Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Antonov Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 779
|
Lähetetty: 14.03.2007 22:29 Viestin aihe: |
|
|
Lihassa oleva suolahan laskee sen jäätymispistettä alemmaksi. Olisiko optimi keli sitten esim. yöllä 10-15 astetta pakkasta ja päivällä hieman plussaa. Saa nähä miten omille lihoille kävi, yritinkö liian vähäsuolaista ja lämpimät kelit tekee tepposet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6267 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 14.03.2007 23:05 Viestin aihe: |
|
|
Näin on ja tähän aikaan vaikka lätäköt meneekin yöllä jäähän, niin parin metrin korkeudessa voi olla monta astetta lämpimämpää eikä pikkupakkasesta huolimatta se liha kuitenkaan jäädy, kun lihassa on suolaa. Mutta päivisin onkin sitten ilma hyvin kuivaa ja kuivattaa sitä lihaakin nopeasti.
Se lihan laatu ei kyllä aivan helposti ala lämpimistä keleistä huononemaan, kunhan vain pinta on vähän kerennyt jo kuivahtamaan. Riiputetaanhan pihvilihaakin 4 viikkoa plussan puolella . Ja seiniksessä on sentään suolaa. Tähän aikaan kun kuitenkaan !&%¤#ärpäsetkään ei vielä lennä, niin lihan pilaantumisesta ei tarvitse huolta kantaa. Kunhan senverran suojassa on lihat ettei räntä niihin lentele, muutoin se liha saattaa alakaa jäkälää kasvamaan. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hadni Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Hel 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 15.03.2007 10:40 Viestin aihe: |
|
|
Viime yönä oli täällä -8. Kyllä nyt alko lihat kuivumaan. Ovat olleet jo viikkokausia eikä mitään ole tapahtunu. Onneksi on kunnon suolat niin eivät heti säikähä näistä lämpimistä keleistä vaikka usko meinasi jo kelien suhtaan loppua. Aattelin jo eilen hakia nuo lihat pakkaseen. Onneksi hermo piti toistaiseksi. Olis vain tällaisia kelejä, yöllä -10 ja päivällä sitten muutama aste plussaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lapinleuku Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2006 Viestejä: 917 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 15.03.2007 10:50 Viestin aihe: |
|
|
Älkäähän turhia tosiaan höntyilkö! Kyllä ne hyvin kypsyy näillä keleillä. Oli lihojen laadun kannalta tosi hyvä juttu että oli viikko vähän lämpimämpää. Nyt kun on tosiaan taas yöpakkaset ja päivällä ahava puhaltelee niin ite veikkaisin, että parin viikon päästä on kypsää tavaraa parvassa. Semmoisen 4-6 viikkoa se yleensä ottaa. _________________ www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hadni Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Hel 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 15.03.2007 18:33 Viestin aihe: |
|
|
No niin. Yksi kunnon kuivatuspäivä ja heti lihat lähti kuivumaan. Aamulla kävin kehtelemassa ja just uudestaan niin ero on heti huomattava. Lihat tummuneet ja eivät enää niin "tuoreen" oloisia. Voi ku olis vain tämmöisiä kelejä niin tässähän kohta pääsee maistiaisia vuoleen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 15.03.2007 18:48 Viestin aihe: |
|
|
Minä jouduin unohtamaan kokeilun ainakin tältä vuodelta! Päivällä 6-8 astetta ja öisin vain nollissa!! Tuli toi kevät tänne liian aikaisin tai sitten olis pitänyt jo pari viikkoa takaperin laittaa!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
palokatko Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hel 2007 Viestejä: 161
|
Lähetetty: 15.03.2007 19:07 Viestin aihe: |
|
|
Sama vika kuin vilperillä, mutta ensi keväänä olenkin tarkkana kuin ketunpesällä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6267 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 15.03.2007 19:10 Viestin aihe: |
|
|
Lihaa vaan suolaan palokatko ja Vilperi. Niin kauan kun p.askakärpänen ei lennä, niin on kelejä. Ohkasta siivua teette, niin kyllä homma onnistuu. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2216 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 15.03.2007 19:41 Viestin aihe: |
|
|
Nyt on tosiaan ollu parina yönä pikkupakkasta. Sillainhan sitä voi jäätelöäkin kuivattaa, että sulattaa ja jäävyttää ja sulattaa jne. Eikait ne kyllä kovin herkästi tosiaan piloille mee alle kymmenen asteen lämmöissä, jos on hygienia ollu hanskassa lihoja valmistellessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
esteri Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3918
|
Lähetetty: 15.03.2007 20:26 Viestin aihe: |
|
|
"Rutu kuuluu ruununmäeltä", eli töistä palattua vilikasin varjonpuolelle talon harjaa...
Olin jo evakointi aikeissa pyhäaikana, kun Koukkupolovi nuin pelotteli, vaan onneksi se laiskuus joskus jottain hyvvääkin teettää, se on siitä siihen ettei 12 vkl:na oo jo jottain lihanokaretta reppuun pakata . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 15.03.2007 20:47 Viestin aihe: |
|
|
Täällä nippanappa pakkasen puolella yöllä. Tarkotuksella panin suolaa vain aavistuksen. Siksi tein evakuoinnin. Ajattelin, että jos janoa haluan kiihyttää, niin ropsin kouralla suolaa törpöstä suuhun
Ens viikolla näyttäs kuunkierrosta päättäin tulevan hyvät kelit ja kuhan sitte kottiun välillä, niin nostelen lihat ahvaantumaan. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
palokatko Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hel 2007 Viestejä: 161
|
Lähetetty: 15.03.2007 22:59 Viestin aihe: |
|
|
Sämpy kirjoitti: | Lihaa vaan suolaan palokatko ja Vilperi. Niin kauan kun p.askakärpänen ei lennä, niin on kelejä. Ohkasta siivua teette, niin kyllä homma onnistuu. |
Pirskata nyt on lihaa suolassa, kuitenkin vaan pienierä peuran p.yllyä
Katsotaan että onnistuukko homma, vai meneekö sitten jääkkaappi kypsentämiseksi??? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 15.03.2007 23:21 Viestin aihe: |
|
|
Mää luovutin tältä vuodelta, mutta eikös se ole niin, että hyvää ei koskaan odota liian kauan?? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paatti Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Lok 2004 Viestejä: 3041
|
Lähetetty: 15.03.2007 23:25 Viestin aihe: |
|
|
Jos on parempaa lihaa varattuna seinisprojektia varten, ja kelit ei suosi, niin kannatta kokeilla riimilihaa. Täällä missä ei kelit suosi seiniksen tekoa on kuitenkin sähköt ja jääkaapit. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6267 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 16.03.2007 00:10 Viestin aihe: |
|
|
palokatko kirjoitti: | Sämpy kirjoitti: | Lihaa vaan suolaan palokatko ja Vilperi. Niin kauan kun p.askakärpänen ei lennä, niin on kelejä. Ohkasta siivua teette, niin kyllä homma onnistuu. |
Pirskata nyt on lihaa suolassa, kuitenkin vaan pienierä peuran p.yllyä
Katsotaan että onnistuukko homma, vai meneekö sitten jääkkaappi kypsentämiseksi??? |
Onnistuu se kun uskot vaan etkä heti ole nostamassa lihoja pois orrelta. Tänäänki näkyy Lespoossa olleen suhteellinen kosteus vaan 50% parhaimmillaan ja sehän tarkoittaa melko nopeaa kuivamista ja tällekin yölle lupaa pakkasen puolella menevän. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|