Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.01.2021 15:00 Viestin aihe: |
|
|
overkill kirjoitti: | Niin jokainen menee tyylillään ja syö mitä haluaa eipä se keneltäkään ole pois. Itse vain tykkään tehdä homman noin. Pesen kotonakin leikkuulaudat enkä leikkaa lihaa lattialla tai pilko sitä kirveellä vaikka se puhtaalta halkohommien jälkeen näyttääkin. Toki onnistuu se varmasti niinkin sitä en kiellä ja tuskimpa siihen kuolee. Niin ja kyllä sitä kirveellä pilkottua ja tylsällä moralla nyljettyä elukkaa on tullut tähän ikään syötyä mutta nyt kun itse voi asiaan vaikuttaa niin ei enää.
|
Kyllä itse väittäisin, että tuossa ruhon riiputuskuntoon käsittelyssä on ainakin asennoitumisessa eroja, jos:
- Ruho ei tule omaan liharyhmään ja kukaan liharyhmäläisistä ei ole nylkemässä, vaan istuu hommien ajan tupakilla makkaraa paistamassa pihalla.
- Ruho tulee omaan liharyhmään
- Koko ruho tulee omaan käyttöön
Itekin on tullut monasti sanottua, ettei se niin tarkkaa ole. Se on hyvä veruke sille, ettei ite osaa tehdä paremmin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sigamees Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2008 Viestejä: 11049
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sigamees Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2008 Viestejä: 11049
|
Lähetetty: 27.01.2021 15:04 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: |
Mikä on "kunnon teroitin" vai tuo aikaisemmin olleessa leikkuuvideossakin näkyväntyyppinen malli?
|
Tästä otan vastaan vinkkejä. Tuntuu aina olevän terät tylsinä. _________________ Running target! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leafs Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2006 Viestejä: 2057
|
Lähetetty: 27.01.2021 15:13 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Leafs kirjoitti: | Ei sitä tuppia ole tyhjäntakia tehty, koristeeksi. Enempi olisin huolissani siitä oman tommipuukon tupen hygieenisyydestä. Meillä on vajalla seuran puolesta kaikki mahdolliset veitset, omia ei käytetä. |
Miten tuo ”yhteisveitsihomma” käytännössä teillä toimii,. |
Miksei toimis, aina tiedetään ketä on ollut edellisen kerran säheltämässä eli syylliset löytyy heti ja palaute on välitön. Kaikki työvälineet ja vaja pestään kun on valmista. _________________ HPPH |
|
Takaisin alkuun |
|
|
komahuttaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tam 2021 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 27.01.2021 16:56 Viestin aihe: |
|
|
Leafs kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | Leafs kirjoitti: | Ei sitä tuppia ole tyhjäntakia tehty, koristeeksi. Enempi olisin huolissani siitä oman tommipuukon tupen hygieenisyydestä. Meillä on vajalla seuran puolesta kaikki mahdolliset veitset, omia ei käytetä. |
Miten tuo ”yhteisveitsihomma” käytännössä teillä toimii,. |
Miksei toimis, aina tiedetään ketä on ollut edellisen kerran säheltämässä eli syylliset löytyy heti ja palaute on välitön. Kaikki työvälineet ja vaja pestään kun on valmista. |
Tässä kohtaa täytyy kehasta metsästyskultuuria. Metsästysmajat ja lahtiliiterit ovat kunnossa ja pysyvät siisteinä muuhun nykypäivän toimintaan nähden. Jo työpaikoilla yhteiset tilat eivät pysy siisteinä. Kaikki tavarat jäävät käsistä siihen paikkaan tai "lähtevät kävelemään" alfedin mukaan. Toki ohjeissa on piirretty tarkkaan, missä mikin tavara kuuluu olla, mutta se asia jää sinne koulutusauditoriaan.
Mediasta voi lukea, että ennemmin tai myöhemmin kaikkiin yhteisiin tiloihin murtaudutaan ja sotketaan paikat, muttei metsästysmajoille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.01.2021 17:09 Viestin aihe: |
|
|
Sigamees kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: |
Mikä on "kunnon teroitin" vai tuo aikaisemmin olleessa leikkuuvideossakin näkyväntyyppinen malli?
|
Tästä otan vastaan vinkkejä. Tuntuu aina olevän terät tylsinä. |
Odottelen itsekin yli-ihmismäistä Erällenet-normivastausta, että turha niiden lätistä mistään ammattiveitsistä ja hirven nylkemisestä, jotka ei osaa edes veistä terottaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1480
|
Lähetetty: 27.01.2021 18:02 Viestin aihe: |
|
|
Tuo lahtisen teroitin on hyvä noille "virallisille" nylky veitsille. Normi puukoille se ei oikein toimi. Normi puukko on paljon työläämpi pitää terävänä kuin nuo ohuesta rosterista tehdyt veitset. Muutama veto tuollaisesta läpi riittää teroittamaan terän ja siinä ei montaa sekuntia aikaa kulu. Itse en ole pitänyt tuota teroitinta mukana vaan käytössä on useampi eri veitsi niin jos alkaa tuntumaan että terästä katoaa paras leikkuu pinta niin sitten toinen vain käyttöön ja kotona teroitus. Näin veitset ei edes mene koskaan niin huonoon terään että siitä varsinaisesti olisi edes ongelmaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15317
|
Lähetetty: 27.01.2021 19:00 Viestin aihe: |
|
|
Joissain veitsissä on ilmeisesti joku pintakarkaisu, vanhemmiten pitävät huonosti terän. Niitä Giesser Messerin veitsiä ostin joskus nipun, pari on ollut veitsitukissa, tulee käytettyä säännöllisemmin. Nyt ovat vaan siinä kunnossa ettei tahdo saada kilon paistia silputtua vaikka teroittaa aloittaessa. Yleisveitsenä mulla on Fiskarsin filetti, siinä on ihan sama ilmiö, se on lähes koko ajan tylsä.
Sen verran lisää että mulla on teroitusvälineenä timanttipuikko. Eli tuo "ikääntyminen" voi olla omakin vika. Ennen käytin keraamista teroitinta, sehän ei syö metallia mutta oli pöndellä ja on nyt vissiin vaimon keittiössä. Swibot ja Sanellit eivät kuitenkaan ole "ikääntyneet". Keraamisen kanssa pitää olla tuo overkill-tekniikka, ei päästä terää huonoon kuntoon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
beech Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Tam 2008 Viestejä: 492
|
Lähetetty: 27.01.2021 23:34 Viestin aihe: |
|
|
Teroituksessa välineitä tärkeämpi on se että pidetään se alkuperäinen teräkulma.
Tuntuu että Swingbladet on monella jääneet nyt tuppiin kun eka terä mennyt eikä tiedetä miten sen teroittaisi. Vajalla olevaan yleisteroituskoneeseen tyrkkimällä tai tv-kokki tyyliin timantilla huiskiessa se lähinnä menee huonompaan suuntaan.
Sitten on aina joku ukko kenellä on pienenpieni timanttiliippa ja sillä sutasee huomaamatta ja aina muut ihmettelee että on perhana terässä puukko..
Eli taitolaji.
Itse teroittelen japanilaisella vesikivellä vapaalla kädellä kotona puukot ja veitset. Varmaan kätevämpiä ja nopeampiakin tapoja olisi, mutta totutellut tuohon.
Kenttäteroittimena on pientä lansky keraamista, timanttipuikkoa ja hiomakiveä, mutta vähänpä on kentällä/vajalla tarvetta, kun kuitenkin eri työvaiheisiin on eri veitsiä.
Perus työkalukaupan timanttipuikot on omaan makuun hieman liian karkeita ja ottavia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
oijeorgjoeijgge Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Tou 2012 Viestejä: 285 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 28.01.2021 01:04 Viestin aihe: |
|
|
Omat veitset tulee tahkolla teroitettua alkuun ja loppu hionta kivellä!👌
Ekan kääntöpuukko lonkalla, suolistus onnistuu ja nyljettäessä autosta löytyy pieni reppu jossa 6-7 erilaista nylky puukkoa/lihan leikkauspuukkoa sanomalehtiin käärittynä!👌 (victorinoix, swiss, Walz & Schöder yms yms) Homma toimii!
Paljon on tullut puukkoja vastaan, joiden terät tuntuu tehty valssikoneella painetulta, teroittaessa tulee liian teräväksi ja kuluvat nopeasti tylsäksi, kunnon veitsellä kun nylkee kokonaisen hirven ilman puikkoa.
Nykyään tahtoo olla niin perk*leesti niitä komeita veitsisarjoja jokaisella miehellä autossa, ja samaiset miehet istuu sitten nuotiolla makkaralla. _________________ " -Suomihan on valtakunta, jossa kateus voittaa kiimankin " |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.01.2021 09:29 Viestin aihe: |
|
|
beech kirjoitti: | Teroituksessa välineitä tärkeämpi on se että pidetään se alkuperäinen teräkulma.
|
Ennen nykyistä ”vyöpuukkoa” oli monenmoista. Ja noista taisi tulla ne teräkulmat teroitettua pilalle. Mielestäni tuon huomasi siinä, että puukon sai terättyä mielestään teräväksi, mutta vaikkapa nylkyhommassa puukko tylsyi todella nopeasti. Vapaalta kädeltä sen teräkulman oikaisu ei oikein helpolla tuntunut onnistuvan. Saattoi toki olla tuota edellämainittuakin, että ”paras terämateriaali” hävisi teroitukseen.
Nykyistä vyöpuukkoa teroitan aivan sileän tuntuisella liippakivellä, johon tulee vielä öljy hiontaan. On toiminut aika hyvin.
Lihapuukkoihin on tullut vuosien varrella hommattua monenmoista puikkoa; Keraamista, terästä ja timanttia. Jossain juutubevideossa joku ammattilainen oli vankasti sitä mieltä, että timanttipuikkoa ei kannata tuollaiseen väliteroitukseen käyttää, tuo syö niin paljon terämateriaalia, että ongelmat ovat todennäköisiä ennen pitkää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1480
|
Lähetetty: 28.01.2021 09:40 Viestin aihe: |
|
|
Hiukan epäilen että tuolla teräkulmalla on oikeasti iso merkitys noiden leikkuu ja nylky veitsienkin kanssa. Yhdellä kaverilla on samoja veitsiä käytössä kuin itselläkin ja syksyllä niillä paloiteltiin lihaa niin niissä oli juuri sama ongelma että tuntuivat tylsältä eikä oikein kunnon terää tuntunut saaavan puikolla. Puikko sinällään oli laadukas ja ihan noille veitsille tarkoitettu mutta jäin miettimään että voiko olla terän kulma mennyt puikolla teroitellessa pieleen. Tuolla lahtisen kuvan mukaisella teroittimellahan teräkulma pysyy käytännössä oikeana koko ajan kunhan pitää veitsen vain suorasssa teroittaessa. Ja itse olen tosiaan tuollaisella teroitellut alusta pitäen enkä omissa veitsissä ole huomannut minkäänlaista muutosta teroituksen jälkeen siitä mitä ne oli uutena. Toki tylsyyhän kaikki ja kyllä joku laadukas perinteiden puukko pysyy hiukan pitempään terävänä mutta kun noiden veitsien teroitus uuden veroiseksi oikeasti ottaa vain muutaman vetäisyn verran aikaa niin kyllä siinäkin puukko häviää todellisena käytettävyytenä ihan kokonaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1176 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 28.01.2021 10:36 Viestin aihe: |
|
|
Sigamees kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: |
Mikä on "kunnon teroitin" vai tuo aikaisemmin olleessa leikkuuvideossakin näkyväntyyppinen malli?
|
Tästä otan vastaan vinkkejä. Tuntuu aina olevän terät tylsinä. |
Sharp'Easy erittäin hyvä ylläpitoteroitin löytyy esim:
https://www.solanterahuolto.fi/tuotteet.html?id=49055/
Eihän nää ylläpitoteroittimet korvaa kunnollista perushuoltoa/teroitusta, mutta tämä on kyllä kokeilemistani paras |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.01.2021 14:15 Viestin aihe: |
|
|
overkill kirjoitti: | Hiukan epäilen että tuolla teräkulmalla on oikeasti iso merkitys noiden leikkuu ja nylky veitsienkin kanssa. Yhdellä kaverilla on samoja veitsiä käytössä kuin itselläkin ja syksyllä niillä paloiteltiin lihaa niin niissä oli juuri sama ongelma että tuntuivat tylsältä eikä oikein kunnon terää tuntunut saaavan puikolla. Puikko sinällään oli laadukas ja ihan noille veitsille tarkoitettu mutta jäin miettimään että voiko olla terän kulma mennyt puikolla teroitellessa pieleen.
Tuolla lahtisen kuvan mukaisella teroittimellahan teräkulma pysyy käytännössä oikeana koko ajan kunhan pitää veitsen vain suorasssa teroittaessa. Ja itse olen tosiaan tuollaisella teroitellut alusta pitäen enkä omissa veitsissä ole huomannut minkäänlaista muutosta teroituksen jälkeen siitä mitä ne oli uutena. |
Välillä tuntuu, että tuo omakin ”puikolla terottaminen” on vähän semmoista ja tämmöistä. Onhan se komian näköistä, mutta mielessä on käynyt, että jonkinmoista kädentaitoa tuossakin oikeasti vaaditaan, että homma menee ”oikein”. Tokihan tuommoisella tolskaamisella veitsi teroittuu, mutta esimerkiksi terä puoliskojen teroituskulmissa saattaa ainakin itselläni olla melkoinen ero… Tuollainen ”kehysteroitin” voisi olla mukava joskus kokeilla, vähän hintaviahan ne on, mutta laatuvehkeisiin saa myös ”varateriä”. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leafs Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2006 Viestejä: 2057
|
Lähetetty: 28.01.2021 14:18 Viestin aihe: |
|
|
Voitt0 kirjoitti: |
Sharp'Easy erittäin hyvä ylläpitoteroitin löytyy esim:
|
Joo, juuri tuosta on hyvät kokemukset. _________________ HPPH |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|