OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Vaihtoehtoja?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Helminen



Liittynyt: 24 Tou 2004
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 20.06.2006 09:46    Viestin aihe: Vaihtoehtoja? Vastaa lainaamalla viestiä

Kai tämä aihe tänne osioon kuuluu..Eli pe-la yönä oli alueellaamme hirvikolari, jossa hirvilehmä jäi auton alle ja kuoli heti. Auto ja kuljettaja ilmeisesti selvisivät vähin vammoin kun ei ollut enää paikalla kun hirveä haimme.
Nylkiessämme hirveä huomasimme, että utareista valui maitoa ja huolella. Eli lehmälle jäi vasa/vasat metsään. Meille tuli jo seuraavana aamuna ohje, että se/ne pitää saada pois kärsimästä.
Kävin parina iltana naakimassa kolaripaikalla ja eilen tärppäsi. Muutaman minuutin naakimisen jälkeen alkoi kuulua vaimeaa valitusta joka koveni pikku hiljaa. Yhtäkkiä oli taimistoon ilmestynyt kaksi aivan pientä, kullan ruskeaa hirven vasaa jotka valittivat kuin kissanpennut maitokupilla.
Yritin välillä tiirailla kiikarin läpi ja "jutella" vasojen kanssa, mutta ne olivat tiiviisti vierekkäin pusikossa eivätkä tulleet hollille.
No tilanne kuivui kasaan n. minuutissa ja varmaan hyttysmyrkyn haju leijaili vasoille asti jotka pikku hiljaa katosivat sinne mistä olivat tulleetkin.

Kotimatkan aikana sitten mietiskelin, että olisiko mitään muuta vaihtoehtoa vasoille, kuin ampua ne pois. Ottaisiko esim. joku eläintarha ne asukeiksi jos ne elävänä saisi kiinni.
Ensimmäistä kertaa oikeastaan metsästäjäurani aikana tunsin jonkinlaista sääliä metsästettävää kohtaan. Järki toki sanoo että parempi niiden on olla kärsimättä ja lopettaa ne, mutta joku pieni luonnonystävä sisällä sanoo että ne täytyy yrittää pelastaa. Oli ne vaan niin onnettoman näköisiä.

Onko kellään samanlaisia kokemuksia?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juunas
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 2397
Paikkakunta: Joensuu

LähetäLähetetty: 20.06.2006 12:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi olla, että ei enää löydy esim. eläintarhoja joihin vasat mahtuisivat, sillä eiköhän lähes joka kesä tule ilmoituksia vasoista jotka ovatkin lähteneet ihmisen mukaan emän ollessa etempänä ja noista vasoista osa on saatettu virheellisesti ottaa huostaan ja sijoittaa johonkin.

Mielestäni noiden vasojen kanssa kannattaisi toimia todella nopeasti. Raukoilla ei ole tarvittavaa määrää ruokaa emän kuoltua ja ei ole varmaa tajuavatko/uskaltavatko itse lähteä etsimään vaikka ojaa josta saisivat edes vettä juodakseen. Soita vaikka paikalliselle eläinlääkärille ja kysy tietäisikö hän sijoituspaikkaa vasoille, jos ei niin menkää isommalla porukalla ja ottakaa ne vasat ylös sieltä vitelikosta vaikka miesajolla. Varmasti ei tuon ikäistä hirvenvasaa kukaan mielellään ammu, mutta ennemmin puristaisin liipasinta ja lopettaisin vasojen kärsimykset kuin jättäisin ne kärsimään metsään ja kuolemaan nälkään.
_________________
Ei se ota jos ei annakkaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 20.06.2006 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuskin mikään tarha niitä ottaisi. Hirvi on nimittäin yksi vaikeammin jos ei peräti vaikein tarhattavista elukoista johtuen sen ruokavalion monipuolisuudesta.

Kyllä ne vasat tuossa tilanteessa kannattaa vain lopettaa ja pistää vaikka koiran ruuaksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Helminen



Liittynyt: 24 Tou 2004
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 20.06.2006 16:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Naapuriseuran alueella jäi muutama vuosi sitten juhannuksen tietämillä lehmä auton alle. Vasoja ei saatu tai edes yritetty lopettaa. Syksyllä sitten jahdissa molemmat pääsivät kärsimyksistä ja näky oli kuulemma ollut surullinen. Molemmat vasat olivat tosi ruipeloita n. 30-40 kiloisia ja liikkuneet huonosti. Kylkiluut vaan törröttivät.
Hetki sitten päätettiin että kokeillaan illalla useamman miehen voimin saada niitä pois. Itse ajattelin vaan naakia ja jättää kiväärin kotiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 20.06.2006 22:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uskomaton juttu jos nuin pienet ovat selvinneet syksyyn asti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com