OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyrkkä D kirjoitti:


Kai sen jauhelihan voi tehdä jälkikäteenkin siitä paistista? Pakkasesta ulos, antaa sulaa ja jauhaa. Parempaa se on laadullisesti kuin alunperin samaan aikaan jauhelihana pakastettu.


Ite olen sen verran laiska, että mieluummin myllää jauhelihat kerralla ja pesee myllyn kerran.

Samoin, jos otat sen useamman kilon paistin pakkasesta ja vedät jauhelihaksi, niin onhan siinä oma riemunsa, jos normalisti tekee semmoisia ~500g jauhelihapusseja pakkaseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tokihan ihmisten ruokailutottumukset pitää ottaa huomioon, mutta kuten tavallista, puhuin ääripäistä, eli koko hirvi jauhelihaksi vs. koko hirvi kirveellä keittolihoiksi. Kyllä meilläkin erityisesti sellaiset perheet, joissa on enemmän lapsia, suosivat jauhelihaa, mutta ei meillä silti koko hirveä ruveta jauhamaan.

Itse tykkään esimerkiksi sen takia kokolihoista, että palakastike on itselleni yksi mieluisimmista arkiruoista. Jauhelihaa taas tulee laitettua vähemmän, mutta sanotaanko, että keskimäärin niitä minulla aina on viimeisenä pakkasessa ja taas kokolihat menee.

Ollaan tehty sellaistakin lihanjaolla, että kun on jako saatu tehtyä, niin vaihdetaan lihoja. Itse luovun jauhelihoista ja saan tilalle kokolihoja, eli tällä tavalla sitten sovitellaan sovussa näitä hommia. Meillä otetaan sitten lihan pakkaamisessa sekin huomioon, että esimerkiksi jauhelihat pakataan 400, 500 ja 600 gramman pusseihin ja sitten siitä saa itse kukin valita, että minkäkokoisina annoksina jauhelihat haluaa. Minä tykkään pienemmistä annoksista, suurperheelliset taas isommista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peura ja kaurishan taas ovat sellaisia, että ne saa itse kukin tehdä miten lystää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mutta eiköhän pian päästä jo siihen, että jos joku leikkaa ja käsittelee riistanlihat omaan käyttömalliinsa sopivaksi, niin toisen mielestä se on ”riistan rienaamista”.

Mä väitän, että tällä hetkellä tässä maassa on tolkuton määrä yli vuoden ikäisiäkin sorkkalihoja pakkasessa. Pääasiassa niitä paisteja Smile

Ollari kirjoitti:

Mutta ei siinä, saahan ne syödä paistinsa jauhelihana. Kun ei paremmasta tiedä tai jaksa opetella.


Uskallan muuten väittää, että aika moni noista kavereista ”tietää ja osaa parempaakin”.

Jos perheessä käytetään liki 100% riistaa, kun syödään lihaa, niin tosiaan äkkiä joku peura menee jauhelihaksi liki kokonaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16800
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä noihin isoihin paisteihin tulee niin talvella lykkään leivinuuniin ja kesällä pihveinä grilliin eli siinä nätilleen tulee, tottakai palvaan sitten aina muutaman ja huomannut että sen viipalointi valmiiksi vakuumiin tekee siitä helpomman näin eväsleipämiehenä.... Se sulaa huomattavasti nopeammin kuin köntti ja aina sitä veistä kaipaa.


Jalostamalla itse sitten purkkiin, kylmäsavuun, kuivalihaksi, palviksi, grillimakkaraksi ja metwurstiksi että lämminsavuwurstiksi lisää kummasti monipuolisuutta ja menekkiä sen kokolihan ja jauhelihan rinnalle.

Mitä pakkauskokoon niin 400g on se meidän setti jlihaa ja 400-600 kokolihaa optimikoko, tällöin ruokaa on juuri sopivasti kun tekee.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 5998

LähetäLähetetty: 27.09.2023 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Jyrkkä D kirjoitti:


Kai sen jauhelihan voi tehdä jälkikäteenkin siitä paistista? Pakkasesta ulos, antaa sulaa ja jauhaa. Parempaa se on laadullisesti kuin alunperin samaan aikaan jauhelihana pakastettu.


Ite olen sen verran laiska, että mieluummin myllää jauhelihat kerralla ja pesee myllyn kerran.

Samoin, jos otat sen useamman kilon paistin pakkasesta ja vedät jauhelihaksi, niin onhan siinä oma riemunsa, jos normalisti tekee semmoisia ~500g jauhelihapusseja pakkaseen.


Joku kätevä pikkumylly keittiöön. Kyllä sillä aina yhden paistin jaksaa. Osat astianpesukoneeseen. Ei ole paha homma. Ja laatu on paljon parempaa, koska pakkasessa ei ole härskiintyvää, kuivuvaa ja kontaminoituvaa pintaa niin paljon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei mulla ainakaan pikkumyllyn osat kestä astianpesukonetta. Jollakin saattaa olla tästä käytännön kokemustakin Smile

Yleisesti ottaen tohon lihan "pintalaatuun" sanoisin kunnon vakuumikoneen tuoneen melkoisen "laatuloikan".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16800
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei muuten pestä ihan jokamyllyn osia koneessa....


Normisetti, kävelevä leikkuutähdeautomaatti asemissa, vetoisuus tuoretta lihaa lähes uskomaton... Kylläpä näyttää kauriskin suurelta näin kuvassa....

Välineet näkyvillä, pärjännyt olen. Toki dynoja, viiltohanskaa yms. Lisäksi....


_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Mutta eiköhän pian päästä jo siihen, että jos joku leikkaa ja käsittelee riistanlihat omaan käyttömalliinsa sopivaksi, niin toisen mielestä se on ”riistan rienaamista”.

Mä väitän, että tällä hetkellä tässä maassa on tolkuton määrä yli vuoden ikäisiäkin sorkkalihoja pakkasessa. Pääasiassa niitä paisteja Smile

Ollari kirjoitti:

Mutta ei siinä, saahan ne syödä paistinsa jauhelihana. Kun ei paremmasta tiedä tai jaksa opetella.


Uskallan muuten väittää, että aika moni noista kavereista ”tietää ja osaa parempaakin”.

Jos perheessä käytetään liki 100% riistaa, kun syödään lihaa, niin tosiaan äkkiä joku peura menee jauhelihaksi liki kokonaan.



Minä olen sitä mieltä, että ne lihat olisi hyvä olla siellä pakkasessa siten, että ne tulee myös käytettyä. Se on riistan kunnioittamista, eli totta se puoli, että jos jauhelihaa menee, niin ei silloin ole järkevää jättää kaikkea kokolihaksi kelpaavaa kokolihaksi, vaan jauhaa sen sinne jauhelihan joukkoon.

Mulla ei tule esimerkiksi keittolihoja enää nykyään juuri otettua, kun en juuri tee ns. perinteisiä luulihakeittoja. Niitä tulee tehtyä kerran tai pari vuodessa, niin ihan turhaa niitä on silloin olla sen enempää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Helpostihan näissä silti jokainen katselee lihahommaa ”oman navan yli”. Tuossa hommassa on äkkiä melkoisia reunaehtoeroja.

Ite olen ollut tavalla tai toisella ”lihaosuuslaskentahommassa excelimiehenä” useamman vuoden. Voi kuullostaa hullulta, mutta loppupeleissä aika harva valittaa, jos lihanjaoissa on kaikille läpinäkyvyys ja kilomääräiset jaot menee ikään kuin itsellään palttiarallaa tasan.

Meillä esimerkiksi on tullut hirven ”ruhopainoa ” osuutta päälle viimevuosina 70….100kg. Eli tuossa on ”pikku mälli perinteisesti leikattua lihaa” jo pakkasen pohjalla. Siihen sitten mahdolliset peurat ja kauriit päälle, joiden lihanleikkuun kanssa voi sitten hifistellä haluamallaan tavalla.

Tähän sitten tulevaisuudessa varmaan siat päälle Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Yleisesti ottaen tohon lihan "pintalaatuun" sanoisin kunnon vakuumikoneen tuoneen melkoisen "laatuloikan".


Tässä on muuten sellainen perä, että kun tuohon vakuumipakkaamiseen lähtee, niin ei tahdo enää muu kelvata.

Itse käytän vain kammiovakuumikonetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jauhelihan säilyvyydessä vakuumipakkaaminen on oikeastaan kaikkein merkittävin etu, eli vaikka seassa olisi rasvaakin, niin se ei kitkeröidy, vaan liha pysyy hyvänä pitkän aikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20412
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:


Mulla ei tule esimerkiksi keittolihoja enää nykyään juuri otettua, kun en juuri tee ns. perinteisiä luulihakeittoja. Niitä tulee tehtyä kerran tai pari vuodessa, niin ihan turhaa niitä on silloin olla sen enempää.


Ainakin meilläpäin hirvihomma on mennyt lähes 100% luuttomaksi leikkaamiseen. Vein juur viikonppuna peurahommasta äiteelle vähän luullisia keittolihoja. Ainakin vanhan liiton väki osaa näköjään edelleen arvostaa noita ”keittolihoja” Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Nimrod kirjoitti:


Mulla ei tule esimerkiksi keittolihoja enää nykyään juuri otettua, kun en juuri tee ns. perinteisiä luulihakeittoja. Niitä tulee tehtyä kerran tai pari vuodessa, niin ihan turhaa niitä on silloin olla sen enempää.


Ainakin meilläpäin hirvihomma on mennyt lähes 100% luuttomaksi leikkaamiseen. Vein juur viikonppuna peurahommasta äiteelle vähän luullisia keittolihoja. Ainakin vanhan liiton väki osaa näköjään edelleen arvostaa noita ”keittolihoja” Smile


Tämä on sitä sukupolvien välistä eroa. Eli kyllä meilläkin syötiin lihakeittoa tämän tästä kun olin penska, mutta ei sitä nykyään enää tee juuri muut kuin nämä vanhukset.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14856

LähetäLähetetty: 27.09.2023 14:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mutta omassa seurassani on sellainen hyvä puoli, että eri intresseillä varustetut saavat muodostaa omat lihanjakoporukkansa, joissa voi sitten tehdä sellaista leikkoa kun huvittaa tai mihin taidot riittää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 24 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com