OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Haulikon shokkivaikutus???
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jepsistä
Vieras





LähetäLähetetty: 09.09.2004 10:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pistänpäs lusikkani tähänki soppaan...

Tämä sokkikuolema haulikolla ammuttaessa käy kyllä järkeen kaikin tavoin, mutta... mistäs johtuu se, että useita kertoja ainakin minulle on käynyt niin, että linnussa on aivan pirunmoinen pölinä käynyt lentoon ammuttaessa (haulisuihku mäjähtää keskelle lintua), mutta lintu jatkaa matkaansa horisonttiin. Tämä on aina käynyt pienehköllä haulilla. Mutta, kun haulikokoa kasvattaa 0,25-0,5mm niin lintu keikahtaa turpeeseen, ja välttämättä ei ole kuin yksi hauli, joka on porahtanut esim. kaulalta tai kyljestä läpi. eikö sokki pitäis tulla yhtä tai kahta numeroa pienemmälläkin haulilla ja hengen paeta, jos sokkikuolemateoriaan on perää?
Takaisin alkuun
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20228
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 09.09.2004 10:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oman järkeni mukaan jonkinlainen shokkiteoria pätee.

En puhuisi välttämättä myöskään tuosta shokkikuolemasta, vaan shokkivaikutuksesta.

Ainakin itselleni on käynyt jokusiakin kertoja, että lintua peratessa on löytynyt osumia, muttei välttämättä ihan kriittisen näköisiltä paikoilta.

Toisaalta, on myös käynyt niin että lintu putoaa kuin eilen kuollut ja kun paikalle on syystä tai toisesta päässyt vasta hetken kuluttua, niin mitään ei löydykään.


Itse olen järkeillyt seuraavasti:

- Eläin saattaa kupsahtaa, vaikkei osumia olisikaan ihan kriittisillä alueilla.

- Joskus eläin saa varmasti shokkivaikutuksen ja tuon lamavaiheen aikana varsinaisen hengenmenon aiheuttavat kriittisillä alueilla olevat osumat. Tässä piisaa varmaan yksikin reikä pahemmalla paikalla.

- Eläin voi myös selvitä tuosta shokkivaikutuksesta. Silloin tällöin näitä näkee syksyisellä merellä, jossa kylmään veteen pudonneet linnut saattavat jonkin ajan kuluttua ”nousta kuolleista” ja lähteä jopa lentoon täysin vahingoittumattoman oloisesti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 09.09.2004 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Torgoth kirjoitti:
Tero21 kirjoitti:

Suolistamatta reppuun? Confused Vähän samantapanen kävi minulle ja isälleni, pomppujänis kellahti, mutta kun menimme viereen ja isäntä alkoi kaivaa repusta pussia sisuksille (ei ollut koiraa mukana, tai se ajoi toista, en muista kummin, joten sille tuliaisia) ennen suolistusta, niin jänö ampaisee matkaan. Isäntä paiskasi sitä käteen sattuneella kirveellä, sitten lähti henki, oli hyvin heitetty. Very Happy En muista mihin sitä oli osunut, mutta oli meidän ilmeet varmasti näkemisen arvoiset "kuolleen" sännätessä käytännössä kädestä karkuun.


Isällä ja minulla kävi vastaavanlainen tapahtuma, tosin teeren kanssa. Isä oli ampunut pompusta teeren ja "rättinä" oli tullut alas. sitten pidettiin kahvi tauko ja isä laittoi teeren selälleen siihen mättään päälle ja alkoi suolistamaan sitä, juuri kun isä otti puukon käteen niin teeri ampaisi lentoon kyllä oltiin molemmat saada sydänkohtaus kun niin säkähettiin. Teeri tosin ei päässyt kuin 50-60metriä eteenpäin kun oli todennäköisesti tippunut alas kun koira tuli hetken päästä takaisin se teeri kuolleena suussa.

että kaikkea sitä sattuukin Very Happy

Ja huomenna alkaa se odotettu kanalintu jahti
Takaisin alkuun
Ruutiukko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 951
Paikkakunta: Suomen Demokraattinen Kansantasavalta

LähetäLähetetty: 09.09.2004 14:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
sitten pidettiin kahvi tauko ja isä laittoi teeren selälleen siihen mättään päälle ja alkoi suolistamaan sitä, juuri kun isä otti puukon käteen niin teeri ampaisi lentoon kyllä oltiin molemmat saada sydänkohtaus kun niin säkähettiin.



Oli niin kovassa shokissa se teeri että vaikutus tarttui teihinkin. Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mika_22
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 2527
Paikkakunta: Keminmaa

LähetäLähetetty: 09.09.2004 14:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olihan meillä velipojan kanssa tero21 toinenki sattuma.Oltiin pari vuotta sitten kyyhkyssä ja kyyhky lentelee suoraan passia kohti.No maltettiin odottaa pariin kymppiin ja laaki.Sehän tippu niin rättinä kuin olla voi ja höyhenet pöllys.No siinä kun tero21 lähti lintua noutamaan ja alkoi ojentaan kättään kyyhkyä kohti niin perskeles Laughing
Kyyhky ottaa lähdöt ja lujat sellaset.Noh..ei se kerinny ku ojan ylittää ja toiselle peltosaralle ku molemmat ampuvat yhtä aikasen laakin ja tuli alas ku rukkanen Wink
Muistan huikanneeni että oohan valmiina jos vielä haluaa lennellä Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tero21
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Elo 2004
Viestejä: 454
Paikkakunta: Tornio

LähetäLähetetty: 10.09.2004 15:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jep toi oli aivan uskomaton.. katsoin lintua ja huikkasin velipojalle et kuollu on ja latasin pyssyn toisten kyyhkyjen varalle ja aloin ottaa kyyhkyä niin se perskele iski siivillä sormille ja lähti lentoon Laughing ei auttanu ku toiselle saralle ampua se pas..... Very Happy oli aika ihmeellinen Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Real_dreams
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 325

LähetäLähetetty: 10.09.2004 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"...haulikon haulipanoksen tappoteho perustuu yhden tai useamman haulen osumiseen eläimen vitaalisiin elimiin." Njaa, tämäkä on siis sokkivaikutusta, vaan ei sokki? Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 11.09.2004 00:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se, haulikon shokkivaikutuksen lanseerannut henkilö, perusteli väitettään koirakokein joissa havaittiin seuraavaa, nukutetu koirat eivät kuolleet samaan tapaan välittömästi kuin hereillä olevat, josta ko. tutkia veti johtopäätöksen, että kyseessä on shokkivaikutus.

Ilmeisesti unitilassa tai vastaavassa hermojärjestelmä ei ota vastaan riittävästi impulsseja jotta shokkivaikutus olisi täydellinen.

Toisaalta, haavoittuneella eläimellä saataa adredaniilitaso olla sitä luokkaa, että paikkolaukauksia tarvitaan useita.

Noita "pyörtymisiä" sattuu usein, mutta kyllä sen melkein pystyy silmistä päättelemään onko taju pois vai henki.

Kai useimmille on sattunut, että lintua tai jänistä nylettäessä, ei ole löytynyt iskemän iskemää ja usein tulee ajateltua, että kai se tuohon nylkemättömään päähän on osunut.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 13.09.2004 07:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Shokkivaikutuksessahan useiden haulien yhtäaikaa osuminen suuren hermoston alueella (laaja kipualue) aiheuttaa sydämmen pysähtymisen, mihin haulikon tappava teho perustuu, myös yksittäiset haulet voivat joskus aiheuttaa shokkivaikutuksen, shokkivaikutus yhdessä haulien tehokkaan upotuksen kanssa maksimoi suorituksen (oikea panos aseessa/ oikea ampumamatka).

Shokki aiheutuu saaliseläimelle useimmiten verenvuodon seurauksena, joskus vasta tuntien päästä osumasta, kuolema verenvuodosta tai ruumiinlämmön voimakkaasta putoamisesta, eläimellä shokki yhdessä voimakkaan stressireaktion kanssa useimmiten aiheuttaa varman kuoleman, ihmisen kohdalla usein hoidettavissa.

Shokkiliha, nopea voimakkaan iskun omaava luoti saa verisuonistosta olevät läpät (valve), jotka ohjaava verenkiertoa ainostaan yhteen suuntaan tuhoutumaan ja veri pääseen purkautumaan takaisin kiertosuunnassa.

Yksittäinen hauli tappaa harvoin ilman shokkivaikutusta, mutta sekin on mahdollista osuman ollessa tärkeissä elimissä tai rangassa, mutta esim. suoli- tai lihasosuma tappaa varmimmin vasta tuntien päästä eli shokkikuolema.
Takaisin alkuun
vima
Vieras





LähetäLähetetty: 14.09.2004 10:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Shokkeja on monenlaisia. Yhden haulin osuma voi johtaa vuotoshokkiin tuntien kuluttua, niinkuin vieras edellä esitti. Haulikkoa pitäisi käyttää hermostollisen shokin aikaansaamiseen. Se johtuu siitä, kun useat haulit osuvat eri puolille eläintä. Hermosto lamaantuu, sydän pysähtyy jne. Saman vaikutuksen voi valitettavasti saada ihmiselle lyömällä kovaa rintaan tai kaulaan. Järkytysshokkiin en tiedä yhdenkään eläimen kuolleen.

Lukuisat ovat ne linnut, jotka ovat tippuneet "eilenkuolleina" vailla yhtään reikää. Pienten haulien etu on siinäkin, että haavakoita ei jää niin usein, jos lintu ei kuole shokkiin, niin se ei haavoitukaan.
Takaisin alkuun
Hannes
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1194

LähetäLähetetty: 14.09.2004 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä se on kuulkaa nutaatio mikä sen lennosta ammutun linnun tai jäniksen tappaa. Siitähän se lähtee osumasta hämmentyneenä nutaatioon ja vinhasti kieppuen kun kohtaa maapallon niin älyhän siitä karkaa. Wink

Joo flunssainen sairaspäivä kesken pyyntikauden, ajatukset laukkaavat omia ratojaan mutta pääasia että ittellä on hauskaa ja räkä lentää! Laughing

Mutta tosipuheilla sekin on itellä käyny mielessä, että haulien iskuvaikutuksen LISÄKSI saattaa maahan mätkähtävän linnun pää lävähtää pitkän kaulan päässä ruoskan lailla tonttiin, jolloin hyvinkin taju karkaa hetkeksi tai pysyvästikin.
Samassa saa varmaan koko keho (hermosto, ranka, keuhkot, verenkierto) semmoisen tällin, että pahimmillaan/parhaimmillaan sekin riittää pilaamaan ko linnun päivän.
Näin olen tuumaillut esim sellaisissa tapauksissa, kun siipi on mennyt poikki, enkä muuta reikää ole löytänyt.

Ja on tosiaan itte kullakin niitä tapauksia että kuolleeksi luultu lähtee räpiköimään pakoon. Itellä kävi esim viime syksynä niin, että pudotettuani kaksi mettähanhea kävin noutamassa ne kyttäys/istumapounulle ja laskin maahan. Eväkään ei niillä tänä aikana värähtänyt, kaulasta kannoin. Aloin ottamaan puukkoa tupesta suolistusta varten ku toinen lähti mielettömästi kaakattaen juoksemaan (siipi poikki, muuten ties vaikka olisi lentoon pompannu) ja yritti hypätä viereiseen rimpeen. Sain juuri reunalla räpylästä kiinni. No ei se pitkälle olisi päässyt mutta hankala olis ollu sieltä ronkkia ja olis joutunu tekemään lisäreikiä.

Paikalleen/juoksuun ammuttaessa tämä ei niinkään tule kyseeseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com