OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Mikä valuluodiksi ?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kolli
Vieras





LähetäLähetetty: 22.07.2004 12:19    Viestin aihe: Mikä valuluodiksi ? Vastaa lainaamalla viestiä

Tarkoituksena olisi pienen tauon jälkeen jatkaa 308:in vaimenninpaukkujen latailemista valuluodeilla. Kokeilin Gunhillin tulikilvellisellä 8,7 g teräväkärkisellä luodilla joka tilauksesta poiketen toimitettiin .311 halkaisijaisena. Ruutina oli N320, myös Rynkyn paukkupatruunaruutia olisi 0.5 kg käytettävissä. Asessa on TRG:n rosteripiippu jossa rihlan nousu on esitteiden mukaan 11".

Tuolla luodilla ja N320 ruudilla käynti 50 metriin ei tyydyttänyt, 50-80 mm / 5ls. Kokeilin useita eri luodinasetuspituuksia ja laajensin hylsynsuun .309 halkaisijaisella suunlaajennuskaralla. Hylsyn suut oli viistetty ja nallin reikä laajennettu 3 mm halkaisijaiseksi. Dagrionia tms. en käyttänyt, mutta pyrin aina ennen laukausta nostamaan aseen piipun yläviiistoon jotta ruuti olisi aina samassa päässä hylsyä. Ensimmäinen ongelma joka tuli mieleen on tuon luotierän paksuus, oikea paksuus ko. aseen piippuun olisi ilmeisesti .309?

Kysymykseni alan herroille kuuluukin, pystyisittekä antamaan esim. Gunhillin valikoimasta ( tms. jonkin muun joka suostuu myymään)parhaimman luodin vaimenninkäyttöön. Voi olla tuota raskaampikin, jos vain vakautuu. Pidempi (ja painavampi) luoti mahdollistaisi myös rihlakontaktiin lataamisen. Tarvitseeko välttämättä tulikilpeä, taitaisi pärjätä vallan hyvin ilmankin?

Kiitokset hyvistä neuvoista jo etukäteen.
Takaisin alkuun
peter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 279

LähetäLähetetty: 22.07.2004 16:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Et tarvitse tulikilpeä. Kunnon rasvalla ja oikean halkaisijan omaavaa luotia pystyy ampumaan yli 400m/s ilman tulikilpeä. Varmasti .309 halkaisija olisi sinun tapauksessa parempi.

Monasti myös huonosti asetettu tulikilpi huonontaa osumia - jos ei ole asetettu absoluuttisen suorassa luotiin nähden.

Itse asiassa en ole varma ampuisinko itse tulikilvellistä luotia äänenvaimentajan läpi. Jos kilpi irtoaa - niin voipi tehdä pahaa jälkeä vaimentajan sisällä.

Itsellä meinas mennä Chrony luodinnopeusmittari uusiksi kun kokeilin nopeuksia valuluodeilla joissa oli huonosti kiinni olevat tulilevyt. Ne kun irtosivat just piipunsuun ulkopuolella ja osuivat Chronyn alla olevaan pahvilaatikkoon - ja kuitenkin niin paljon voimaa että menivät pahvilaatikon molemmista puolista läpi. (.375kivääri 650m/s)

Toinen juttu valuluodeilla ja äänenvaimentajilla on että tuuppaavat täyttymään (siis vaimentimet) vahalla/töhnällä aika nopeasti. Kuparoitu olis paras - mutta niitä ei taida kukaan tehdä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 22.07.2004 20:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lymanin 180 grainin valukuulaa olen ampunut muutamia satoja.Vaimenninkäytössä ok.
Oleellista on magnum-nalli tai suurennettu nallireikä,dacronia ei tarvita.
Piipun tulee olla valukuulalle ehdottoman puhdas,vaippajäänteet on pahasta.
Luotirasvaa tosiaan kertyy vaimentimeen,Mutta jonnekkin se höyrystyy parillakymmenellä täysteholaakilla.
Tulikilpi on tarpeeton jos ammut karhunkielellä ja forestilla puhtaaksi hoonatulla piipulla ,ja et ammu valuluotisession aikana vaippakuulia.
Takaisin alkuun
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 23.07.2004 08:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

.309 on paksuutena varmasti parempi kuin .311. Kun taannoin tuli kokeiltua, niin Gunhillin 8,2g antoi erinomaista tarkkuutta latauksella 0,45g N310, nallina CCI200 avarretuilla liekkireillä. Aseena oli M55 eikä ko. latauksessa muuta vikaa ollut kuin yliäänisyys ja se, että panoksen vähentäminen huononti tarkkuutta. Kokeilin myös 10,15g kilvellistä valuluotia ja sillä päästiin aliääniselle puolelle n. 0,4g latauksella ja viiden laakin kasat oli tuuman paikkeilla @50m.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kolli
Vieras





LähetäLähetetty: 23.07.2004 08:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli hyvin voisi ilmeisesti kokeilla myös painavampia luoteja, koska yli 10 grammaiset näyttävät vakautuvan. Onko kenellä kokemusta siitä mikä painoluokan luodeilla alkaa olla ongelmia vakautumisessa 308:in 11" nousuisessa piipussa?

Aikoinaan kokeilin samalla aseella vaimenninlatauksena 12 grammaista D47 ja sen käynti levisi 100 metrin jo reilun neliön alalle, kaikki luodit jotka edes tauluun osuivat olivat poikittain. D47 on tietysti aika pitkänomainen luoti, vastaavanpainoinen tylppäkärkinen valuluoti on huomattavasti lyhempi.
Takaisin alkuun
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 23.07.2004 09:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No mulla on nousuna 12" eikä 10,15:lla ainakaan soikeita reikiä vielä 100m tullut. Luotihan on lähes sylinterin muotoinen ja lyhempi kuin tavallinen kasirammanen. Eli taitaa se pituus olla painoa ratkaisevampi tekijä.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kolli
Vieras





LähetäLähetetty: 23.07.2004 12:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä homma, pitänee sitten rohkeasti kokeilla painavempia valukuulia kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com