Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
taljastaja
Liittynyt: 15 Elo 2006 Viestejä: 6 Paikkakunta: turku
|
Lähetetty: 15.08.2006 23:28 Viestin aihe: Jäniksen ja ketun nylkyä??? |
|
|
Elikkäs olisko aiheesta havainnollistavaa ja kuvitettua kirjallisuutta et asiaa vois opetella. Kaupoissa ei ole vastaan tullut. Vähissä kun ovat nekin ystävät ja toverit jotka asian osaisivat ja voisivat opettaa. Ja olishan tuo taito hyvä osata ku kyseisiä elukoita pyytää. Hataria tekstejä ja kuvasarjoja kyllä löytyy, mutta ei riittävästi. Kiitos jo etukäteen niille jotka pystyvät/vaivautuvat apua tarjoamaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
diana9 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Hei 2006 Viestejä: 18
|
Lähetetty: 16.08.2006 17:18 Viestin aihe: jäniksen nylkeminen |
|
|
Kirjallisuudesta en tiedä, mutta jäniksen nylky on maailman helpoin asia, Turkkiahan ei tarvitse sääliä kun sillä ei ole käyttöä. Itse olen saanut opin isoisältä ja auttaa asiaa jos pääsee kerran näkemään miten se tapahtuu. Tarvitset terävän puukon ja puhtaan paikan ja kuolleen saaliin, jolta sisäelimet on jo poistettu. Itse nyljen nykyisin jäniksen lämpimänä, lähtee turkki helpommin irti. Talvet on niin leutoja , ettei lihaa uskalla riiputtaa ulkona. pitäis olla sitten kylmiö. Laita jänis selälleen, tee viillot takajalkojen ympäri mistä liha loppuu "nilkasta" ja puukonterä taivasta kohden viillä lonkkaluun kohdalta mahan puolelta suora viiltonilkkoihin asti. Sitten kuorit nahan kalvoja pitkin pois ja katkaiset hännän juuresta kun tulee sen kohta. Sitten vedät nahan pois takapäästa ja selästä rintaan asti. Rinnassa auttelet puukon kanssa irrottelemalla lihaksia, siinä on ainut tiukempi kohta ja etujalat katkaiset nilkoista ja vedät molemmat tuppeen. <sitten vain pää poikki. Voit nylkeä pään koiralle, monet tykkää syödä sen , mutta pään nylkeminen on työläämpää, kylkilihat myös koiralle. Muista katkaista jalkojen välissä oleva " suoliluu" molemmin puolin ja antaa se koiralle sekä poistaa sen alla oleva papanoita täynnä oleva suolen pätkä. Sitten paloittelet jäniksen, joka muistuttaa nyt kuollutta rottaa ja voit liotella sitä kylmässä vedessä yön yli kun olet poistanut ylimääräisiä kalvoja vielä. Ja eikun kokeilemaan reseptejä, joita on kyllä runsaasti... _________________ diana9 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MasaMan Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Elo 2005 Viestejä: 19 Paikkakunta: Posio
|
Lähetetty: 17.08.2006 14:13 Viestin aihe: |
|
|
Ei sitä jänistä kyllä kannate selälleen laittaa ja pyöritellä sitte maassa, tietenni jos bakteereita haluaa lihoihin niin mikä ettei. Takajalkoista roikkumaan niin kaikista helpoin ja nopein tapa. Ja lantio ("suoliluu") halkaistaan jo suolistettaessa eikä sinne jää tuolloin mittää suolenpätkiä, kaikki lähtee nätisti samalla kertaa pois! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JiiPee Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Huh 2004 Viestejä: 317 Paikkakunta: Keski-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 17.08.2006 14:22 Viestin aihe: |
|
|
Oma pupun nyljentä tapahtuu seuraavasti: Viilletään puukolla nahka keskijänöstä ympäri asti irti. Kaveri etujaloista kiinni ja peräpää nyljetään ns. tuppeen, eli vedetään koko turkki irti. Toinen pää jänöstä samanlailla. Seuraavaksi suolet pois ja muut roippeet. Ei tuu karvoja tällä konstilla lihaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MasaMan Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Elo 2005 Viestejä: 19 Paikkakunta: Posio
|
Lähetetty: 17.08.2006 14:45 Viestin aihe: |
|
|
Jos hyvät lihat haluaa saada niin kannattaa ehottomasti suolistaa se jänis heti ammunnan jälkeen ja kuljettaa sitten KOKONAISENA pois mettästä, ja vielä riiputtaa sen jälkeen mikäli kelit sallivat ja vasta sitten nylkeminen.
Ketun nylkemisen oppii parhaiten ku nylet yhdessä jonku ammattimiehen kanssa, siinä näkee sitten miten se homma tapahtuu oikealla tavalla. Nylkemisen jälkeen kovin työ on sitten edessä, rasvan poisto nahasta... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
taljastaja
Liittynyt: 15 Elo 2006 Viestejä: 6 Paikkakunta: turku
|
Lähetetty: 17.08.2006 15:16 Viestin aihe: |
|
|
Ammattimiehen tekeemää seuraamalla oppii parhaiten. Tiedostettu asia, mut kun sitä ammattimiestä vaan ei tuttavapiirissä ole, ni aikast hankalaa. Onhan se selvää että ku asian näkee, ni opettelu on aivan eri pohjalla. Ei lukemaankaan opi ellei kukaan yhtään auta... Eli siks just kyselin onko asiasta havainnollistavaa kirjallisuutta olemassa, kun kaikesta täs maailmas on jokin kirja kirjoitettu. Mut ei siin muu auta ku ruveta elukoita silpomaan ja sitä kautta oppimaan. Tekevästä tulee mestari, olen joskus kuullut sanottavan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kettu ***
Liittynyt: 13 Huh 2004 Viestejä: 6328 Paikkakunta: Avohakkuu
|
Lähetetty: 17.08.2006 15:29 Viestin aihe: |
|
|
Joo. Laittakaas joku kuvasarja tästä nylkyhommasta jos on sellainen tallessa. Lahtinen? Repesorsa? Kun eka rusakko on nylkyä vaille valmis, niin laitan kuvasarjan omasta menetelmästäni (jos vaimo suostuu valokuvaamaan), joka tosin jättää karvaa lihan pintaan. Ne kyllä tosin lähtee kylymällä vedellä pesemällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
romo Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2005 Viestejä: 186 Paikkakunta: Kontiolahti
|
Lähetetty: 17.08.2006 18:29 Viestin aihe: |
|
|
Jäniksen nylky onnistuu hyvin myös päästä alaspäin. Pupu roikkumaan kaulasta tukevaan lenkiin tai koukuun. Pyöräytetään puukolla kaulan ympäri nahka rikki. Vedetään nahkaa alaspäin puukolla avittaen. Jalat katkotaan nivelestä jottei tule luun siruja... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
diana9 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Hei 2006 Viestejä: 18
|
Lähetetty: 18.08.2006 20:11 Viestin aihe: jäniksen nylkeminen |
|
|
Masaman: Kyllä mä poistan sen !&%¤# taljan oton jälkeen, mutta niinkuin sanoin, nyljen jäniksen lämpimänä, joten ei se papanapötkö ole lihan sisällä kuin viitisen minuuttia. Mitä tulee jäniksen pyörittelyyn maassa, niin teen sen puhtaan lumikelin aikana, silloin ei liene bakteereja maassa. Sulalla kelillä se roikkuu jossain käsissä tai oksan haarukassa. Keuhkot tulee heitettyä puuhun varmuuden vuoksi keuhkomatojen varalta, ettei dogi syö. Mutta onko nykyaikana mitään järkeä riiputtaa riistaa? Eiks pakastin tee saman asian? Saaks se jäätyä, jos riiputtaa? Vaikea on löytää mistään 5-10 asteen lämpötiloja tai paljo se nyt sitte vaatiikaan.... _________________ diana9 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16768
|
Lähetetty: 18.08.2006 20:38 Viestin aihe: |
|
|
Käväistään hieman aiheen sivussa. Eli, ennen jäniksen avaamista kannattaa virtsarakko tyhjentää puristamalla vatsasta, takajalkojen kohdalta. On mukavampi avata ja nylkeä. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MasaMan Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Elo 2005 Viestejä: 19 Paikkakunta: Posio
|
Lähetetty: 21.08.2006 16:01 Viestin aihe: |
|
|
Suolet kannattaa heittää sinne puun oksalle mutta keuhkot ilman muuta koiralle palkkioksi, eipä tuo oo vieläkään kuollut vaikka on reilut 300 jäniksen keuhkot syönyt...
Kyllähän se liha paranee ku riiputtaa, mutta se on totta että riiputuskelin pitää olla oikea, lihan ei saa jäätyä! Näin alkusyksystä ei oo muuta vaihtoehtoa kuin kellari, muuten nylettävä heti ku on näin hellettä. Tuo virtsarakko on silloin täynnä ku pompusta ammutaan jänis, koiran ajosta ku ammutaan niin se on yleensä tyhjä. Sen saa silti nätisti ehjänä pois suolistettaessa vaikka olis täynnäkin.
Ketun nylystä: Itse oon muutamia nylkeny ammattimiehen opastuksella vuosia sitten, ensiksi katkottiin varpaat pihteillä ja nylettiin jalat ja sitte nylettiin häntä (ruoto saadaan pois vetämällä, pitää varoa ettei se katkea). Sen jälkeen selkä osa saadaan helposti tuppeen vetämällä, naama on nylettävä tarkasti. Nylkemisen yhteydessä ja sen jälkeen ylimääräinen rasva kannattaa kaapia pois, kuitenkin varoa puhkomasta nahkaa. Nyletty nahka vedetään talja-lautaan vaan miksi sitä kutsutaankaan. Sitä taljaa käännetään ja pidetään sanomalehtiä sisällä, tarkoituksena kuivattaa nahkaa. Pidettiin keväällä päivät auringon lämmössä nahkoja... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
skyhi Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Syy 2004 Viestejä: 124 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 21.08.2006 22:57 Viestin aihe: |
|
|
Itellä kun ei ole kanssa ammattimiestä ollut näyttämässä, lainasin Riistasaalis nimisen kirjan. Siellä on suht selkeät ohjeet miten menetellä oikein värikuvien kera. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
venomi
Liittynyt: 22 Elo 2006 Viestejä: 6 Paikkakunta: Sawo
|
Lähetetty: 22.08.2006 21:31 Viestin aihe: Re: jäniksen nylkeminen |
|
|
diana9 kirjoitti: | Masaman: Kyllä mä poistan sen !&%¤# taljan oton jälkeen, mutta niinkuin sanoin, nyljen jäniksen lämpimänä, joten ei se papanapötkö ole lihan sisällä kuin viitisen minuuttia. Mitä tulee jäniksen pyörittelyyn maassa, niin teen sen puhtaan lumikelin aikana, silloin ei liene bakteereja maassa. Sulalla kelillä se roikkuu jossain käsissä tai oksan haarukassa. Keuhkot tulee heitettyä puuhun varmuuden vuoksi keuhkomatojen varalta, ettei dogi syö. Mutta onko nykyaikana mitään järkeä riiputtaa riistaa? Eiks pakastin tee saman asian? Saaks se jäätyä, jos riiputtaa? Vaikea on löytää mistään 5-10 asteen lämpötiloja tai paljo se nyt sitte vaatiikaan.... |
Siinä vaiheessa, kun riiputettava riista jäätyy, loppuu lihan raakakypsyminen. Eli pakastimessa säilöminen ei vastaa riiputusta. Plussan puolella kun hoitaa riiputuksen, niin hyvä tulee. Mitä kylmempi ilma, sitä pidempi riiputusaika.
Ja jos/kun pakastaa saaliita, niin raakakypsyminenhän jatkuu siinä vaiheessa, kun pakastettu riista sulaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16768
|
Lähetetty: 22.08.2006 22:07 Viestin aihe: Re: jäniksen nylkeminen |
|
|
[quote="diana9"] Saaks se jäätyä, jos riiputtaa?quote]
Jos liha jäätyy riiputtaessa, niin se on sitten laitettava myös sitten jäätyneenä pakkaseen. Lihalle ei tee hyvää, jos sen sulattaa ja taas pakastaa. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vonkamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1471 Paikkakunta: Suomi
|
Lähetetty: 22.08.2006 23:20 Viestin aihe: |
|
|
En kerenny lukemaa vastauksia mutta TÄSSÄ TULEE NOPEIN KEINO NYLKEÄ RUSSAKKA:
Viilletään puukolla mahan ympäri viilto ja tartutaan kummastakin nahan reunasta kaksin käsin ronskein ottein ja raaàsti revitään nahka irti. Et tarvitse tämän jälkeen puukkoa muutakuin korkeintaan lapojen irroitteluun.
Aikaa kun nahkaa on irti menee noin kaksi minuuttia _________________ Sako Finnlight aito Suomalainen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|