OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miksei Rossi syö lyijy luoteja?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
rigberi



Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 6

LähetäLähetetty: 25.01.2006 22:01    Viestin aihe: Miksei Rossi syö lyijy luoteja? Vastaa lainaamalla viestiä

Niin minulla on Rossi .357mag revolveri 6"piipulla jolla olen ampunut muttamia erilaisia inter gastin valmistamia lyijy luoteja, sekä 38 että 357 nopeuksissa. Missä vika kun ne eivät näytä vakautuvan vaan lentelevät tauluun missä asennossa tahansa??? Rihloissa?? Enkö voikkaan aloittaa luotien valu harrastusta kun aseeni ei suostu pelkkää lyijjyä syömään Crying or Very sad Crying or Very sad
Jos näin on on olo kun ois kolme vuotias ja joku tulis ja ottaisi vasta saamani tikkarin omaan käyttöönsä Sad
Toisaalta jos näin on voin alkaa jo suunittelemaan uusien lupa papereiden täyttämistä Laughing Laughing

Kiitos jo etukäteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Ghost
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2005
Viestejä: 354

LähetäLähetetty: 25.01.2006 22:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muilla luodeillako tota ei tapahdu?
Oletko kokeillut?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
t3tactical
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Elo 2004
Viestejä: 3927

LähetäLähetetty: 25.01.2006 22:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taitaa olla ne kuulat ohkaisia piippuun, jos kerran ei vakavoidu millään nopeudella.Eli eivät ota pitävää rihlakosketusta. Oletko tarkastanut rullat suut? Jos ne on kovin kakkaiset,niin lyijykuula voi ohentua siinä vaiheessa piippuun käymättömäksi.
Jos rulla on ok ,niin ota seuraavaksi vaan paksumpaa kuulaa. Ja muista että lyijyluoti on parhaimmillaan miedohkoilla lähtönopeuksilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
peter
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 279

LähetäLähetetty: 04.02.2006 00:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeile ensin miten luoti menee rummun ylimenosta läpi. Pitäisi olla kosketus. Jos luoti on ohut huomaat sen siitä että on väljä jo kun kokeilet rullan reikiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
rigberi



Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 6

LähetäLähetetty: 04.02.2006 10:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jeps kiitos vastauksista.

Elikkä putsasin aseen ja kävin ampumassa mutta silti heitteli vielä lyijyt välillä poikittain tauluun. Näin ollen vika siis todennäköisesti on liian ohuissa luodeissa. yhtään irtoluotia ei tosin enää ole kokeiltavaksi kun tuli ladattua kaikki. Smile
Mitenkäs kun noi valu hommat kiinnostais edelleen niin riittäkö että ostan tarpeeksi väljät muotit jotta luotien halkaisia on tarpeeksi suuri, vai???
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 04.02.2006 12:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Mitenkäs kun noi valu hommat kiinnostais edelleen niin riittäkö että ostan tarpeeksi väljät muotit jotta luotien halkaisia on tarpeeksi suuri, vai???"

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä ehkä ei. Muottejakin voi ilmeisesti ostaa hiukka erikokoisina, mutta tällöin kait on kyse ihan erikoistilattavista eli kalliista vehkeistä. Tätä en siis varsinaisesti tiedä - vaan luulen.

Itse käyttämäni halvat Leen valumuotit myydään 0.358 tuumaisina, minkä periaatteessa pitäisi olla 38/357 aseille hiukka tiukka eli juuri se sopivin. Lyijyluodin pitäisi optimisti olla piippuun justiinsa tiukka, että ruutikaasu ei vuoda ohi ja sulata vahaa tahi/ja lyijyä ja siten lyijytä piippua. Kuulemma ns. optimikokoa paksummasta luodista on vähemmän haittaa, kuin liian väljästä. Valitettavasti aseiden piippujen mitat eivät ole aivan vakioita - ilmeisesti tuommoista muutaman tuuman tuhannesosan heittoa on asekohtaisesti paljonkin.

Valumuottien tekemät luodit yleensä myös työnnetään ns. kalibrointiholkin läpi. Näin siis vakioidaan kaikki luodit tiettyyn kokoon. Käyttämiäni Leen tumblelube mallisia ei valmistajan mukaan kuitenkaan tarvitse välttämättä kalibroida. Leellä oli myynnissä holkeissa koot 356/357/358, joista itse ostin tuon 358 holkin. Käytössä huomasin tuolla holkilla kalibroimieni luotien lyijyttävän selvästi enemmän kuin kalibroimattomien, joten nykyisin ammun nuo tumblelube-mikrouraiset luodit sellaisinaan. Muilla valmistajilla taitaa olla 38/357 kalibrointiholkkeja myös väljempänä aina 360 kokoon asti.

0.359 kokoinen kalibrointiholkki on periaatteessa omalla ostoslistallani. Tämä siksi, että kalibroimattomien luotien paksuus saattaa vaihdella, mikä voi kovaksi ladatessa nostaa paineet yli sallitun. Mitään tappiin asti ladattuja paukkuja en tietty ole lyijyluodeilla harrastanutkaan, eli jonkin moista paineen nousumarginaalia onneksi on. Luodin paksuuden vaihtelun aikaansaamaa paineen vaihtelu ei tietty tee hyvää patruunoiden tarkkuudellekaan.

Valumuotin tekemän luodin halkaisia muuten vaihtelee käytetyn metalliseoksen mukaan. Mitä puhtaampaa lyijyä - sen pienemmäksi kuula jäähtyessään kutistuu. Sotkemalla seokseen kirjasinmetallia saa sekä kovempia, että paksumpia kuulia.

Semmoista vielä, että alkuun ampumani liian väljät (kalibroidut) kuulat siis lyijyttivät ikävästi, mutta kuitenkaan hyvin harvoin lensivät epävakaasti kylkiedellä. Tätä tapahtui lähinnä, jos piippu alkoi olla oikein kunnolla lyijyttynyt. Olisko niin, että tuommoinen epävakaa kylkiedellä lento puhtaasta piipusta vaatii melkoisen väljän luodin? Voi tietty asiaan vaikutta muukin: rihlan nousu luodin pituus/paino latauksen kovuus => luodin nopeus.

Pari vuotta olen valuluoteja ammuskellut, eli varsinaiset asiantuntijat korjatkoon kohdat, jotka sepustuksessa menivät metsään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stgarak
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 754
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 04.02.2006 19:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

musuli kirjoitti:
Lyijyluodin pitäisi optimisti olla piippuun justiinsa tiukka, että ruutikaasu ei vuoda ohi ja sulata vahaa tahi/ja lyijyä ja siten lyijytä piippua. Kuulemma ns. optimikokoa paksummasta luodista on vähemmän haittaa, kuin liian väljästä.


Revolverissa tärkeää on myös se jo mainittu rullan kurkun mitta.
Jos se on liian löysä, rasvat lentävät luodista jo ennen kuin se on piipussa ja jo lyijyttää. Toisaalta jos kurkut ovat liian tiukat ja "kalibroivat" luodin alamittaiseksi, sama efekti tapahtuu sitten piipussa.
Ohipuhallusongelmien vuoksi yleensä pikkuisen paksumpi luoti lyijyttää vähemmän. Vaikka lyijyluoti olisi miten pirun kova niin kyllä se lyijyttää jos ilman rasvaa yritetään ampua.
Rugereissa kuulemma joskus 90-luvulla oli vähän sellaista ongelmaa että liian tiukat kurkut piti tehtaan jäljiltä usein hoonata sopivaan mittaan.
Käsittääkseni optimimitta kurkuille on .005" isompi kuin piipun kaliiperi, eli siis .357:ssä 0.3575".

Olen havainnut myös ruudin nopeuden voivan vaikuttaa olennaisesti luodin toimintaan, tosin melko rajatuissa tapauksissa.
Jos luoti on pehmeähkö ja kenties rihlaus matalahko, nopea ruuti saattaa tyrkätä luodin liikkeelle niin äkkinäisesti että se "hyppää" rihlauksen yli ja luoti ei vakaudu ja lyijyttää pahasti.
Eräässä aseessa N320:llä tietty luoti teki noin ja 3N37:llä vastaavaan nopeuteen ladattuna toimi. Jos käyttää lyijyluotien kanssa N310-N320 -ruuteja niin kannattanee pitäytyä matalapaineisissa latauksissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
musuli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 401
Paikkakunta: keski-suomi

LähetäLähetetty: 04.02.2006 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja muuten, semmoisetakin olen kuullut, jotta kotikonstein ovat nokkelimmat valumuottejaan suurentaneet. Valetun kuulan pohjaan kiinnitetään porakoneeseen sopiva tappi. Tapitettu kuula kiinni porakoneeseen ja kuula hiomatahnan kanssa muotin sisälle. Sitten vain sopiva määrä pyöritystä ja valumuotti saattaa olla halutun kokoinen ja yhä täyspyöreä. Mahtaisko onnistua hiomatahnalla ja piipunrassausharjalla?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nokinenä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 174
Paikkakunta: kehäkolmosen sisällä olosuhteiden pakosta

LähetäLähetetty: 04.02.2006 20:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lyijyluoti ja siihen tappi kyllä sekin toimii.
Parempi on tehdä esim Plastik paddingista muotiin hioma aihio.
Paras on tehdä se pystyporakoneen kanssa siten että tapin saa suoraan
käsikoneella muotista tahtoo tulla soikea.
sitten vaan muottiin 800 # tahnaa ja pyörittää koneella
Jos tarkkoja luoteja haluaa niin kalibrointi holkki on oikea peli.
Tuossa päivänä eräänä kun kuleksin luotimuotti sivuille en muista millä mutta sieltä sai tilata muotin tarkkuudella +/- 0002" jopa niin että se on mitoitettu valettavalle seokselle.
sivulla on-line suunnittelu ohjelma jossa voi itse suunnitella luodin ja tehdä sitten tilauksen
muotin hinta pyöri tuossa 80 $ paikkeilla siihen päälle 15 $ postia ja 20 % valtiolle niin ei se pahahinta ole sopivasta muotista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nokinenä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tam 2005
Viestejä: 174
Paikkakunta: kehäkolmosen sisällä olosuhteiden pakosta

LähetäLähetetty: 04.02.2006 21:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.mountainmolds.com/

tuossa olisi se sivusto
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
äRPee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2560

LähetäLähetetty: 04.02.2006 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nokinenä kirjoitti:
http://www.mountainmolds.com/

tuossa olisi se sivusto


Ko. tekijältä jo useamman muotin ostaneena voin vain suositella. Kannattaa muistaa sitten, että Dan tekee muotin itse laatimiesi speksien mukaan, joten jälkikäteen on hiukan turha mussuttaa, että tää ei oikein pelitä... Kannattaa huolehtia tarkkaan, että tilattu muotti tekee kuulan, joka myös sopii pesittymään ja ettei kaavailu muutenkaan ole liian yltiöpäinen perinteisten oppien suhteen jne. Dan tekee alumiinista, messingistä ja raudasta; alumiinisetkin on tehty ihan käyttöön, eli ohjaustapit eivät vastaa alumiiniin, vaan teräksiseen vastinkartioon jne.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Luotien valaminen ja valmistus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com