OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Camomies ja kadonneen identiteetin metsästys
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tinurien Kirkkoherra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2004
Viestejä: 2262

LähetäLähetetty: 05.02.2008 23:59    Viestin aihe: Camomies ja kadonneen identiteetin metsästys Vastaa lainaamalla viestiä



On ilta, juon perinteeksi muodostunutta iltakahviani keittiössä. Utuinen ilta jossakin päin Turkua on hiljenemässä yöksi ja kaupunkilaiset ummistelevat silmiään makoisan yöunen toivossa. Mutta minä, Camomies, istun yksin keittiössä. Fakkiutuneet ajatukseni palaavat yhä uudestaan ja uudestaan siihen päivään, jolloin sain ensimmäiset maastokuviolliset housuni.

Siitä se sitten lähti, tuumin ja huokaisen. Ensin tuli takki, pian täytyi saada jo kasvosuoja, eikä lippalakkiakaan sopinut unohtaa. Sittemmin on noiden monien, alkuperäisten, maastoasusteiden vuosikerta vanhentunut, tilalle on käskytetty uusinta uutta, jopa ulkomaita myöden.

Onko tämä kaikki tarpeellista, häivähti ensikerran päähäni kofeiinipitoisen juomani äärellä. Siksi kerron tämän teille, rakkaat lukijani.

Mihin tarvitsemme camoa, ja miksi? Jääkö varis ampumatta, jos ruhoni ei sulaudu maaston väreihin? Mitä sanoo jahtikulttuurimme? Tukevatko riistamme aistit, kuten näkökyky, tätä yhä laajenevaa camovarusteluamme?

Onko identiteettini siis hukassa!!?



Sarja jatkuu...
_________________
...saadakseni lopettaa. Moron poro!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tinurien Kirkkoherra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2004
Viestejä: 2262

LähetäLähetetty: 06.02.2008 12:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


(lainattu: http://wolverines.wordpress.com/2007/01/09/lynx-shooter-gets-21-days-in-jail/)

(lainattu: http://www.sheppardsoftware.com/Europeweb/factfile/Unique-facts-Europe13.htm)

En ole vielä pukeutunut. Vaeltelen huoneistossani epämääräistä ympyrämuodostelmaa piirtäen. Mietityttää. Miten eläimet tekevät sen? Miten petoeläin alati yllään olevalla kuosillaan nappaa jäniksen, mutta minä joka viikkorahani tuhlaan uusimpiin camokletjuihin, en välttämättä näe edes koko jänistä. Maan peitteenä nariseva lumikerros kyllä kertoo jäniksien majailevan metsästysmaillani.


(Lainattu: http://www.cartinafinland.fi/kuvapankki/view.php?pictureid=27082)

Toisaalta jänis voi vetää aika huonon kaavun kesävaatetuksensa alta, ja silloin sitä raukkaa viedään suden pötsiin 6-0! Myös petoeläimillä on hienoinen sävynvaihtokautensa. Mikä merkitys tällä on?

Mutta miten vaalea jänis silti voi selvitä mustan maan kirouksesta? Onko meillä jotakin opittavaa eläinten camokuosin käytöstä? Onko jollakin muulla merkitystä, kuin värityksellä?

Jatkan edelleen ympyrän kävelyä...

Karvapuvun ominaisuuksista

Annat metsästyskoirallesi rasvaisen lihapalan, ja jo lyhyen ajan päästä karvasto muuttuu pehmeäksi ja kiiltäväksi. Onko tällä merkitystä metsästyksen onnistumiseen? Tekeekö rasva turkista liukkaan, jolloin turkkiin ei tartu kasvustoon. Myöskään turkki ei kerää likaa ja/tai kasvustoa itseensä. Äänettömän liikkumisen tiedettä?!

Hoidettu turkki on liukas mutta myös pehmeä. Onko pehmeys yksi osa camoajattelua? Herää kysymys siitä, että onko likainen & huonokuntoinen eläin huonompi saalistaja, sekä kunnon heikkenemisen, että turkin rakenteen syystä?

Toisaalta eläimet pyrkivät peittämään hajuaan kierimällä vieraissa ulostuksissa ja raadoissa. Olisiko tässä metsästäjälle sovelluksen paikka? Hirvimiehet ovat kautta aikain kierineet hirviuroksen kiimakuopissa, myös vanhoissa metsästysopuksissa kehoitettiin säilyttämään metsästysvaatetusta suopursupedillä, omassa laatikossa tai pussissa. Onko tämä taito ruosteessa?
_________________
...saadakseni lopettaa. Moron poro!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tinurien Kirkkoherra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2004
Viestejä: 2262

LähetäLähetetty: 06.02.2008 22:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jahtikulttuurimme

Jahtikulttuurimme ei pahemmin aseta odotuksia vaatetuksellemme. Ulkopuolisista vaikuttimista, ehkä sää on tehokkain. Voidaanko rajata metsästystavan mukaan missä pyyntitavassa camo on välttämätöntä ja missä ei. Nopealla ajatuksen juoksutuksella voidaan rajata camon tarpeellisuutta houkutteluun, eläimen lähestymiseen ja vaanimiseen. Mutta onko tämäkään veden pitävää jaottelua, ja sana ja laki?
Paljaalla kalliolla allijahdissa voi istua mötköttää pilkkihaalarit päällä ampuen kuvien houkuttelemia lintuja. Passista jos toisesta on ammuttu kettu ajosta, ilman kummempia camovermeitä. Mutta miten latvassa istuvan metson lähestyminen onnistuu ilman "oikeaa" väritystä? Onnistuuko jäälautalla mötköttävän hylkeen lähestyminen ilman lumipukua?

Petoeläimillä on pehmeä, jouheva turkki, jonka väritys on peruspohja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Eläimillä on myös taito käyttää maastoa monipuolisesti. Entäs haukka joka lentää liihottaa taivaan tuulissa? Saalistaessaan haukka monesti lentää erittäin matalalla, yllättäen valkokranssisen sepelkyyhkyn noin vain. Toinen vaihtoehto, että petolintu iskee korkealta ja kovaa, tai vaanii saalistaan puussa ja lähestyy hiljaisin siiven iskuin, tarjoten kuolemaa jänisparalle.
Mitkä ovat sitten eläinten heikkoudet? Näkökenttä, ja värinäkö.


(Lainattu: http://www.dec.ny.gov/outdoor/9186.html)

Ohessa kaupallisen, sivuston tieto siitä mitä me näemme ja "tieto", mitä peura näkee.
Seuraavaksi myös samaisen sivuston toinen, vastaava esimerkki:



Näitä esimerkkejä yhdistää kuitenkin se, etteivät nämä vaatetukset yksin tee camosta toimivaa, tarvitaan myös maastoa ja sen lukutaitoa, vai tarvitaanko? Pääseekö camomies helpommalla maastoutumisella, kuin perusvihreässä, tai ruskeassa toljottava vierustoveri? Antaako camovaatetus camomiehen virheet(liikkuminen, äänet, haju) anteeksi?


(Lainattu: http://www.dec.ny.gov/outdoor/9186.html)

Herääkö ajatuksia?

Itselleni heäsi ainakin se, että onko camo meitä ihmisiä varten? Ei niinkään käytännön metsästyksessä tarpeellisena, vaan tuomaan tunnelmaa, näyttääkseen hyvältä ja saadakseen kauppiaan takataskun pullottamaan. Tietenkin kätkeytyminen metsään muitten ihmisten kasvoilta, ja saadakseen rauhassa harrastaa on pieni hinta muutamalle ameriikan tuotteelle.

Camomies on puhunut, ja toivottaa antoisaa teehetkeä...


_________________
...saadakseni lopettaa. Moron poro!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Hitleri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Kes 2006
Viestejä: 4744

LähetäLähetetty: 09.02.2008 19:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tinurien Kirkkoherra kirjoitti:

Mihin tarvitsemme camoa, ja miksi? Jääkö varis ampumatta, jos ruhoni ei sulaudu maaston väreihin? Mitä sanoo jahtikulttuurimme?

Itselleni heräsi ainakin se, että onko camo meitä ihmisiä varten? Ei niinkään käytännön metsästyksessä tarpeellisena, vaan tuomaan tunnelmaa, näyttääkseen hyvältä ja saadakseen kauppiaan takataskun pullottamaan....kätkeytyminen metsään muitten ihmisten kasvoilta....

Kuunnelkaa Kirkkoherran puhujanpöntöstä paatoksella suoltamaa porinaa! Siinä sitä on asiaakin kerrakseen. Lainasin tekstistä mielestäni oleellisimmat pätkät.

Ensimmäisessä kappaleessa on joukko hyviä kysymyksiä ja toisessa kappaleessa järkiajattelua.
_________________
Vaan varmoilta paikoilta ohi!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 11.02.2008 15:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

...

Viimeinen muokkaaja, perisofeus pvm 25.04.2008 23:28, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lahtaaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2004
Viestejä: 2693
Paikkakunta: EU:n maakunta

LähetäLähetetty: 11.02.2008 16:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Entäs vanha suomalainen erä- ja sotapukujen kangas eli sarka?
Kaikkihan tietää että niinkin iso eläin kuin hirvi, jonka väri on aika lähellä sarkakankaan väriä, on aika huomaamaton risukossa.

Onko siis edelleen vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia? Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kpiispa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 267

LähetäLähetetty: 11.02.2008 17:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mietiskelimpä minäkin tuossa syksyn aikana olisiko aika jotain nykyaikaisia maastokuvioasuja hankkia. Mitään aivan vättämätöntä tarvetta en niille ole keksinyt mutta yleensä itselläni on ollut tapana melko avoimin mielin kokeilla kaikkea itselle uutta ja muodostaa sitten mielipide vasta kokeilujen jälkeen. Sitten voi hyvällä omallatunnolla joko innostua asiasta lisää tai hylätä koko homman jos se tuntuu turhalta. Perinteisempiä maastoasuja on vuosien varrella ollutkin kuten kuva 19 vuoden takaa osoittaa, vaikka suurin osa nykyisestä metästysvaatetuksesta onkin perusvihreää.



Perinteisistä maastokuvioasuista on joskus tuntunut jotain pientä hyötyäkin olevan ja joskus jopa haittaa kuten tällä palstallakin kirjoittelin syksyllä.

Mutta nykyaikaisempia vermeitä täytyi saada kokeiluun ja kun dollari on halpaa niin amerikoista tilausta vetämään. Törmäsimpä sitten ongelmaan että eihä sielä löytynyt yhtään järkevän väristä kuviota minun käyttötarkoitukseen. Kaikki jenkkien kuviot on jotain harmaa/ruskea/musta linjaa ja itselläni tyypillinen maastoasujen terve on alla olevan kuvan mukaisessa paikassa niin jotain reilusti vihreämpivoittoista asua olisin toivonut valikoimasta löytäväni.



Mutta kun ei löytynyt niin ei löytynyt. Onko tosiaan niin että noissa nykyaikaisissa camo-kuvioissa ei ole meidän alkukauden vihreisiin maisemiin sopivaa värimallia? Suurin into tuohon hommaan meni sitten samantein. Tilasin kuitenkin jotain sälää perisuomalaiseen tyylin kun halvalla sain ja syksyllä katsotaan tuntuisiko noista olevan mitään hyötyä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 11.02.2008 18:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

...

Viimeinen muokkaaja, perisofeus pvm 25.04.2008 22:38, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
kuhna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2004
Viestejä: 2871

LähetäLähetetty: 11.02.2008 18:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsästys tilanteet saattavat pilata puvun kuosin. Veri ja uloste tahraa. Märkyys pilaa jalkineiden rythdin. Afterhuntin bisoninliivin päälle saattaa, joku oksentaa agraariseuran saunaillassa.
_________________
Ammuin ohi !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1578

LähetäLähetetty: 11.02.2008 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kpiispa kirjoitti:
Mutta nykyaikaisempia vermeitä täytyi saada kokeiluun ja kun dollari on halpaa niin amerikoista tilausta vetämään. Törmäsimpä sitten ongelmaan että eihä sielä löytynyt yhtään järkevän väristä kuviota minun käyttötarkoitukseen. Kaikki jenkkien kuviot on jotain harmaa/ruskea/musta linjaa ja itselläni tyypillinen maastoasujen terve on alla olevan kuvan mukaisessa paikassa niin jotain reilusti vihreämpivoittoista asua olisin toivonut valikoimasta löytäväni.


Törmäsin itse samaan 'ongelmaan', eli jenkkilän metsästysasuissa tuntuu aina kuosi olevan jonkinlainen pakkosyötetty kuvio - tasaväriset on todella hakusassa. Jos esim. pelkkää vihreää löytää, ei materiaali ole enää samaa hiljaiseksi harjattua kangasta (näin ainakin omassa tapauksessa kun Goren PacLite asuja etsin).

Hintapolitiikka pakotti kyllä minutkin lopulta ottamaan sen asun kuvioituna, kun hinta kevyesti alle puolet siitä mitä Suomessa. Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34972

LähetäLähetetty: 11.02.2008 22:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

URL=http://www.aijaa.com/v.php?i=1588345.jpg][/URL]
Camot kohallan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MR69
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2006
Viestejä: 691

LähetäLähetetty: 19.02.2008 16:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toi Mountain shadow kuvio näyttää !&%¤#"! hyvältä.
Pitäiskin alkaa disainaamaan aivan omia Suomicamokuviota....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kpiispa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Mar 2005
Viestejä: 267

LähetäLähetetty: 21.02.2008 10:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kuhna kirjoitti:
Metsästys tilanteet saattavat pilata puvun kuosin. Veri ja uloste tahraa. Märkyys pilaa jalkineiden rythdin. Afterhuntin bisoninliivin päälle saattaa, joku oksentaa agraariseuran saunaillassa.


Kuhnan epäilyt osoittautuivat vääriksi. Verestä ja oksennuksesta ei ole haittaa koska niitä ei huomaa komeiden kuosien pinnalta (maastoutuvat siihen hyvin = maastoasu). Näin ainakin jos vaimoa on uskominen. Kun purin noita amerikanherkkuja paketista niin vaimon ensimmänen kommentti oli että onko joku oksentanut tuohon takille.

Tuo ulostejuttu ei ole minulle tuttu mutta jos jännäkakkaa pukkaa metsästystilanteessa niin kentien joku tavarat sisäpuolella pitätävä super-tex kalvo auttaa; ei sotkeudu komea kuosi. Kannattanee kuitenkin valita huonosti hengittävä kalvo jolloin hajuhaitat ulkopuolelle minimoituvat. Tai kenties joku arvo-puku sentekki hajunsyöjällä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
MR69
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2006
Viestejä: 691

LähetäLähetetty: 21.02.2008 10:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä en pese ikinä mettävaatteita. Ellei ne oo nyt aivan hirvittävässä p askaverisoosissa.

P aska-, nuuska ja punaviinitahrat vaan parantaa camon "luonnollisuutta".
Himassa tosin saa joskus kuulla kamppeitten odoorista poikkeavia mielipiteitä.

Tunnetustihan partavedet, voimakkaat pesuaineet yms. käyvät riistan nokkaan, mutta entäs tarpeeks p askaset kamppeet.
Koittuuko niistä haittaa jahtihommissa kun elukat haistaa paikalle saapuneen liian p askasen hassu sapiens sapienseksen?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
susihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2006
Viestejä: 1396
Paikkakunta: Työvoimapula

LähetäLähetetty: 21.02.2008 12:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MR69 kirjoitti:
Mä en pese ikinä mettävaatteita. Ellei ne oo nyt aivan hirvittävässä p askaverisoosissa.

P aska-, nuuska ja punaviinitahrat vaan parantaa camon "luonnollisuutta".
Himassa tosin saa joskus kuulla kamppeitten odoorista poikkeavia mielipiteitä.

Tunnetustihan partavedet, voimakkaat pesuaineet yms. käyvät riistan nokkaan, mutta entäs tarpeeks p askaset kamppeet.
Koittuuko niistä haittaa jahtihommissa kun elukat haistaa paikalle saapuneen liian p askasen hassu sapiens sapienseksen?


Mitä helevettiä!. Pitääkö joku eri varusteita metässä, baarissa, töissä....?.
Shocked
_________________
Joka sialle joulu koittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com