Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
marlii
Liittynyt: 29 Lok 2010 Viestejä: 6 Paikkakunta: Kainuu
|
Lähetetty: 30.10.2010 14:36 Viestin aihe: Hirven maksa |
|
|
Jääkaapissa köllöttää hirven vasan maksapalanen likoamassa vedessä. Tarkoitus olisi tehdä tavallinen maksakastike: paloiteltu maksa paistetaan voissa, lisätään sipulia runsaasti, suolaa, ja valkopippuria, ehkä cayennepippuriakin ja hieman makeaa sherryä ja puolukkahilloa. Lopuksi tietysti kermaa. Poika toi metsäretkeltä suppilovahveroita, ja mietin josko vielä niitä ripauttaisi joukkoon, vai nauttisiko niistä ihan ominaan. Nam.
Etukäteisvalmisteluin keitin kaksi pientä teertä ja erottelin lihat. Pitäisi tehdä hieman samaan tapaan kuin ylläoleva muhennos, myös linnusta muhennosta teeret ampuneille nuorille metsästäjille. Mausteita tässä vain mietin, olisiko voi ja suola kaikkein luonnollisimmat, eikä muuta?! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heguli Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hel 2005 Viestejä: 5666
|
Lähetetty: 30.10.2010 17:11 Viestin aihe: |
|
|
teeri ei turhia mausteita kaipaa suola ja voi riittää
, maksalle maun mukaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 30.10.2010 17:16 Viestin aihe: |
|
|
Muista, että maksan pitää olla vain juuri kypsää, jotta se ei kovetu.
Oma suosikkini on maksapihvi mediumina ja siihen päälle suolaa ja mustapippuria. Luonnollisesti paistetut sipulirenkaat kuuluvat asiaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
marlii
Liittynyt: 29 Lok 2010 Viestejä: 6 Paikkakunta: Kainuu
|
Lähetetty: 30.10.2010 17:19 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä, nimenomaan maksan paistaminen on taitolaji, ettei siitä tule liian kuivaa ja kovaa. Yritystä ja monenlaisia tuloksia on jo aiemmilta vuosilta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heguli Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Hel 2005 Viestejä: 5666
|
Lähetetty: 30.10.2010 17:49 Viestin aihe: |
|
|
yhdyn edelliseen, maksan saa kiduttamalla purkaksi.
kuuma pannu, nopee kypsytys ja syömään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EZ_ Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Maa 2007 Viestejä: 423
|
Lähetetty: 30.10.2010 19:35 Viestin aihe: |
|
|
*Valurautapannu* (ehdoton)
voita
suolaa
valkopippuria
konjakkia liekitykseen
muuta et tarvi
kalvot pois ja pannuun, ei kuitenkaan suoraan jääkaapista
ohuet siivut ja kuuma pannu.
Kalvot käpristää palaset, joten siksi pois.
Hitto, että se on HYVÄÄ!
Tässä vanhankoulun resepti, nykyään muita hömpötyksiä, mutta tämä se alkuperäinen nuotiomaksan paisto-ohje.
flambeeraus kuuluu asiaan. siitä ei voi oikeaista, korkillinen riittää
(liesituuletin sitten nollille, ettei 112 jatka iltaa)
Viimeinen muokkaaja, EZ_ pvm 30.10.2010 20:58, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 30.10.2010 19:44 Viestin aihe: |
|
|
Anna nuoret teerenampujat laittaa itse lintunsa. Tarvittaessa opasta.
Maksa ohuiksi pihveiksi, paista mediumiksi. Mausteeksi pintaan suola ja viherpippuri. Ei muuta tarvi. Maksan paistossa ei hirmu kuumalle pannulle, keskilämmöllä paisto. Huoneenlämpöisenä pannulle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 30.10.2010 20:02 Viestin aihe: |
|
|
Alkaa olla ohjeissa kaikki pippurin kypsyysasteet! Tuo viherpippuri pitää kokeilla - sopii hirven kanssa muutenkin älyttömän hyvin. Miksei siis maksankin kanssa. Voisi olla paikallaan viherpippurikastikekin nopeasti pannulla tehtynä - konjakkiliekitys ja kermalla kokoon.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paatti Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Lok 2004 Viestejä: 3041
|
Lähetetty: 30.10.2010 20:19 Viestin aihe: |
|
|
Eilen paistelin pannulla voin ja öljyn seoksessa kolme nyrkin kokoista sipulia, joihin ripaus suolaa ja sokeria. Poika halusi osan sipuleista mutta pari taisi jäädä itselle.
Siihen kaveriksi suolalla ja mustapippurilla maustettua maksaa ja vähän makeahkoa chilikastiketta.
Itse saan yleensä parhaiten onnistumaan ton maksan, kun tekee mahdollisimman yksinkertaista, koska silloin ei tee sitä ylikypsäksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6350 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 24.11.2010 19:23 Viestin aihe: |
|
|
Minä olen maksan tehnyt yleensä sillälailla että leikkelen siitä puolen sentin paksuisia siivuja ja nakkelen pannulle jossa on reilusti voita. Mausteeksi reilusti sekä suolaa että sokeria. Sokeri pehmentää väkevää makua. Voita lisätään uusien satsien myötä ja kun maksa on paistettu, nakataan rasvan sekaan paljon sipulia. Ja sipuliin taas sokeria ja siinä on sitten kastike maksalle. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Villedz Vieras
|
Lähetetty: 24.11.2010 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Meidän nylkytallilta sais tuota maksaa ja muitakin sisäelimiä se joka niitä haluais.Aina tuppaa jäämään rutosti yli,mitä nyt sillontällön jotkut ottaa palan maksaa.Itse en sisäelimistä välitä,sukulaisille olen maksaa vienyt. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6350 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 24.11.2010 21:40 Viestin aihe: |
|
|
Meillä elimet myydään seuran lukuun huutokaupalla. Aikusten sydämet on yleensä reilun kympin hintaan nousseet ja maksat vajaan kympin. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15020
|
Lähetetty: 24.11.2010 22:11 Viestin aihe: |
|
|
Meillä ampuja saa sisäelimet ja paikkakunnalle tyypillisesti nämä on sitten kanssa käytetty kohtuullisen tarkkaan.
Maksan suhteen oma linjani on se, että hieman hirven iästä riippuen joko otan maksan tai jätän. Jos väri maksassa ei ole tasainen, niin menee koirille. Tiedän kyllä seuroja ja seurueita, joissa kielet jätetään päähän ja maksa ja sydän suolikasaan. Tämä on mielestäni haaskausta, mutta asiahan ei varsinaisesti minulle kuulu. Paljon asioita on kiinni ruoanlaittotaidosta.
Nykyään sisäelinten arvostus on muutenkin kärsinyt, mutta esimerkiksi eri kansallisuuksien ruokakulttuureissa perinneruoat ovat miltei poikkeuksetta sisältäneet sisäelimiä. Henkilökohtaisesti näkisin, että juuri tällaiset perinneruoat, jotka sisältävät verta/verivalmisteita, munuaisia, maksaa, kieltä ja sydäntä kannattaisi tuoda laajalti julkisuuteen, jotta perinne ei häviä aivan kokonaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Villedz Vieras
|
Lähetetty: 24.11.2010 22:18 Viestin aihe: |
|
|
Meillä ampuja ottaa kielen.Sisäelimiä ottaa ne jotka haluaa,sitten loput mitkä jää yli menee jonnekkin..en halua tietää minne,todennäköisesti tunkiolle.
Voisihan tuota kysäistä josko pistettäisiin myyntiin noita sisäelimiä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|