OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kokemuksia 308:n riittämättömyydestä hirvijahdissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 40, 41, 42  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
mixte
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2006
Viestejä: 57

LähetäLähetetty: 24.01.2007 18:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos joku vakaasti uskoo ettei saisi hirveä nurin 308silla niin kyseisen henkilön tulisi vakavasti miettiä soveltuvuuttaan hirvenammuntatehtäviin ja keskustella asiasta vaikka seuransa kanssa josko löytyisi tehtävä vaikka majanlämmittäjänä.

Risukkoon ampumista, olkanivelen läpi ampumista tai muuten vaan huonon paikan kompensoimista isolla kaliberilla ei oikeen voi pitää järkevänä. Ainoat järkevät laukaukset kun ammutaan suurinpiirtein sivulta keukoihin (tai varauksella kaularankaan). Ollanpa muuten jahdattu haavakkoa, joka on syntynyt kun liian tehokas kuula menee elukan läpi ja osuu takana kulkeneeseen elukkaan. Isotkin tykit pitäisi ladata siten että kuula ei tulisi aikuisesta hirvestä joka kerta läpi vaikka pitkittäpäin.

Ei se hirvenkaato mitään rakettitiedettä ole keuhkot puhki ja sillä sipuli. Moni hirvi kaatuu 80 vuotiaan parkkinssonipapan horkkalaukaukseenkin, joten ei tehdä siitä hirvenkaadosta vaikeampaa kuin se on. Turha pelotella aloittelijoita väittämälla pikkukalibereja täysin pa%koiksi ja soveltumattomiksi hirvenkaatoon, kun useimmissa tapauksissa se on juuri oikea valinta aloittelijalle ja hirvenkaatoon hyvin soveltuva.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1546
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 24.01.2007 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun katsotte tätä keskustelua koko matkaltaan huomaatte, että kaikki joilla kokemusta on vannoo harkitun laukauksen ja tarkan työn nimiin Cool näin pitää ollakkin. hirvi on iso eläin, mutta huono osuma millä hyvänsä hirvikaliberilla tietää aina ylimäärästä vaivaa ja ongelmia porukalle.
Vilperi tuossa äsken sanoi, että aina voi jättää ampumatta. Tämä on totta Exclamation toinen tosi on, että esim omalla kohdallani on onnistunut kaliberivalinta mahdollistanut useampia omakohtasesti tehtyjä kaatoja... jossain vaiheessa sillä oli merkitystä kovastikkin.... tänä päivänä ei niinkään. Koen kuitenkin olevani enemmän omalle hirviporukalle hyödyksi kun yritän käyttää vuosien mukanaan tuomaa osaamista mahdollisimman täpöillä.... Tiedän olevani (omassa hirviporukassani) taidoiltani parhaimpien ampujien joukkoon kuuluva...(tosin ikä pikkuhiljaa tulee syömään tätä-Sad ) Koko aikuisiän mittainen kiinnostus asetekniikkaan antaa teoreettista pohjaa omille päätelmille... Tän ikäisellä miehellä ei kalu kasva tai kutistu oli käyttörauta mikä hyvänsä...
Tuo yleistys, että normikaliberista poikkeaminen olisi merkki heikosta ampumataidosta ja muutenkin erätaitojen heikkoudesta on oikeasti loukkaavaa puhetta. Toki osalla keskustelijoista se menee nuoruuden ja epäkypsyyden piikkiin, mutta silti....
Olisi oikeesti kiva aidossa tilanteessa asettautua näiden kavereiden kaa kilpasille. Koira irti, mies yksinään perään, hirvi nurin, suolistus yksinään, hirvi tienvarteen ja välittömästi uusi tilanne hakuun....
(menipä off topikiksi mutta olkoon Embarassed )
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1546
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 24.01.2007 18:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jos joku vakaasti uskoo ettei saisi hirveä nurin 308silla

minäpä uskon aivan vakavissani, että tarvittaessa saan hirven nurin .222lla ja aivan varmasti rääkkäämättä Cool Toinen asia on, että kun ei ole pakko näin toimia voi vapaasti valita paremmin asian hoitavan aseen. Mutta jos tosipaikassa tulisi tarve en epäilis yhtään eikä käsi turhaa tutisis("pohjalais uhoa....mutta tosimielellä Twisted Evil )
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 24.01.2007 18:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Enemmän tua oli wildmind asiaa kuin niitä kauriksia vetää samaan juttuun. Yleisesti peuralle ja pätee kauriiseenkin, parempana pidetään samoja kalibereita kuin mitkä on tarkoitettu niukkakarvaisille kaksijalkaisille. Toki meillä täällä osaa olla tästäkin oma skandinaavinen versio joka menee mm. niin että sitä ostetaan mitä halvimmalla saadaan taikka mitä nyt sattui nurkista löytymään. Mutta jos nyt kuitenkin pitäydyttäisiin tässä hirvessä.

Ei tätä nauramatta voi lueskella. Useimmat puheenvuorot menee näin: Tullaan mukaan kuin hollitupaan, ensin on vedetty jo valmiiksi mahtiherne topikin aiheesta, lukaistaan alusta juttu tai pari, sitten on jo kiire postaamaan omaa vastausta luullen että olisi kovakin vääntö menossa kun juttua on monta sivua, viimeiseltä sivulta saatetaan silmäillä vielä jonkun juttua pieni pätkä. Ja vastaus on jo klisee: "Kyllä se on perän takaa kiinni, eikä kaliberista. Soon prkle täysin riittävä se 308!" Jos herrat ovat hyvii ja viitseisivät lukea hiukan enempi ja tarkemmin. Havainto silloin on se, että KUKAAN KESKUSTELIJOISTA EI OLE VÄITTÄNYT 308:IA RIITTÄMÄTTÖMÄKSI HIRVESTYKSEEN EIKÄ HIUKKAAKAAN VÄHÄTELLYT OSAAMISEN MERKITYSTÄ!

Heh, tämähän on kuin pullataikina... otsikon toimiessa hiivana... mites se menikään... pullat pystyyn, taikina nousee... heitän hiivat tosta vään!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
urbo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 299
Paikkakunta: Ylä-Savo

LähetäLähetetty: 24.01.2007 18:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Otsikkoa muutettu vastaamaan paremmin aloituksen varsinaista aihetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mixte
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2006
Viestejä: 57

LähetäLähetetty: 24.01.2007 19:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos puhutaan niistä niukkakarvaisista kaksijalkaisista niin täytyy muistaa että laki kieltää ampumasta niitä puolivaippaluodeilla. Kaksijalkaisten metsästykseen käytetyt kaliberit ovat suunniteltu kokovaippaluoti mielessä, joten niiden tappoteho puolivaippaluodilla ladattuna riittää varmasti hirveenkin.
Samalla voisin todeta kaikkien näkemieni tilanteiden joissa hirvilaillinen pyssy on ollut riittämätön johtuvan yksinomaan ampujasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1546
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 24.01.2007 20:08    Viestin aihe: olipa kumma temppu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
urbo
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 47

Lähetetty: Keskiviikko 24 Tammikuu 2007 17:57 Viestin aihe:

--------------------------------------------------------------------------------

Otsikkoa muutettu vastaamaan paremmin aloituksen varsinaista aihetta.



Mielestäni urbo toimii nyt aika urposti Evil or Very Mad
meitä vakavissaan asioita pohtivia aikuisia ihmisiä kohtaan on kohtuullisen typerä temppu....
Koeta kasvaa aikuiseksi....
mun osalta päättyi keskustelu tähän... Pikkupoikien leikki ei sovi aikuiselle miehelle
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 24.01.2007 20:09    Viestin aihe: ent.ap Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni tuo asia on hyvä, mikä painottaa ampujan merkitystä hommassa.

Onhan ampuja se, joka valittee sopivan aseen ittelleen?

Perän mitotus, kiikari(jos semmosta tarttee), ym. hyvinkin paljon ampujan haluamia seikkoja, mitkä hän haluaa aseelleen.

Meitä on moneksi, eikä asiaa voi yleistää ja näinhän asia muuttuu hyvin usein väittelyksi Very Happy

Hyvä näi, sillä jos on joo joo hommia, asia ei paljon kehity.

Se minkä olen hyväksi toennu tässä n.25v.(minkä olen enemmänki seurannu)aikana näille 308, oikiastaan 6,5-8 väljyyksille, on että luodeissa alkaa löytyä. Elikkä toivottavalla tavalla toimivat ja ei ole mitään mainosmiehen puheita...onneksi.

308 Oryxilla ammuin viimesyksynä 4 hirveä ja jatkan ensisyksynä samalla, elikkä on mielestäni hyvää nykyaikasta luotia .
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20355
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 24.01.2007 20:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:


Risukkoon ampumista, olkanivelen läpi ampumista tai muuten vaan huonon paikan kompensoimista isolla kaliberilla ei oikeen voi pitää järkevänä. Ainoat järkevät laukaukset kun ammutaan suurinpiirtein sivulta keukoihin (tai varauksella kaularankaan).


Minusta tämmöiset on niitä 33-hirveä-syksyssä-miesten juttuja. Smile

Aika monessa seurassa hirvitilanne tulee loppuviimeksi keskimääräiselle jahtimiehelle aika harvoin. Monesti noissa tilanteissa passiketjussa ollaan sellaisessa tilanteessa, että jo turvallinen ampumasektorikin edellyttää hirven ampumista sellaisesta kulmasta, että osuma olkaniveleen tai olkavarteen on kohtuullisen todennäköinen.

Jos oikeasti lähtee niin huonon suorituskyvyn kaliiberi-luotiyhdistelmällä liikkeelle, että moista luiden_läpi_ampumis-tilannetta joutuu välttämään, on se mielestäni järjen köyhyyttä valtaosalla ”perusjahtimiehistä”.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 24.01.2007 21:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

mixte kirjoitti:
Jos joku vakaasti uskoo ettei saisi hirveä nurin 308silla niin kyseisen henkilön tulisi vakavasti miettiä soveltuvuuttaan hirvenammuntatehtäviin ja keskustella asiasta vaikka seuransa kanssa josko löytyisi tehtävä vaikka majanlämmittäjänä.


Ei kai tämä mikään uskonasia ole Shocked . Tottakai .308:lla hirven nurin saa, mutta ei kai tässä siitä kysymys olekaan Wink . Ymmärtääkseni yleinen konsensus vallitsee asiaa kokeilleiden keskuudessa siitä, että hommaan on parempiakin 'työkaluja' olemassa. Kuten aikaisemminkin jo totesin, niin harvassa ovat 'paluumuuttajat'. Näitäkin jokunen varmasti on, mutta usein heilläkin on se 'järeämpi' jäänyt kaappiin 'odottamaan uutta tulemista'.

Ajojahdissa on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hirviä ammutaan 'etukulmista'. Meilläpäin ei hirvet juuri kylkimyyryä passiin tule ja passiketjua pitkin ei oikein viitsisi ampua, oli sitten tornissa tai ei. Näissä tilanteissa niitä luuosumia tuppaa silloin tällöin tulemaan, halusi tai ei. Olen ollut myös huomaavinani, että koiramiehet jostain kumman syystä suosivat 'järeämpiä' kaliipereita ja eivätkös he, jos ketkään, ole niitä 'kovimpia' hirvimiehiä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mixte
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2006
Viestejä: 57

LähetäLähetetty: 24.01.2007 21:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaan 7 mutta olenkin alottelija.
Meitin noin 20 hengen porukka kaato noin 40 hirveä ja kaikkiin ammuttiin eka laukaus suurinpiirtein sivulta. Hirvijahti on semmosta lihankorjuun ja tuholaistentorjunnan oloista toimintaa täälläpäin. VHFfät ja geptsikoirat jne. Kaatoryyppy otetaa havuilla ei pelleillä.

Ehkä nuo isot kaliiperit, kepeillä merkatut ampumasektorit ja passipaikat ovat niitä 0,5 hirveä joka toinen vuosi miesten juttuja, kun täällä niitä ei kumpiakan näy. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 24.01.2007 21:17    Viestin aihe: ent.ap Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen: viimesyksynä kävi ittelleni semmonen tilanne että, iso naaras lähti hyvästä osumasta(eestäpäin kaulakuoppaan) karkkoon(osuma oli hyvä ja toennäkösesti kuolema olisi tullu nopeasti), jolloin ammuin toisen kerran. Eläin kuoli seiihen paikkaan.

Toinen osuma meni olkaluun kautta kaularankaan, sain luotin talteen ja on aikas hyvin toiminut, ainaakin kyseisessä tapauksessa.

Siihen mikä omassani kertomuksessa on parasta, niin hyvä oman aseen tunteminen: kaikki toimi niinkuin halusin ja helppo homma vaikka parsia.

Sano myös sen että, suurimmaksi osaksi ammun hirvet hyvään haukkuun ja silloin on kylläkin minulle suotu nuita hyviäkin paikkoja...olenko harvinaisuus??? Yhtään en ole "miesajosta" ampunu, eikä ole tietenkään tarttenukkaan, pittäähän ne muittenki hirviä saaha.

Se tuosta että, hyviä luoteja löytyy 6,5-8 väljyyksiin, ettei niittenkanssa tartte nykyään ihmetellä.
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsästäjä 91
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hei 2004
Viestejä: 134
Paikkakunta: Kannus

LähetäLähetetty: 24.01.2007 22:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen verran voi sanoa 308:sta että kerran on ollu tilanne jossa isompi ase olisi kaatanut hirve paremmin.. Ja se tilanne oli että vasa oli noin 40metrin päässä ja ammuin sitä lapaan mutta kuula toppasi luuhun eikä mennyt siitä läpi! Silloin päätin että seuraavalla aseella ei käy nuin!
Vasa kaatui loppujenlopuksi kun isä viereisessä passissa ampui sen.

Ja tiedän tapauksen jonka takia yks meijän porukasta vaihtoi aseen isompaan ja nyt on pako matkat lyhentynyt!
_________________
Tikka 412S 12/76 ja Tikka T3 Hunter 9.3x62.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
mixte
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Jou 2006
Viestejä: 57

LähetäLähetetty: 24.01.2007 22:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

308 ja 40 m ja kuula pysähtyy lapaan kuullostaa aika omituiselta, kun olen nähnyt useamman vasan ja mullin joista on ammuttu läpi molemmista lavoista 308silla.
Viallinen kuula tai risu voisi aiheuttaa tuollaisen Shocked . Taitaa tulla vielä 40cm kuuseen läpireikä tolta matkalta.

Löytykö se kuula siitä hirvestä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 24.01.2007 23:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos on tehdas latinkeja niin en hämmästy.

Siinä on voinu jäädä lataus vajaaksi koska koneella tehdään.

308 latauksista on menny monet läpi vaikka ollaan pudotettu jo lähtöjä liha hukan pienentämiseksi.

Itsellä kaliperi on varalta ja sillä saa lintuja ja ketui ja vaik v.....

Karhuista sen verran että onhan pojat karhuja 308 päästelly ja ei yhtään olla raadeltu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 40, 41, 42  Seuraava
Sivu 12 Yht. 42

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com