OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kaliberin vaikutus....
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Artsi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 292
Paikkakunta: Juuka

LähetäLähetetty: 13.11.2006 19:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös nuo äänenvaimentimet jonkin verran vie rekyyliä pois joten suurempikaliperisella asella harjoittelevan ei tarvitse välttämättä kärsiä "potkuista". Paitsi että olikohan noissakin ylärajana joku 9,3 tai 338, sen isompiin ei ole vaimentimia?!

Itselle riittää porattu sotilaskivääri ja tuollakin olkapää kipeytyy jos hirvenhiihdoissa ampuu sarjan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 13.11.2006 19:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Artsi kirjoitti:
Paitsi että olikohan noissakin ylärajana joku 9,3 tai 338, sen isompiin ei ole vaimentimia?!
Laughing Laughing Laughing

_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 13.11.2006 20:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Petri r.

Olen sieltä kotoisin missä ammuskellaan pitkiä matkoja ja kaveri on siinä aika ampuja joskin alkaa olla sellaista tuuri kauppaa muttei vielä ole tuuri pettänyt.

Silti porukka metissä ei roiskita tauoilla lintuja ehkä teillä ja jossain muualla.

Pitkät ampuma matkat ovat kytis juttuja. eikä niitä käytetä myöskään ajo jahdissa vaan ukkelit on siten että hirvi menee aina jonkun eteen tai sitten livahtaa.

" tässäkin vaan vastasin kysymykseesi, että miten järeä hankaloittaisin minun harrastuksia. En väittänytkään 458 ratapyssyksi. Mutta kaikillahan pitäisi pystyä hrajoittelemaan riittävästi erilaisia tilanteita..."

Ei 458 paljon poikkea 9.3 potkusta (ilmeisesti omassa käytössäsi) ja silti sillä pystyy harjoittelemaan koska lataa ite ja käyttää saman suuntaista metsään.

"Heikkoudet liityy usein juuri noihin pitkän matkan toimivuuksiin/osumisiin ja "ylivoima" myös lähitilanteissa ei ole niin ylivoimaista mitä jotain lukuja ihmettelemällä".

Sanoisin luodin tekevän myös valtaosan ylivoimasta.

Sitten siihen että 458 saa tarvittaessa potkua ja oikeella kuulalla riittävän pitkälle ja 2-3 sentin käynti riittää pitkälle ja se on helkutin kaukana kasa ammunnasta..

Sitten en ole vetänyt mitään markinaalia 9.3 kohdalle vaan sanonut että 9.3:ssa on täytynyt olla surkeita kuulia tai muuten perseelleen ammuttu kun lehdessä se ei pärjännyt

Oletko ampunut 458:lla ja metsästänyt vai miksi sun on pakko hakea huonoja puolia.

Mikä sulla olis niin lähellä tuota 45 kaliperia lähellä jottei se olis niin hyvä kaataja.

Jos suurin osa tehoista menee harakoille, niin sehän ei pärjää edes 308:lle

Kyllä sieltä jää vielä paljon reserviä tappo puuhiin vaikka toisin luulet.

Luulen sun tietämyksesi olevan heikko tuosta 45 kaliperisista.

Oletetaan että se ei riitä pitkälle otamme silloin tallista toisen pyssyn ja ammumme pitkälle, se ei ole sen vaikeempaa.

Onko tuo mielestäsi rakentavaa keskustelua.

Pelkkää olettamusta saada vain vikoja esille jotka on enemmän mutuja kuin faktaa.

Se että teillä on siellä masokisti ei liity mitenkään aseen ominaisuuksiin.

Varmaan saat lainata tuota asetta kun kerran niin arka kaveri on ja eihän se sunkaan asetta uskalla kohdistaa.

Niin ja oletin sun käyttävän 9.3 reikästä, miten on menikö pieleen. (vai 338 etäisyyksien takia)

Itseäni potku ei häiritse ja pystyn sillä harjoittelemaan riittävästi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SuperMoose
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 25 Lok 2005
Viestejä: 75

LähetäLähetetty: 13.11.2006 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petri r kirjoitti:
Tässä kun on kehuttu noita järeiden kaliibereiden parhaita puolia niin kohtuullista olisi tuoda esiin myös niiden heikkoudet. Heikkoudet liityy usein juuri noihin pitkän matkan toimivuuksiin/osumisiin ja "ylivoima" myös lähitilanteissa ei ole niin ylivoimaista mitä jotain lukuja ihmettelemällä (luodin paino, joulet tms). Suuri osa tehoista menee todennäköisesti kuitenkin harakoille ja pienempien/nopeampien painehaavakanava ei näy vertailtaessa "numeroissa". Onhan niissä järeissä toki muita hyviä puolia (esim. antaa anteeksi huonoja osumia tai risuja), mutta jos pysytään pelkästään "tappotehossa" => osuma oikeassa paikassa + haavakanavan koko (painekanava + luodin halkaisija) + läpäisy!


Ihme homma Question Nyt sanot että isoreikäisen hyvä puoli on että se antaa anteeksi huonoja osumia ja äsken vielä olit sitä mieltä, että ruotsinmauseri on tappotehossa jopa parempi. Päätä jo. Ja eikös se just oo niin että hitaalla paksulla luodilla pyritään eroon tuosta paineiskun tekemästä soosista.

petri r kirjoitti:

Eli järeillä pyssyillä pitää olla useampaa latinkia mukana kun ei välttämättä tiedä mille matkalle elukkaa joutuu ampumaan? Ehtiikö niitä vaihtamaan? Wink Ei vaiteskaan, usein joutuu jotain kompromisseja tekemään. Itse olen kuitenkin löytänyt parikin kuulaa, jotka toimivat (pysyy kasassa kovassakin materiaalissa läheltä ja aukeaa pehmeässäkin kaukana) nopeuksilla 650-900m/s ja niillä kattaa järjelliset ampumatilanteet 0-300m ja korkokin tuonne 300m päähän on vain n. 30cm (150m kohdistuksella).

Tuollaista tietoja ei kannata pimittää vaan kerro ihmeessä mitä olet testaillut ja mitkä on osoittautuneet hyviksi luodeiksi. Tiedosta kiinnostuneita varmaan löytyy.

petri r kirjoitti:

Nuo "järeät" varmaan hankaloittaisi ensinnäkin monikäyttöisyyttä kun hirvireissuilla tulee monesti pudoteltua lintujakin. Ei viitsisi montaa rautaa kuljettaa mukana. Toinen olisi todennäköisesti rata-ammunta, joku 458/375/338 ei varmaan ole kovin miellyttävä hupi/harjoitteluammuntalaite. Luonnollisesti tällaisessa ammunnassa huomio kiinnittyy myös a-tarvikkeiden saatavuuteen ja hintaan (luodit, hylsyt jne). Näyttääpä täälläpäin olevan sellaisia 458 hirvimiehiä, jotka ei uskalla edes itse kohdistaa asettaan rekyylin vuoksi vaan joku masokisti tekee sen heidän puolesta Laughing Oma kevyt 9.3mm "karbiini" on Norman 5200J hirvimälleillä jo riittävän kiukkuisa ammuttava makuultaan.

Jokaisen pitää ostaa sellainen ase millä pystyy myös ampumaan. Jos potee rekyylikammoa niin se varmasti vaikuttaa myös osumiseen eikä silloin tietenkään saa sotkeutua kovarekyylisiin aseisiin. Ase miehen mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 13.11.2006 21:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

SuperMoose se löysikin sen minkä yritin lukea rivien välistä eli 9.3

Itellä on ollut 9.3X74R joka on tosiaan kiusattu yli rajojen ja komeesti lähti kuula.

Mutta 300m metriin toimivaa kuulaa ei tule kuin 1 ainut mieleen.(suppea tiedosto päässä)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petri r
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2004
Viestejä: 1512
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 13.11.2006 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sori vaan Jartsu, mutta suurimmasta osasta sinun ilmaisusta/väitteistä ei saa oikein kiinni eikä ne rakenna tätä keskustelua. Yritetään pysyä tässä aiheessa kaliiberin vaikutus/tappoteho/järeiden ylivoimaisuus, ok? Ja jos jaksat lukea viestiketjua aikaisemmin niin huomaat itse metsästän 6,5x55 asella taas nykyään. Ja omat aikaisemmat kokemukset 9.3mm:llä oli niin huonoilla luodeilla kuin Barnes X ja Norma Oryx. Joilla en siis kokenut mitään parempaa/erilaista mihin 6.5mm ei pystyisi. Ja en ruukaa ampua perseelle, olen analysoinut pelkästään normaaleja keuhko/lapaosumia omista kaadoista.

Lehden tilastoissa varmasti tasapainottuu ääripäät luotien suhteen (!&%¤# luoti vs. huippuluoti). Mikään ei tue väitettä, että 9.3mm kaadot olisi pääsääntöisesti paskoilla luodeilla ammuttuja tai huonompia osumia. Otanta kuitenkin niin suuri kaikilla noilla yleisillä kaliibereilla. Itse epäilen että vaatimaton vauhti (sekä lähtönopeus ja että hidastuminen huonon BC:n vuoksi) ja sen vuoksi heikko "painehaavakanava" aiheuttaa pidemmät juoksut mitä esim. 6.5mm, koska pysyvä kanava = luodin halkaisija tuskin on isompi 6.5mm:llä ja läpäisy varmaan aika tasoissa = usein miten läpi siis.

Tietämys .45 kaliibereistä on heikko kuten kerroin. Siksi toivoisinkin, että kerrot luoteja/latauksia joka toimii varmasti sekä pitkällä matkalla (vaikka 250m) että lyhyellä matkalla kovassa osumassa? Ihan vaan varmistuaksemme, että "järeä" toimii kaikissa tilanteissa ja se on siten aivan ylivoimainen? Ja mielellään vielä jotain muitakin kuin 458 latinkeja? Joku 45-70 ja vaikka 9.3mm. Näitähän perinteisesti on pidetty järeinä ja näitä on paljon käytössä.

Eikä tässä mitään "mutua" haeta vaan oikeita faktoja, jotka on mitattavissa. Ammutaan kuula simuloituun materiaalin (gelatiini, märkä sanomalehti tms) sellaisella vauhdilla, joka vastaa 250m päässä osumaa hirveen (ja voihan siihen ottaa vielä vähän pakkasvarmutta eli tiputtaa vauhteja lisää 20-30m/s kesäkelin mittaustuloksiin verrattuna). Ja sitten katsotaan miten kuula aukeaa vai jääkö aukeamatta. Ja sama luoti sitten täysillä vauhdeilla taas samantyyppiseen materiaalin + joku luusimulaattori ja katsotaan pysyykö nipussa. Jos toimii molemmissa niin silloin voi puhua hyvästä ja tehokkaasta kaliiberista ja kunnon luodeista. Kunnon luodit on tietenkin oletusarvo, kun haetaan maksimaalista tappokykyä.

Sillä harakoille menolla tarkoitin siis sitä, moni näistä järeistä/magnumeista ilmeisesti läpäisee hirven aika kivutta, mutta suuri osa tästä luodissa olevasta "energiasta" jatkaa matkaa läpäistyään hirven (turhuutta?)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petri r kirjoitti:
Itse olen kuitenkin löytänyt parikin kuulaa, jotka toimivat (pysyy kasassa kovassakin materiaalissa läheltä ja aukeaa pehmeässäkin kaukana) nopeuksilla 650-900m/s ja niillä kattaa järjelliset ampumatilanteet 0-300m ja korkokin tuonne 300m päähän on vain n. 30cm (150m kohdistuksella).

Kysyttiin mitä nuo toimivat luodit ovat ja vastaukseksi saatiin poliitikkomainen kertomus kunnollisista testivälineistöstä.
Joko saisimme sen tiedon noista toimivista 6,5-millisistä luodeista? Kunnollisella testivälineistöllä tutkittuna tietenkin.

Oma veikkaus 9,3:n huonosta menestyksestä on, että tehdaspatruunoiden valikoima on laaja, jolloin kaliiperia käyttävät hirvestykseen myös vähemmän harjoittelevat ja asetekniikasta ei-niin-kiinnostuneet ampujat, jotka ostavat kaupasta askin halpoja hirvikuteja kerran viiteen vuoteen. Isot hitaat kaliiperit pakottavat tehdaspanosten pienen valikoiman takia itselataajaksi (-> laatuluodit) ja nopeat magnumit on usein jo kaupassakin ladattu todellisin laatuluodein minkä myös valistuneet itselataajat tekevät.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petri r kirjoitti:
Itse olen kuitenkin löytänyt parikin kuulaa, jotka toimivat (pysyy kasassa kovassakin materiaalissa läheltä ja aukeaa pehmeässäkin kaukana) nopeuksilla 650-900m/s ja niillä kattaa järjelliset ampumatilanteet 0-300m ja korkokin tuonne 300m päähän on vain n. 30cm (150m kohdistuksella).

Kysyttiin mitä nuo toimivat luodit ovat ja vastaukseksi saatiin poliitikkomainen kertomus kunnollisista testivälineistöstä.
Joko saisimme sen tiedon noista toimivista 6,5-millisistä luodeista? Kunnollisella testivälineistöllä tutkittuna tietenkin.

Oma veikkaus 9,3:n huonosta menestyksestä on, että tehdaspatruunoiden valikoima on laaja, jolloin kaliiperia käyttävät hirvestykseen myös vähemmän harjoittelevat ja asetekniikasta ei-niin-kiinnostuneet ampujat, jotka ostavat kaupasta askin halpoja hirvikuteja kerran viiteen vuoteen. Isot hitaat kaliiperit pakottavat tehdaspanosten pienen valikoiman takia itselataajaksi (-> laatuluodit) ja nopeat magnumit on usein jo kaupassakin ladattu todellisin laatuluodein minkä myös valistuneet itselataajat tekevät.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petri r
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2004
Viestejä: 1512
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Super Moose:

Siis tarkoitin sitä, että pohditaan "tappotehossa" siis oikeita asioita, jotka ovat a) osuma oikeaan paikkaan, b) haavakanavan koko (painehaavakanava + luodin halkaisijan poraama loppureikä) sekä riittävä läpäisy. Jätetää risuherkkyydet jne sattumat pois. Ja otetaan vielä sellainen järjellinen etäisyys (vaikka 0-250m), jolta arvoidaan kaikki nuo asiat:

a) osuminen on tosilla helpompaa kuin toisilla (rekyyli, harjoittelu, etäisyyden arviointi, lentorata, tuulensietokyky, ennakon tarve)

b) haavakanavan koko: hidas isoreikäinen poraa halkaisjan kokoisen läpireijän, mutta voi olla vaatimaton "painehaavakanavan osalta" verrattuna nopeampaan pieneen. Pitkä matka aiheuttaa useammin hankaluuksia paksulle huonon ballistiikan luodeille aukeamisen suhteen = alun perin hidas lähtönopeus hidastuu merkittävästi nopeammin mitä hoikka hyvän BC:n kuula (6.5mm ja .30 vs. 9,3mm ja .45)

c) läpäisy lienee kaikissa kaliibereissa riittävä, kun oletuksena on laadukas ehyenä pysyvä luoti.

Tällätapaa arvioimalla saa vähän enemmän näkökulmaa kaliiberikeskusteluun Wink

Niin ja vielä se, että olen ihan samaa mieltä sun kanssa siinä, että "ase aina ampujan mukaan". Mulla on riittänyt 6.5mm tekemään kaiken tarvittavan jostain syystä Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BePSiman1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hel 2005
Viestejä: 829

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minusta suurempi ongelma kuin kinaaminen "mikä on paras kaliperi/luoti/jne..." on se että miten saadaan pois miehiltä ne vanhan ajan dumdumit oli kyseessä sitten mikä kaliberi tahansa. Viime lauantaina meille tuli yksi kaato yli 20 vee vanhoilla dumdumeilla. Jälki oli suorastaan karmeaa ja vielä kun siihen yhdistää sen että tyyppi ampui kaksi laukausta 20m metrin etäisyydeltä keuhkoille ja yhden etulapaan Crying or Very sad
Minä en ole huomannut 9,3x62:ssa mitää eroa kumpaankaan suuntaan aikaisemin käyttämiini 308 ja Ärrään juoksumatkoissa. Lihat on (ehkä) hiukan siistimipiä ja mikä parasta 9,3 merkkaa osuman kunnon pöläyksenä hirven kyljessä. Minusta jo tämä pelkästään riittää sanomaan että mieluummin ammun 9,3:lla kuin jollakin "ei magnumi" 7,62:lla tai 6,5:lla.
Kun olen niitä tässä keskustelussa paljon parjattuja "airborntexasrangers" joukkoon kuuluvia huonoja ja vastuuttomia hirvestäjiä ja kaiken huipuksi käytän vain kotimaisia tehdaslatauksia niin hävettämäänhän minua on alkanut ja niimpä olenkin päättänyt että ensi syksynä kokeilen Norman lataamana Swift A-framea vai mikä prrrrkel se nyt olikaan. Syynä tähän luodinvaihtoon on ensi syksynä eteen tuleva metsästysretki kaukomaille jolloin tarvitaan +200 m toimivaa luotia mitä Mega ei ole 9,3x62:ssa.
Kokemukseni mukaan Mega aukeaa nätisti vielä 170m matkalla kylkiluussa mutta 250m ei vaan menee sukkana läpi...
_________________
sanoopi "vanha" Bps - mnetissä jo vuodesta -99...


Viimeinen muokkaaja, BePSiman1 pvm 13.11.2006 22:39, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petri r
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Huh 2004
Viestejä: 1512
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tursas:

Testi tulee julkaisuun eräässä mediassa. Kunhan jaksat odottaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 13.11.2006 22:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sen mäkin haluaisin tietää että mikä kuula toimii 6.5X55 300metrissä laitatko lataus tietoakin koska enemmän mua/muita kiinnostaa ton pudotukset kuin sua todellisuudessa 458 lataukset.(joita ei tarvii julkistaa kun haulla niitä löydät minun ja muiden tekeminä testit)

Yli 10v sitten latailin tota kaliperia +2kpl 260remiä ja peuraa on kontannut pari muttei 300 matkalla kun lähempää sai ampua ja myös kettuja ja supeja.

Vielä nykyäänkin kiinnostaa sen 6.5mm kanssa pelaaminen.

Vai oikein kelatiinia.

Jees ja halukkaita testiin tulee kasapäin jos hoidat niitä ja paikan.

Varmasti parempaa kuin märät puhelin luettelot.

Sen verran voin paljastaa että vauhtia reilu 700 ja matalin testattu nopeus jossa luoti toimi oli 470m/s ja tällä voi tarvittaessa päästellä 300m nipin napin mutta silti luodin halkaisija on siellä isompi kuin 6,5mm.

Toisekseen jos 458 palaa turhaa enerkiaa hukkaan niin sulta alkaa enerkia loppumáan 300metrissä tolla aseella ellet esitä millä suollat 900m/s.

Kaliperi on mulle tuttu.

Piipun pituuskin on eduksi tiedoissa.

Miksi mun juttua on vaikea ymmärtää on se etten osaa pukea ajatusta sanoiksi tekstinä ja jos osaisin voisin kirjoittaa vaikka runoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 13.11.2006 23:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jäin asemalle kun oli muuta puuhaa (peijaisia ja jahtia ja muuta). Nyt kun ennätän ja koitan taas ennättää mukaan saan taas huomata ettei oikkeen tarvihe sanoa mittään kun Lahtinen on jo omia aatoksiani tuonut julki. En silti niillä ratsasta ja en varmaan edes olisi osannut noin hyvin asiaa ilmineerata.

Mutta sellainen havainto kuitenkin tässä tulee kun kehotetaan pysymään aiheessa eli hirven tappotehoissa, niin miten siihen kuuluu mukaan mitenkään kaliberin soveltuvuus esim. linnustukseen tai mihinkään muuhun? Jep jep, elikkä jos sillä ja vain sillä ampuu niin radat, linnut, peurat, hirvet sun muut niin tehoa löytyy lisääntyneen tarkkuuden myötä ampujan hitsautuessa yhteen aseensa kanssa. Toki näin. Mutta se ei estä sitä, etteikö toinen ampuja (esim. Mähönen) omissa olosuhteissaan pystyisi ei-niin-rata-mukavalla ja vähemmän linnustus kelpoisella kaliberillaan hirvelle riittävällä tarkkuudella jopa parempiin ja varmempiin suorituksiin kuin esim. sinä sillä 6,5mm:llä Mähösen vieraana eli samoissa oloissa.

Eli jos kuitenkin koitettaisiin pysyä siinä tilanteessa, että se kulloinenkin luoti on jo onnistuttu samaan matkaan täsmälleen siihen samaan pisteeseen.

Eli eli kuten sanottua ja itsekin sitä meinasit niin olosuhteet on syytä ottaa huomioon kaliberia valitessa. Esimerkiksi 45-70:n ei tarvitse toimia hirvelle 250m matkalla ollenkaan ollakseen silti parempi sortaja vaikka 50m matkalla. Jos pitäisi valita näistä kahdesta kaliberi hirvelle taas sen 250m:n perusteella, se itselläkin kallistuisi tuohon 6,5:een. Mutta meillä mennään suolimonttuun painimaan jos meillä aletaan ruimimaan nuin pitkälle. Eikä ole edes tarvetta. Eli vielä kerran: ne olosuhteet. Yrität nyt väen vängällä tähän juupas-eipäs-kinaamiseen standardisoida omia olosuhteitasi.

Itse en tuohon huonon BC:n hidastamaan luodin aukeamattomuuteen jaksa uskoa, kun keskimääräinen ampumamatka kuitenkin on reilusti lyhyenlainen. Tutkimuksessahan olisi silloin 9,3:lla pitänyt ampua jopa tuonne 150m:n tuntumaan. Siis keskimäärin. Max 100m:n matkoilla sillä BC:llä ei ole tirintarin merkitystä luotien toimivuudessa omilla nopeusalueillaan kun se paukku vain on niin ladattu.

Ennemminkin tässä yhteydessä kannattaisi ottaa vertailuun Sectional Density, joka 6,5mm:llä onkin hyvää luokkaa vaikkapa .30”-läpisiin verraten. Tämänpä vuoksi juuri en kauheasti ihmettele, että 6,5mm pärjäsi paremmin. Mutta se SD:kään ei yksistään ole viisasten kivi. Vai miten meinaatte, jotta putooko paikalleen jos keuhkoilta saa sukkapuikon ammuttua läpi jollain ilveellä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2004
Viestejä: 610
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 14.11.2006 03:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petri r kirjoitti:


Tietämys .45 kaliibereistä on heikko kuten kerroin. Siksi toivoisinkin, että kerrot luoteja/latauksia joka toimii varmasti sekä pitkällä matkalla (vaikka 250m) että lyhyellä matkalla kovassa osumassa? Ihan vaan varmistuaksemme, että "järeä" toimii kaikissa tilanteissa ja se on siten aivan ylivoimainen? Ja mielellään vielä jotain muitakin kuin 458 latinkeja? Joku 45-70 ja vaikka 9.3mm. Näitähän perinteisesti on pidetty järeinä ja näitä on paljon käytössä.


Jäi mietityttämään tuo ja pisti kaivamaan vanhaa dataa. Löysin viimetalvisen hirvi-/peuralataukseni 400 greiniselle Swiftin A-Framelle joka tuppas lähtemään vähän turhan liukkaasti 635 mm:n "rännistä". Löysin 18.2.2006 ammutun nopeusmittaria kokeilevan sarjan tuolla .458 Win Magilla. Tuo lataus ei ole aivan maksimi. Ilman lämpötila - 10 astetta C

CZ 550 Safari Magnum Lux .458 WinMag / Porattu Swift A-Frame 25,90 g (400 gr) / Latauspituus 82,00 mm / N 130, 4,50 g / Nalli Federal 215/ Arvioitu nopeus n. 700 m/s, Mitattu:
1) 694.4 -14.2
2) 723.8 15.2
3) 707.8 -0.8
High: 723.8
Low: 694.4
E.S.: 29.6
Ave.: 708.6
S.D.: --

Jos esim. 720 m/s vauhdilla laskee niin

Etäisyys Nopeus Energia Luodin lentorata
0 m 720 m/s 6524 J -54,50 mm
25 m 693 m/s 6046 J 5,33 mm
50 m 667 m/s 5595 J 52,07 mm
75 m 641 m/s 5170 J 85,34 mm
100 m 616 m/s 4771 J 103,89 mm
125 m 591 m/s 4395 J 106,43 mm
150 m 567 m/s 4044 J 91,69 mm
175 m 544 m/s 3719 J 56,64 mm
200 m 521 m/s 3418 J 0,00 mm
225 m 499 m/s 3138 J -78,99 mm
250 m 478 m/s 2878 J -181,61 mm
275 m 458 m/s 2636 J -308,10 mm
300 m 438 m/s 2419 J -467,36 mm
325 m 420 m/s 2222 J -659,64 mm
350 m 403 m/s 2046 J -887,73 mm
375 m 387 m/s 1885 J -1151,89 mm
400 m 372 m/s 1743 J -1457,45 mm

voidaan todeta että 200 metriin kohdistettuna lentorata on 100 m:ssä about 10 senttiä yli ja 250 metrissä about 18 senttiä alle. Ihan kohtuullinen lentorata. Vauhteja riittää (taitaa Jartsu olla tuon testannut) luodin avautumiseen tuonne 250 metriin jos käytössä 3 mm:n poralla modattuja luoteja. Tuolla Patruunat ja jälleenlataus osiossa .458 Win mag hirvilataukset topicissa on kuva ko. latauksella 50 metristä ammutusta peurasta joten lähiholleille kyllä kuoloo..

En kuitenkaan ollut tyytyväinen tuohon kovaan vauhtiin vaan olen pudottanut lähdöt 650 m/s ja pienentänyt tuota reikää luodin kärjessä 2 mm:iin jolloin toivottavasti tekee työn siististi. Parin viikon kuluttua pitäis olla empiiristä tietoa. Ampumamatka jää tuolla panoksella maksimissaan 200 m:n tietämille, mieluummin max 150m. Jos sitten sattuu hirvi seisomaan 200 metrissä PAIKALLAAN, niin ehkä riittää aikaa kaivaa taskusta tuo vähän sukkelampi panos mutta enpä usko että nuille matkoille on mulla tarvetta kurotella.

Uskosin että tuo A-Frame luoti toimii ja kestää kohtuu hyvin myös luuosumissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hondamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2006
Viestejä: 322

LähetäLähetetty: 14.11.2006 07:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllä on monenlaista asiantuntijaa täällä. ja jokaisella on viellä oma teoria kuinka kaikki tapahtuu käytännössä. mutta mitä tuosta vaikuttaa tingata. jos hirvi kuolee niin on ihan sama ampuko sen sitten 22 hornetilla vai 4 bore rifle. kuollut on kuollut ja jos toisella menee lihaa pilalle 300g enempi ku toisella niin mitäs sitte. ketä se haittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Seuraava
Sivu 10 Yht. 15

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com