Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 04.06.2006 12:05 Viestin aihe: |
|
|
Anteeksi hölmöyteni!Kun joskus 30v taaksepäin olin lihakaupassa töissä,niin liikkeen omistaja kertoi minulle,että lihaa EI koskaan pestä senvuoksi,että se peseminen saa aikaan mädäntymisen alun ja lihan oma bakteerikanta hidastaa jossain määrin sen prosessin alkamista. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
MtJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tou 2004 Viestejä: 10001
|
Lähetetty: 04.06.2006 13:52 Viestin aihe: |
|
|
Tiedon puute ei koskaan ole hölmöyttä. Hölmöyttä on paremman tiedon saamisen jälkeen jatkaa uskomista vanhaan tietoon minun mielestäni. No mutta tälläistä vaan tähän riiputusasiaan, jotenka nyt sitten tiedetään sekin prosessi edes pintapuolisesti.
Edit:
Tavallaanhan ne lihan omat entsyymit toimivat bakteerien tapaisesti hajottaen siderakenteita lihaksista. Sikäli voi ajatella, että lihassa on omia "bakteereita". Toisaalta entsyymien ja bakteerien toiminta on kuitenkin erilaista ja entsyymit eivät ole eläviä, toisin kuin bakteerit. _________________ Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kkssu Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Hel 2006 Viestejä: 724
|
Lähetetty: 04.06.2006 15:55 Viestin aihe: |
|
|
Pääasia, että liha on muriaa. Aiheutti sen bakteerit tai entsyymit. Sitä tullee tuota uutta tietoa koko ajan, mutta pääpiirteittäin se on nippelitietoutta joka ei aiheuta toimenpiteitä. Kuin pitkään porukka ruukaa lihoja riiputtaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ArttuPuukko Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Tou 2006 Viestejä: 242 Paikkakunta: Keski-suomi
|
Lähetetty: 04.06.2006 17:51 Viestin aihe: |
|
|
Pysytäämpä asiassa!!! Itse suolistan melkeimpä hetimiten linnun saatuani. Muutaman sekunnin homma. Eihän sitä koskaan tiedä milloin sitä passista kotiin lähtee..voi mennä päivä tai yökin niin ei sitten lihojen kanssa tule yllätyksiä. _________________ Takana on raskas retki metsän siimeksessä,olalla kirves ja riista, polte sydämessä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
VeturiVille66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tam 2005 Viestejä: 4774 Paikkakunta: Nääsmaa
|
Lähetetty: 04.06.2006 20:29 Viestin aihe: |
|
|
_________________ Pumppaaminen on kivaa.
Asuuhan ne ihmiset iglussakin.
Muija on ihan peräänkatottava...
Viimeinen muokkaaja, VeturiVille66 pvm 12.02.2007 00:05, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Boar Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Hel 2005 Viestejä: 460 Paikkakunta: ihme pajatso
|
Lähetetty: 04.06.2006 23:10 Viestin aihe: |
|
|
Kykessä, tavissa ja telkässä sama homma ku veturilla, muista lähtee suolet poikkeuksetta heti. Muutenki siinä on usein se hetki aikaa rauhottua ku suolistaa, varsinki ankka ja mettälintujahissa saattaa seuraava tilanne tulla 5 metriä siitä ku edellinen on kyydissä, siinä suolistuksessa on sen verran adrenaliini laskenu et tilanteen pystyy taas ottaa tyynesti... Enkä tietenkää käy 20.8 ja 10.9 kuumana... Mut myös myöhemmin syksyllä sama homma myös, het suolet ulos! _________________ Jos tyyppi jaksaa tarpeeks metässä mörnöttää,niin aina sieltä vaan joku ärvöke ammuttavaks löytyy.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MtJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tou 2004 Viestejä: 10001
|
Lähetetty: 05.06.2006 10:43 Viestin aihe: |
|
|
Sikäli tiukkaa asiaa, että jos bakteerien aiheuttamaa hajoamista lihassa tapahtuu, se pilaa lihan. Kyse on eri asiasta. Bakteerit eivät mureuta lihaa vaan mädättävät. Niinpä oikea lämpötila on äärimmäisen tärkeä riiputettaessa. Samalla suolistukseen ja lihan käsittelyyn liittyvät asiat on selkiytettävä ja muistettava, etteivät bakteerit lihassa ole koskaan hyvästä. Bakteerit mädättävät lihan, entsyymit mureuttavat.
Lämpimässä bakteerit viihtyvät ja pistävät nopeasti toimeksi. Mätänemistä tapahtuu lämpimässä kelissä nopeasti ja suolistus saattaa vain nopeuttaa mätänemisen alkamista. Mätäneminen EI ole riiputusta.
Itsekin olen kuullut tuon, ettei lintuja kannata suolistaa ainakaan heti. Toisaalta linnun suolistaminen metsää puhtaammassa ympäristössä, esimerkiksi kotona, torjuu jo saaliin mahdollisia bakteereita jossain määrin, verrattuna verisen linnun reppuun laittamiseen.
Muovipussi suolistetun linnun kuljetukseen on nopein tapa mädättää liha ja päivän päätteeksi muovin sisällä ollut lintu voikin olla mätää tavaraa lämpimässä kelissä. _________________ Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hunter.Man Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Kes 2005 Viestejä: 348 Paikkakunta: Ranua
|
Lähetetty: 05.06.2006 17:33 Viestin aihe: |
|
|
Ehkäpä näin onkin, että lintu mätänee hitaammin suolistamattomana, jos ne suolet ovat ennestään ehjät.
Ainakaan omasta mielestäni eivät suolistossa kiertävät mömmöt ole varmaan kovin hyvästä lihalle, ja yleensähän haulikolla ammuttaessa lintu on enemmän tai vähemmän täynnä hauleja. Joten varsin todennäköistä on, että suoletkin ovat rikkoontuneet.
Itse suolista riistan heti kun se on saatu eräksi, en tiärä onko oikein vai väärin sitten, mutta näin olen tottunut tekemään ja ihan hyvältähän ne saaliseläimet ovat aina maistuneet _________________ Erankavijat.netin Babo
Riista.fi:n PasiN |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kkssu Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Hel 2006 Viestejä: 724
|
Lähetetty: 05.06.2006 19:47 Viestin aihe: |
|
|
Sama homma. Eikä oo ikinä lihoissa ollu ongelmaa. Eikä se liian tarkalle kannata mennä, ku eikö se oo niinki, että nykyaikana on allergiatki lisääntyny roimasti kiristetyn hygieenian takia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kahka Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2004 Viestejä: 433 Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen
|
Lähetetty: 06.06.2006 11:17 Viestin aihe: |
|
|
Suolistamisen nopeus riippuu mielestäni paljonkin siitä, onko suolet rikki ja toisaalta mitä lintu on syönyt (tiedä sitten miksi, mutta mereltä ammutun haapanan !&%¤# haisee aivan uskomattoman pahalta ja siitä jää makua lihaankin.) ja siitä, mitä linnusta aikoo ottaa talteen. Itse olen tavannut suolistaa linnut jahtitapahtuman päätteeksi ja jos lintua on tarkoitus riiputella, niin olen pyrkinyt kaapimaan mahdollisen suolen sisällön mahdollisimman tarkkaan pois esimerkiksi paperilla. Ei se välttämättä makua haittaa, mutta minusta on ikävä syödä lintua, minkä vatsan kohdan lihat ovat sisäpuolelta aivan ruskeita ja niissä on jännä haju raakana... _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
veikka Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 882 Paikkakunta: Joensuu
|
Lähetetty: 06.06.2006 11:20 Viestin aihe: |
|
|
entäpä suolistuskoukulla pyöräytys? luulisi että linnusta lähtee tällä konstilla suolet pihalle, ja lintuun jää niin piene reikä että ainakin kärpäshaitat pienenevät? sitten kotona rapsuttelisi keuhkot ym pois. Ajattelin kokeilla tuota koukutusta tulevana kautena. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jocke Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Tou 2006 Viestejä: 142 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 06.06.2006 12:11 Viestin aihe: |
|
|
Minä en suolista koskaan lintuja heti, paitsi jos on kuula osunut huonosti ja suolet on rikki, enkä ole koskaan törmännyt makuhaittoihin, pahaan hajuun tms. Annan lintujen riippua seuraavaan päivään viileässä (kellarissa) tai myöhemmin syksyllä ulkona ja sitten laitan ne syömäkuntoon.
Mutta kaikilla on omat tapansa ja kaikki tehköön niinkuin parhaakseen näkee! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Punajalaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tam 2006 Viestejä: 3187 Paikkakunta: :)
|
Lähetetty: 06.06.2006 21:26 Viestin aihe: |
|
|
Ite suolistan sorsat aina samantien kun saan sen käsiini, se on kätevä tehä kotukseen palatessa siinä jää saljastuskin vähemmäksi, lisäksi suolistus on miellyttävintä tehdä kun lintu on lämmin. Suolistuksen jälkeen huuhtelen linnun huolellisesti lähinnä kahdesta syysrä, eli siksi, että lintu jäähtyy nopeasti ja, että linnusta ei valu niin paljoa tumaaverta housuille. Hanskoja en suolistuksessa aijo käyttää tulevaisuudessakaan. _________________ No ehä minä, mutta muut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 07.06.2006 15:13 Viestin aihe: |
|
|
Ennen vanhaan, silloin kuin kylmäsäilytys vehkeistä ei ollut tietoakaan, ei lintuja koskaan suolittu. Riiputuksen jälkeen samalla kun laitettiin patavalmiiksi suolittiin. Jäniksistä kyllä otettiin suolet heti pois. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Puuhapete Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Kes 2004 Viestejä: 4974 Paikkakunta: Salon emäseurakunta
|
Lähetetty: 07.06.2006 15:20 Viestin aihe: |
|
|
Ja taisivatpa fransmannit riiputtaa näitä saalislintujaan kaulasta niin kauan että kaula katkesi luonnostaan veitsellä siihen kajoamatta.
Mahtoi se liha olla mureaa? _________________ Tänään on se huominen, josta olit huolissasi eilen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|