OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hanhestus KORVAAVILLA haulilla
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
MustaRuuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 722
Paikkakunta: Merikarvia/Pori

LähetäLähetetty: 30.08.2006 00:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

12/70 hevishot 4:n hauleilla ja putoo kuin eilen kuollut.
Tiedä sitten onko nuo kanukit sitkeempi henkisiä mitä täkäläiset merkkarit.

Lintu tulee yhtälailla tonttiin mitä järeimmilläkin ryyneillä..
Itse en ainakaan ymmärrä tuota että haulin pitää olla suurta.
Pientä,paljon ja hyvä peitto.

Ite ammun 3mm teräksellä sorsani eikä ole ollut moittimista.
_________________
Pellon laitaan kuljin.Lukon suljin,olin huoleton.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
deadline
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Mar 2004
Viestejä: 2904

LähetäLähetetty: 30.08.2006 09:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee vähän asian sivusta, mutta todetaan nyt, että olen ampunu sinikon 2,5 millisellä Lapuan green hunterillakin. Ja koppina kenttään. Oli toisessa piipussa variksia varten, mutta kun sorsia lähti kaksi niin piti seki vielä polttaa. Samalla laillahan tuo putosi kuin "sorsapaukullakin".

Ja huomio, rutisijat: aika oli ennen lyijyhaulikieltoa...
_________________
"Hän oli mahtava metsämies Herran edessä"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Steven Bierle
***


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 176
Paikkakunta: Suomi ja sen peltoalueet

LähetäLähetetty: 30.08.2006 10:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän sen haulen todellakaan tarvitse olla mitään morkulaa. Ei toki. Tuossa teräksessä sevaan saa olla hanhenkokoisessa linnussa sen 4 mm vähintään, mutt sellaiset yli 5 mm on jo minusta liikaa.

MustaRuuti

Kuten tuossa mainitsit tämän 12/70 HEVISHOTIN num. 4 hauleilla nii on kyll tappava patruuna. Hevisottihan on saanut mainettaan sillä että numeroa pienemmällä hevillä saadaan numeroa suuremman lyijyn tehot. Eli jos ajatellaan entisaikoja ja tuollaista 3,5 mm hanhelle nii oli kyll ihan riittävä.

Tuollainen BB teräs taas vastaa muistaakseni 4 mm lyijyä tehossaan joten ei se teräsryyni mikään älytön silleensä ole. Ei ne BB:t pahaajälkee tehny tuohon tän syksyn ensimmäiseenkään. Miten lie sitte seuraavien, jos sellaisia viel sattuu saamaan Rolling Eyes Näemmä sen sitten. Very Happy
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
deadline
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Mar 2004
Viestejä: 2904

LähetäLähetetty: 30.08.2006 10:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä haulihomma on kyllä mielenkiintoista... Meinaan, kun miettii, että mikä nyt on tehokasta ja mikä ei.

Jos jossakin patruunassa on haulit tehty raskaammasta materiaalista kuin lyijy, niin silloin verrattuna samankokoiseen lyiyjylatinkiin tässä raskaammassa patruunassa on vähemmän hauleja. Jos siis pidetään haulikokokin samana. Eli toisin sanoen kuvio on periaatteessa harvempi. Ja tämähän toteutuu silloin, jos latingin energia on sama, ja tällöin samankokoinen lataus on ammuttava samalla nopeudella.

Toki raskas hauli pitää nopeutensa paremmin, ja jos se tosiaan ammutaan samalla nopeudella, niin lyijyä raskaamman yksittäisen haulin iskuteho on suurempi. Mutta kuvio siis harvenee.

Jotta päästäisiin vastaavaan kuvioon kuin lyijyhauli niin haulikokoa on pienennettävä, ja tällöinhan yksittäisen haulin teho myös pienenee. Se menee sitten jo laskurihommiksi, että miten paljon voi mitäkin haulia pienentää, että yksittäisen haulin teho pysyy samana kuin lyijyhaulissa (jota on hyvä käyttää aina vertailussa, kun se on se perinteinen). Näin niinkuin teoriassa, käytännössä esimerkiksi kuviojutut ei ole nuin yksioikoisia.

Itse ratkaisen nämä pähkäilyongelma yleensä sillä, että en tavoittele osumaa tehollisen kantomatkan äärirajoilta, vaan keskityn pudottelemaan varmemmilta paikoilta. Mutta periaatteellisella tasolla nuita on mukava pähkäillä.
_________________
"Hän oli mahtava metsämies Herran edessä"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TTM
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Elo 2004
Viestejä: 523

LähetäLähetetty: 30.08.2006 12:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän pienehköt haulit on tappavia, mutta joskus niitä alkaa olla jo liikaakin saaliseläimessä, meinaan syömämielessä. Viime syksynä tuli ammuttua Beretan päällekkäispiippuisella rusakkoa 30 metristä 2.75mm ja täyssuppealla, noita haulia oli sitten rusakossa aikalailla, syömämiesten lautasten reunoilta löyty yhteensä yli kuusikymmentä haulta, ja peratessakin niitä tuli otettua jokunen pois. Rusakko kyllä kuoli välittömästi.. Fasaanijahdissa tulee usein käytettyä jopa 3.5 mm hauleja, noillakin tulee fasaani alas ja usein haulit on läpäissyt koko linnun. Tasainen peitto eli hyvä käyntinen paukku ja sopiva ampumamatkahan ne yhdessä ampujan kanssa on tärkeitä, muutama metsästyskaveri käyttää pienehköjä hauleja ja harvempia supistuksia aseissaan paikkaamassa omaa käyntiään, tuolla tavalla ainakin tulee haavakkoja, monet kerrat olen ampunut paikkolaukauksen, kun kaveri on ensin kokeillut ja saanut saaliiksen höyheniä. Viimeksi viime viikolla ampui kaveri viisi kertaa vismunteilla sorsia hyvistä paikoista puoliautomaatilla, missä puolikas supistaja kiinni yksikään sorsista ei tullut alas, illalla kokeiltiin noita paukkuja pahvikartonkeihin, käynti oli tuolla supistajalla todella huonoa hajonta suuri, täynnä isoja aukkoja, mutta täyssuppealla alkoi jo syntymään kasaakin, mutta kaveri piti silti hajontaa liian suppeana, oma mosse kävi noilla paukuilla huomattavasti vielä suppeampaakin kasaa, eli tuon voisin kelpuuttaa sorsajahtiin. No nyt on sovittu, että kaveri alkaa kulkemaan kiekkoradalla mun mukana eli aletaan yhdessä hiomaan pikkaisen ampumataitoa ja etsimään niitä sopivia paukkuja niin korvaavia kuin lyijyäkin, koskaan tuo ei ole malttanut kokeilla haulikkonsa käyntiä, ostanut tavallisesti halvimpia mahdollisia panoksia ja radalla ei ole käynyt vuosiin, tuon puolarin osti jo muutama vuosi sitten eikä ole kertaakaan sitä koittanut radalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Steven Bierle
***


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 176
Paikkakunta: Suomi ja sen peltoalueet

LähetäLähetetty: 30.08.2006 13:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Deadline on asian ytimessä, mutt noissa painoeroasioissa onkin se että esim num.4 hevillä saadaan num.3 lyijyn teho ja pienempiä haulia kun on käytössä niin tuo peitto ei kärsisi. sama taas teräksessä ett lataus on keveämpi mutt materiaalikin on keveämpää, joten ihan yks yhteen ei voi haulien lukumäärää verrata.

Jos sitte mentäis takaisin aiheeseen. Luulisi tälläiset haulimateriaali jutut olevan kaikille jo hiljoitellen selvää. Onhan niistä ollut jo monessa topikissa juttua. Smile
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
MustaRuuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 722
Paikkakunta: Merikarvia/Pori

LähetäLähetetty: 30.08.2006 14:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nämä on juuri näitä henkimaailman juttuja.. Cool
_________________
Pellon laitaan kuljin.Lukon suljin,olin huoleton.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Kahka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2004
Viestejä: 433
Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen

LähetäLähetetty: 30.08.2006 15:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menee tietysti jankkaamiseksi ja vanhan kertaukseksi, mutta en voi olla ihmettelemättä että miksi joka ainoaan tiputuskertomukseen täytyy liittää joku käsittämätön ampumamatka? "täräytin 70 metriin ja tuli kuin eilen kuollu ja ihan varmana oli 70 metriä kun naapurin ukkokin näki ja se ei erehdy koskaan.." jne. Voihan olla että niin ja niin kauas on joku hanhensa ampunutkin, mutta tätäkin topikkia seuraava saa sen käsityksen että kaikki hanhet ammutaan yli 40 metriin ja lähemmäs vain vahingossa. Toisin sanoen joku vasta korttinsa saanut saattaa saada täältäkin rohkaisua yrittämään ties mihin matkoihin. Ja samaan hengen vetoon täällä taivastellaan passinaapuria joka harrastaa ilmatorjuntaa pitkälle.

Itse haluaisin hanhipanoksen, jossa on tiheä peitto ja tappava iskuteho niinkin kauas kuin 35 metriin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
juse
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Jou 2004
Viestejä: 4723

LähetäLähetetty: 30.08.2006 15:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllähän se teräs nyt vaan on melko tehokasta, Stevenillä on jo yksi hurja kaato 50m ja kaveri julistaa suurempiakin totuuksia!

mitä tässä on tullut vuosien saatossa huomattua niin panos kuin panos niin oikeasti 50m alkaa oleen pitkähkö matka. tuurilla on hyvin monesti näihin "putosi kinttaana" osumiin osansa.

ja jos Kahka ei saa tyydyttävää tulosta aikaseksi esim. winsun 89 drylokilla 3,5-4mm ja sopiva supistaja tolle matkalle niin seuraava etappi on ampua singolla sitä elukkaa, koska sitä tappavampaa jälkeä ei singollakaan enää voi tulla. oletettaen, että hanheja nyt ammutaan..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hei 2005
Viestejä: 736
Paikkakunta: P-Savo

LähetäLähetetty: 30.08.2006 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

juse kirjoitti:
ja jos Kahka ei saa tyydyttävää tulosta aikaseksi esim. winsun 89 drylokilla 3,5-4mm ja sopiva supistaja tolle matkalle niin seuraava etappi on ampua singolla sitä elukkaa, koska sitä tappavampaa jälkeä ei singollakaan enää voi tulla. oletettaen, että hanheja nyt ammutaan..


Laughing
_________________
Suosin suomalaista!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kahka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2004
Viestejä: 433
Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen

LähetäLähetetty: 30.08.2006 17:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä ne isot pötkylät saavat vastakin jäädä kauppojen hyllylle, 76:nen saa rittää. Enkä tarkoittanutkaan etten sellaista paukkua löytäisi millä teho riittää normaaliin holliin. Ovat vain kalliimman puoleisia ja halvempia(teräksiä) löytyy kauppojen hyllyltä rikollisen vähän.

Mielestäni tätä keskustelua käydään vain väärin kun noilla tuurilaukauksilla todistellaan patruunan tehoa, mutta senhän varmaan ymmärsitkin. Wink

Muokkaan vanhaan: siis minun puolestani saavat 89:t jäädä kauppaan, koska en niitä voi ampua eikä suunnitelmiin kuulu ostaa sellaista asetta. Toki niistä saa puhua ja vertailla. Smile
_________________


Viimeinen muokkaaja, Kahka pvm 30.08.2006 20:39, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Steven Bierle
***


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 176
Paikkakunta: Suomi ja sen peltoalueet

LähetäLähetetty: 30.08.2006 18:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Isotpötkylät kaupan hyllyille Question Meinaakos tämä sitä että 89 mm patruunat jotka on kehitetty teräkselle alunperin jenkkilässä, juuri sen myötä että patruunaan saadaan tappotehoa niin nopeuden (toisin kuin lyijyssä) myös peittävyyden vuoksi, olisi syytä jättää käyttämättä ja ampua vain 76 mm patruunoilla ? Samaahan voi sanoa tällöin 70mm pesän omistava tyyppi ett sama jättää magnumit pois kun 70 pärjää.

Itse ammun tuota 89mm teräspatruunaa, koska aseellani sitä voi ampua ja patruunoiden hinta oli siedettävä. Halvempia kuin lyijymagnumit. Jos patruunat hommataan hinnanmukaan niin en sitten tiedä. Osa voi tehdä niin mutt mie itse olen ainakin tosi tarkka tuost hinnasta. En mie ala osteleen mitään toista euron patruunoita kun halvemmalla saa "parempia".

Siis mie käytän sellaista joka toimii ja ampuu kuviota ja on ennenkaikkea LAILLINEN sekä HINTA/LAATU SUHTEELTAAN "PARAS".

Tuurilaukaus voi jolleikkin olla jo 30 metriin. Itse kukin tietää mihin pystyy. Siis en mene ketään moittimaan kohtuullisista ampumamatkoista. Kun ampuu ja linnun saa itselleen (eli ei saa hukkaan sitä) nii minusta se on ok. Asiat on erikseen kun aletaan ampumaan tilanteeseen jossa ei ole mitään tolkkua haulikolla. Tarkoittaen matkoja kun hauliparvi alkaa jo kaartamaan ja lintu tai linnut lentää sivussa toisia metsästäjiä kohden. Minunmielestä pitää ottaaa tuolla rannoilla ja pelloilla muut metsästäjät myös huomioon eikä ajatella vaan omaa napaansa. Jos tietää ettei ole yksin rannassa nii jättäköön sooloilut silloin muualle.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Steven Bierle
***


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 176
Paikkakunta: Suomi ja sen peltoalueet

LähetäLähetetty: 09.09.2006 11:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onkos tälle rintamalle tullut päivitettävää tapahtumaa muilta ?

Nyt kun alkaa merihanhien pyynti olemaan takana tältävuodelta, niin omalta osaltani hyvällä prosentilla on hanhet teräksellä puonneet tilanteista joita kohdalle on sattunut syksyn aikana. Lintuja tullut ihan tokosti reppuun ja valittamisia ei ole ollut.

Hieman tuota metsähanhien muuttoa jos kävisi katselemassa niin sitten jo syksy alkaakin olemaan pulkassa hanhien osalta.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Tikka590
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Syy 2005
Viestejä: 99
Paikkakunta: 08

LähetäLähetetty: 09.09.2006 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viikko sitten tuli ammuttua metsähanhi ensimmäinen kuti oli 89 remarin hevi shotti nro 4 ja sen jälkeen 2 kentin molyshottia 76 koko 1, kolmannella putosi (huonosti ammuttu..) siipipoikki ja kenttään, matkaa ehkä n. 30m.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ricke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hei 2006
Viestejä: 1028
Paikkakunta: Sipoo, Uusimaa, Rannikko

LähetäLähetetty: 09.09.2006 17:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

3,00m Ammuin viime syksynä 2 kanukkia, molemmat jäi mutta oli hituCn elossa, Ammuin pari viikkoa sitten 2 josta toinen painoi 5,5kg kuvat löytyy www.irc.fi/Rickee Noita ammuin 3,5m Remareilla ja suht sama juttu, et saa henkeä lähtemään hanhesta kovin helpolla x) matkaa 15m ekaan ja 20m toiseen, lyjyfaneille tiedoks et sitä käytin Smile mutta eiköhän ois suolapaukuillaki jääny.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 3 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com