OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 29.09.2023 09:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

Lopuksi sitten kasat arvottiin, eli arpaonni määritti sen, että millainen lihakasa itse kullekin tuli. Kaikki olivat enimmäkseen tyytyväisiä, sillä arpa on ihan reilu jakotapa sekin, kun puhutaan keskimäärin tasa-arvoisista kasoista.


Meillä on vuosien varrella pääsääntöisesti lihakasat arvottu. Riippuen vähän liharyhmästä. Tuolloin tuota periaatetta , että tehdään ~samanarvoisia eikä identtisiä kasoja, pääsee tarvittaessa hyödyntämään.

Itse asiassa kun tehtiin niistä malliohjeista uudet hirvijahtiohjeet seuralle, niin siellähän toi arvontahomma seisoo myös "ihan virallisesti".

Vuosien varrella itselle tullut sellainen olo, että yllättävän moni pitää tuota arpomista hyvänä touhuna, mutta jos porukassa on joskus ”vähän natsimeininkiä”, eivät viitsi avata suutaan ja vaatia tuota. Ihan hyvä, että voi vedota jahtiohjeeseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16800
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 29.09.2023 09:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:


Tämän jaon tarkoitus oli se, että palat ovat mahdollisimman arvokkaita, eivät silppua.

.


Tätä olen koittanut ja osittain joissain jaoissa jopa saanut läpikin että paistit/fileet niin isoja kuin pystyy ja sitten jlihat vaakan kautta tasan...

Mutta annas olla kun selkäsi käännät niin jo tulee huolella leikatusta isosta paistista nyrkinkokoista nyttyrää, muuten ei mene "jako tasan"

Siinä kun tuntuu joutuvan jotenkin alakynteen kun saa vain yhden kolmenkilon paistin ja kaveri saakin kolme kilon paistia.....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 29.09.2023 10:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tota kasojen arvontahommaahan pidetään monesti ”ihan tarpeettomana”. Ja itellekin on aika lailla sama, arvotaanko vai ei.

Vuosien varrella olen kumminkin törmännyt pariin hommaan, jotka ovat saaneet liputtamaan arvonnan puolesta:

- Välillä näkee otsallaankin, ettei ”kasat ole likikään samanarvoisia”, vaikka sitä varmaan on kyllä yritetty.

- Vaikka kasat olisivat ihan kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna tasa-arvoisia, niin jonkun mielestä näin ei ole. Jos kasoja ei arvota, niin joku kokee helposti ”kokeneensa vääryyttä lihanjaossa”.

Arpominen on aika hyvä tapa siirtää ongelmia ”korkeamman käteen”.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10146
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 29.09.2023 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kotiseurassa oli aikoinaan malli, että jokainen paisti vaikka 20 osaan, että kaikki saa samaa ja saman verran... Lihapullan kokoisia paisteja.
Koin aika suureksi parannukseksi kun Pirkanmaalla tuli tutuksi malli, jossa jossain kasassa on file ja toisessa isompi paisti, kiloja ei punnittu kuin jauhelihasta ja kokolihat arvottiin.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16700

LähetäLähetetty: 29.09.2023 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Kotiseurassa oli aikoinaan malli, että jokainen paisti vaikka 20 osaan, että kaikki saa samaa ja saman verran... Lihapullan kokoisia paisteja.
Koin aika suureksi parannukseksi kun Pirkanmaalla tuli tutuksi malli, jossa jossain kasassa on file ja toisessa isompi paisti, kiloja ei punnittu kuin jauhelihasta ja kokolihat arvottiin.


Tämä malli on hyväksi havaittu. Jos oikein muistan, niin kukaan ei ole valittanut arpomisen tuloksesta. Ainakaan minun ei ole tarvinnut koskaan valittaa.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3064
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 29.09.2023 13:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä fileet on menyt aakkosjärjestyksessä jo vuosikymmeniä yhdelle aikuinen fila tai kaksi vasan filettä muut lihat tasa-arvoisiin kasoihin jotka arvotaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 29.09.2023 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Arpominen on aika hyvä tapa siirtää ongelmia ”korkeamman käteen”.


Asia on juuri näin.

Meillä on monesti ennen arvontaa sitten tehty niin, että kaikki käyvät katsomassa kasat ja jos siellä on jotain selkeitä räikeyksiä, niin asiaan voi vielä puuttua. Yleensä kuitenkin menee "silmämitalla" hyvin tasapäisiksi ne kasat, niin eipä niistä ole kukaan valittanut. Ja kun kasat on hyväksytty arvottavaksi, niin sittne "kortti tuo, kortti vie".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 29.09.2023 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Kotiseurassa oli aikoinaan malli, että jokainen paisti vaikka 20 osaan, että kaikki saa samaa ja saman verran... Lihapullan kokoisia paisteja.
Koin aika suureksi parannukseksi kun Pirkanmaalla tuli tutuksi malli, jossa jossain kasassa on file ja toisessa isompi paisti, kiloja ei punnittu kuin jauhelihasta ja kokolihat arvottiin.


Juuri tätä turhaa silppuamista vältetään parhaiten tällä "Pirkanmaan mallilla".

Kokolihojen silppuaminen liian pieniin osiin on vähän sama asia, kuin koko hirven jauhaminen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 29.09.2023 13:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus on huvikseen punnittu ns. normaaleissa jakotilanteissa (enemmän hirvilupia per lurjus), että paljonko esimerkiksi neljään jakamalla on eroja eri kasoissa, joissa on silmämääräisesti leikattu lihat neljään osaan (joka lihaosa puoliksi), niin ero kokonaispainossa on ihan mitätön. Eli ei ole sittemmin hirveästi punnittu, jos on vaikka jaettu hirvi neljään osaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
viisasverneri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Syy 2008
Viestejä: 1321

LähetäLähetetty: 29.09.2023 20:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Joskus on huvikseen punnittu ns. normaaleissa jakotilanteissa (enemmän hirvilupia per lurjus), että paljonko esimerkiksi neljään jakamalla on eroja eri kasoissa, joissa on silmämääräisesti leikattu lihat neljään osaan (joka lihaosa puoliksi), niin ero kokonaispainossa on ihan mitätön. Eli ei ole sittemmin hirveästi punnittu, jos on vaikka jaettu hirvi neljään osaan.


Ei mekään ole ikinä punnittu, kun on hirvi neljään pekkaan leikattu. Erot on marginaalisia ja lihaa tulee vähintäänkin riittävästi. Joskus ollaan leikkuhommissa vitsailltu, että jos riita halutaan saada, niin saadaan se mieluummin jostain muusta kuin hirvenlihasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jussi72
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Jou 2004
Viestejä: 1637

LähetäLähetetty: 29.09.2023 20:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Peto kirjoitti:
Kotiseurassa oli aikoinaan malli, että jokainen paisti vaikka 20 osaan, että kaikki saa samaa ja saman verran... Lihapullan kokoisia paisteja.
Koin aika suureksi parannukseksi kun Pirkanmaalla tuli tutuksi malli, jossa jossain kasassa on file ja toisessa isompi paisti, kiloja ei punnittu kuin jauhelihasta ja kokolihat arvottiin.


Juuri tätä turhaa silppuamista vältetään parhaiten tällä "Pirkanmaan mallilla".

Kokolihojen silppuaminen liian pieniin osiin on vähän sama asia, kuin koko hirven jauhaminen.


Meillä sama systeemi. Jauhelihat punnitaan tasan, lopusta hirvestä 10 kasaa jotka arvotaan. Kasat eivät samanpainoisia, mutta samanarvoisia. Eli jos kasassa on sisäfile, niin sen lisäksi enemmän lapapaistia, jossain kasassa taas puolestaan ulkofilettä, jossain sisäpaisti jne. Näin ei mene arvopalat silpuksi, ja jokainen saa pitkässä juoksussa sitä filettäkin ennemmin tai myöhemmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26366

LähetäLähetetty: 29.09.2023 21:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ku 16 osaan vetää ei lihaköntti voi olla iso,,, mutta malliksi ja loput jauhetaan.
tuota samaa on käytetty ku Nimrod kerto,,,porukalla tehdään nippuja ja ku kaikki hyväksyy niput, arvotaan. näin aikaisemmin ku 4-6 osuutta ollu... nyttemmin (viime ja tänä vuonna) soveltaen, ja jauhetta paljolti,,,pakko.

täytynee tulevaan alkaa muodostaan porukat nii että saa esim. ruokakunnittain isompiin köntteihin ja jos yksittäisiäki saatas sopimaan könttäporukan joka jakaa sitte miten tahtoo sen oman esim. 1/4 elukan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1846

LähetäLähetetty: 29.09.2023 21:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saaliit jaetaan ruhonneljänneksinä, lopuksi tasataan ripuilla, jos tasajakoon päätyminen niin vaatii. Onneksi pieni porukka ja pyyntilupaa riittävästi.
Eli jokaiselle puolikasvasa ja puolikasaikainen tai tämän kerrannaisia.
Jakovuosien virrassakin pikku kilomääräerot tasaantuu.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.09.2023 06:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä liharyhmien koon ratkaisee lupamäärä ja lihaosuuksien määrä. Viimevuosina ollaan aika pitkälle oltu 4...6 osuuden ryhmäkoissa. Eli hirvestä noin monta tasa-arvoista kasaa.

Toki, loppuvaiheen "tasaushirvet" sitten erikseen ja isommalle porukalle. Ite olen monasti tasauslihaosuudesta luopunut, koska tuo silppuamishomma "pilaa kaikkien lihat".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3064
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 30.09.2023 08:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun lihaosuuksia on enintään joku kymmenkunta ja reilusti jaettavaa silloin on kätevintä jo jakaa koko ruho tiettyihin osiin, mutta kun on jako-osia useita kymmeniä ja osuudet enintään muutamiakymmeniä kiloja on helpoin että ainakin aikuisten hirvien arvokkaimmat osat tehdään luuttomaksi ja loput jauhelihaksi, oikein paloteltuna ei silppua tarvitse tehdä, ei juuri kukaan paria kolmea kiloa suurempia paisteja kerralla valmista, samanlaista lihaa saa siitä
vaikka se olisi jaettu pienemmiksikin paloiksi kunhan se vain on tehty oikein.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 28 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com