Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16822
|
Lähetetty: 06.11.2012 17:16 Viestin aihe: |
|
|
Jäniksellä voi harjoitella tuota paloittelua. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1695
|
Lähetetty: 06.11.2012 17:30 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Itse hommasin aikoinaan moisen. Pärjännee tarvittaessa ehkä yhden maltillisen lihaosuuden kanssa, kun jauhaa tulleet lihat kertavedolla.
 |
Elä hyvä mies parhaita patalihoja laita jauheeksi! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 16210
|
Lähetetty: 06.11.2012 18:03 Viestin aihe: |
|
|
Mun pääporukassa leikataan itse. Joskus on osaajiakin mukana porukassa, nytkin poromies vaimonsa kanssa muttei heillä paljoa huomautettavaa meidän leikkuusta ollut kun tulivat mukaan. Kaikki ei osaa kaikkea, taitavammat tekevät vaikeimmat hommat, raakapaloittelun ja paistit (aina heitä ei riitä, tämän syksyn reissulla irroittelin sisäfileet, pari ulkofilettä ja pilkoin etu- ja takalavan), kyljen ja niskan nylkytystä osaa kuka vaan ja jos ei osaa niin mahtuu pussittamaan. Leikkuu kiinnostaa pääosaa, asiasta keskustellaan vajalla kun homma on harvalle varsinaista rutiinia, aina on lihat kehdannut viedä kotiin.
Itseäkin leikkuu kiinnostaa kun on mukava osata pistää elukka palasiksi ilman että pulssi kohoaa, ennen hirvijahtia harjoittelin pistämällä possukan pusseihin. Paras olisi tietysti harjoitella hirvellä mutta se on kotioloissa vähän hankala, iso pyöritellä keittiössä. Ulkorakennusta olen uuteen taloon rakentelemassa, suunnittelin jättää pätkän ilman sisäkattoa, saa vinssin kiinni kattotuoliin, saa vähän jalkavammankin elukan roikkumaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
fw71 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Maa 2006 Viestejä: 1271 Paikkakunta: pohjanmaa
|
Lähetetty: 07.11.2012 01:38 Viestin aihe: |
|
|
Käykää etsimässä jostain Metsästäjän Keittokirja Siinä on havainnolliset kuvat ruhopaloittelusta ruokapöytään monille eri riistaeläimille. Siitä saa hyvää tukiopetusta ja tietoa käytännön harjoittelun tueksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Hemingway Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Lok 2005 Viestejä: 1044
|
Lähetetty: 07.11.2012 06:40 Viestin aihe: |
|
|
pietarinen kirjoitti: | Hemingway kirjoitti: | Fileet saattaavat olla pussissa raakakypsymässä jopa 2-3 viikkoa. Ja todella hyvää tulee! |
aikuisen fileitä ja paisteja kannattaa kuusikin viikkoa mureuttaa.etenkin ulko.kulma ja pyöröpaistia.tietenkin myös etupään lihoja,lapaa ja etuselkää pitempään kannattaa pitää,ei tarvihe pureskella kuin purukumia,ja kypsennyskin helpompaa. |
Uskon kyllä että tulos paranee mitä pidempää mureuttaa. Koska en ole ammattilainen eikä ruhoja käsitellä & lihoja leikata erityisesti lihanleikkuuseen suunnitelluissa tiloissa, en voi taata että lihojen mikrobiologinen laatu on yhtä hyvä kuin ammattiteurastamoissa. Siksi en ole myöskään uskaltanut venyttää mureutusaikaa kovin paljon pidempään, ettei käy vahinkoa. Jos kysytään mureutusaikoja koko metsästäjäkunnalta, veikkaan että 3 viikkoakin alkaa olla melko harvinaisen pitkä mureutusaika. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kiul Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2005 Viestejä: 3980
|
Lähetetty: 07.11.2012 21:22 Viestin aihe: Re: Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa? |
|
|
Lahtinen kirjoitti: |
Olisi mielenkiintoista tietää, minkämoinen tilanne muissa seurueissa on:
- Käsittelettekö lihat seurueen omissa tiloissa vai toimitatteko jollekin ”kolmannelle osapuolelle”?
- Onko useampikin seurueen jäsen ”oikeasti lihanleikkuutaitoinen”, vai leikkaako kaikki seurueen ruhot muutama asian hyvin osaava kaveri? |
Meillä leikataan itse. Hirvet jaetaan 2-6 hengen jakoporukoille, vasa puoliksi ja iso hieman koosta riippuen 4-6 hengen porukalle. Porukat käyvät sitten omaehtoisesti lihat leikkaamassa ja jakamassa. Vasa on helppo; senkun sahaa kahtia ja arpoo puoliskot. Iso sitten pienitään ja jaetaan kasoihin. Käytössä on french cut l. lihakset erotellaan kalvoja pitkin toisistaan. Tehdään filekasa, paistikasa, juoksujänteet, niskalihat ja kylkipaita. Nämä sitten jaetaan pienempiin kasoihin niin, että jokaiselle tulee kaikkea aika tasapuolisesti. Isommat pasitit pienitään 2:een osaan jaon helpottamiseksi kuten myös fileet. Jauhelihat jokainen jauhaa, missä jauhaa, itse.
Ei mitään maagista hommaa. Kuuluu ehdottomasti perustaitoihin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 07.11.2012 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Peesaan kyllä " Kiulua". Tuo hirven paloittelu ja paistien päästäminen yms oheistoiminta ei ole mitään vaikiaa suoritettavaa.Kerran hommaan oppinut hirvihenkilö tekee sen varmasti yhtä hyvin kuin keskiverto lihanleikkaaja, erona vain on nopeus. Omia ruhoja kun lihoo ja päästelee,niin sitähän pyrkii tekemään hyvinkin tarkasti ja siististi lihat. Voi tehdä rauhassa , kun ei paina urakka päälle ,niin kuin linjalla.
Ottakaa ammattileikkaaja opettamaan lahtivajalle muutamana jakopäivänä ja sitten se sujuukin omalta porukalta ja omaan tahtiin. Ruhon paloittelee näppärä veitsimies hyvällä veitsellä ja vaikkapa nahkatakissa ja pussihousuissa jatsarit jalkojen verhona
Tuo lihan mureutuminen muutamia viikkoja onnistuu vakuumipakattuna vaikka jääkaapissa , mikäli mahtuu esim 45 kiloinen takaronkka purettuna ja vakuumiin vedettynä  _________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
pietarinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Hei 2010 Viestejä: 1248
|
Lähetetty: 07.11.2012 22:34 Viestin aihe: |
|
|
Hemingway kirjoitti: | pietarinen kirjoitti: | Hemingway kirjoitti: | Fileet saattaavat olla pussissa raakakypsymässä jopa 2-3 viikkoa. Ja todella hyvää tulee! |
aikuisen fileitä ja paisteja kannattaa kuusikin viikkoa mureuttaa.etenkin ulko.kulma ja pyöröpaistia.tietenkin myös etupään lihoja,lapaa ja etuselkää pitempään kannattaa pitää,ei tarvihe pureskella kuin purukumia,ja kypsennyskin helpompaa. |
Uskon kyllä että tulos paranee mitä pidempää mureuttaa. Koska en ole ammattilainen eikä ruhoja käsitellä & lihoja leikata erityisesti lihanleikkuuseen suunnitelluissa tiloissa, en voi taata että lihojen mikrobiologinen laatu on yhtä hyvä kuin ammattiteurastamoissa. Siksi en ole myöskään uskaltanut venyttää mureutusaikaa kovin paljon pidempään, ettei käy vahinkoa. Jos kysytään mureutusaikoja koko metsästäjäkunnalta, veikkaan että 3 viikkoakin alkaa olla melko harvinaisen pitkä mureutusaika. | leikkuu alusta ja kädet kun puhtaana pitää niin harvoin fileet ja paistit saa niin saastutettua leikatessa että pilaantuisivat,suolistaissa ja nylkiessä voi sotkea ruhon.mikäli lihat pilalla oisivat niin kolmessakin viikossa vakuumit olisi jo pullahtaneet. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 07.11.2012 23:18 Viestin aihe: |
|
|
Näin kuvia missä ruhon oli nylkenyt ammattimies ja metsästäjä. Ei niissä niin hirveää eroa ollut. Mutta sitten samoista ruhoista oli jotenkin saatu näkyviin bakteerikasvu vihreeksi värjättynä muutaman päivän riiputuksen jälkeen. Olisi se ero aika järkyttävän suuri. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 08.11.2012 08:30 Viestin aihe: |
|
|
Ammattilainen on tottunut pitämään kätensä puhtaana vs tavan papparainen.
Toki riippuu siitä, onko pesuvettä leikkaajan lähellä.
Monelle näyttää olevan vaikeaa ottaa paria askelta pesuvadin luo. Vaikeaa on myös suojakäsineiden pito.
Ei ole ihme, että bakteerit lisääntyvät vilkkaasti jos lihankäsittelijän kädet ovat ranualaisittain sanoen: "P-skassa kun sonnin polovet"... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20977 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 08.11.2012 08:47 Viestin aihe: |
|
|
dxman kirjoitti: |
Meillä ammattimies kävi näyttämässä mallia takavuosina ja sen jälkeen "oppipoikana" olleet ovat hoitaneet homman. |
Ainakin itse tunnun olevan niin kovapäinen tässä asiassa, ettei oppi ihan kerralla tai kahdella tunnu jäävän kalloon.
Oman näkemykseni mukaan ruhon paloittelu vaatii ruhon ja soveltuvien tilojen lisäksi:
- Jonkinlaiset paloitteluvermeet
- Paloitteluosaamista
Oliskos joku perehtynnyt, onko olemassa jotain hyvää netti-. Kirjallista- tai videomateriaalia asian tiimoilta, siis hirvieläinten paloittelusta? Tai muuta tapaa lähteä kehittymään likimain nollatasolta suurimmat karikot välttäen...
Jonkinmoisia materiaalejahan taitaa löytyä, mutta onko oikeasti hyviä ja ”tavallisella tallaajalle” tarkoitettuja?
http://www.lihamaisteri.net/naudan_paloittelu.htm
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
NoVoeHelevetti Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 6357 Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Turisti Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Huh 2004 Viestejä: 611 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 08.11.2012 10:28 Viestin aihe: |
|
|
Broidin kanssa käydään hirvi- ja peurajahdissa 200 km päässä täältä pääkaupunkiseudulta. Ollaan hirvijahdissa vierailijoita, joskin enempi vähempi vakituisia ja ilman lihaosuutta. Porukassa jahdataan ja sitten onnistuttua porukalla nyljetään ja jätetään sitten kylmiöön riippumaan eikä sen jälkeisiä tapahtumia ole seurailtu. Tosin nyt tuli hyvänkokoiset hirvenfileet mieheen ja yhteinen sisäpaisti kiitokseksi osanotosta. Lämmöllä otettiin vastaan. Lihat oli vakuumissa ja ulkopuolisen tekemänä. Käsittääkseni myös leikkuu ruhonosista tehdää muualla.
Mutta peurat mieheen ammutaan ittellemme joka vuosi, suolistetaan, roudataan nylkyvajalle / kylmiöön jossa nylky ja riiputus. Noin viikon perästä (40 vuorokausiastetta) sitten leikataan osiin jahti-isännän opastuksella. Kymmenen vuoden kokemuksella alkaa tietenkin jotenkin jo sujua joskin vielä se takareiden irrotus paahtopaistia vahingoittamatta on vähän epävarmaa. Siihen olisi mukava saada oppia joltain ammattilaiselta.
Sisäfileet, lavat, kyljet ja selänkappaleet sitten kyydissä taas etelään josta broidi vie omat lihat lähikaupan lihamestarille ja hakee ne vakuumiin pakattuna takaisin.
Minä taas tykkään leikata lihat itse. Kun koko ruhon käsittelee, saa hyvää ja kokonaisvaltaista oppia. Itse leikkaamalla saa myös mieltymyksensä mukaisen leikkauksen, vaikkapa kareen tekemiseksi, vaihtelun vuoksi. Dianan poluilla nimisen ruhonkäsittely DVD:n kerran hommasin ja sieltä ottanut aluksi mallia leikkaamiseen. Ulko-, pyörö-, kulma-, sisä- ja paahtopaistit erikseen ja ulkofileet selästä sekä valmiiksi irroitetut sisäfileet sitten vakuumiin omalla koneella. Ja jääkaapissa 2-3 viikkoa josta sitten pakkaseen. Mureeta on aina ollut.
Mulla on vähän samanlainen Moulinex kuin Lahtisella jolla just toissailtana jauhoin yhden peuran lihat. Tosin siinäkin teen niin että puhdistan kaikki jauhettavat lihat niin ettei siellä ole jänteitä eikä kalvoja. Teettää tietty työtä mutta jauhaminen sujuu ja jälki on tosi siistiä. Lisäksi saa hyvää oppia puukokäsittelyyn.
Se että itse käsittelee lihat, pistää tarkoin miettimään laukaisuhetkellä sen mihin sen luodin sijoittaa ja mistä se tulee ulos sekä mitä kaikkea se tekee siellä ruhossa kulkiessaan. Ja joka vuosi opettaa joten samaa kovapäisyyttä täälläkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kiul Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2005 Viestejä: 3980
|
Lähetetty: 08.11.2012 10:49 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | Näin kuvia missä ruhon oli nylkenyt ammattimies ja metsästäjä. Ei niissä niin hirveää eroa ollut. Mutta sitten samoista ruhoista oli jotenkin saatu näkyviin bakteerikasvu vihreeksi värjättynä muutaman päivän riiputuksen jälkeen. Olisi se ero aika järkyttävän suuri. |
Minusta eroja tulee, paitsi siitä kuka tekee, niin myös siitä, missä tehdään. Hyvissä tiloissa kun tekee ja vähän pitää huolta puhtaudesta, niin homma onnistuu helpommin vs. jossain suulin nurkalla tai 'kuusen alla'.
Meillä on aika alkeelliset alkukäsittelytilat, mutta nyt saatiin vihdoin juoksevaa vettä ja pieni varaajakin vajalle, joten hygieniapuolikin paranee. Lisäksi hankittiin niitä isoja leikkuualustoja joten ei tarvi enää paljaalla vesivaneripöydällä leikata. Hanskojakin taitaa olla laatikollinen. Aika pienillä jutuilla ja oikealla mind setillä homma kyllä onnistuu 'riittävällä tarkkuudella' itseltäkin. Monella tuntuu olevan jonkinlainen esiliinakin hommaa varten hankittuna.
Lahtiselle sanoisin, että homma kyllä onnistuu kun ottaa sen ensiaskeleen ja ryhtyy hommiin. Tuo kalvoja pitkin irroittelu ei nyt niin vaikeaa ole. Ainahan se vuoden tauon jälkeen vähän mietityttää, mistä ne ensimmäiset viillot tekee..... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16822
|
Lähetetty: 08.11.2012 11:55 Viestin aihe: |
|
|
Kiul kirjoitti: | Aris60 kirjoitti: | Näin kuvia missä ruhon oli nylkenyt ammattimies ja metsästäjä. Ei niissä niin hirveää eroa ollut. Mutta sitten samoista ruhoista oli jotenkin saatu näkyviin bakteerikasvu vihreeksi värjättynä muutaman päivän riiputuksen jälkeen. Olisi se ero aika järkyttävän suuri. |
Minusta eroja tulee, paitsi siitä kuka tekee, niin myös siitä, missä tehdään. Hyvissä tiloissa kun tekee ja vähän pitää huolta puhtaudesta, niin homma onnistuu helpommin vs. jossain suulin nurkalla tai 'kuusen alla'.
Meillä on aika alkeelliset alkukäsittelytilat, mutta nyt saatiin vihdoin juoksevaa vettä ja pieni varaajakin vajalle, joten hygieniapuolikin paranee. Lisäksi hankittiin niitä isoja leikkuualustoja joten ei tarvi enää paljaalla vesivaneripöydällä leikata. Hanskojakin taitaa olla laatikollinen. Aika pienillä jutuilla ja oikealla mind setillä homma kyllä onnistuu 'riittävällä tarkkuudella' itseltäkin. Monella tuntuu olevan jonkinlainen esiliinakin hommaa varten hankittuna.
Lahtiselle sanoisin, että homma kyllä onnistuu kun ottaa sen ensiaskeleen ja ryhtyy hommiin. Tuo kalvoja pitkin irroittelu ei nyt niin vaikeaa ole. Ainahan se vuoden tauon jälkeen vähän mietityttää, mistä ne ensimmäiset viillot tekee..... |
Juuri näin. Sama se on itsellänikin, että ensin muistellaan vuoden tauon jälkeen ja sitten aletaan leikkaaman. Minullakin oli korkea kynnys aloittaa aikanaan paloittelu, kun muutama pätijä teki siitä niin tieteen, että eihän sitä uskaltanut edes yrittää. Koko ajan hokivat, että miten vaikeaa se on, ei onnistu muilta. Sitten vaihtui ryhmä ja pääsin oppiin ja ei se tiedettä ollutkaan. Sen jälkeen huomannut, että ei tämä hirvijahti ole tiedettä muutenkaan. Eihän sitä hirveä meinannut saada itse edes pistää tai jos pisti, niin !&%¤#"! syynäys, että menikö oikein, kiitos vaan luottamuksesta. Nyt kun viimeksi lihoja paloiteltiin, niin neuvoin nuorta hirvimiestä ja niin teki muutkin. Tehtiin muuten peräsuolen sorvaaja kaadolla tästä oppipoijasta. Siitä on aloittaneet muutkin, myös minä. Vajalla opetin esimerkiksi pään irrottamisen ja muuta asiaan kuuluvaa. Oppipoika oli hyvillään ja huomasi, että alkoi luottamaan itseensä, kun laitettiin tekemään ja neuvottiin. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|