OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pannuvoitelusta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2560

LähetäLähetetty: 17.06.2004 11:17    Viestin aihe: Pannuvoitelusta Vastaa lainaamalla viestiä

Palstalainen kyseli illankähmyssä pannuvoitelusta, mutta ajattelinpa laittaa oman metodin tännekin, jos joku vaikka prässin pesua välttääkseen haluaa kokeilla uutta voidetyyppiä pienimuotoisemmin. Otan muistaessani kuvia, jos lähiaikoina ehdin tekemään satsin. Minä vahaan pannulla tavallisilla voideurilla olevia .459-kuulia. Tai toivottavasti en enää kauan vahaa ainakaan eniten käyttämälläni voiteella, pitäisi olla vanha prässi tulossa ameriikasta ellei katoa matkalla.

Kuulat pannuun (teflon kakkuvuoka halpamarketista 5-9... jaa sanotaan vaikka 8.95 euroa) pystyyn (jos kaliberi on pieni, niin hankalampaa) vieri viereen ja sulatettua voidetta sekaan ylimpää uraan asti (tai haluttaessa vähemmän, esim. Loverin-tyyppiset kuulat nykyvoiteilla). Tämä vaihe sellaisessa paikassa ja alustalla, että pannua ei tarvitse ennen jähmettymistä mennä liikuttelemaan. Annetaan jäähtyä.

Pehmeähkö vaha kuten minulla laitetaan kakkuna pannuineen tai pannusta irrotettuna (kuumaa vettä pohjaan niin tippuu irti) jääkaappiin toviksi. Otetaan pois kylmästä ja muovikumipäisellä meisselin kahvalla tai vastaavalla kopsutellaan kuulat irti ja painetaan kakusta läpi. Tulee vahasta riippuen aivan latauskelpoista tavaraa. Kannassa mahdollisesti olevan mällin voi pyyhkäistä ladatessa vaikka laudanpätkään; sitä on pitänyt harrastaa ostokuulillakin.

Jos haluaa käyttää kake-kutteria, niin sellainen tulee mistä tahansa muovi tai metalliputken pätkästä, kunhan sisähalkaisija on noin luodin kokoinen. Putken suu kannattaa viistää/siistiä hieman sisältä ja reilusti päältä, että leikkaa hyvin. Painetaan kutteri kuulan päälle pohjaan asti (pehmeä rasvalaatu tai vielä lämmin) ja nostetaan pois ja painetaan seuraavan päälle jne... Putken pituudesta riippuen päästään poimimaan kuulia talteen kun ensimmäinen ulostuu yläpäästä... Kymmenen - viisitoista senttinen putki on aivan hyvä kunhan siitä saa hyvän otteen. Tuurillaan löytyy sähköasennusputki (muovi tai alu) sopivaa kokoa. Käypä tulee myös ammutusta hylsystä kannan poistamalla, mutta tällaiseen tekee helposti mieli tinata/liimata jonkinlainen kahva.

Kilpiluodit olen kalibroinut etukäteen kilven kiinnityksen takia, mutta ehkä kilvettömän kalibroisin vasta pannun jälkeen; tulee siistimpää. Ehkä. Leen kalibrointiholkin voiteluksi vahaamattomia kuulia kalibroitaessa riittää sormissa pehmennyt ja kuulaan tarttunut sama voide. Tai sopivaa nyt ei tarvitse edes kalibroida jos mitta on lähellä. Kunhan pyssyyn menee takkuamatta, niin pamahtaa se myös ja joskus osuu jopa kalibroitua paremmin.

Toisaalta ehkä kuitenkin kannattaa ostaa vahatestejäkin varten se RCBS, eihän se maksa kuin 225 euroa + 35 + 15 holkkiin ja tuuppariin, tosin vasta yhtä kaliberia ja vain yhtä luotimallia varten. Pienimuotoinen tapa hoitaa homma ei kuitenkaan ole mikään häpeä; ilman vaikkapa Leen vanhaa vasaraholkkia ei olisi aikoinaan tullut koko harrasteeseen ryhdyttyä. Sillä teki teeripaukut siinä missä tietäjien suosittelemalla näpertelijöiden perusyksiasemaisella RCBS Rock Chuckerilla ja RCBS:n holkeilla ja muistaakseni halvemmalla.

Itseäni kiusaa oma tapani tehdä asiasta (kaikista asioista) monimutkainen, vaikka se oikeasti on Ruutiukon tyyliin Keep It Simple Stupid aivan ehdottomasti. Kunhan vaan on halpaa, he-he.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ruutiukko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 951
Paikkakunta: Suomen Demokraattinen Kansantasavalta

LähetäLähetetty: 17.06.2004 11:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikein informatiivinen posti. Very Happy

Olen päätynyt lähinnä dippailemaan, pyyhkimäänhän siinä joutuu ja vahaakin kuluu hiukan enemmän. Yleensä pyyhin liikavahat pois heti dipattuani luodin lämpimään lubeen. Leen sizerin läpi tulee sitten välillä tuupattua, varsinkin B-luokan .458:t olen laittanut siitä läpi. Toimivat harjoitusluoteina vallan mainiosti jos ei huvita valaa uusiksi. Onkos tämäkin sitä "K.I.S.S." -osastoa heh heh?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com