OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Riistanlihan tarkastus, käsittely ja myyntiin toimittaminen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 29.02.2012 00:34    Viestin aihe: Riistanlihan tarkastus, käsittely ja myyntiin toimittaminen Vastaa lainaamalla viestiä

Kolmen ämmän ministeriö on hyvää kyytiä uusimassa riistan elintarvikepuolen lainsäädäntöä. Evira on luonnostellut esityksen, joka on kierroksella.
Luonnos perustuu EY:n vuonna 2002 aikaansaamaan elintarvikealan yleisiin periaatteisiin (EY 178/2002). Lainsäädäntöä täydennettiin 2004 ja 2005. Meillä se aiheutti uuden elintarvikelain 2005 ja sen jatkoksi valvontaa, hygieniaa ja lihantarkastusta koskevia asetuksia lähinnä viime vuonna.
Mitä siis näyttäisi olevan tulossa?
Ensin määritelmiä. Riista jaetaan pien- ja suurriistaan käsittääkseni ensi kertaa historiassamme. Jako asettuu metsäkauriin ja majavan väliin. Majava (ja ilmeisesti myös orava ja piisami, joita myös syödään) lasketaan pienriistan "jäniseläimiin". No se nyt on taas sitä tikutakua.

Suurriistaan kuuluvat muut maanisäkkäät sekä hylkeet. Maanisäkkäitä ovat karhut ja sorkka- sekä kavioeläimet (???). Lahtipaikat jaetaan nyt kahteen kategoriaan: riistan käsittelylaitoksiin ja lahtivajoihin. Ensiksi mainittu noudattaa EY:n ohjetta 853/2004 ja sen rakenne tulee taivahan takuulla olemaan auringon tarkkaan määritelty, sillä niiden kautta alkaa kohta virrata riistanlihaa nälkäisen kansan ostettavaksi. Lahtivajoja voidaan vielä- jos tämä luonnos toteutuu- käyttää riistaruhojen tarkastukseen vielä puolisentoista vuotta. Sitten se on loppu/slut.

Metsästäjästä tulee uudessa systeemissä "alkutuottaja". Kuten marjastaja, kalastaja, sienestäjä ja käpyjen kerääjä. Haisee uudelle verotuskohteelle. "Rahtitoiminnalla" tarkoitetaan sitä, että vie maksua vastaan suolistetun hirvensä (tähän asti asiat siis hoitaa alkutuottaja) valvottuun ja sertifioituun "elintarvikehuoneistoon" teurastusta ja lihanleikkuuta varten. Sitten tavara palautetaan alkutuottajalle käytettäväksi yksityisiin tarkoituksiin. Siis kukkolihoiksi. Jo nahan ruhon päältä otto kuuluu myytävän riistan ollessa kyseessä erikoismiehille. Niinhän se on tupannut kyllä ennenkin olemaan.

Kaikilla elintarvikehuoneistossa toimivilla tulee olla osaamistodistus eli hygieniapassi, joka ei vielä sano sitä, onko kaverilla lihan käsittelyssä muuta virkaa kuin että osaa pestä kätensä. Tällainen hygieniakoulutettu osaaja voi jopa suorittaa alustavan lihantarkastuksen, muttei saa läiskiä leimoja lihoihin, kunhan kuikuilee. Sen leimauksen tekee edelleen eläinlääkäri.

Metsästäjä tai ms ei saa luonnoksen mukaan toimittaa suoraan kuluttajalle myyntiin enempää kuin 1000 jäniiniä tai kaniinia, 3000 lintua, 10 hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista /vuosi. Lisäksi saisi toimittaa "alkutuotannon tuotteina" paikalliseen kulutukseen samat määrät.
Tulossa siis lienee uskomattoman riistarikkaita vuosia. Vaan pyytäjähän se petran saa ja nukkuja unen näkee.

Alkutuottaja saisi myydä saaliinsa suolistettuna ilman tarkastusta vaikka lähimmällä torilla, mutta niistä tehtyjä makkaroita, pateita ja buljonkeja ei saisi myydä.
Jne, jne.
Tulossa on lujasti koulutusta, paperisotaa ja kustannuksia. Muutenhan asiat selkeytyvät entisestä rukkastuntumatilasta, jossa tehtiin kuten hyväksi nähtiin -paitsi ettei juuri onnistuttu myymään mitään.

Mikähän homman tarkoitus lienee? Ettäkö kulutuskysyntään vastaaminen? Haastakaa, pojat, minä pitelen hevosta. Kyllä kai siellä takana väikkyy puunjalostusteollisuuden vaatimus tappaa enemmän luonnonvaraisia sorkka (ja kavio?-) eläimiä metsiin sontimasta.

Kun ei ne metsästäjät halua tappaa kaikkia, ainakaan ilman korvausta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Dermo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Tam 2009
Viestejä: 456

LähetäLähetetty: 29.02.2012 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli lahtivaja (lue: hirvi takasistaan traktorin etukuormaajassa) tarkastukset siis loppuvat siirtymäajan jälkeen.

Mistä kaikkiin pitäjiin saadaan riistan käsittelylaitokset ?

Ja tietenkin melkein kaikkiin pitäjiin kaks tai kolme,
sillä eihän h3lvetti soikoon meidän laitoksella tarkasteta naapuriseuran hirviä.

Tyypillistä EU byrokratiaa jolle ei korvaansa lotkauta muut kuin Suomen
puolihullut viranomaiset, vai luuletteko että esim. virolaiset aloittavat
laajamittaiset toimet käsittelylaitoksien rakentamiseksi ?




.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 29.02.2012 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikä tuossa näytä olevan vielä kaikki. Jos muutat teurastamosi käsittelylaitokseksi, älä kuvittelekaan käsitteleväsi siinä mitään muuta kuin tarkastukseen menevää tavaraa. Oman perheesi kulutukseen saat nylkeä ja palotella peurasi vaikka olohuoneesi pöydällä, mutta et siinä tarkastetussa ja hyväksytyssä riistahuoneistossa pihasi toisella puolella. Muuten koko eukkula kaatuu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 29.02.2012 14:15    Viestin aihe: Re: Riistanlihan tarkastus, käsittely ja myyntiin toimittami Vastaa lainaamalla viestiä

Tupella kirjoitti:
Alkutuottaja saisi myydä saaliinsa suolistettuna ilman tarkastusta vaikka lähimmällä torilla, mutta niistä tehtyjä makkaroita, pateita ja buljonkeja ei saisi myydä.
Jne, jne.
Tämä iskeekin pahasti hirviporukoiden tuloksiin. Makkaroilla, pateilla ja buljongin myynnillä kun on tähän asti osassa hirviporukoita hienosti pärjätty. Rakennettu lahtivajoja, majoja, taukolaavuja ja pidetty hirvipeijaisia.
Koko Suomalaisen hirvivenmetsästys talouden taantuma on nyt näitä, jatkojalostus hirviporukoita uhkaamassa.

Onneksi sentään alkutuottaja saapi vielä myydä saaliinsa suolistettuna, niin pudotus ei ole niin kauhean suuri, kun ainoastaan tuo jatkojalostus, tai oikeastaan jatkojalostettujen tuotteiden myynti loppuu.

Tällä ei meijän pikkuseurassa ole oikeastaan muuta vaikutusta, kuin tuon aiemman käytännön eläinlääkärin tarkastusmaksun säästö. Me kun emme ole tuollaiseen, Tupellan porukan tyyliseen riistalihan jatkovalmistukseen koskaan kerinneet lähteäkkään.

Nettijussi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tupella
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 5313

LähetäLähetetty: 29.02.2012 15:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minäpä en ole näillä syömisillä vielä uskomassa, että kukaan myy edes sitä suolistamaansa hirveä ellei ole se Seppo Rädyn pakko. Ja varsin harva tulee edes harkitsemaan lahtiliiterinsä päivittämistä vartioiduksi Eu- riistalähetystöksi. Jätetään sellaiset hommat ihan lemmessä Herliineille ja Wahlrooseille ja keskitytään metsästäjän varsinaiseen tehtävään, eli syötävän ja päälläpidettävän hankkimiseen omalle pesueelle.

Ja ne penteleen makkarat ovat ihan pelkästään Eviran tätien päähänpisto. Saksassa on kyllä tullut myytyä ampumansa villisiat paikalliselle pienteurastajalle, joka myös osasi sulloa sian suoliinsa ja myydä ne edelleen naapurissa kneipea pitävälle jahtikampraatille. Ja mehän syötiin paria päivää myöhemmin niitä makkaroita että kaulukset oli talissa.
Mutta eihän sellaista sentään Suomessa....
Kaiken kaikkiaan tädit ovat saaneet omasta päästään aikaan sellaisen vyyhden, ettei siitä yhdellä lukemisella hahmota, mitä kaikkea siinä takaa ajetaan. Ainut varma arvaus on metsästäjän eurot.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Usko Eevertti Luttinen
Banned


Liittynyt: 07 Huh 2012
Viestejä: 1397
Paikkakunta: Närreitten valtakunta

LähetäLähetetty: 22.07.2013 23:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämän päivän maaseudun tulevaisuudessa oli juttua Jyväskyläläisestä metästysseurasta joka oli rakentanut nykyaikaisen lahtivajan jossa siis kaiketi voi tarkastaa näitä ruhoja. Hintaa vajalle oli tullut lopulta 150000 egee ja jokainen hirviporukan jäsen joutuu suorittamaan hygieniapassin vaikka raapis vain persettään siellä vajassa. Huvittavinta oli että hirven teurasjätteet käy hakemassa jätehuolto. Ei vit-tu. Rupiaa olemaan hirvenlihalla hinta ihan oikealla tasolla kohtapuoleen. Joku näppärä voisi etsiä sen jutun ja laittaa tänne näytille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Miljoonanick
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tam 2012
Viestejä: 4567
Paikkakunta: Suomen Detroit

LähetäLähetetty: 22.07.2013 23:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Usko Eevertti Luttinen kirjoitti:
Tämän päivän maaseudun tulevaisuudessa oli juttua Jyväskyläläisestä metästysseurasta joka oli rakentanut nykyaikaisen lahtivajan jossa siis kaiketi voi tarkastaa näitä ruhoja. Hintaa vajalle oli tullut lopulta 150000 egee ja jokainen hirviporukan jäsen joutuu suorittamaan hygieniapassin vaikka raapis vain persettään siellä vajassa. Huvittavinta oli että hirven teurasjätteet käy hakemassa jätehuolto. Ei vit-tu. Rupiaa olemaan hirvenlihalla hinta ihan oikealla tasolla kohtapuoleen. Joku näppärä voisi etsiä sen jutun ja laittaa tänne näytille.


Jyväskyläläinen mets.seura Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 20590
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 22.07.2013 23:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teurasjätteet hakee jätehuolto.. Voi hyvää päivää. Ei voi olla totta. Pitää perustaa jätehuoltofirma niin tulevaisuudessa on supinhaaskat taattu. Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1841

LähetäLähetetty: 23.07.2013 09:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://riihi.mtk.fi/epaper_MT/products/MT_-2013-07-22/index.htm

Eipä linkuttaminen täysin onnistunut, tarvinnekkokkaan. Toistaiseksi näköislehteä voi lukea kirjautumatta, klikkaa sivua 7.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Maa 2004
Viestejä: 1001
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 23.07.2013 09:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tupella kirjoitti:
Minäpä en ole näillä syömisillä vielä uskomassa, että kukaan myy edes sitä suolistamaansa hirveä ellei ole se Seppo Rädyn pakko.


Tästä maasta löytyy seuroja joille tuo on ihan oikea bisnes. Uusia jäseniä ei voi ottaa, koska on riski että jänismiehet alkaa jollain aikaa hinkua hirviporukkaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Usko Eevertti Luttinen
Banned


Liittynyt: 07 Huh 2012
Viestejä: 1397
Paikkakunta: Närreitten valtakunta

LähetäLähetetty: 23.07.2013 09:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

CrB kirjoitti:
http://riihi.mtk.fi/epaper_MT/products/MT_-2013-07-22/index.htm

Eipä linkuttaminen täysin onnistunut, tarvinnekkokkaan. Toistaiseksi näköislehteä voi lukea kirjautumatta, klikkaa sivua 7.



Kiitos paljon. Mullekin tulee maaseudun tulevaisuus vaan en löydä tuota näköislehteä ikinä sieltä. Lainaan tuon tekstin tänne.



Lainaus:
Byrokratia viivytti
lahtivajan valmistumista

Jyväskylän kaupungin määräykset
yllättivät korpilahtelaisen metsästysseuran, kun he rakensivat uutta riistankäsittely-
tilaa. Energiatodistuskin vaadittiin.

JYVÄSKYLÄ (MT)


Metsästysseura Oittilan hirvimiehet halusi rakentaa ajanmukaisen lahtivajan olemassa olevan rakennuksen tilalle. Se suunniteltiin metrin tarkkuudella entiselle paikalle, pinta-alaltaan pari kolme neliötä entistä suuremmaksi.

Jyväskylän kaupunki edellytti poikkeuslupaa. Sen myöntämistä seura odotti 3–4 kuukautta.

Rakentamishankkeen vetäjä Marko Raiden toimitti poikkeuslupahakemukseen lisäselvityksiä nimenkirjoitusoikeudesta, maanomistusoloista, mitä milloinkin vaadittiin. Kun hän älysi kysyä rakennuslupahakemuksen mahdollista jättöaikaa, hänelle kerrottiin, että se olisi pitänyt jättää samaan aikaan poikkeusluvan kanssa.

440 euron hintainen poikkeuslupa tuli aikanaan, samoin 1 030 euron rakennuslupa.




Viisi kerrosta
anturaharkkoja


Talkoolaiset olivat varautuneet kolmen harkkokerroksen anturaan. Kaupungin rakennusvalvonta vaati viittä.

Raidenin mielestä vaatimus oli hurja. Jo entisen rakennuksen paikalle oli ajettu paksu hiekkapatja karkean luonnonhiekan päälle.

Vaatimusten mukainen anturarakenne maantäyttöineen maksoi lähes 9 000 euroa, kun siihen oli budjetoitu noin 3 500 euroa.

Vesi rakennukseen tulee osuuskunnan putkesta. Jätevesiasiassa viranomaiset pähkäilivät, saako lihankäsittelylaitoksen pesuvesiä johtaa ollenkaan viemäriverkostoon. Lopputulos on, että saa.

Kiinteille teurasjätteille seura hankki maan sisään upotetun umpisäiliön. Jäteauto tyhjentää sen tarvittaessa.

Energiatodistusvaatimus ällistytti oittilalaiset. Tilasta kolmannes on kylmiötä ja kiinteistö talvehtii 5–10 asteen lämpötilassa.

Energiatodistus saatiin kohtuukätevästi Kastellin kautta. Firma oli laatinut rakennuspiirustukset ja toimitti runkovalmiin paketin.

”Nylkytilan rakentaminen lupineen ja tarkastuksineen on täysin rinnastettavissa uuden omakotitalon rakentamiseen”, Raiden kummastelee.




Liki 2 800 tuntia
talkoiltiin


Kun työt viimein saatiin käyntiin, hanke sujui rivakasti. Tähän mennessä talkootunteja on kertynyt 2 785, konetyötä 368 tuntia.

Uusi lahtivaja tuli maksamaan noin 150 000 euroa. Elykeskuksen kautta on saatu maksimimäärä EU-tukea. Osa rahasta on saatu seuralta, osa lahjoituksina ja loput on lainattu pankista.

”Korpilahden kunnassa rakentaminen olisi ollut yksinkertaisempaa. Nyt vaadittiin sama kuin Jyväskylän keskustassa”, seuran kunniapuheenjohtaja Hannu Uusitalo harmittelee. Korpilahti liittyi Jyväskylään vuoden 2009 alussa.

Yhtenä vaihtoehtona oli saneerata vanha vuonna 1992 valmistunut lahtivaja. Seura päätti rakentaa kokonaan uuden, jotta se täyttäisi kiristyvät elintarvikehygieniavaatimukset.

Seura-aktiivit jännittävät, kelpaako rakennus elintarvikehuoneistoksi, joksi se on ilmoitettu.

Tulevaisuudessa lihaosuudella metsälle pääsevät vain ne seuran jäsenet, jotka ovat suorittaneet hygieniaosaamistestin, seuran puheenjohtaja Samuel Uusitalo sanoo. Seura maksaa koulutuksen.

Oittilan Hirvimiesten 63 jäsenestä hirvenpyyntiin osallistuu noin 30. Tulevalle syksylle on 18 hirven pyyntilupaa. Kaatosuunnitelma on 11 aikuista ja 14 vasaa.

Parhaina vuosina seuran 12 000 hehtaarin alueelta on ammuttu yli 70 hirveä, huonoimpina ei yhtään.

Uusia lihankäsittelytilojaan seura esittelee 60-vuotisjuhlavierailleen 17. elokuuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Usko Eevertti Luttinen
Banned


Liittynyt: 07 Huh 2012
Viestejä: 1397
Paikkakunta: Närreitten valtakunta

LähetäLähetetty: 23.07.2013 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Seura selkeästi on kattanut hommansa hirvenlihanmyynnin varaan. Sillä on tarkoitus saada tuosta vajasta koituneet kulut kuitattua. Epäilen että pienriistapuolen metsästäjät eivät välttämättä halua osallistua tuon maksamiseen vaan nylkevät jäniksensä kotonaan ilman hygieniapassia. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com