OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven Riiputus
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Fspitz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1291
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 21.06.2011 19:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä riiputetaan ruhot siten että edellisenä viikonloppuna riippumaan laitetut ruhot paloitellaan seuraavana perjantaina. Jokkainen laittaa sen jälkeen lihaosuutensa miten haluaa. Minä pakastan jauhellihat samana iltana vakuumiin pakattuna. Muut lihakset menee vakuumissa jääkaappin viikoksi tai kahdeksi. Seurailen mureutta painelemmalla sormella lihaksia parin päivän välein. Kunhan lihakset on mielestäni raakakypsyneet riittävästi osa menee syöntiin ja loput pakkaseen. Olen joskus pitänyt joitakin lihoja 3-4viikkoa jääkaapissa. (oisko ollut vastamäkeen tapettuja). Embarassed
Niin ne viikon lihat on vasasta.

ps meillä on lahtivajalla kylmäkone ja tarvittaessa jopa lämmitetään.
_________________
Minkä sanoin sen voin myös perua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 21.06.2011 19:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä pointti mikä monilta varmaan jää liian vähälle huomiolle. Samoin hyvä tappava laukaus mahdollistaa pidemmän riiputusajan. Jos maha ammuttu rikki tai muuta niin riiputusaika lyhenee huomattavasti, samoin jos ruokatorvi tai peräsuoli otettu huolimattomasti ulos ja niiden sisältö päässyt kosketuksiin lihan kanssa. Siinä ei auta vaikka kuinka yrittäisi putsata.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 21.06.2011 20:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikäli suolen tai ruokatorven sisältöä menee lihaan niin ainut vaihtoehto on että leikataan se kohta veitsellä pois puhtaasta lihasta. Älkää vaan missään tapauksessa käyttäkö vettä puhdistuksessa. Vedellä se bakteeri töhnä vaan leviää ja kostea on hyvä kasvualusta mikrobeille.Samoin vertymiä ei saisi vedellä huuhtoa vaan ne leikataan pois. Kaikkihan nämä tietävät...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turja
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Lok 2007
Viestejä: 31
Paikkakunta: utajärvi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 20:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Myöskin ressitaso vaikuttaa lihan riiputukseen ,elikkäs lihan ph normaalisti riiputuksen jälkeen on x ,jonka jälkeen liha härskiintyy.
Kun haavokkona puoli tuntia juosseen lihan ph on sama x,elikkä elikko pitäisi paloitella heti.

jos asia kiinostaa niin gooogleen lihalehti ja sieltä artikkelit..........
_________________
Vaikka perse eellä puuhun !
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10139
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 21.06.2011 21:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
Mikäli suolen tai ruokatorven sisältöä menee lihaan niin ainut vaihtoehto on että leikataan se kohta veitsellä pois puhtaasta lihasta. Älkää vaan missään tapauksessa käyttäkö vettä puhdistuksessa. Vedellä se bakteeri töhnä vaan leviää ja kostea on hyvä kasvualusta mikrobeille.Samoin vertymiä ei saisi vedellä huuhtoa vaan ne leikataan pois. Kaikkihan nämä tietävät...


Tätä ohjetta ennen nuodattiin, mutta nyt kun saatiin juokseva vesi lahtivajalle, niin on pesty kaikki rapamahoille ammutut kylmällä vedellä.
Lihan laatu on tämän johdosta parantunut.

Kävin tuossa kuukausi sitten Tsekeissä jahdissa ja siellä oli lihan käsittely kaikin puolin tarkempaa... Kyllä ne vain sielläkin vedellä huuhteli ontelot...
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
euroshopperi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Elo 2008
Viestejä: 3839

LähetäLähetetty: 21.06.2011 21:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mites tuo Botuliini on tullut otettua huomioon?
Clostridium tykkää lisääntyä nimenomaan anaerobisesti ja onnistuu siinä mainiosti tuonne +5 asteeseen saakka. Normaali jääkaappi ei estä vakuumissa bakteeria lisääntymästä. Clostridium siellä pussissa sitten erittelee sitä botuliinia, jos olosuhteet sallivat. Lämpötila väliltä 0-2 astetta parantaa kuitenkin tilannetta huomattavasti. Samoin riiputtaminen ilman vakuumia. Tuo Botuliini myrkkynä on eräs voimakkaimpia saatavilla olevia myrkkyjä ja se on aika helposti hokkarit suorana, jos ei ymmärrä varoa tuota vakuumi juttua. Clostridium bakteeria löytyy yleisesti melkein mistä tahansa ja kaikki ovat sen kanssa tekemisissä päivittäin. Kunhan muistaa, ettei järjestä sille mitään ihanne olosuhteita, joissa se pystyy tuottamaan tuota erityisesti ennenaikaisesti vanhentuneiden naisten himoitsemaa hermomyrkkyjen kunkkua , Botuliinia. Muistakaa varoa tuota, kun vakumoitte.
_________________
http://fi.wikipedia.org/wiki/J._V._Snellman
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
flatazat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Maa 2011
Viestejä: 1460

LähetäLähetetty: 21.06.2011 21:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä meilläkin pesastaan sisukset jos on rapamahoille sattunut osumaan luoti tahi puukonkärki..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
var jägare
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tam 2006
Viestejä: 1755
Paikkakunta: pohjola

LähetäLähetetty: 21.06.2011 21:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
6mm br rem kirjoitti:
Mikäli suolen tai ruokatorven sisältöä menee lihaan niin ainut vaihtoehto on että leikataan se kohta veitsellä pois puhtaasta lihasta. Älkää vaan missään tapauksessa käyttäkö vettä puhdistuksessa. Vedellä se bakteeri töhnä vaan leviää ja kostea on hyvä kasvualusta mikrobeille.Samoin vertymiä ei saisi vedellä huuhtoa vaan ne leikataan pois. Kaikkihan nämä tietävät...

Tätä ohjetta ennen nuodattiin, mutta nyt kun saatiin juokseva vesi lahtivajalle, niin on pesty kaikki rapamahoille ammutut kylmällä vedellä.
Lihan laatu on tämän johdosta parantunut.
Kävin tuossa kuukausi sitten Tsekeissä jahdissa ja siellä oli lihan käsittely kaikin puolin tarkempaa... Kyllä ne vain sielläkin vedellä huuhteli ontelot...


Näin se kävi meilläkin. Aikasemmin varottiin tarkoin vedellä pesemistä kun vesi saatiin vain ämpäristä.

Nyt kun vajalla on vesiletku ja kovalla paineella kylmällä vedellä pystyy ruiskuttamaan kaikki vatsaontelot puhtaaksi , niin kyllä on hyvin pystynyt syömään lihat, vaikka laahinki vähän mahoillekkin olisi raappassut.


Exclamation Shocked Shocked Question Rolling Eyes Rolling Eyes Idea Idea Wink Very Happy Very Happy Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 21.06.2011 21:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ontelot vielä voi vedellä putsata mutta senkään jälkeen ei kyllä kovin pitkiä riiputusaikoja suositella. Mikäli ruhon pinnassa on epäpuhtauksia on nämä "putsattava" veitsellä likainen osa poistamalla, ei vedellä.

Samoin veitset ja kädet pitäisi muistaa puhdistaa huolellisesti eri työvaiheiden välillä, tai käyttää uusia hanskoja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
optimikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Kes 2007
Viestejä: 2785
Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on ollut veden kanssa ohjeena, että sisältä saa pestä mutta ei ulkoa
_________________
Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16696

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

var jägare kirjoitti:
Nyt kun vajalla on vesiletku ja kovalla paineella kylmällä vedellä pystyy ruiskuttamaan kaikki vatsaontelot puhtaaksi , niin kyllä on hyvin pystynyt syömään lihat, vaikka laahinki vähän mahoillekkin olisi raappassut.


Kannattaa tuon kovan vesipaineen kanssa olla tarkkana, ettei pas-ka painu lihaan niissä kohdissa, missä lihankalvo on rikki. Eikä siinä mitään, jos !&%¤# tykkää, niin mikäpä siinä.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

voi voi..sama se vaikka tulis kaivosta.. samanlaisti se !&%¤# leviää,silmä kun ei sitä näe...ÄLKÄÄ PESKÖ NIITÄ RUHOJA ! Kyllä näkyy olevan koulutukselle tarvetta..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16696

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
voi voi..sama se vaikka tulis kaivosta.. samanlaisti se !&%¤# leviää,silmä kun ei sitä näe...ÄLKÄÄ PESKÖ NIITÄ RUHOJA ! Kyllä näkyy olevan koulutukselle tarvetta..


Minä olen nähnyt, kun pesivät hirvenruhon painepesurilla Laughing. Eipä tuon veden kanssa tule läträttyä. Siinä missä on !&%¤#, niin siinä käy puukko.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10139
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
voi voi..sama se vaikka tulis kaivosta.. samanlaisti se !&%¤# leviää,silmä kun ei sitä näe...ÄLKÄÄ PESKÖ NIITÄ RUHOJA ! Kyllä näkyy olevan koulutukselle tarvetta..


Jos sulla on käjessä haava ja siihen menee !&%¤#, niin onko paree pestä se !&%¤# pois vai jättää siihen? Kummin tulee enämpi pakteeria?

Lisäksi siellä ontelossa on kalvot lihojen päällä, ei se vesi tunge !&%¤# kalvon läpi. Pahemmin se tunkeutuu, jos se !&%¤# jätetään siihen kalvon päälle mahimaan.

Luodin repimät pittää tietenki leikata pois.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 22:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
voi voi..sama se vaikka tulis kaivosta.. samanlaisti se !&%¤# leviää,silmä kun ei sitä näe...ÄLKÄÄ PESKÖ NIITÄ RUHOJA ! Kyllä näkyy olevan koulutukselle tarvetta..

Mites tuollasen hirven, jota on pommitettu Afrikamagnumilla. keuhkoille, suolille ja lopuksi persuuksille.
Pitäiskö heittää suoraan kuoppaan, verta ja rapaa kun on koko sisuskunta täynnä?
Met oomme kyllä pesseet ja syöneet. Ei oo vielä ruokamyrkytykseen kukaan toistaiseksi kuollu, vaan saattaahan tuokin joskus tulevaisuudessa olla mahdollista.
Saattepa sitten lööpistä lukea: Hirviporukka joutui ruokamyrkytyksen uhriksi, syötyään pestyä hirveä.

Nettijussi Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 3 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com