Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
jöhnö Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Lok 2006 Viestejä: 9
|
Lähetetty: 02.06.2007 12:35 Viestin aihe: Kuinka hirvi suolistetaan? |
|
|
Kuinkas se hirvi suolistetaankaan? Olen kuullut että peräsuoli pitää poistaa mutta miten? Mitä sen jälkeen? Kun hirvellä sitä suolikalua on aikas paljon niin se ei ole varmaan ihan sama miten ne ulos saa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JR Lekker™ Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 594 Paikkakunta: Päräperäsemeri
|
Lähetetty: 02.06.2007 14:17 Viestin aihe: |
|
|
-Peräsuoli ensin tyhjennetään, sitten "ruuvataan" pitkäteräisellä puukolla irti.
-Kurkkutorvi katkaistaan irti ns.mutterista, joka on aivan siitä leuan juuressa ja leikataan irti jänteistä niin että se retkottaa irrallaan. Kurkkutorven päällä menee pitkä, ohut lihas jota ei passaa katkaista jos meinaa saada katkeamatta ja vähemmällä vaivalla kurkkutorven ja keuhkot pois.
-Maha aukaistaan vaikka tässävaiheessa, jos yksin on hommissa. (työvaiheita voi tietenkin tehdä erivaiheissa, parhaiten katsomassaan järjestyksessä) Jos on useampi äijä niin voi tehdä kaikki vaiheet melkolailla yhtäaikaa.
-Suolet ja vatsalaukku vyöräytetään pihalle (Peräsuoli työnnetään sisälle ja vedetään samaantapaan pois kuin kurkkutorvi.) ja leikataan kalvot vatsalaukun ja lihaksiston väliltä pois, ilman että puhkaistaan vatsalaukkua. Kurkkutorvi työnnetään sitten konehuoneen puolelle rintakehän läpi ja sitten otetaan sieltä vatsan kautta kurkkutorvesta kiinni ja vedetään kaikki roippeet pihalle.
-Sitten vaan käännetään elukka oikeinpäin ja annetaan verien valua pihalle. Munuaiset, maksan ja sydämen saa eroteltua parhaiten siitä suolikasasta.
_________________ Aina ei voi voittaa, ei ees jokakerta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jöhnö Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Lok 2006 Viestejä: 9
|
Lähetetty: 02.06.2007 15:10 Viestin aihe: |
|
|
siis kurkkutorvi katkastaan pisto viillosta? Miten se peräsuoli ruuvataan? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JR Lekker™ Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 594 Paikkakunta: Päräperäsemeri
|
Lähetetty: 02.06.2007 15:41 Viestin aihe: |
|
|
No jos teilläpäin pistetään kurkkuun niin kaiketi sitten kyllä. Puukko persieseen ja pyöräytellään persereijän ympäri niin että irtuvvaa. _________________ Aina ei voi voittaa, ei ees jokakerta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jöhnö Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 26 Lok 2006 Viestejä: 9
|
Lähetetty: 02.06.2007 17:37 Viestin aihe: |
|
|
ihan persiiseen vaan tökätään? Siis perä reikään? mahtaa olla mukavaa hommaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
VKK Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Tou 2004 Viestejä: 3306 Paikkakunta: "Mauser-maa"
|
Lähetetty: 02.06.2007 17:43 Viestin aihe: |
|
|
Peräsuolen voi poistaa vasta nylkyvaiheessa, kunhan vähän katkastessa pitää kiinni pötsin puolen pätkästä ettei valu vellit onteloon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 02.06.2007 20:28 Viestin aihe: |
|
|
Itsellä on sellainen tapa että viillän auki henki ja ruokatorven päällä oleva lihakset. Henki ja ruokatorvi katkaistaan kurkkulukon suunpuoleisesta puolelta, kyseinen yhdistelmä irroitetaan kiinnikkeistään [u]ehjänä[/u] (esim vetämällä) siten että se on vapaasti vedettävissä rintaontelon puolelta. Tällöin saavutetaan se etu, ettei ruokatorvesta valu ylimääräistä lihoille.
Perä työ tehdään siis siten että [u]puukkoa ei työnnetä perseeseen[/u], vaan peräsuolen ympärys kierretään puukolla. Peräsuoli on siis kiinni nahassa ja noin muutaman sentin suoliontelossa. Terän ei tarvitse olla pitkä, 5cm riittää isollekkin hirvelle. Pitkäteräisellä vain palastelet kinkkua tai teet ylimääräisiä reikiä peräsuoleen.
Mahan voit aukaista peräpäästä tai sitten rintakehän/mahan kohdalta. Monet nylkevät nahkaa pois tieltä, mutta minä teen muutaman sentin mittaisen viillon pintanahkaan ja kalvoihin. Työnnän etu- ja keskisormen vatsakalvosta läpi, ja pujotan puukon kärjen sormien väliin. Vedän mahan auki yhdellä siistillä vedolla. Vedän mahalaukkua vähän pois ja avaan puukolla vatsalaukun ja rintakehän välisen kalvon. Tässä vaiheessa työnnän käden rintaonteloon ja otan "henkilutkusta" kiinni, pieni veto niin saadaan keuhkot, sydän, maksa ym. vedettyä mahalaukun puolelle. Tässä vaiheessa voi ottaa peräsuolen maha laukunpuolelle, mutta ensin kannattaa varjella kusirakkoa ettei se hajoa sisälle. Nyt kun on saatu ylimääräiset osin ulos vatsasta, niin vedetään esim. henkitorvesta suolet pihalle. Yleensä puukolla joutuu vielä katkaisemaan kalvoja ja varsinkin maanpuoleisen mahan ja rintakehän välisen kalvon.
Kun on tarpeeksi harjoitellut, niin homma onnistuu käsikopelolla pimeässä metsässä vaikka ilman valoja . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1553 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 02.06.2007 20:36 Viestin aihe: |
|
|
Homman oppii parhaiten kun seuraa vierestä kun asiansa osaavat kaverit suolistaa hirven...
hirveä ei todellakaan pistetä lyömällä puukkoa kurkkuun...
Homma käy mielestäni laatuisimmin niin, että kaulanahkaa avataan kohtuullisen pitkältä matkaa, niin että kurkku ja ruokatorvi näkyy... Sitten kaulantyven seutuvilta suoritetaan pisto kohti rintaonteloa. suuret verisuonet katkaeaa ja homma käy siististi... Siinä samalla voi sitten irroitella torvet ja sitten siitä "mutterin" yläpuolelta katkaistaan emottimet poikki..
Sitten aukaistaan hirvi jalkovälistä rintalastaan... Varotaan, ettei rikota suolia.
Vatsalaukun ja rintaontelon välinen pallea avataan...Työnnetään käsi niin syvälle rintaonteloon, että saadaan soppatorvista kiinni... Vedetään niin, että saadaan keuhkot, sydän ...ulos....Vasalta onnistuu suoraa vetämällä aikuisella saatta joutua vähän puukolla irrotteleen...
Suolistoa ja mahalaukkua irrotellaan varovasti, niitä rikkomatta...puukon kaa saa olla varovainen...
Peräsuoli joko irrotetaan tai lypsetään tyhjäksi ja katkaistaan ja solmitaan kiinni... Kannattaa jättää aika pitkä pätkä, että saa kunnon solmun...On meinaan luikasta.
Persesilmä kairataan niin että tehdään Puukolla rersesilmän kahtapuolen puukolla syvät viillot... Työnnetään sitten peukalo persesilmään ja etusormi viiltoon puristetaan ja vedetään... Sitten puukolla kairataan peräsuoli irti kiinnikkeistäään....
Helppoa ja siistiä _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 02.06.2007 21:02 Viestin aihe: |
|
|
JR lenkker . Antoi oikeat ohjeet suolistukseen, onhan niitä muitakin tapoja
olivat oikeaoppiset hygeniää ajattellen.
Vinkin annan mahan aukasuun, rintalastaanviilto siitä varovasti peräänpäin aukko, puukkokäteen väärinpäin nyrkki edellä työntö perään päin. Yhdellä työnnöllä maha auki, eikä hajoa maha. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nettijussi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 5435 Paikkakunta: Muinais Suomi
|
Lähetetty: 02.06.2007 22:44 Viestin aihe: |
|
|
Nuhapyssymiesten ohjeita, kunnon isoreikäisellä kun hivauttaa niin suurin osa suolistosta löytyy lähikuusten oksilta. Pesaisee sitten loput lahtivajan lattialle.
Että sillee; Marliinia mettälle mukaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
egi Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Hei 2005 Viestejä: 565
|
Lähetetty: 03.06.2007 11:03 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos, nettijussi, asiallisesta opastuksesta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 03.06.2007 11:14 Viestin aihe: |
|
|
Tuohon mahan avaamiseen on olemassa yksi erittäin hyvä apuväline -luotiveitsi.
Veitsi joka on teroitettu "hamara" puolelta ja veitsen kärjessä pallukka.
Lainattu www.tapanihahto.fi
Aluksi porukat sanoi että ihme hifistelyä, mutta muuutaman mahan aukaisun jälkeen alkoi miehillä mieli muuttua. Tuolla ei oikeen saa mahoja rikki vaikka yrittäisi ja aukeaa vatsa nopeasti sekä siististi yhdellä vetäisyllä.
Niin ja jos mainostetaan niin tuolta liikkeestä saa muutenkin hyviä lihankäsitetlyveitsiä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Hel 2005 Viestejä: 2042
|
Lähetetty: 03.06.2007 12:18 Viestin aihe: |
|
|
vips cut suolistusveitsi
Lainaus: | Yhdellä terällä saat työstettyä 70-100 hirveä/peuraa. |
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
coorde Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 260 Paikkakunta: pohjos-suomi
|
Lähetetty: 04.06.2007 12:53 Viestin aihe: |
|
|
Hirvet olen suolistanut tavalla: Tupakka suussa ja kädet kyynärpäitä muöden taskussa. suu jauhaa samaa vanhaa repliikkiä... siisti tapa tämä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Elan Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 9139
|
Lähetetty: 04.06.2007 14:01 Viestin aihe: |
|
|
Ruotsalaiset suolistavat hirven hiukan eri tavalla kuin mitä Suomessa on tapana. Peräsuolta ei kairata ulkopuolelta vaan lypsetään papanat ulos ja katkaistaan sisäpuolelta. Samoin kurkkutorvea ei avata, vaan ruokatorven lutku katkaistaan pallean edestä, kun mahat vieritetään ulos.
Pallealihasta ei avata, vaan keuhkot ja sydän jäävät sisään ja poistetaan vasta lahtivajalla. Palleaan tehdään vain pisto, josta veret valuvat ulos. Näin ruho säilyy hygieenisempänä, ja lihat eivät tahriinnu metsässä vetäessä.
Meillä kyllä peräsuoli kairataan suoliluuta vasten ja papanat lypsetään pois. Naarashirven emätin piirretään ympäri ja kairataan ulos suolen kanssa. Kokematon varoo j apelkää turhaan lihoja, suoliluu ohjaa puukkoa ja kinkut säästyvät. Puken terän pituus auttaa hommassa. Suolen pään voi vetää solmuun, mutta ei se ole välttämätön.
Kaula avataan kurkusta pistokuoppaam asti nylkemällä vähän. Ruokatorvi on henkitorven takan oleva lutku, joka irroitetaan henkitorvesta ja kurkunlukko irroitetaan henkitorvesta. Kurkunpäästä täytyy veistää puolet pois (lukko jätetään), jolloin se mahtuu paremmin läpi rintaonteloon. Käsin painetaan ruokatorvi rintaonteloon niin syvälle kuin saa, se helpottaa hommia jatkossa.
Maha avataan tekemäällä poikittainen aloitusviilto rintalastan etupuolelle ja yhdellä avauskoukulla varustetun veitsen nykäisyllä avataan vatsa alas asti. Puukollakin se onnistuu, eli puukko kämmeneen, niinkuin aikoisi pistää itseään vatsaan ja teräpuoli ylöspäin ( peukalo eri päässä kahvaa kuin yleensä) ja käsi pistetään vatsaonteloon ja työnnetään puukkoa itsestä poispäin puukon pää edellä rintaonteloon. Kämmen suojaa mahoja ja vatsa aukaa.
Hirvi kaadetaan oikealle kyljelleen (tässä on kaksi eri kolukuntaa, jotkut pistävät vasemmalle) Sen jälkeen etsitään peräsuoli sisäpuolelta käteen ja aletaan vetää suolia ja mahoja ulos käsin ratkoen kiinnikkeitä. Puukolla voi auttaa, mutta esim. vasalla kiinnikkeet saa poikki yleenä käsin.
Sitten etsitään pallelihaksen edestä perna käteen ja siitä vierestä löytyy ruokatorvi, joka menee pallealihaksen läpi. Vedetään varovasti ruokatorvea, joka tulee helposti ulos, jos kurkunlukko on painettu riittävän syvälle rintaonteloon. Jos ruokatorvi kokemattoman kaverin kädessä katkeaa, niin pidetään torvesta kiinni ja ei päästetä mahanesteitä ulos. Kun ruokatorvi on saatu käteen, niin mahat putoavat kuin itsestään ulos ja loput kiinnikeet voi ratkoa käsin. Keuhkot, maksa ja sydän poistetaan vasta lahtivajalla. Vasoista otetaan maksa yleensä talteen jo metsässä.
Homma onnistuu yksinkin, mutta kaveri apuna helpottaa ison hirven kanssa toimiessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|