse karvan juuria polttamaan
_________________
Sako Finnlight aito Suomalainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 4470

LähetäLähetetty: 15.02.2008 08:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä noi rupit pihassa säiylyy jos on pakkasta edes pikkuisen.
Viikon verran on ollut kun töiden takia ei ole kerennyt nylkeä eivätkä ole pilalle menneet.
Mukavin on lämpöisenä heti ottaa mutta aina ei ole mahdollista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ajovaaran
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Syy 2007
Viestejä: 183
Paikkakunta: jossain***

LähetäLähetetty: 15.02.2008 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja mahahappojen "purkautumista"voi hidastaa laittamalla elukka mahalleen mutta kyllä itse pidän sen 2 päivää maksimi tai sitten jos todellakaan aikaa ei ole niin elukka pakastimeen ja kun aikaa alkaa olee niin sulattelee jäätyneen elikon varovasti ilman mitään puhaltimia yms lisälämmön lähteitä käyttämättä.(Näinhän täyttäjätkin tekee)
_________________
Muistiko käyttää hakua;)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 15.02.2008 12:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran omasta kokemuksesta, että se nahka on helpoin nylkeä heti lämpimänä, tosin esim. supin kohdalla silloin kyllä tulee sitä rasvaa enemmän mukana kuin vähän jäähtyneenä.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mc-manteli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Lok 2007
Viestejä: 3606
Paikkakunta: Länsirannikko

LähetäLähetetty: 15.02.2008 12:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

riippuu ihan että missä säilyttää sitä elukkaa ennen ku nylkee.. pakasteessa säilyy melko kauan ja jos nylkee mahdollisimman pian niin nahka säilyy pakasteessa vuosikausia vaikka ei oo kaapinutkaan rasvoja pois..
esim. minkki tulee laitettua aina viikoksi pakasteeseen nylkemisen jälkeen. se rasva kuivuu siellä pakasteessa jonninverran niin lähtee sitte helpommin pois.
nyt ei tosin tuu paljoo ite nylettyä ku kaveri kehitteli pesukoneesta semmosen rummun mihin laitetaan nahka pyörimään sahajauhojen ja hakkeen kera. niin ei enää sen jälkeen tarvi paljoo kaapia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Alces
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 686
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.02.2008 13:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
mahahappojen "purkautumista"voi hidastaa laittamalla elukka mahalleen

Tuosta taas itte eri mieltä. Laitan aina selälleen ja moni kaveri sanoo samaa että jos ei heti nylje niin selällään pitää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
murri_kka
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Mar 2007
Viestejä: 68
Paikkakunta: ylä_savo

LähetäLähetetty: 15.02.2008 21:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mc-manteli kirjoitti:
riippuu ihan että missä säilyttää sitä elukkaa ennen ku nylkee.. pakasteessa säilyy melko kauan ja jos nylkee mahdollisimman pian niin nahka säilyy pakasteessa vuosikausia vaikka ei oo kaapinutkaan rasvoja pois..
esim. minkki tulee laitettua aina viikoksi pakasteeseen nylkemisen jälkeen. se rasva kuivuu siellä pakasteessa jonninverran niin lähtee sitte helpommin pois.
nyt ei tosin tuu paljoo ite nylettyä ku kaveri kehitteli pesukoneesta semmosen rummun mihin laitetaan nahka pyörimään sahajauhojen ja hakkeen kera. niin ei enää sen jälkeen tarvi paljoo kaapia.


millanen härveli?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juego
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Jou 2004
Viestejä: 2598
Paikkakunta: Kuikkapanta

LähetäLähetetty: 15.02.2008 22:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nahka pois päältä mieluiten lämpimänä, ne mahahapot sieltä alta alkavat tehdä nahkaan vihertävää väriä, joka sitte toisinaan näkyy muokkaustuloksessa---> maha karvaton.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
aappo77
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Kes 2004
Viestejä: 81

LähetäLähetetty: 15.02.2008 23:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mc-manteli kirjoitti:
riippuu ihan että missä säilyttää sitä elukkaa ennen ku nylkee.. pakasteessa säilyy melko kauan ja jos nylkee mahdollisimman pian niin nahka säilyy pakasteessa vuosikausia vaikka ei oo kaapinutkaan rasvoja pois..
esim. minkki tulee laitettua aina viikoksi pakasteeseen nylkemisen jälkeen. se rasva kuivuu siellä pakasteessa jonninverran niin lähtee sitte helpommin pois.
nyt ei tosin tuu paljoo ite nylettyä ku kaveri kehitteli pesukoneesta semmosen rummun mihin laitetaan nahka pyörimään sahajauhojen ja hakkeen kera. niin ei enää sen jälkeen tarvi paljoo kaapia.


Yksi entinen tarhuri on luvannut minulle samanmoisen pesukoneesta tehdyn rummutuskoneen. Meinaatko MC-manteli, että kaapiminen helpottuu kun ensin rummuttaa? Minä olen käyttänyt aiemmin puruja jätesäkissä lähinnä nahan viimeistelyyn. Missä vaiheessa ammattilaiset pistävät nahan rumpuun?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mc-manteli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Lok 2007
Viestejä: 3606
Paikkakunta: Länsirannikko

LähetäLähetetty: 16.02.2008 14:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ensin elukka nyletään mahdollisimman pian kaatamisesta.. sitte vaikka pakasteeseen jossa se myös kuivuu vähän. nahka pois pakkasesta ja antaa rauhassa sulata. sitten rumpuun jossa sahajauhoja ja ehkä haketta tai jotai sahajauhoa karkeampaa tavaraa.. rummutuksen jälkeen on helppo ottaa loputkin rasvat poies..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
reputtaja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Jou 2006
Viestejä: 34

LähetäLähetetty: 16.02.2008 22:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se paljonko rasvaa jää nnahkaan riippuu nylkytekniikasta,avauksen jälkeen painetaan peukalolla rasva irti nahasta ennenkuin aletaan vetämään. Rasvan pinnassa on kalvo, joka tulisi jäädä ruhoon jäävän rasvan pinnalle eheäksi. Näin menetellen minimoidaan kaavinta, varsinkin supilla muillahan ongelma on varsin vähäinen.
Itse tapaan nylkeä supit ja ketut heti saantipaikalla, max. vartti/elukka.
Ei tartte kanniskella supin pullukoita, varsinkaan silloin kun jahti vielä jatkuu tai autolle on matkaa.
Runsas purun käyttö helpottaa kaavinta työtä melkoisesti, samoinkuin
nahkojen käyttäminen ulkona kaavinnan välillä, jos rasva alkaa valua tai purua on vähän käytössä. Kaupallisen nahkontapurun puutteesa voi sitä tehä itekkin, halkosahalla saa lähes optimi rakeista. Laiskuuksissaan voi koittaa moottorisahallakin kunhan jättää teräketjuöljyn pois. Kuiva koivupuru on parasta, mutta havupurukin käy kunhan ei ole kovin pihkaista.
Nahan pilaantuminen on mahan kohdalta nopeinta lihavilla eläimillä, sellaisilla saaliilla joiden maha on ammuttu rikki tai koira on purrut niin että vatsahappoja on päässyt mahasta ulos. Saalis kannattaa jäähdyttää selällään niin pilaantuminen jää mahollisimman vähäiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JJP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Tam 2007
Viestejä: 181
Paikkakunta: P-Savo

LähetäLähetetty: 16.02.2008 22:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljoko siitä supin nahasta saa nykyjään rahaa, 20€? Tartteekos niitä kynsiä ottaa mukaan jos nahan myypi?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pro Hunter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hei 2007
Viestejä: 1202
Paikkakunta: Pieksämäki

LähetäLähetetty: 16.02.2008 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljonko majavan nahkasta mahtaa saada?
_________________
Baikal IJ-27 12/76
Remington 770 30-06 Sprg
Sako P-54 22 LR
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Pienpedot Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com