Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
CrB Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Lok 2005 Viestejä: 1891
|
Lähetetty: 05.11.2006 23:01 Viestin aihe: Tyrnireseptejä jakoon |
|
|
Miten säilötte ja mitä valmistatte tyrnistä?
Olen pakastanut marjoina, tehnyt mehua ja hilloja, uusimpana keinona puristimella pensaasta suoraan pulloon. Kerätessä marjat olivat jo ylikypsyneet ja puristin irrotti mehun mukaan runsaasti 'hedelmälihaa'.
Vitamiinien säilymiseksi, en aio kuumentaa tuoremehua, uusimpana kokeiluna AIKUISTEN TYRNINEKTARI,
4dl tyrnituoremehua
2dl kirkasta wiinaa desinfiointiin
liraus vaikkapa Strohia mausteeksi
3 rkl hunajaa
Runsaan mehupitoisuuden vuoksi juomasta tulee 'tyrneää'.
Laittakaapa tyrnireseptinne jakoon! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 05.11.2006 23:06 Viestin aihe: Re: Tyrnireseptejä jakoon |
|
|
CrB kirjoitti: | Vitamiinien säilymiseksi, en aio kuumentaa tuoremehua, uusimpana kokeiluna AIKUISTEN TYRNINEKTARI,
4dl tyrnituoremehua
2dl kirkasta wiinaa desinfiointiin
liraus vaikkapa Strohia mausteeksi
3 rkl hunajaa |
On rikos sekoittaa tyrnimehua yhtään mihinkään. Äläkä edes yllytä, koska sekin on rikos. Ennemmin se viina juodaan raakana.
Tyrni on sellaisen luokan tavaraa, ettei sitä saa käyttää muut kuin rantaruotsalaiset eli hurrit. Niille se sopii. _________________ I'm back! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Spede ***
Liittynyt: 16 Syy 2004 Viestejä: 2681
|
Lähetetty: 06.11.2006 10:22 Viestin aihe: Re: Tyrnireseptejä jakoon |
|
|
CrB kirjoitti: | Miten säilötte ja mitä valmistatte tyrnistä?
Olen pakastanut marjoina, tehnyt mehua ja hilloja, uusimpana keinona puristimella pensaasta suoraan pulloon. Kerätessä marjat olivat jo ylikypsyneet ja puristin irrotti mehun mukaan runsaasti 'hedelmälihaa'.
|
Eräs tyrnin viljelijä kertoi, että ei halua puristaa mehua suoraan pensaasta, koska ei halua juoda lukin mehua!
Kannataa poimia marjat käsin pensaasta, sitten mehu puristetaan marjoista paseeraus? puristimella, jolloin mehu saadaan tarkemmin talteen. Kilosta marjoja tulee noin 800 grammaa mehua! Puristimeen jääneet mäskit kuivataan ja jauhetaan jauhoksi. Jauhoa voi lisätä esim. sämpylätaikinaan antamaan makua ja vitamiineja!
Puristettua mehua tulee juotua tuoremehuna ja soppaakin siitä tulee keitettyä.
Kokonaisina pakastettuja marjoja voi sauvasekoittimella survoa soseeksi ja lisätä esim. rahkaan. Tulee hyvää! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
CrB Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Lok 2005 Viestejä: 1891
|
Lähetetty: 08.11.2006 22:08 Viestin aihe: |
|
|
Kiitokset vihjeistä.
Käsinpoiminta on suuri ongelma, jos kerättävää vaikkapa 80litraa per poimija. Lukin mehu- muutaman pakkasyön jälkeen monijalkaiset ystävämme häviävät marjojen ääreltä. Voihan poimintaa toki nopeuttaa apuvälineillä, siten saadaan arvokas sato hyötykäyttöön.
Varsinkaan Repesorsan ei tulekaan käyttää tyrniä missään muodossa.
JoutuISI vielä, viriili nuori mies, maksamaan suunnattomat ruokot ympäri
Fennoskandinaviaa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Spede ***
Liittynyt: 16 Syy 2004 Viestejä: 2681
|
Lähetetty: 08.11.2006 22:36 Viestin aihe: |
|
|
CrB kirjoitti: |
Käsinpoiminta on suuri ongelma, jos kerättävää vaikkapa 80litraa per poimija... |
Aikaahan se vaatii jos meinaa 80 litraa poimia. Poimintavauhti keskimäärin kilo/tunti. Mutta eipä ole nopeampaakaan tapaa keksitty, jos meinaa marjat kokonaisena poimia.
Yhtenä vaihtoehtona käytetään sitä, että leikataan marjoja sisältävä oksan osa pois ja jäädytetään, jonka jälkeen ravistamalla saadaan marjat talteen. Tällöin seuraavana vuonna ei tule satoa leikatusta pensaasta.
Lähipiirissä on hehtaarin verran tyrniä viljelyksessä, joten tiedän sen kuinka työlästä tyrnin poimiminen on. Helpointa on myydä sato pensaaseen! Ja poimia vain omaan tarpeeseen marjat.
Jottei mene ihan OT:ksi niin tässä linkki yhteen reseptiin ja on muuten hyvvää:
http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/d1f8231f721494ffc225693b00451c62?OpenDocument |
|
Takaisin alkuun |
|
|
CrB Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Lok 2005 Viestejä: 1891
|
Lähetetty: 12.01.2007 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Kokeiltua:
Näpäkkä välipala taikka JÄLÄKIruoka
1. Kupin koko nälän mukaan
2. Puolisen kupillista vaniljajogurttia ja kuppi täyteen jäisiä tyrnimarjoja
3. Hangataan kaulaa (sisäpuolelta) sapuskalla ja muistellaan vaikka
ohiammutun jänösen jälgiä. _________________ Liikettä niveliin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7532
|
Lähetetty: 12.01.2007 21:36 Viestin aihe: |
|
|
Off topic:
Minun Austraalialainen kaveri (R.I.P) suuresti tykästyi tyrilikööriin vaikkakin haju oli kusen luokkaa. Sairasti Parkinssonin tautia ja siellä ausseissa hoiti itseään extra megaluokan c- vitamiini pistoksilla... jotain hömppä kokeellista hoitoa kaiketi? Suuresti ihasteli tyrniliköörin c- vitamiinipitoisuutta.
Itsellä kävi tyrnipensaitten kanssa heikosti, sillä minulla oli vain 3 pensasta. Kumpia lienee enempi, poika vai tyttöpensaita, mutta onnistuin kulottamaan sen verran tehokkaasti, että yhden kuoltua muut lopettivat marjan teon.
Onneksi tuossa lähikylässä eräs henkilö tekee mehua.(Pitääkin tarkistaa puristus metodi). Jos sellainen olo tulee, että lykkää lentsua, niin vetelen ensin raa´`an valkosipulin kynsiä 3-4kpl ja hörpin abt 4-6 cl tyrnimehua päälle pari kolme päivää. Oma tuntemus on, että ei iske tauti päälle. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
CrB Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Lok 2005 Viestejä: 1891
|
Lähetetty: 08.04.2007 21:11 Viestin aihe: |
|
|
Dxman, katsopa kasvussa olevien pensaiden silmuja. Muistaakseni meni näin, että pölyttäjän silmu on kaksipallukkainen ja marjovan kolmepallukkainen.
Sitten reseptipuolelle, koska ohiammuttu jänö joutui hollille myöhemmissä käänteissään.
Johdannoksi mainittakoon, että tuli valmistettua tyrnihirveä Jahti- lehden ohjeen mukaan. Tämän totesin olevan turhan pippurista murkinaa, siis ohjetta soveltaen jänön kimppuun.
Olkoon kermapersiijen tyrnijänö.
Yksi jänis, liha suikaloidaan, sekaan silputtu sipuli, liraus sweet chili- kastiketta ja 1-3 dl raakaa tyrnimehua. Annetaan kylmässä vetäytyä väh. puoli vuorokautta. Muuta maustamista tarpeen mukaan.
Esikypsennys paistinpannulla, jos haetaan ruskistamista, täytyy marinadi valuttaa lävikössä suoraan haudutusastiaan.
Esikypsytetty liha haudutuspataan, jonne myös porkkanapaloja ym., veden tai punkun lisäys sekä pari kasvisliemikuutiota, ja 2-3 tuntia hauduttamista. Ennen tarjoilua lisätään kermaa maun mukaan.
Nesteen määrää ja suurustusta muuntelemalla tuosta saa lihaisan kastikkeenkin, jota kelpaa mutustella perunoiden kera. _________________ Liikettä niveliin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20528 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 09.09.2017 18:03 Viestin aihe: |
|
|
On ”mukaansatempaava” resepti. Vaan aika lailla käy helposti pakinpäälle tuo runsas C-vitamiinin määrä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
äRPee Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 2686
|
Lähetetty: 09.09.2017 19:07 Viestin aihe: |
|
|
Millainen miksi? Tyrniä ei niin kuin parina edellisenä vuonna, mutta on sitä silti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1865 Paikkakunta: Vaasa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|