Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sipowicz
Liittynyt: 09 Elo 2014 Viestejä: 4
|
Lähetetty: 15.08.2014 18:36 Viestin aihe: |
|
|
Joo on tuhkaluukku. Kerran olen uunia polttanut ja aika hyvin puut kyllä lähti palamaan. Täytyy vielä kokeilla kunhan saan lämpömittarit asennettua. Jos joutuu hiekalla täyttelemään niin muuraan ehkä koko luukun umpeen.
Tässäpä muutama kuva sisuksista:
Ritilöiden kiskot tein reunalistasta. Kattoon tarkoitus tehdä riiputus telineet.
Kipinäverkko, kaksinkerroin taitettuna. Silmäkoko n.2mm
Kuva rakennusvaiheesta, ennen kaapin rakennusta. Laitoin vielä lisää kiviä.
Ritilät ostin rautakaupasta ja niihin tein kehykset ulkovuorilaudan naaraspuolelta rimat leikkaamalla, jolloin ritilän reuna upposi kivasti ponttien väliin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 15.08.2014 20:40 Viestin aihe: |
|
|
Eikai sulla ole vaneria tuolla sisällä?
Jos on, niin äkkiä pois. Siitä lähtee sen verran myrkkyjä, että tupakointi on jo terveellistä tuohon verrattuna.
Edit: vai peilaaleeko tuossa vaan kipinäverkko niin että näyttåä vanerilta? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 15.08.2014 22:31 Viestin aihe: |
|
|
Komee kaappi sipovitsillä Se tosiaan helpottaa lämpötilan hallintaa jos sekä yläpään että alapään luukut on mahdollisimman tiiviit. Toisaalta en hötkyilisi tuhkaluukun umpeen muurauksen kanssa ennen kuin on kokemusta miten kaappi käyttäytyy.
Erityisesti lihojen kanssa pyrin valvomaan aktiivisesti savustusta ja kontrolloimaan lämpötilaa pitkälti puiden määrällä. Annostelee pesään vain pieniä leppälisuja yksi tai kaksi kerrallaan. Jos lämmönsäädön tekee liiaksi vetoluukuilla, syntyy paljon savua ja lihat "tervaantuu". Lihan palvaus mieluummin niin että pieni tuli joka palaa ei-liian-kituuttaen-ja-savuttaen.
Semmoseen kalaan voi antaa paksumpaa savua jossa on pois heitettävä nahka pinnassa vastaanottamassa savua. Ja kalalla on muutenkin sen verta lyhyt savustusaika ettei se kerkiä tervaantua niin kuin liha. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sipowicz
Liittynyt: 09 Elo 2014 Viestejä: 4
|
Lähetetty: 16.08.2014 04:43 Viestin aihe: |
|
|
RiUDE kirjoitti: | Eikai sulla ole vaneria tuolla sisällä?
Jos on, niin äkkiä pois. Siitä lähtee sen verran myrkkyjä, että tupakointi on jo terveellistä tuohon verrattuna.
Edit: vai peilaaleeko tuossa vaan kipinäverkko niin että näyttåä vanerilta? |
Joo ei ole vaneria |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sipowicz
Liittynyt: 09 Elo 2014 Viestejä: 4
|
Lähetetty: 16.08.2014 04:46 Viestin aihe: |
|
|
Viesti tuli vahingossa kahdesti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 21.12.2014 14:55 Viestin aihe: |
|
|
Heräsi tästä savuhommasta pari asiaa mieleeni, kun ajatuksissa on pyörinyt kylmsavuhommat kalalle ja juustoille. Sähkösavustin löytyy kalalle, eli lämminsavujuttuja ei tarvitse murehtia, vaan nimenomaan kylmäsavua. Vaikka ketjun olen kahlannut läpi, niin pari kysymystä jäi kuitenkin esitettäväksi tietävämmille.
-Jos kylmäsavukopin rakentaa itse, mistä materiaalista se kannattaa oikein tehdä? Vanereita / liimapuulevyjä nyt ei seiniin, mutta onko joku lautatarvike tässä ihan ykkönen / millainen seinämävahvuus kannattaisi olla?
-Jos ajatellaan, että savuun menee kalafileitä ja juustoa, joskus ehkä vähän riistaa ja silloinkin maltilisia annoksia, niin millä mitoilla koppia olisi mielekästä suunnitella? Mikään hirveä lotja ei haaveissa ole, vaan sellanen suht kompakti laitos. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17091 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 21.12.2014 17:21 Viestin aihe: |
|
|
Kylmäsavuhommissa saa olla vaneeria ihan vapaasti, lämmöthän + 4-5 astetta.
-kalalla sii lohella homma menee seuraavasti... Fileet ladotaan pöydälle tms. Nahka alaspäin ja ronskisti karkeaa suolaa pintaan ja ripsaus sokeria. Annetaan olla 12 tuntia suolassa.
Sen jalkeen fileet huuhdellaan vedellä ja asetetaan jälleem nahkapuoli alaspäin kuivamaan. Kalojen tulee olla täysin kuivia pinnaltaan ennen pönttöön laittoa.
Fileet ripustetaan hännästään pönttöön roikkumaan ja pidetään savussa 12 tuntia. Sen jälkeen annetaan roikkua 10 tuntia eli koko pöntössäoloaika 22 tuntia.
Kalan tulee pöntöstä olla niin jäykkä että kun.pyrstönpäästä ottaa kiinni niin file ei taitu.
Siitä vakuumiin ja jääkaappiin, parhaillaan 2-3 päibän tekeytymisen jälkeen. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17091 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 21.12.2014 17:22 Viestin aihe: |
|
|
Kylmäsavuhommissa saa olla vaneeria ihan vapaasti, lämmöthän + 4-5 astetta.
-kalalla sii lohella homma menee seuraavasti... Fileet ladotaan pöydälle tms. Nahka alaspäin ja ronskisti karkeaa suolaa pintaan ja ripsaus sokeria. Annetaan olla 12 tuntia suolassa.
Sen jalkeen fileet huuhdellaan vedellä ja asetetaan jälleem nahkapuoli alaspäin kuivamaan. Kalojen tulee olla täysin kuivia pinnaltaan ennen pönttöön laittoa.
Fileet ripustetaan hännästään pönttöön roikkumaan ja pidetään savussa 12 tuntia. Sen jälkeen annetaan roikkua 10 tuntia eli koko pöntössäoloaika 22 tuntia.
Kalan tulee pöntöstä olla niin jäykkä että kun.pyrstönpäästä ottaa kiinni niin file ei taitu.
Siitä vakuumiin ja jääkaappiin, parhaillaan 2-3 päibän tekeytymisen jälkeen. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 21.12.2014 19:44 Viestin aihe: |
|
|
Juu. Kohtuullisen hyvä havainto tuosta itse työstämisestä on, mutta tässä nyt on vaan lähinnä askarruttanut se varsinainen koppi, että jos sellaisen rakentaa, niin millasen siitä nyt oikein mitoiltaan tekisi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TolkullinenMuheltaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2009 Viestejä: 969 Paikkakunta: P-pohjanmaan
|
Lähetetty: 21.12.2014 20:45 Viestin aihe: |
|
|
Ei kai niillä mitoilla niinkään kun panostaa tiiveyteen. Omani on 10mm vaneria 600*600*800 kooltaan oleva kaappi. Yläosassa kaksi koukkunaulakkoa s-koukuille joista toinen lenkki käännetty 90 astetta. Savugeneraattorina toimii proQ. Yksinkertainen ja pommin varma kokonaisuus. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TolkullinenMuheltaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2009 Viestejä: 969 Paikkakunta: P-pohjanmaan
|
Lähetetty: 21.12.2014 21:09 Viestin aihe: |
|
|
Valmetiltahan tuli tyhjentävä ohje kalan tekemiseen. Kannattaa kuitenki suolaus -ja savustusajassa huomioida fileiden paksuus. Jos tönkkösuolataan 15mm ja 30mm fileitä 12 tuntia niin suolan maussa fileiden välillä on "hiukka pieni ero". Oma suositukseni on suolata fileet g/filekilo meiningillä ja vähintään vuorokauden suolausaika. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jartsu Banned
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 30047 Paikkakunta: keski pohjanmaa
|
Lähetetty: 21.12.2014 21:25 Viestin aihe: |
|
|
Tönkkö suolattu ei oo hyvä. ite max 6h, mut makunsa kaikilla, tuleehan luonnollinen jano.
Muutenki tuo kylmä savu ei ole mun mieleen. liika sitäkin on liikaa, aina tyrkyllä.
Tuollasessa pöntössä neet kalat kuiteski savustettii ku olin vielä kalastajan tyttären kaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 04.01.2015 15:54 Viestin aihe: |
|
|
Kylmäsavukaapin koosta... Tehkää riittävän korkea, että lohifileitä voi huoletta roikottaa ilman että alapää osuu mihinkään. Minä tekisin vähintään metrin verran roikotuskorkeutta, niin on tilaa myös niille roikotuskilkuttimille Toki kannattaa valita aina pienempiä fileitä jo maunkin takia, mutta korkeutta kaapilla saa silti olla.
Sanoisin että suolan määrässä 1,5 % lohifileen painosta on minimi kylmäsavuun. Useimmat tykkää varmasti enemmän kun suolaa on jossain 2 % tienoilla. Taikka lopputuotteen suolasushan riippuu siitä paljonko siitä haihtuu vettä rosessin aikana. Minun kylmäsavuissa ei ole toistaiseksi tapahtunut kauheasti kuivumista, aika lötköjä on kalat ollut vielä ruokapöydässäkin.
Laitetaas kuvia välillä Tämänpäiväistä lämminsavukirjolohta. Perkule unohtui harjata savukaapin sisäosat ennen käyttöä. Metallisen kopin seiniltä ja katosta varisi vähän extra karsinogeenejä fileen päälle
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ultima Thule Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Huh 2006 Viestejä: 998
|
Lähetetty: 04.01.2015 22:59 Viestin aihe: |
|
|
Slluuurps! _________________ Pyydystä&Paista! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 05.01.2015 00:25 Viestin aihe: |
|
|
Ultima Thule kirjoitti: | Slluuurps! |
Meni jo Sairaan hyvää suoraan lämpimänä. Suolaa 1,5 % fileen painosta, kaapin lämpö 90-100 C, savustusaika noin 1 h 15 min.
Tuossa on mielenkiintoinen video kylmäsavu/kuivatun lohen tekemisestä alaskalaisittain. Jotain tuon tyyppistä viillotusta ja venytystä meinaan kokeilla kunhan kerkiän, saisi paremmin kuivumaan kun ei ole mitään jääkaappisysteemiä käytössä.
http://youtu.be/UPoHjaVzqlE |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|