OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

joko hirvet pilaantu orteen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
jaska-59
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Maa 2005
Viestejä: 47

LähetäLähetetty: 27.09.2005 23:50    Viestin aihe: joko hirvet pilaantu orteen Vastaa lainaamalla viestiä

nyt on ollut liian lämpimät ilmat riiputtaa ruhoja.onko kellään sattunut että on jahdin alussa tullut ammuttua hirviä enempi kun on kerinnyt käsitellä.joko on tullut haju/visvahaittoja?pistäkääpä kommentteja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masaharju
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Maa 2004
Viestejä: 54

LähetäLähetetty: 28.09.2005 07:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kunnon kylmiöt on sitä varten, ettei lähde ruhot haisemaan !!!!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kaidor72
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Tou 2004
Viestejä: 134

LähetäLähetetty: 28.09.2005 08:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riistan riiputus
Me suomalaiset metsästäjät riiputamme riistaa aivan liian lyhyen aikaa. Liha ei ole silloin vielä ehtinyt saavuttaa täyttä mureuttaan, jonka huomaa riistan maustakin. No miksi sitten riistaa tulisi riiputtaa kauemmin? Riistaeläimen kuoltua sen lihakset supistuvat. Tätä kutsutaan kuolinjäykkyydeksi. Tämä jäykkyys on siis saatava pois riistasta ennen sen pakastamista, muuten lihasta tulee aina sitkeää ja kuivaa. Liha ei siis mureudu pakastettaessa. Lihan omat entsyymit saavat aikaan tämän mureutumisprosessin. Kunnolla riippunut lihassa on makeahko tuoksu. Liha riiputetaan viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Muista suojata liha aina kärpäsiltä!



Riiputusaika vaihtelee lämpötilan mukaan:
+20 tai enemmän: liha mureutetaan jääkaapissa. Linnut asetellaan selälleen ja nisäkkäät leikataan paloiksi - palaset laitetaan muovipusseihin ja viedään viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen ne sitten pakastetaan.
+10 astetta tai enemmän: riiputetaan1-2 päivää.
+ 10 - + 5 astetta: riiputetaan viikon verran..
+ 5 - 0 astetta: riiputetaan kaksi viikkoa.
Alle 0 astetta: riiputetaan kauemman aikaa

Talvella ammuttu jänis tai muu riista ei saa päästä jäätymään, koska muuten mureutumisprosessi ei pääse alkamaan. Nisäkkäät riiputetaan takaraajoista ja linnut puolestaa kaulasta. Näin veri ja muut nesteet pääsevät valumaan vähempiarvoisiin osiin. Muista, että eläin nyljetään vasta riiputuksen

luulis sopivan ohjeet hirvellekki
_________________
Alussa rapatessa roiskuu, mutta ajan myötä jälki paranee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Peezzi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tou 2004
Viestejä: 416
Paikkakunta: Tornedalen

LähetäLähetetty: 28.09.2005 13:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No aika pitkä aika kaks viikkoakin roikuttaa. Toiset taas sanoo että ei pitäis kokonaisena esim. hirveä roikuttaa ollenkaan. Meillä on viime ja tänä syksynä roikkunu hirvet vuorokauden verran ja en ole kyllä huomannu että olis ollu pihvit tai paistit sitkeitä syödä. Maussakaan ei ole ollu kellään huomauttamista. Kaupasta ostettu naudanliha taas on joskus ollu semmosta purkkaa että oksat pois.
_________________
Halipatsuipa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fc3199
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Jou 2004
Viestejä: 393

LähetäLähetetty: 28.09.2005 18:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos riiputatte ampumalla tapettua ja maasto-olosuhteissa suolistettua hirveä viikon 10 asteen lämmössä siinä todellakin on "makeahko tuoksu" ja ainakaan meidän pakasteeseen sen hajuisia lihoja ei laiteta olipa ne miten mureita tahansa,pakasteen vartija pitää siitä huolen. Cool

Tällaisella ilmalla lihat on viisain jakaa seuraavana päivänä,mureuttakoon,ken niin haluaa niitä kotonaan jääkaapissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
338 Lapua Magnum
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Kes 2004
Viestejä: 942
Paikkakunta: Oripää

LähetäLähetetty: 28.09.2005 19:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

yön yli riippuu ja sen jälkeen kylmiöön noin 0-+2 astetta ja siellä tapauksesta riippuen muutamasta päivästä noin viikkoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kahtto1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Hei 2005
Viestejä: 1706

LähetäLähetetty: 28.09.2005 21:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minua on neuvottu, että kauris kannattaa riiputtaa päästä tai etujaloista, koska takajaloissa on hajurauhaset, joista takajaloista riiputettaessa valuu lihaan ainetta, joka ei ainakaan paranna lihan laatua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jami87
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Hei 2005
Viestejä: 98

LähetäLähetetty: 28.09.2005 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

joo kannattaa kylmiö olla. Todella luksusta on sellanen ja ei tarttee samana päivänä pilkkoa hirveä vaan voi viikon roikuttaa kylmiössä ja sitte pilkkoa pakkaseen
_________________
Tikka .308 ja palikka päällekkäin 12kal
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 29.09.2005 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oli olosuhteet mitkä tahansa ei hirveä saa kaatopäivänä pilkkoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
taneli74
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 10 Mar 2004
Viestejä: 57

LähetäLähetetty: 30.09.2005 20:02    Viestin aihe: Riiputus Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on ollut tapana että näin lämpimine ilmojen aikaan ruhot roikkuu max 2 pv. Sitten viileämmillä ilmoilla ollaan roikutettu n. 5 pv. Pakkasella riiputusajan määrää se et milloin puukko vielä pystyy ruhoon...

Hyviä lihoja on ollut, paisti on kelvannut kavereillekin..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eräweikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 540

LähetäLähetetty: 15.11.2005 00:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä haittaa helle eikä halla enää, kun kesällä 2004 rakensimme uuden riistateurastamon, jossa on myös kylmiö. Noin + 3 asteessa annamme riippua ruhon/ruhojen viikon päivät. Pilaantumisherkät vertymät on syytä poistaa heti nylkemisen jälkeen, reilusti vaan puukolla lihaa pois ampumareijän ympäriltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jusse
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Jou 2004
Viestejä: 573
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 15.11.2005 11:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä jos vaan kylmiöön on mahollisuus niin ehoton homma.

Meillä riippuu ihan tavallisessa lahtivajassa. Näillä säillä jää kyllä alle viikkoon. Kylmillä voisi ilman kylmiötäkin pitää hyvin sen viikon pari, tahtoo vaan porukka aina saaliin jakoon niin jää usein siihen yhteen-kahteen päivään se riiputus.

Se minimiriiputusaikahan tulisi olla sen 40 astevuorokautta. eli 2 asteisessa kylmiössä 20 vrk. On nuo kaidor72:n antamat riiputusajat kyllä älyttömän pienet. Toisaalta verinen, hiekkanen ja metässä suolistettu hirvenruho pilaantuu varmaan tuplaten nopeammin mitä teurastomolla lopetettu nauta.


Atria riiputtaa pihvinautojaan minimissään 6-8 viikkoa. Jotta huoletta niitä hirviäkin voi yli sen pari viikkoa pitää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com