Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 14.11.2011 13:08 Viestin aihe: |
|
|
Kovat riidat, kun tulee on paree laittaa jauhelihaksi kaikki lihat. Menee varmasti tasan! On tiedossa tapauksia.
Myös vannesahalla ruhojen pienimistä olen kokenut, ohan se nopeeta ja "tasapuolista", mutta..
Vahän silpuksi menee. Osa lihanjako ryhmistä vie ruhonsa ammattimiehelle, ja tulee siistiä jälkeä, kuulemma 10€/pää veloitti, toinen ryhmä sitten päästeli 30 minuutissa ruhonsa laatikoihin ja eikun kotio itse jokainen perkaamaan. Isoin paisti, joka vannesahatouhun jälkeen jäi oli noin kilon.. Jauhoin tuota silppua aika paljon jauhelihaksi kotona.. No kahdelle hengelle tuollaiset minipaistit hyvin kelpaa ja jauhelihalle on aina käyttöä, kun jotain "pikaruokaa" tekee. En valita, niin kauan kuin harrastukset ovat mahdollisia, on hyvä olla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
velman Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Tam 2008 Viestejä: 364 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 14.11.2011 17:36 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Lainaus: |
Tuo BlueMarlinin liittämä kuva on sitä arkitodellisuutta, missä suuri osa hirvimiehistä elää. Mielestäni tuollainen on suoranaista haaskausta ja taitotason ollessa tuota luokkaa, tulisi lihankäsittely aivan ehdottomasti ulkoistaa.
|
Käsittääkseni lainsäätäjä on hankaloittanut tuota ulkoistamista jonkin verran. Eikös nuo ruhojen leimausvelvoitteet yms kiristyneet jokin aika takaisin, eli ruhoja ei niin vain viedäkään esimerkiksi jollekin lihankäsittelyfirmalle.
Esimerkiksi monella hirvimiehellä on jo jonkun verran maksuhalukkuutta, että joku ammattilainen käsittelee lihat. |
Omaan käyttöön ei tarvi tarkastaa. Rahtina tekevät "lihafirmat" joilla on oma puoli tarkastamattomalle lihalle käsittelevät myös leimaamatonta riistaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 14.11.2011 17:57 Viestin aihe: |
|
|
"Ulkoistamisella" voidaan tarkoittaa myös sitä, että paikan päälle hommataan ammattimainen lihanleikkaaja, joka ei kuulu porukkaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
BlueMarlin Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Maa 2004 Viestejä: 2668
|
Lähetetty: 14.11.2011 22:32 Viestin aihe: |
|
|
Kuten todettua niin itse mielelläni ottaisin paistit niin suurina, kuin mahdollista. Muutama viikko sitten laiton kaverin nelikymppisille paistin joka painoi 3,2kg. Paistamisen jälkeen siivutin sen koneella ohuiksi siivuiksi ja täytyy todeta, että oli juhlava kattaus. Tämän kokoluokan paistiin minulla ei olisi ollut muutoin mahdollisuutta mutta pääsin mukaan kahden miehen hirvijahtiin jossa saalis jaettiin osallistujien kesken. Ikävä kyllä homma menee monessa paikassa siten, että jos joku tarvitse suuria paisteja niin ei niitä tarvitse muutkaan. Palapaistikin on ihan hyvää...
Ja mitä vielä tuohon leikkaamiseen tulee niin edes"lihakset eroon toisistaan"ei valitettavsti onnistu kaikilta. Siis jos tällä tarkoitetaan kalvoja pitkin leikkaamista edes noin suurin piirtein. Välistä tuntuu, että samanlaiseen lihanleikkaustasoon pääsisi, kun laittaisi painekranaatin rintaonteloon ja nyppäisi sokan irti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Jou 2010 Viestejä: 264
|
Lähetetty: 14.11.2011 23:06 Viestin aihe: |
|
|
Eihän tuo lihan leikkuu voi olla noin vaikeeta??? Nöyrällä mielellä kattoo pari kertaa, kun joku osaava näyttää eteen ja sitten ite reenaamaan. Pari ruhoa kun paloittelee, niin alkaa sujua. Ai niin, eihän oikea suomalainen mies osaa ottaa oppia keltään. Paree se on ittekseen tuhertaa ja töskätä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1674
|
Lähetetty: 14.11.2011 23:50 Viestin aihe: |
|
|
Omassa porukassa ihan normikäytäntö, että pienetki ylivuotiset jaetaan 14 osaan. Jokainen voi miettiä mitä pari kilon paistista jää jäljelle... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 14.11.2011 23:56 Viestin aihe: |
|
|
Iisi kirjoitti: | Eihän tuo lihan leikkuu voi olla noin vaikeeta??? Nöyrällä mielellä kattoo pari kertaa, kun joku osaava näyttää eteen ja sitten ite reenaamaan. Pari ruhoa kun paloittelee, niin alkaa sujua. Ai niin, eihän oikea suomalainen mies osaa ottaa oppia keltään. Paree se on ittekseen tuhertaa ja töskätä. |
En tiedä onko vaikeaa, mutta kyllä se on monelta hakusessa.
Itse sain osani lihankäsittelystä kun olin -70 luvun alussa erään yksityisen lihakaupan apupoikana. Omistaja oli vielä noita Inkoonpuolen rantaruottalaisia ja innokas hirvimies, joten hirveäkin tuli kauppaan jahtiaikana samoin kuin syksyllä sikaakin.
Kaikki kiitos hänelle kuitenkin siitä että opetti 13-14 vuotiasta pojannöösiä leikkuuhommiin ja kun olin hänen mielestään oppinut jo jotakin, niin sain itsekin paloitella joitakin raatojen osia.
Myöhemmin hommaa harjoiteltiin sitten lisää ostamalla puolikas sika joltakin kasvattajalta ja niin se taito vähitellen on jalostunut kauriin ja peuran ym. elukoiden pilkkomiseen syötäväksi tavaraksi.
Jänes on muuten ihan oiva kohde harjoitella lihankäsittelyä; pilkkoo kalvoja myöten niin pieneksi kuin mahdollista, niin oppii anatomian siltä osin. Hirvi on vain sitten "vähän" isompi pilkottava, mutta yleiskaava on sama.
Sikakin on hyvä harjoituskohde kun esim. kinkku yleensä otetaan kokonaisena ja muu osuus taas pienennetään eriasteisiin paloihin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 15.11.2011 00:22 Viestin aihe: |
|
|
Kyse onkin usein enemmän siitä, että onko halua oppia/kehittyä vai sulkeeko korvansa ja silmänsä ja tietää kaiken valmiiksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dominator Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2008 Viestejä: 430
|
Lähetetty: 15.11.2011 15:40 Viestin aihe: |
|
|
Ittellä meni homma niin, että kun jokunen vuosi sitten ekan kaadon sain kenttään, tuli isältä toppea komento, pistäppäs nyt elukka kyytikuntoon... Eli heti suolistushommiin ja ukot tietenkin viisasteli ja arvosteli vieressä
Sitten ku elukka saatiin kyytiin niin myös nylkyhommat sattui osumaan ittelle ja sama meno siinäkin, eli yleisöä riitti ja neuvoja oli tarjolla, mutta niin vaan saatiin elukka nylettyä
Ja kun kaikki oli mennyt niin putkeen piti tietenkin ko elukka osua myös jakohommissa ittelle ja tietty sekin homma piti suorittaa muiden ukkojen ollessa ympärillä
Vaan kaikesta suoriuduin kiitettävin arvosanoin, eli eka kaato tuli hoidettua ihan alusta loppuun saakka ja oppia tuli paljon porukan vanhoilta ja jopa kehuja myös...
Elikkäs meillä kaikki hoitaa itse lihjojen käsittelyt ja vähintään 1/4 elukkaa tulee kerrallaan per osuus. _________________ Powered By: 308WIN T3 Hunter + Luger PRO-NA 3-12x56 + AU Jet-Z |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TKH Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hei 2008 Viestejä: 725
|
Lähetetty: 19.11.2011 01:44 Viestin aihe: |
|
|
dxman kirjoitti: |
Käytäntöjä on monenlaisia. Omassa porukassa ulkopuolisilla ei ole jahtiin mitään asiaa. Sen sijaan seuran jäsenellä on oikeus ilmoittautua jahtiin ilman lihaosuutta, mutta tätä mahdollisuutta ei ole kukaan käyttänyt. Varmaan johtuu siitä, että silloin tuntisi itsensä porukan ulkopuoliseksi.
|
Vähintäänkin omituista. Kyllä täälläpäin pidetään täysin normaalina että jonkun poika/serkku/vävypoika/vaimonveli tms. tulee mukaan hirvijahtiin sillointällöin. Seuran jäseniä kyllä kaikki. Ainoa rajoitus on oikeastaan periaate,kaksi päivää passissa-yksi ajossa. Ulkopuolisia ei ole muutamaan vuoteen näkynyt kun tuli sitä meteliä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|