OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kauriin metsästys sallittua vai ei..?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Hirvikoiramies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2005
Viestejä: 2177

LähetäLähetetty: 15.08.2006 18:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Egor kirjoitti:
Kiitoksia!
Oikeastaan itsekin olin/olen noilla linjoilla.
Mutta uusi JAHTIlehti sivulla 63 lakipalstalla alamaisessa kuvatekstissä lukee: "Vaikka metsäkauris on hirvieläin, se on katsottava kuitenkin pienriistaksi."

Tästä tämä lähti liikkeelle. Ajattelin esim. nuorta uutta metsästäjää, joka ei ole kuullut tai tiedä vanhoista pykälistä yms. mitään. Niin tuon kuvatekstin perusteella voi marssia "hymyssä suin" kaurismetsälle, jos on pienriistan vuorkrasopimus taskussa. Smile

Uudessa jahtilehdessä oli muutenkin lakipalstalla väärää lakitietoa.
Lakimies väitti metsästysseuralla olevan oikeus rajoittaa koirankoulutusta mikä ei pidä paikkaansa(ellei vuokrasopimuksessa ole luovutettu vuokraajalle oikeutta päättää koirankoulutuksesta).
Koirankoulutus ei ole metsästystä eikä seuralla ole tämän vuoksi oikeutta rajoittaa sitä.

Vuosien saatossa on kyseinen lakipalsta sisältänyt valtavasti virheitä.
_________________
Terroristien kanssa EI neuvotella!!

Viestieni sisältö on vain tämän foorumin käyttöön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 16.08.2006 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suomessahan ei ole mitään virallista suurriista-pienriista jaottelua, joten tällä perusteella on asioita vaikea tulkita. Saksankielisissä maissa kauris on jaoteltu hochwild termin alle kuuluvaksi ja ovatpa tämän perusteella jotkut innokkaat kaurista suurriistaksi tänne meillekin markkinoineet. Minusta kuitenkin meitä lähempänä olevan Ruotsin käytäntö lukea kauris småvilt-kategoriaan on lähempänä oikeaa, varsinkin nyt kun kauriin metsästys on käytännössä rusakon metsästykseen verrattavaa toimintaa aseiden ja metsästyskäytäntöjen osalta ja kun pinta-alavaatimuskin poistui. Minusta Jahti-lehdessä ollut toteamus on jotakuinkin oikein, suurin hämmennyksen aiheuttaja on ollut MKJ , joka tiedottamisessaan hehkutti ettei metsäskauris ole pienriistaa sen kummemin asiaa perustelematta.

Oleellista lienee se mitä metsästysvuokrasopimuksiin on kirjoitettu, niiden pohjalta määräytyy kunkin eläimen metsästysoikeus. Jos sopimuksissa lukee hirvi- tai sorkkaeläimet, on asia selvä. Usein kuitenkin saattaa sopimuksessa lukea kuitenkin pelkästään hirvi ja/tai peura ilman tätä eläimet-laajennusta. Tällöinkin asia on selvä, kuten myös kaiken riistan sopimusten kanssa. Käytännössä asia on käytävä läpi sopimus sopimukselta ja sopimusten uusimista varten on sovittava uusi käytäntö, jota yhteistuumin maanomistajien kanssa pyritään käyttämään. Monella seuralla ja hirviporukalla saattaa olla kiusauksena hieman "laajentaa" vanhaa käytäntöä ja "puolihuolimattomasti" lisätä tämä eläin-laajennus sopimuksiin sen enempää sen merkitystä maanomistajille selittämättä ja siten ehkä aiheuttaa tulevaisuuden ongelmia asian osalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pykälämaakari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Hel 2005
Viestejä: 173
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 16.08.2006 10:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täysin samaa mieltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 16.08.2006 20:06    Viestin aihe: Kauris ei ole pienriistaa Vastaa lainaamalla viestiä

Tästä linkistä löytyvät koottuna kaurista koskevat säännökset kansankielellä. Kirjoittajana on Jari Pigg, jota mm. MMM on käyttänyt asiantuntijana. Faktatietoa : http://www.riista.fi/plugins/plugin_data/news_attachments/kaurissaadokset405.doc Aika selvää tekstiä, ja ainahan voi lähteä hakemaan poikkeavaa tulkintaa oikeudesta - tuskin kuitenkaan kannattaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kiul
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2005
Viestejä: 3980

LähetäLähetetty: 17.08.2006 08:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tarkoitin aikaisemmassa viestissä juuri edellä olevaa tiedotetta, jonka otsikkoa 'Metsäkauris ei ole pienriistaa' ei juurikaan perustella. Asiasisältö hirvieläimistä sinänsä on OK, mutta itse otsikolle ei juuri löydy 'katetta'. Itse olen edelleen Svedujen tapaan pienriista-tulkinnan kannalla, mutta kuten sanottua, niin pienriista-suurriista jakoa ei meillä virallisesti ole olemassa, joten sellaisen varaan ei juuri kannata laskea vaan pitää määritellä eläimet sopimuksissa tarkemmilla termeillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8969

LähetäLähetetty: 17.08.2006 12:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Löysin myös tuon yo. tiedotteen jossain vaiheessa ja se on kyllä kohtuullisen selkeää tekstiä, mutta ei tietysti mitään lakitekstiä. Koska Suomessa ei tosiaankaan ole lainsäädännössä määritelty käsitettä 'pienriista', niin viime kädessä tulkinta on tehtävä oikeudessa.

Sopimustekstissä tuo 'pienriista' tarkoittaa sitä, mitä sopijapuolet ovat keskinäisesti sen sopineet tarkoittavan. Eli jo sopijapuolet toteavat sen tarkoittavan myös kaurista, niin silloin se tarkoittaa myös kaurista. Kannattaa muistaa, että tämä sopimus voidaan tehdä suullisesti jälkeenkin päin.

Me olemme lisänneet uusiin vuokrasopimuksiin maininnan .. hirvieläimet mukaanlukien metsäkauris... aivan selvyyden vuoksi. Tämä ainakin estää vuokranantajaa väittämästä, että ei tiennyt asiasta.

Kauriin metsästyksen yhteydessä muuten kannattaa muistaa, että jos kauris kaatuu vieralle maalle, niin se on periaatteessa kuuluu aina tuon alueen metsästysoikeuden haltijalle kuten pienriistakin ja siihen ei sovelleta samoja sääntöjä kuin peuran- tai hirvenmetsästykseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com