Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
marionella Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2005 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pirkanmaa
|
Lähetetty: 22.01.2006 12:47 Viestin aihe: Palvattua rusakkoa/jänistä |
|
|
Riippumassa on kolme isoa rusakkoa. Kehotettiin palvaamaan lihat. Onko kellään kokemusta palvatusta pupupaistista??? _________________ Countrygirl |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juhatapio Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Elo 2005 Viestejä: 2803 Paikkakunta: eteläpohjanmaa
|
Lähetetty: 22.01.2006 13:01 Viestin aihe: |
|
|
Onpa hyvinki kokemusta, justiisa pistelin aamupalaksi poskeen tähteet eilisestä rusakkopäivällisestä, niin siitä palvaamisesta, ajatus on hyvä ja maku myöskin mutta siinä palvaus operaatiossa saa olla tosi tarkkana niinkuin ketunpesällä ettei tuu jusseista sellasta poronkuivaliha tyylistä evästä, kuivaa ja kovvaa, ite suosin tuollasta mukaeltua palvausta elikkä pistän lihat savupönttöön muutamaksi minuutiksi että savunmaku tarttuu ja sieltä sitte kera mausteitten uuniin niin hyvä tullee, mutta kokeile toki palvausta mutta muista varotuksen sana! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
juse Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Jou 2004 Viestejä: 4742
|
Lähetetty: 22.01.2006 14:26 Viestin aihe: |
|
|
yks tuttu kehu palvaavansa nuo ristiturvat. niin ku lyö pönttöön niin ne pitää olla siellä kauan, mutta kitutulella pittää. sillä oli tarkatkin ohjeet, mutta ku ei muista. eka suolaveessä antaa uida useamman tunnin ja sitten sinne pönttöön. ei tosiaan muista noita seoksia eikä palvausaikoja _________________ Hatun noston kruunaa roston, suussa palaa sippiboston |
|
Takaisin alkuun |
|
|
marionella Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Maa 2005 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pirkanmaa
|
Lähetetty: 09.02.2006 12:18 Viestin aihe: |
|
|
Palvirusakko oli varsinainen makuelämys, siis todella hyvää!!
Kolmen rusakon lihat verkkoon, suolaus ja savustus (siis palvaamossa ja päälle laittoivat vielä siansilavaa antamaan mehevyyttä) kesti viikon. Lisäksi palvasin hirveä ja kaurista - rusakko ja kauris maistui ehdottomasti parhailta. Hirvenlihan päälle olisi myös voinut laittaa sitä siansilavaa. _________________ Countrygirl |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vista Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 47
|
Lähetetty: 07.03.2006 14:00 Viestin aihe: Mistä verkkoa? |
|
|
Itselläni on tarkoitus savustaa jänistä verkkopusissa. Osaisiko joku kertoa, mistä "juhlakinkkujen verkkosukkia" voisi ostaa? Millaista marinointia/maustamista suosittelette? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juha Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 1001 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 07.03.2006 20:18 Viestin aihe: |
|
|
Kinkkuverkkoa saa yleensä lähimmästä marketista jossa on oma lihatiski. Ainoa ongelma voi olla "putken" koko. Kymmensenttiseksi venyvään verkkoon uppoaa aika pirusti pupua... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 18.09.2007 22:20 Viestin aihe: |
|
|
Tuli tuossa pienimuotoinen "palvisauna" värkättyä ja pitihän sitä päästä jäniksen lihan palvausta kokeilemaan. Hieman epäilytti lopputulos, sillä eipä ole aikaisempaa kokemusta palvauksesta, mutta yrittänyttä ei laiteta.
Palvisaunan esilämmityksen suoritin koivulla n.100 asteeseen, jonka jälkeen nostin jäniksen lihat palvautumaan. Lihoja pidin ensin vuorokauden 10% suolavedessa.
Itse palvausprosessin aikana käytin saunan lämmittämiseen ja savustamiseen vain leppähalkoja. Lihat roikkuivat vajaa 3 tuntia saunassa ja lämpö ei kertaakaan noussun yli 110 asteen. Leppähalkoja joutui nakkaamaan aina muutaman kerrallaan noin 20 minuutin välein, jotta jonkinlainen hiillos säilyi koko prosessin ajan.
Lopputulos ainakin kävi omaan makuhermoon hyvin. Ainoastaan liha jäi hivenen harmaaksi keskeltä, mutta eipä tuo makua haitannut. Oikea palvauksessa käytetty suola pitäisi lihan kauttaaltaan nätin punertavana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
.625 Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Hei 2005 Viestejä: 841
|
Lähetetty: 18.09.2007 23:41 Viestin aihe: |
|
|
Kivineva on korvausvelvollinen, kun tietokoneen näppikset eivät enää toimi kuolauksen seurauksena |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 19.09.2007 20:44 Viestin aihe: |
|
|
Täytyykin olla tulevaisuudessa varovaisempi mitä lähettää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Stuora-cuonja Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 20 Syy 2005 Viestejä: 29 Paikkakunta: Oulunsalo
|
Lähetetty: 21.09.2007 21:12 Viestin aihe: |
|
|
Kivineva oliko suola kohillaan? Ite vastaavalla savustimella palavannut lihhaa ja kallaa. Liha jää keskeltä harmajaksi, jos on vähänkään paksumpi palanen, mutta makuun se ei vaikuta. Routapaistin ohojeella oon palavannut hirvnpaisteja ja tulos on ollut omaan suuhun passelia.
ps. teeppä osasta palavijäneksistä palavilihakeittoa, nam |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 23.09.2007 16:26 Viestin aihe: |
|
|
Suola oli kohillaan ja eilen tuli testattua palvilihakeittokin, hyvää oli. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
zenith Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 12 Mar 2007 Viestejä: 20 Paikkakunta: Pirkanmaalla asutaan mutta metsästän Sisä-Savossa ja Villi Pohjolassa
|
Lähetetty: 06.12.2007 01:02 Viestin aihe: |
|
|
Kivinevan sydeemiä täytyy kyllä kokeilla "luonnossa" tulevalla metsästyskaudella kun on suunnitelmissa rakentaa tee - se - itse kulmäsavustusboksi. Onneksi on aikaa miettiä miten saa perinteisen palvaamon- ja kylmäsavustuslaitoksen yhdistettyä samaksi kopiksi.
Voisitko Kivineva lähettää vaikka YV:nä lisää kuvia tehtaastasi ja kokemuksesen tuomia vinkkejä.
Tänä syksynä on taas tullut pupuja niin mukavasti, että palvautan niitä peuranlihojen ohessa. Saas nähdä miltä palvattujänis maistuu ja kuivuuko paljon palvauksessa. _________________ hassu homini lupus |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 06.12.2007 20:02 Viestin aihe: |
|
|
Tämän näköinenhän se on.
Tulipesäksi on istutettu vanha saunankiuas, joten ei tarvinnut tulitiilistä erikseen muurata tulipesää.
Kiuas on rälläkällä riisuttu ylimääräisistä kuorista ja lyhennetty mahdollisimmän lyhyeksi. Kiukaan päällä on paksuista harjateräksistä tehty peti, jonka päälle on ladottu suunnilleen nyrkinkokoisia kiviä reilu 300mm - "savusaunan kiuas".
Lihojen alla on rosterista tehty pelti, jossa pidän palvauksen aikana vettä. Tämä estää lihoista valuvan nesteen valumisen suoraan kuumille kiville. Myös kiuaskivien väliin on upotettu vanha kattila, jossa on vettä kiehumassa. Palvauksen aikana pitää myös heitellä "löylyjä" - tämä estää lihan pintaa kuivumasta.
Seinään on upotettu lämpömittäri lihojen kohdalle. Lämpötila on nykyisin ollu 80-100 astetta. Palvattavaan paistiin olen erikseen tökännyt digitaalisen sisälämpömittarin, jolla lihan kypsyysastetta on helppo tarkkailla.
Onhan tuolla tullut palvattua kaikenlaista lihaa ja ihan syötävää on tullut. Kalaa en ole vielä ehtinyt kokeilla - kehuvat ainakin, että tulee parempaa kuin pikkupöntössa.
Niin ja juomapuolta ei saa unohtaa, tämä estää palvaria kuivumasta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 08.12.2007 22:36 Viestin aihe: |
|
|
Tämän illan tuotoksia
Samalla vähän iltapalaa selaillessa foorumia.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Stuora-cuonja Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 20 Syy 2005 Viestejä: 29 Paikkakunta: Oulunsalo
|
Lähetetty: 09.12.2007 00:47 Viestin aihe: |
|
|
Vuan kyllä oot ilikiä, ku kiusaat meitä näläkäsiä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|