Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20526 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 07.05.2017 18:28 Viestin aihe: Hiiligrilli & pallogrillaus |
|
|
Hiiligrilli & pallogrillaus
Avataas nyt ihan oma topikkinsa, kun tuota hiiligrillausta on ripoteltuna useampaankin topikkiin, yleensä kaasugrilliteeman alle.
Itellä on suurinpiirtein saman laatuluokan vehkeet kaasu- ja hiilipuolelle, mutta tuo hiilihomma ei vaan ole oikein omalla kohdalla lähtenyt liitoon.
Ehkä suurin ”hyöty” hiiligrillauksessa tuntuu olevan se, että aromit leviää laajemmalle ja noita naapurienkin kersoja tulee kauempaa jaolle
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35488
|
Lähetetty: 07.05.2017 18:45 Viestin aihe: |
|
|
Ylellistä,meillä on tiilistä ladottu hiiligrilli ja sillä tulee hoidettua kaikki pihveistä affenen savusteluun,kaasusta en ole oikein koskaan innostunut,yksinkertainen on kaunista (ja halapaa). _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1866 Paikkakunta: Vaasa
|
Lähetetty: 07.05.2017 21:46 Viestin aihe: |
|
|
Voi olla halapaa jos hiilloksen tekee puita polttamalla. Hiilet ostamalla hiiligrillaus ei ole kovinkaan edullista.
Itse luovuin hiiligrillauksesta koska kaasulla grillaus on vaivattomampaa, nopeampaa ja lämpötilan säätö
helpompaa jolloin kynnys grillaukseen on matalammalla. Hiilet myös tulevat yllättävän kalliiksi ja niitä saa
olla koko ajan ostamassa, kun säkillinen ei kauaa kestä. Sinällään hiiligrillauksessa on enemmän sellaista
aidon grillauksen hohtoa. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
olavikuulapää Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Jou 2016 Viestejä: 2174 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 07.05.2017 22:34 Viestin aihe: |
|
|
Hermoja raastavaa on hiilillä grillaus jos ei ossoo.. Mien en ossoo
Noh, jokainen pilattu pihvi on lähempänä onnistumista.
Kunhan saan remppahommat tehtyä, niin muuraan semmosen grilli-pizzauuni-savustuskeskuksen pihalle, ettei ainakaan jää siitä kiinni, ettei ole resurssit kohillaan. Siitä olikin sopivasti tänään jo puhetta emännän kanssa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20526 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.05.2017 06:51 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän noiden hiilien kanssa välillä on tietynlaista jumppaa. Milloin ne on loppu ja milloin ne on varastoinnin jäljiltä kosteita. Joskus oon itekin järkeillyt, että paljonkohan hiiliä menee, että grillaa saman verran mitä vaikkapa 6kg kaasupotulla.
Ja tuntuu noissa hiilissä kyllä olevan aikamoisia erojakin. Kaasulla ei pääse samallalailla hifistelemään, kuin hiilivalinnoilla
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 08.05.2017 07:16 Viestin aihe: |
|
|
Kovin teknisen kuuloista on herrojen grillaus. Ja vaikean.
Leppäklapilla kun tekee hiilloksen, ja grilli on riittävän iso että voi toisessa päässä pitää isompaa hiillosta kuin toisessa niin ei paljoa voi grillaus helpommaksi ja halvemmaksi muuttua.
Tähän ynnättynä 4mm pellistä tehty grilli jota ei tarvitse olla puunailemassa ja suojaamassa niin kyllä se kaasugrilli on se vaivalloisempi vaihtoehto.
Toki jos jatkuvasti on kesällä grillailemassa niin ajankäyttö voi olla jollekin ongelma, itse tulee sen verran harvoin rillailtua ettei tuolla ole mitään väliä. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17157 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 08.05.2017 08:14 Viestin aihe: |
|
|
Riuden kanssa samoilla linjoilla, jos kiire on niin mikro on keksitty.
Reilunkokoinen 90cm halkaisijalta grilli ja 70cm ritilä koronsäädöllä, värkit 5mm ja rosteria, puilla vallan eikä niin nuukaa onko mitä lehtipuuta. Eilenkin tuli pihvit, perunat,kahvit ja muurinpohjaletut siinä äkikseen tehtyä, aikaa mittaamatta kevätillassa. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 08.05.2017 08:20 Viestin aihe: |
|
|
Rosterikin välttää, mie olen hapokasta kyllä suosinut .
Myös ritilöissä.
Miulle suurin kynnys kaasugrilliin on juuri se vaivalloisuus.
Itseäni ei kiinnosta putsailla, suojailla ja säilytellä grilliä kuin kipeetä vehjettä.
Tuollainen kirkkaasta paksusta raudasta tehty hiili/puugrilli on täysin huoltovapaa.
Vaikka pskat jäisi ritilöihin homehtumaan, ne palavat pois kun tulet pistää päälle ja raapaisee sitten karstat harjalla tai lastalla kun hiillos alkaa olla valmis.
Toki nyt puhutaankin vehkeistä joita ei saa kaupasta rahallakaan, vaan se pitää tehdä tai teettää. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1489
|
Lähetetty: 08.05.2017 08:48 Viestin aihe: |
|
|
Samoilla linjoilla olen kyllä Vallun ja Riuden kanssa. Välillä tulee haloilla tehtyä mutta jotenkin olen kyllä ihastunut noihin hiiliin ja aika vähiin jäänyt haloilla teko muuten kuin mettäoloissa. Hiilissä on kyllä suuria eroja ainakin itselle parhaiten tuntuu pelaavan motonetin myymät Marienburgit. Jotkin briketit on myös todella hyviä mutta noita motonetin hiiliä käytännössä tulee käytettyä.
Kaasugrilliä en enää edes omista ja eipä kyllä ikävä ole. Jotenkin tuntuu että hiilellä grillaten jopa jauhomakkarat maistuvat paremmalta ja kun hiilien kanssa on oppinut pelaamaan niin eipä sitä millään muotoa vaivalloisena voi pitää. Käy heittään tulet grilliin ja lähtee hakemaan sisältä grillattavat tuotteet ja kun pääsee takaisin ulos onkin hiillos jo aika lailla makeimmillaan. Vähän niin kuin puusauna että ilman ei osaa eikä halua olla. Hiukan on hiilien kanssa opettelua että oikea tuntuma tulee mutta aivan varmasti jokainen normaalilla järjenjuoksulla varustettu grilli maisteri oppii niillä grillaan niin lihat kuin kasviksetkin. Niin ja ihan pääsin unohtaan niin löytyyhän meiltä "kesämökiltä" sähkögrillikin kun yhtiösäännöt kieltää muut grillaus muodot. Niin aivan syötävän hyvät makkarat silläkin saa aikaiseksi mutta lihoja en ole uskaltanut vielä kokeilla. Mutta jos saan valita niin ehdottomasti hiilille minun ääneni.
Hintaa en ole laskenut niin kaasulle kuin hiilillekään. Elämä maksaa ja siksi käydään töissä ja jos elämä kaatuuu grillaamiseen kannattaa miettiä olisiko aika miettiä työhommia uudestaan. Mutta missään tyylissä (edes siinä sähkögrillissä) ei ole mitään vikaa kunhan nyt mies vain grillaa jollakin tavalla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 08.05.2017 09:39 Viestin aihe: |
|
|
Tulikin muuten mieleeni, että kokeilenpa kiillottaa ritilän tänään uudelleen, onko mitään eroa. N. 10 vuotta tuolla on grillailtu ilman mitään huoltotoimenpiteitä.
Voi siis ollakin ettei tuo täysin huoltovapaa ole.
Eli itselläni tuo "ritilä" on siis tehty 5-6mm hapokas levy, joka on laserilla tai vedellä leikattu ritiläksi. Helppo pyyhkäistä rolocillä ja kiillotuslaikalla lähes peiliksi paistopinnaltaan. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 08.05.2017 09:56 Viestin aihe: |
|
|
Hyviä aihioita riittävän kokoiseksi hiiligrilliksi on esim. lämminvesivaraaja. On rosteria ja löytyy erikokoisia.
Se halki ja toiseen päähän ritiliä. Toisessa päässä voi voi polttaa lisää hiiltä ja samalla keittää perunat kattilassa yms. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 08.05.2017 09:57 Viestin aihe: |
|
|
Jotkut noista briketeistä on puristettu jostakin kivihiililen tomusta tai vastaavasta. Yleensä näistä tauhkoista saa sitten pahan maun ruokaansa. Kunnollista koivu- tai leppähiiltä ei voita mikään. _________________ I'm back! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1553 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.05.2017 13:16 Viestin aihe: |
|
|
Mä käytän hiil-/brikettirilliä ihan laiskuuttani.... Mulla on 62cm halkaisijaltaan Weber. Reilusti yli 10 vuotta olen sillä pihvit, makkarat, fileet, ribsit, kalat ja kasvikset grillaillut. Nyt alkaa hivenen ikä näkyä, mutta muutama käyttövuosi lienee vielä jäljellä.
Hiilet/briketit sytytän piippusytyttimellä.. Ei tartte lotrata syttynesteillä. Silloin kun tartten nopsaan kuumaa tulta käytän lehtipuuhiiltä.Kun haluan pitkää kypsennystä vaikkapa kanaa epäsuorasti lämmitellessä.. Silloin hyviä brikettejä... pallogrillillä olipas siinä hiiliä tai brikettejä on avainsananat maltti, maltti ja maltti..ensin kunnon hiillos (siinä odotellessa voi siemailla olusen tai pari... sitten eväät tulille ja eikun nautiskeleen.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1684
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:04 Viestin aihe: |
|
|
Kannattais näiden avotulella paistajien pysyä muualla kun hiilillä grillaamisesta on kyse Klapeista jos alkaa hiiliä grillausta varten tekemään niin saa monta tuntia polttaa nuotiota ennenkuin hiilloksella mitään makkaraa kummempaa saa lämpimäksi.
Onko kellään kokemusta noista kunnollisista grillihiilistä, esim. Fogo charcoal tai Big Green Egg-hiilet? Itsellä ainaki suurin ongelma hiiligrillauksen suhteen(johon olen kyllä innokas) on juurikin hyvälaatuisten hiilten hankkimisen vaikeus. Noilla huoltoasemien "lehtipuuhiilillä" kun ei juuri mihinkään pääse. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 08.05.2017 16:35 Viestin aihe: |
|
|
kannattaa kokeilla kunnon grilliä jos ei ilman hifi hiiliä onnistu muuten. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|