OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven Riiputus
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
optimikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Kes 2007
Viestejä: 2785
Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 08:50    Viestin aihe: Hirven Riiputus Vastaa lainaamalla viestiä

Jututin juuri erästä vanhan kansan kotitalous opettajaa. Hän valisti minua hirven riiputuksesta ja samalla antoi monet hyvät vinkit lihan valmistukseen.

Hänen mukaansa hirveen iskee "kuolon kankeus" n. vuorokauden sisällä ampumisesta ja se kestää n. 7 vuorokautta. Hirveä tulisikin riiputtaa n. 14 vrk, jotta liha olisi parhaimmillaan. Tuolloin tietty lämpötila tulee olla n. 4-5 astetta, jottei ala ruho haisemaan

Toisena keinona hän näki vakuumipakatun lihan ensi säilömisen viileässä n. pari viikkoa ennen pakastamista,

Mitkäs on teidän käytännöt ja kokemukset. Raskiitteko riiputtaa lihaa kahta viikkoa?
_________________
Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26816

LähetäLähetetty: 21.06.2011 10:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

usein ilmat / tilat sanelee, mutta mikäli mahdollista ja lämpötila 1-5 plussalla niin toki se viikosta kahteen riippuu. nyt ku pyritään kesäpyyntiin taitaa jäädä riiputukset pariin päivään.
muutamankerran olen raajoina riiputtanut kellarissa tuon ajan täyteen, mutta siinäkin on ongelmansa, ilmanvaihtoa on tehostettava ja tuppaa kellari olla ahas, kaikenlisäksi hieman työlästä värkätä ees kahtaalle.

jos ennusteet lupailee sopivia ilmoja riiputukseen, tulee painetta pyyntiinki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16776

LähetäLähetetty: 21.06.2011 11:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä se riiputtaminen valitettavasti jää pariin päivään, että kuolonkankeus laukeaa. Sen pitäisi vuorokaudessa hävitä hirvien ropasta. Osa vanhemmista miehistä on sitä kieltä, että hirvenruho menee pilalle, jos ei heti paloitella.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26816

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ai se porukkako joka hämärissä metässä suoritti jaon, kukanenki vei mitä ehti ja sillä selvä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6267

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paloittelu ja vakuumipussi on paras. "Riippumisen"(entsyymireaktio) kannalta ei ole väliä, onko ruho orressa vai pussissa jääkaapissa mutta painohäviön kannalta pussi on paljon parempi, varsinkin jos ruho on nyljetty ennen riiputusta. Yleisesti ottaen näin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16776

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
ai se porukkako joka hämärissä metässä suoritti jaon, kukanenki vei mitä ehti ja sillä selvä.


Kyllähän nuo 80 vee hirvinmiehet ovat varmaan sen jaon joskus hämärissä tehneet muutaman kerran tuohon ikään. Rolling Eyes
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
optimikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Kes 2007
Viestejä: 2785
Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin osahan riiputtaa nahka päällä. Onko tämän kannattajia??

Saako nahkan vielä irti jos se on ollut puolitoista viikkoa roikkumassa ruhon päällä?
_________________
Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jyrkkä D
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2008
Viestejä: 6267

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

optimikko kirjoitti:
Niin osahan riiputtaa nahka päällä. Onko tämän kannattajia??

Saako nahkan vielä irti jos se on ollut puolitoista viikkoa roikkumassa ruhon päällä?


Varmaan aika harva riiputtaa nahka päällä. Siinä mielestäni isoin ongelmana on, että vertymiä on vaikea poistaa kunnolla. Mikä saattaa johtaa niillä alueilla pilaantumiseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä kaksi viikkoa riiputusta alkaa olla liian paljon, mielummin sitten vakuumissa sen aikaa ennen pakkaseen pistämistä jos haluaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 21.06.2011 12:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannattaa ruotsinkieltä taitavien lukea tämä.

http://dygnsgrader.se/dokument/battrekott_jj0609.pdf

http://www.jagareforbundet.se/Global/Svensk%20Jakt%20Nyheter/Hantera%20k%C3%B6ttet.pdf

Ohjeet hirvelle http://www.dysberg.com/docs/Hygienisk%20hantering.pdf

Itse olen hommannut tälläisen mittarin, joka laskee lämpötilan ja kosteuden(?) perusteella riiputusajan. Toimii! Kannettava mittari http://vildsvin.se/visa_produkt.asp?t=M%F6rningstimern+b%E4rbar&id=900&lang=sv .

Kauriit ja peurat riiputamme nahka päällä. Kauriilla ero on lihan koostumuksessa huomattava lautasella. Peuralla eroa ei niin selvästi huomaa. Totuus on kuitenkin, että alkukaudesta lämpötila - jäähdytyskoneesta huolimatta - on liian korkea ja ilmankosteus liian korkea. Loppukaudesta lämpötila putoaa liiankin alas ilman lisälämpöä ja ilmankosteus on liiankin alhainen. Harvalla on ihan optimaalisia olosuhteita. Tuo pusseissa "riiputus" on ihan hyvä vaihtoehto, jos lihakset vain pystyy pitämään kokonaisina. Tahtoo vain se kilon palojen jako vain romuttaa idean.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
optimikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Kes 2007
Viestejä: 2785
Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 13:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nokian Meego N9 puhelin on kuulemma varustettu riiputusmittarilla... Puukolla paistiin viilto ja sinne pukka... ( horinaksi menee taas,,, sori vain)
_________________
Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
optimikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Kes 2007
Viestejä: 2785
Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi

LähetäLähetetty: 21.06.2011 13:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Väljer man bara efter smaken och vill
ha ett kött med utpräglad viltsmak ska
man välja en gammal älg. Men samtidigt
måste man vara medveten om
att slaktkroppen måste hänga en längre
tid än det unga djuret, för att möras
ordentligt."

Pieni huomio,,, vanhempi eläin vaatii pidemmän riiputuksen

"Efter att ett djur dött finns energi
upplagrad i muskulaturen, framför allt
i form av glukogen (socker). När djuret
dör sker en kemisk reaktion i musklerna
och det bildas mjölksyra. Detta
leder till att pH sjunker, vilket också är
positivt för köttets hållbarhet."

Eli lihasten PH- arvo muuttuu eläimen riippuessa. Olisiko tuossa markkinarako jollekin, kehittää Ph- arvoon perustuva mittari -> kertoisi milloin liha on riippunut tarpeeksi.

"2–5 grader – 14 dagar
5–10 grader – 7–10 dagar
Över 10 grader – 2–4 dagar" Eiköhän tuon osaa suomentaa jo laihialainenki
_________________
Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
latvalaturi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 454

LähetäLähetetty: 21.06.2011 13:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yleensä riiputetaan vajaa viikko, toisinaan leikataan läpimänä.
Enpä ole havainnut eroa syödessä.
Fileet syödään puolikypsänä, mutta muita osia pidetään uunissa niin kauan että ovat mureita.
Muuttuuko se vanha lehmä yhtä mureaksi kuin vasa jos tarpeeksi riiputtaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26816

LähetäLähetetty: 21.06.2011 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

vertailussa voi järkeillä, mutta eikö vastaukseksi riitä, kuhan on parasta mahdollista mitä siitä saa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 21.06.2011 13:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lintuhan on ranskalaiseen tapaan riiputettaessa kypsä kun nokka irtoaa vetämällä.
Olisiko se sitten hirvellä sorkka sopiva indikaattori?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 1 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com