Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16802 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 03.10.2019 13:06 Viestin aihe: |
|
|
Nimenomaan teoriaa.
-koirilla päivän henkihieveriin juoksutetussa saattaa jotain maitohappoihin liittyvää makua olla aistittavissa mutta rauhallisesti peltoon ammutuissa ei yhdessäkään mitään makuvirhettä kiimasta johtuen, !&%¤# käsillä tai virtsarakko rikkoen tai pa.koille ammutussa kyllä.
-Eli kiiman vaikutus lihan makuun peuran kohdalla myytti.
-entisajan kiimarauhoitus oli lihan olevan muka pilalla, ei kannate ampua _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3966
|
Lähetetty: 03.10.2019 14:47 Viestin aihe: |
|
|
Suurin syy on se että peura kusee koko turkkinsa ja varsinkin mahan alusen ja jalat, nyljettäessä kusisilla käsillä käpälöidään lihaa. Lautasella et erota mikä on kiimapukkia ja mikä ei, jos käsiä pestään koko ajan ja niillä ei läpiköidä sitä ruhoa! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pudejovicky Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Elo 2011 Viestejä: 1433 Paikkakunta: Syrjäinen
|
Lähetetty: 03.10.2019 18:07 Viestin aihe: |
|
|
Juu, en itsekään muista että olis maussa ollut mitään vikaa. Tosin edellisen pukin ammuin itselle vissiin 6 vuotta sitten Viime vuonna meinasi juhlapeurojen kanssa tulla kiirus ja ammuin pienehkön pukin, joka meni taasen kokonaisuudessaan palvattavaksi maanomistajille pidettyyn kekkeriin.
Mutta kyllä sen nokassa hiukan huomaa jos kiima-aika on päällä. Haistaa metässäkin kun on läheltä kulkenut äskettäin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kalmo Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Tam 2006 Viestejä: 1643 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 04.10.2019 08:12 Viestin aihe: |
|
|
MikaS kirjoitti: | Suurin syy on se että peura kusee koko turkkinsa ja varsinkin mahan alusen ja jalat, nyljettäessä kusisilla käsillä käpälöidään lihaa. Lautasella et erota mikä on kiimapukkia ja mikä ei, jos käsiä pestään koko ajan ja niillä ei läpiköidä sitä ruhoa! |
Ja helpoiten saa sen aromin myös rikkomalla virtsarakon teurastaessa, aika usein on rakko täynnä. Kusen lisäksi turkissa on hajua esim siitä rauhasesta joka on takakonttien sisäpinnalla, tumma läikkä kinnernivelen nurkassa. Haisee pahalle ihan ihmisenkin nokkaan, kannattaa pestä puukkoakin siinä missä käsiä, tai mieluummin vaihtaa puhtaaseen välillä.
Kertakäyttökumihanskat tietenkin pilaa maailman, delfiinit tukehtuu niihin ja Afrikan lapsilta loppuu ruoka, mutta käytän silti aina saalista käsitellessä. Ja vaihdan puhtaat hanskat kun siirryn karvaiselta puolelta sisätiloihin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kyrätulli Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Syy 2014 Viestejä: 697
|
Lähetetty: 04.10.2019 08:29 Viestin aihe: |
|
|
Itse riiputan valkot kaulasta tai etujaloista niitten isojen rauhasten takia, melkoista myskiä. Lisäksi hanskojen vaihdot ja puukkojen pesut aika tärkeitä.
Meilläkin oli aikoinaan kun siirryttiin riiputtamaan 5-8 päivää entisen 1-2 päivän sijaan melkoisia ylläreitä hygienian suhteen: vähän vauhdikkaammat ruohon alkukäsittelijät saivat pienellä vaivalla melkoista horsmaa ja osterivinokasta ruhoon kasvamaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Quad vadis Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2011 Viestejä: 2629
|
Lähetetty: 04.10.2019 13:41 Viestin aihe: |
|
|
Riiputtaa ruhoja? Minkä ihmeen takia? Laitan lämpimänä pussiin ja pussit pakkaseen. Kun ampuu huolellisesti, on liha heti käytettävissä. Ei se muutamassa päivässä sen kummemmaksi muutu, pl että saa gaggat kasvamaan ja ehkä tavara jopa lisääntyy valkoisten lierojen muodossa
Erijuttu sitten jos oikeen mureuttaa/raakakypsyttää, eli 1-2, jopa kolme kuukautta. Sekin onnistuu parhaiten kun laittaa lämpimänä vakuumiin ja sitten 0-asteeseen tekeytymään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16802 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 04.10.2019 17:54 Viestin aihe: |
|
|
Emmä kyl lämpösenä mitää lyö vakuumiin, jäähtyneenä leikkuu ja sitte. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
6mm br rem Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2006 Viestejä: 1631 Paikkakunta: Hämeen reunalla
|
Lähetetty: 06.10.2019 13:33 Viestin aihe: |
|
|
Ensimmäisen vuorokauden aikana liha on sitkeimmillään..Sen jälkeen alkaa kuolonkankeus antamaan periksi ja liha alkaa mureutumaan pikku hiljaa.."kemiaa".. Jo muutaman päivän riiputus vaikuttaa lihan mureuteen merkittävästi ja merkitys korostuu mitä vanhempi eläin on.. Jos ei halua ruhona riiputtaa niin vakuumiin ja lähelle nolla astetta jääkaappiin. Pakastaminen lopettaa mureutumisen saman tien.
Suolistus heti, nylky tarvittavilla avausviilloilla, ruhoon ei kosketa tarpeettomasti, EIKÄ pestä vedellä.. Riiputuspaikka mielellään hyvin kuiva... Huoletta saa viileässä nollasta +4 asteeseen riippua pariviikkoa jos haluaa..
Joulukuussa isoa pukkia kiiman jälkeen.. Vaikka eipä se liha mikään elämys ole. Ennen syö vasaa ja ylivuotista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pudejovicky Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Elo 2011 Viestejä: 1433 Paikkakunta: Syrjäinen
|
Lähetetty: 06.10.2019 16:50 Viestin aihe: |
|
|
Itse riiputan, ja yleensä talja päällä. Tällä kertaa otettiin pois kun halusin puntariin.
7 päivää oli roikkumassa ja aivan neutraali peuran ruho siellä roikkui. Viime kaudella tuli omat peurat leikattua itse, mutta tällä kertaa soitin meille aina leikanneen ammattimiehen paikalle.
Kehui ruhoa ja sanoi et suosittaa kyllä noita jousihommia muillekin _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kannibaali Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Huh 2014 Viestejä: 1717
|
Lähetetty: 07.10.2019 20:13 Viestin aihe: |
|
|
Joo, isot ja vuosia eläneet pukit eivät ole enää maukkaimmillaan. Se on tietenkin suurin syy kiimapukkimyyttiin.
Joillain yksilöillä liika stressaaminen ja ravitsemus saattavat hieman lisätä kusipukkivaikutelmaa. Tähän päälle virtsainen turkki. Siinä se sitten on...osin totta, osin tarua.
On on ihmisilläkin joskus ollut melkoista ammoniakkihikeä. Saattaa olla, että peurojen metaboliassa on tällöin myös pieniä tällaisia tekijöitä.
Peuroillahan eli naarailla on kiima-aikoja marraskuussa ja tarvittaessa vielä pari päälle. Ja nuori vuoden vanha voi olla lähes lopputalvesta.
Pukkien analysoiminen on myös vaikea tehtävä, niitä pitäisi ampua kymmeniä pitkin talvea vuosien mittaan ja siltikään ne eivät ole muuta kuin satunnaisotanta. Ammu sata 5-8 vuotiasta pukkia ja toiset sata kiiman ulkopuolella. Ja omaa hyvä makuaisti ja mieluusti makutuomarit päälle. Ja sitten nuoria ja vanhuksia myös...
Laji kuin laji nisäkkäistä ja kiima-aika, tällöin ei keskitytä niinkään ravintoon. Liikutaan paljon ja ollaan hapoilla. Sukupuolihormonit koholla joista tunnetuin testosteroni. Sen tehtävä on myös säilyttää uros elinkelpoisena fyysisesti raskaana aikana.
Kaiken kokonaisuudenn valossa lihanlaatu huononee keskimäärin jonkin verran joissain tapauksissa, tuskin yleensä kovinkaan paljon...vaikea sitä on monen varmaksi sanoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Shawn Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2013 Viestejä: 420 Paikkakunta: PKS/Häme
|
Lähetetty: 08.10.2019 07:54 Viestin aihe: |
|
|
Kylläpä tuntuu käyvän hankalammaksi tässä syksyn edetessä tämäkin touhu taas Ensimmäisessä kahdessa passissa näin kymmenkunta peuraa per ilta, nyt viimeisimmässä kolmessa passissa en ole nähnyt peuran peuraa. Alkukaudesta vaan oli väärää sukupuolta tai sellaisessa suunnassa ettei pystynyt turvallisesti ampumaan. Nyt kun pystyisi ja saisi ampua niin eihän niitä näy eikä kuulu.
Toisessa paikassa olevalla ruokinnalla kävi alkusyksystä/loppukesästä ainakin yksi lehmä vasoineen ja pari pukkia. Nyt käy yksi pukki joka on sarviensa takia kiellettyä mallia.
Ammu tässä nyt sitten... _________________ "When you have to shoot, shoot! Don't talk!" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Shawn Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2013 Viestejä: 420 Paikkakunta: PKS/Häme
|
Lähetetty: 09.10.2019 16:20 Viestin aihe: |
|
|
Shawn kirjoitti: | Kylläpä tuntuu käyvän hankalammaksi tässä syksyn edetessä tämäkin touhu taas Ensimmäisessä kahdessa passissa näin kymmenkunta peuraa per ilta, nyt viimeisimmässä kolmessa passissa en ole nähnyt peuran peuraa. Alkukaudesta vaan oli väärää sukupuolta tai sellaisessa suunnassa ettei pystynyt turvallisesti ampumaan. Nyt kun pystyisi ja saisi ampua niin eihän niitä näy eikä kuulu.
Toisessa paikassa olevalla ruokinnalla kävi alkusyksystä/loppukesästä ainakin yksi lehmä vasoineen ja pari pukkia. Nyt käy yksi pukki joka on sarviensa takia kiellettyä mallia.
Ammu tässä nyt sitten... |
No tulihan sitä tulosta. Pikkupukki käveli luotia päin aamusella. Tämän syksyn kymmenes kytiskerta. _________________ "When you have to shoot, shoot! Don't talk!" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16802 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 09.10.2019 17:40 Viestin aihe: |
|
|
Mitään kiirettä ole kytistelemään, odottelee valkeen maahan ja sitten vasta... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
torant Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Huh 2009 Viestejä: 2238
|
Lähetetty: 09.10.2019 18:10 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Mitään kiirettä ole kytistelemään, odottelee valkeen maahan ja sitten vasta... |
Noin mäki aikoinani aattelin, mutta kyl nyt on parhaat kelit kytistellä.
Kuivaa ja suht lämmintä. Peuroja hyvin pelloilla, ja saa niitä nurin sieltä missä ongelmina ovat. _________________ "Sananvapaus tarkoittaa sitä, että saa sanoa mitä haluaa kunhan ei tarkoita mitään" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Shawn Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Lok 2013 Viestejä: 420 Paikkakunta: PKS/Häme
|
Lähetetty: 09.10.2019 18:15 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on ukaasi että niiltä joilla on vähemmän kaatoja tän kuun loppuun mennessä siirretään lupia niille jotka on ampuneet omat elukkansa jo. Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon lupia käytettyä jo alkukaudesta, ja lisälupia tulee sitten kun nämä on ammuttu. Ei siis voi tammikuun kuutamoöitä odotella... _________________ "When you have to shoot, shoot! Don't talk!" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|