Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35485
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:40 Viestin aihe: |
|
|
terva kirjoitti: | Kannattais näiden avotulella paistajien pysyä muualla kun hiilillä grillaamisesta on kyse Klapeista jos alkaa hiiliä grillausta varten tekemään niin saa monta tuntia polttaa nuotiota ennenkuin hiilloksella mitään makkaraa kummempaa saa lämpimäksi.
Onko kellään kokemusta noista kunnollisista grillihiilistä, esim. Fogo charcoal tai Big Green Egg-hiilet? Itsellä ainaki suurin ongelma hiiligrillauksen suhteen(johon olen kyllä innokas) on juurikin hyvälaatuisten hiilten hankkimisen vaikeus. Noilla huoltoasemien "lehtipuuhiilillä" kun ei juuri mihinkään pääse. |
Höpsis taas,leppä ja haapaklapeilla grillattu vuositolkulla eikä siihen tuntikausia mene,mitä nyt ehtii mukavasti ammuskella hiukan jousella tai ilma-aseella ja nauttia pari grillausjuomaa ennen varsinaista kärventelyä. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
aspir Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Hel 2013 Viestejä: 129
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:42 Viestin aihe: |
|
|
Hiilellä on tullut grillattua jo vuosia, kaasulla vuosia ennen hiiltä. Ei ole ollut kaipuuta takaisin.
Asiallisen grillin vaatii (Weberin se vähän isompi malli itsellä, muitakin hyviä varmaan on), piippusytyttimen ja grillihiiliä sekä brikettejä. Hiilillä grillataan nopeasti ja kuumasti, briketeillä epäsuorasti ja savustetaan aromia ruokaan, esim. märkäksi liotettua omenapuuklapia hiilien kylkeen savuamaan.
Aikaisemmin mainitut Marienburgit on hyviä hiiliä, joskin aika isoja kalikoita on seassa. Brikettinä on riittänyt ihan Rainbow:t, parempiakin varmaa on, ja aion niitä alkaa kartoittamaan, mutta huonompia ei ole tullut vastaan kuin Pirkan briketit.
Pientä säätöä on ollut opetellessa, mutta nykyään kun ylä ja ala ilmaventtiilien säädöt (=lämpötilan säätö), hiilien jako suoraan ja epäsuoraan tai sekä että grillaukseen ja niiden lisääminen kesken touhun ym. on hallussa, niin tulee pelkät makkaratkin grillattua ilman mitään tuskaa pallossa. Ja kaasugrilli onkin jo kierrätyksessä... sen minkä säätämisessä häviää ajallisesti, voittaa puhtaanapidon helppoudessa.
Piippusytytin on oleellinen lisävaruste ainakin itselle ja kunnon pihdit joilla voi järjestellä hiiliä ja grillattavia ilman, että kädet palaa.
Tuolta olen hakenut inspiraatiota: http://bbqpitboys.com
Seuraava askel saattaa olla se vihreä keraaminen grilli jota TV kokit usein käyttää, mutta vielä ei ole ollut hankintatarvetta, koska "palloilun" mahdollisuuksista on paljon kokeilematta, enkä ole vielä keksinyt mitä sellaista tuolla keraamisella grillillä voi tehdä, mitä omalla Weberillä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:46 Viestin aihe: |
|
|
Weberin briketit on ihan jees. Samoin Rainbown (vai mikä se onkaan se Prisman tuote?) Kokeeksi ostetun Bilteman tarjouserän briketit käytin grillin puhdistuspolttoon kun haisivat niin pahasti ammoniakille. Virtsaisia ratapölkkyjä olivat varmaan olleen edellisessä elämässään. Mikkelin RPK-Hiilen iso säkki on aika jees mielestäni. Prismasta saa. Hiilet tosiaan nopeaan suoraan ja briketit kun tarvitaan usean tunnin tasainen epäsuora. Koen hiilien piippusytyttämisen hieman epävarmaksi ja käytän niihin rypsipohjaista sytytysnestettä. Ei haise eikä savutakaan pahasti.
Viikonloppuna grillasin hapankermakastiketta... Oli ehkä paras kermasoosi mitä olen tehnyt. Ensin nuijin broilerin rintaa kunnolla, maustoin sen tiukasti kuivalla, ruutasin öljyt pintaan ja siihen kunnon väri maltillisella hiilellä keskietäisyydeltä pintaan. Samalla vieressä lämmittelin ranskan kermaa, kuohukermaa, lihalientä ja mausteita. Sisältä raa-at broilerit kerman sekaan lasiastiaan ja astia lähemmäs hiiliä. Weberillä on helppo emuloida sähköuunia kun opettelee. Jätin vielä ruuasta kannen pois niin tuli savua soosiin. Epäterveellistä mutta hyvää. Kohta jätän soosit ja riisit ja muut pois ja syön pelkkää lihaa tai kalaa ja vihneitä. No ehkä joskus menee leivänkänttyä arinalle lopussa.
Weberiin ei taida hapokkaita osia saada, mutta kyllä tuo tarvikkeena hankittu rosteriritilä on mahtava. Ei tartu kun huolehtii harjailuista ja öljystä ennen käyttöä. Saisivat toimittaa grillinsä jo suoraan rosterilla eikä sillä ruostuvalla niklatulla vai mikä se pinta onkaan. Weberin kaverina on nyttemmin vanha pohjasta puhjennut muuripata. Sillä saa suuremman etäisyyden hiiliin jos sitä tarvitsee ja voihan siinä polttaa puutakin.
Epäsuoralla grillattu, leppäsavulla kevyesti ryyditetty kirjolohi menee meillä kuin kuumille kiville. Hirven kylkiä lapset järsivät niin kauan kuin niitä pöydässä on. Karitsan paistia tein yhtenä kesänä monta kertaa. Vähän tuppasi kuivumaan. Täytyy kokeilla jotakin silavahommia sille joku kerta. Voisihan tuota kaasua joskus kokeilla kun käyttäisi savulastuja kaverina huijaukseksi. Se aika lienee kuitenkin kaukana kun ei tuo Weberin pallo lopu vielä vuosikausiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:55 Viestin aihe: |
|
|
Mäkin käytän kuoretonta/parkitonta puuta. Joskus hiiliä, mutta yleensä saa todettua, että VMP ne myy.
Muutama fiilistelykuva
Kostenlos Bilder hochladen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.05.2017 17:39 Viestin aihe: |
|
|
Olen kanssa huomannut tuon, että hiilissä on ”aika lailla erilainen tuoksu”, riippuen mitä kamaa ne on. Varsinkin jotkut briketit haisee melkomoisilta tosiaan.
Toi on mielestäni kotigrillauksessa hiiligrillillä melkoinen händikäppi, että esimerkiksi sytytysvaiheessa puskee semmoista käryä, ettei grilliä voi pitää terassilla, vaan se pitää kuskata pihan perälle. Tai koneellinen ilmastointi vetää käryt heti pirttiin.
Onko joku muuten taklannut hiiligrillillä jotenkin tota ”laskutasojen puutetta”. Ite noihin on kaasuhommissa tottunut ja tuntuu vähän puutteelliselta pitää marinadikippaa ja sutia käsissä . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.05.2017 18:09 Viestin aihe: |
|
|
Yhdistin sellaisen yksijalkaisen baaripöydän jalan ja betonisen pihalaatan. Siinäpä pöytä jonka voi jättää keliin kuin keliin, ei välitä ruokaroiskeista ja on tunnoton grillin ja astioiden kuumuudelle yms. Weberiin saa kyllä muistaakseni pientä sivupöytää mutta olisihan se melko hontelo himmeli. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jaatinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2017 Viestejä: 1003
|
Lähetetty: 08.05.2017 18:12 Viestin aihe: |
|
|
Weberin Performer sarjassahan laskutaso on valmiina, en tiedä saako noita ostaa lisävarusteena, en ole ainakaan kotimaan kaupoissa törmännyt. Jonkinlaista viritystä löytyy kyllä inttermeilikaupoista. ei kovin vakuuttavia tosin. Noissa laitaan kiinnitettävissä on aina se ongelma että tulee ilmavuotoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.05.2017 19:52 Viestin aihe: |
|
|
Toi piippusytytin.
Ja sytytysnesteen käyttämättömyys.
Itekin siihen sortunut.
Vaan kyllä ne varhaisimmat hiiligrillausmuistot liittyy mummun kanssa hääräilyyn. Mökillähän oli aina sitä puuhommaa siihenaikaan. Vaan mummun tykönä oli hiiliä. Ja ai ai, sitä muistaakseni punamustassa litran pullossa ollutta sytytysnestettä.
Grillihän oli semmoinen tiilistä ladottu, eikä mikään muurattu. Ja kun sitä meni pöyhimään grillihommissa, niin melkein aina sen uumenissa oli ampiaispesä.
Ja sitten jossain vaiheessa tuli semmoinen punamusta, muistaakseni Lucifer nimeltään, peltigrilli.
Ainakin itselleni jäi lähtemätön aromijälki siitä sytytysnesteestä. vieläköhän tota vastaavaa saisi jostain. Nimittäin joskus aina semmoinen tuoksu lähiöalueella nenään lehähtää ja kuola alkaa valua Pavlowmaisesti suupielistä saman tien |
|
Takaisin alkuun |
|
|
emppu Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2004 Viestejä: 398 Paikkakunta: Pori
|
Lähetetty: 08.05.2017 20:20 Viestin aihe: |
|
|
Aika vähän on tullut hiilillä grillattua, nyt viime ja tänä "kesänä" hiukan enemmän.
Mökillä kun viime vuonna nurkkia siivoilin niin piharivin takaa löyty korjusta vanha kaasugrilli, juur kun olin nuijimassa sitä kasaan se iski: "tästähän tehdään hiiligrilli". Kaikki ylimääränen irti ja käyttöön, toimii välttävästi. On se hiukan sellanen lintu-jussin vehje, mutta jos tänäkesänä sais aikaseksi ostettua ihan oikeen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ioni Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Tam 2008 Viestejä: 7663 Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.05.2017 21:56 Viestin aihe: |
|
|
Monenlaista grilliä olen käyttänyt. Suoraan grillaukseen parhaasta päästä oli sellainen Jysk Vuodevaraston grillivaunu jossa oli yhteensä puolen neliömetrin grillausala ja kaksi säädettävää ritilää. Siinä ei voinut juurikaan vaikuttaa hiilien lämpötilaan, mutta avoin rakenne ja grillausarinan korkeussäätö mahdollistivat laajan lämpötilasäädön. Kantta siinä ei ollut ja hävitin mokoman ruostekasan muutossa. Landmanin kaasugrillimäinen kannellinen vaunugrilli käväisi kokeilussa mutta se oli täysin luokaton niin suunnittelultaan, materiaaliltaan kuin toteutukseltaan. Kauppa purkuun ja pitkin hampain pallogrilliä ostamaan. Vaan kyllä pyörähti takki nopeasti kun Weberin tulille polkaisin. On se vaan vimpan päälle vehje. Kestäväkin vielä. Jossakin mainitsinkin että paransin suoralla grillaamisen lämpötila-aluetta alapäästään siten, että hankin sopivankokoisen teräksisen paellapannun, rei'itin sen ja tälläsin sen grillin pohjalle hiiliarinan tilalle. Nyt vaan vaihtelen alkuperäistä arinaa tämän patentin kanssa tarpeen mukaan. Hitsaushansikkaiden kanssa ei tarvitse kuumuutta tai nokeakaan arastella jos kesken touhujen sähl... säätää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1684
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
aspir Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Hel 2013 Viestejä: 129
|
Lähetetty: 09.05.2017 06:46 Viestin aihe: |
|
|
Juurikin tuo "vihreä muna", hinnat on yllättävän kovat.
Argentiinalaiset asador grillit vetävät kyllä puulla grillaamisen suuntaan. Harmi kun nykyinen asumismuoto ei mahdollista asadorin rakentelua. Pallogrillikin savuttaa välillä naapurisopua uhkaavasti
Ääripäitä:
Simppeli DIY: http://www.ess.fi/teemat/ruoka/2007/07/26/tulinen-tuliainen---isabelita
Rahamiehen asadorit: http://www.grillworksusa.com/
Veikkaan, että näistä vo tulla seuraava juttu grillausrintamalla hiilen paluun ja vihreiden munien nousun jälkeen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1553 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.05.2017 08:37 Viestin aihe: |
|
|
Parhaat grillihiilet mitä koskaan ikinä olen käyttänytsain kotikulmilta kun ostin sikäläisen asianharrastajan tekemiä "sysiä"...Kunnon lehtipuuhiiltä..
Tuommoisen Argentiinan asadorin voisi tosiaankin rakentaa pihalle. Pitkiin syysiltojen istuskeluun sopiva verme. ei tarvitse erillistä terassilämmitintä ja tunnelmavaloakin olisi tarjolla... Tuo sydeemi tollasenaan toimii hienosti suorassa grillauksessa ja eiköhän jonkinlaisen kansihärpäkkeen kanssa onnistu epäsuora kypsennyskin.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20523 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.05.2017 10:36 Viestin aihe: |
|
|
Nykyäänhän paljon painotetaan tuota "pelti kiinni" grillaamista, eli pallogrillissä kansi kiinni ja sitä ei turhaan auota.
Jotenkin itellä ne parhaat grillifiilikset liittyy avogrilliin ja aktiiviseen grillimestarina oloon, joka kääntelee ja siirtelee aktiivisesti läskinpaloja ritilällä.
Toi tyyli ei taida olla nykypäivänä enää se, mihin tähdätään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 09.05.2017 11:24 Viestin aihe: |
|
|
Juu, grillaaminen alkaa olla monelle samanlaista pikkurilli pystyssä hipistelyä kuin toinen toistaa eksoottisempien (ja !&%¤# makuisten) kaljojen ja viskien kanssa läträäminen _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|