OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

KAR-21 juttu Iltalehdessä
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
BlueMarlin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 2664

LähetäLähetetty: 16.07.2023 16:18    Viestin aihe: KAR-21 juttu Iltalehdessä Vastaa lainaamalla viestiä

ILTALEHTI

"IL testasi suomalaisen erikoisaseen, joka on lajissaan ainoa maailmassa – Puolustusvoimat sanoi kiitos ei

Kotimainen KAR-21 on laadukas ase, joka kätkee sisäänsä harvinaisen teknisen ratkaisun. Suomen Puolustusvoimat jätti kuitenkin aseen huomiotta tulevissa hankinnoissaan.

KAR-21 eli Käräjämies Automatic Rifle on Ensio Firearmsin valmistama, toissa kesänä markkinoille ilmestynyt kivääri. Aseen erikoispiirre on vaihtokaliiperisuus, joka avaa yhtiön mukaan monia mahdollisuuksia.

Vaikka tämä toiminto antaisi valmistajien mukaan useita mahdollisuuksia Puolustusvoimille, on ase jätetty huomiotta uutta rynnäkkökivääriä hankittaessa.

Mikä ihmeen vaihtokaliiperiase?

Kaliiperin vaihto tarkoittaa, että KAR-21 mahdollistaa kahden erikokoisen patruunan käytön. Vaihtoehtoina aseeseen ovat tällä hetkellä suositut .223 Remington ja raskaampi .308 Winchester. Kun aseen purkaa, voi sen kaliiperin vaihtaa vain muutamassa minuutissa neljän osan avulla.

– Tämä on maailman ainoa konventionaalinen automaattikivääri maailmassa, joka kykenee ampumaan sekä pitkää että lyhyttä patruunaa käyttäen samaa alarunkoa, ylärunkoa ja luistia, sanoo Ensio Firearmsin Kasper Lind.

– Vaihtokaliiperisuus on aika tuttua pulttilukkopuolella, mutta automaattiasepuolella ei. Olemme tuoneet vaihtokaliiperisuuden nimenomaan automaattiaseisiin, kertoo Ensio Firearmsin Riku Hannukainen.

Esimerkiksi asevoimien käytössä tämä tarkoittaisi sitä, että sama ase voisi siis toimia eri rooleissa, ja kaliiperia voisi vaihtaa jopa kenttäolosuhteissa tarpeen mukaan.

– Meidän asejärjestelmä on äärimmäisen yksinkertainen, siitä ei löydy pieniä tappeja tai jousia joita varusmies voisi hukata. Ase sopisi ryhmän tarkkuuskivääriksi, tukiaseeksi ja rynnäkkökivääriksi. Lisäksi on myös mahdollista saada vaunumiehistöille taittoperäinen ja lyhytpiippuinen versio, kertoo Lind.

Skisma Puolustusvoimien kanssa

Vaikka KAR-21 ja sen viranomaisversio KAR-21A tarjoaa monista kivääreistä poikkeavia hyötyjä, on sen matka viranomaiskäyttöön ollut tähän mennessä kivinen. Muun muassa Puolustusvoimista ei ole osoitettu kiväärijärjestelmää kohtaan merkittävää kiinnostusta.

Ensio Firearms julkaisi hiljattain tiedotteen, jossa se syytti Puolustusvoimia epäselvyyksistä tuleviin käsiasehankintoihin liittyen. Yhtiön mukaan Puolustusvoimat on viestinyt sille, että tulevan käsiasejärjestelmän valinnasta tulee reilu kilpailu.

Maaliskuun lopussa Suomi ja Ruotsi kirjoittivat kuitenkin puitesopimuksen, jossa niin Suomen kuin Ruotsinkin puolustusvoimat voivat jatkossa tehdä itsenäisiä tilauksia suoraan toiselta Suomessa toimivalta asevalmistajalta, Sako Oy:ltä. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan sitä, että kun Puolustusvoimat valitsee uutta rynnäkkökivääriä RK-62- ja RK-95-kiväärien tilalle, sulkee uusi puitesopimus KAR-21A:n ulos näistä valinnoista, sillä uudet aseet hankitaan lähtökohtaisesti Sakolta.

Ensio Firearmsin näkemyksen mukaan “nykyinen, poissulkeva toimintatapa ei ole puolustuksen suorituskyvyn, kustannustehokkuuden eikä suomalaisen puolustusteollisuuden kehityksen etu.”

Puolustusvoimat eivät ole julkisesti vastanneet yhtiön esittämään kritiikkiin. Saattaa olla, että Sakon pitkäikäisyys ja yhtiön koko, tuotantokapasiteetti sekä tuotevalikoima ovat saattaneet painaa Puolustusvoimien tulevaisuuden hankintasuunnittelussa sen verran, että nykyinen ratkaisu nähtiin parhaana. Toisaalta päätös ei ole täysin ongelmaton, kuten Ensio Firearmsin esiin nostamat haasteet osoittavat.

KAR-21 osuu ja uppoaa

Iltalehti kävi Ensio Firearmsin kanssa ampumaradalla kokeilemassa, miltä ase käytännössä tuntuu. Ammunnat suoritettiin molempia kaliipereja kokeillen.

Vaikka useat suomalaiset harrastavat jos jonkinlaisia metsästys- tai ampumaharrastuksia, on moni päässyt ampumaan sotilaskäyttöön tarkoitetulla kiväärijärjestelmällä viimeksi varusmiespalveluksessa tai kertausharjoituksissa. Puolustusvoimien rynnäkkökivääreihin verrattuna KAR-21 on monin tavoin paremmin hallittava ja kevyempi.

Iltalehden ampumaratatestissä ase osoittautui tarkaksi ja toimivaksi. Yleistuntuma oli laadukas ja jämäkkä, eikä aseen painon jakautumisessa ollut merkittäviä puutteita. Myös raskaampaa patruunaa käytettäessä ampumiskokemus oli mukava ja rekyyli patruunan tehoon nähden maltillinen. Eräänä piirteenä huomioitakoon, että aseen latausvipu ei ammuttaessa liiku.

Kokeneimmat toiminnallisen ampumisen harrastajat saattavat löytää kivääristä myös puutteita, jotka eivät tässä testissä näyttäytyneet, sillä ase on pohjimmiltaan tehty sotilaiden ja muiden viranomaisten käyttöä ajatellen. Aseen omistaja voi toki lisävarusteita hankkimalla muokata asettaan häntä parhaalla tavalla palvelevaan muotoon."

Nyt pitää sanoa, että en ymmärrä mitä Ensio Firearms hakee näillä ulostuloillaan? Se somessa kiertänyt vuodatus oli Kola-Ollin sanoja tapaillen "aika hapokas". Kyseessä on käsittääkseni kahden asesepän paja, miten se pystyisi vastaamaan tuotannollaan Puolustusvoimien tarpeisiin? Jos ukot menettävät henkensä esim. autokolarissa palatessaan nykyisin aseasiantuntijanakin toimivan Kastehelmen kanssa ampumaradalta niin miten tuotanto ja huoltovarmuus siitä eteenpäin toimisi? Alkaisiko Lind pyörittämään pajaa ja sylkemään aseita maailmalle? Mikähän Lindin tausta on "asemaailmassa"? Vai onko osaaminen mahdollisesti alihankintaketjujen pyörittämisessä? Vaikka kuinka mainostettaisiin, että yhteistyötahoja Suomesta löytyisi niin ei alihankintaketjujen valvominenkaan ole ihan yksinkertaista puuhaa. Täysin kotimainen tuote? Mistä piiput tulisivat, Peuralaltako? Millaiset testit aseella on valmistajan toimesta tehty? Täyttäisikö ase Nato-standardit? Mikä osa hajoaa ensimmäisenä kymmenien tuhansien laukausten jälkeen? Onko tuo vaihtokaliiperisuus sellainen ominaisuus mitä oikeasti sotilaskäytössä halutaan? Jos on, niin uskoisin jonkun suuren asevalmistajan ottavan yhteyttä ja tarjoavan sellaisen summan Brysselin ruplia rojaltien kera, että valmistaminen siirtyisi jonkun suuren asevalmistajan kontolle. Kerrotun mukaan kaikki etutukissa kiinni olevat varusteet pitää raksia irti kaliiperin vaihtamisen yhteydessä, ei kovin käytännöllistä. Kuinka suuri ongelma on ollut osien hukkuminen varusmiesten värkätessä aseiden kanssa? Jos aseasiantuntija Kastehelmi on yhteydessä Puolustusvoimiin ja pyytää sieltä selontekoa siitä miksi KAR-21 ei kelvannut heille niin toivon, että pidättäytyvät vastaamasta. Saattaa nimittäin olla, että se vastaus ei ole tuotetta imarteleva.

Olen erittäin hienoa, että Suomesta löytyy osaavia ja innovatiivisia asealan toimijoita jotka eivät pelkää haasteita ja kehittävät uusia tuotteita. Siitä pisteet Sastamalaan, firmalla on paikkansa. Mutta välillä kannattaisi rikkoa putkinäkö oman tuotteen kohdalla, katsoa ja kuunnella onko tuote muidenkin mielestä niin päräyttävä, kuin se omasta mielestä on. Toivon todellakin, että olen mielipiteineni kanssa väärässä ja tuosta aseesta tulee lähes Nokian kaltainen vientituote sen huippuvuosina. Tällaiset ulostulot ovat kaksiteräinen miekka yrityksen kannalta, vaikka joku väittää ettei ole väliä mitä puhutaan, pääasia on että puhutaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35122

LähetäLähetetty: 16.07.2023 18:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Beretta on tehnyt aseita yli 500 vuotta, Sako sata ja KAR tehdään nyrkkipajassa, resursseissa on hiukan eroa.
Turha kuvitella että puolustusvoimat vilkaisisikaan jälkimmäistä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jopelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Maa 2023
Viestejä: 422

LähetäLähetetty: 17.07.2023 20:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaiken lisäksi Puolustusvoimien pitää jossain määrin ajatella myös NATO-yhteensopivuutta. Mutta ehkä tuollekin voisi löytyä jotain käyttöä armeijan puitteissa. Jopa sillä ajatuksella että Suomessa pysyttäisiin mukana alan kehityksessä..

Tuon videon pohjalta näyttäisi että ase sinällään on teknisesti fiksu ratkaisu. Juuri tällaisia uusia ratkaisuja tuleekin kehittää.

En tiedä olisiko esteitä kehitellä noista samoista lähtökohdista (kaliberien helppo vaihdettavuus) itselataavaa asetta myös metsästyskäyttöön.

Periaatteessa jopa niin että samassa itselataavassa runkokonstruktiossa voisi olla muutamia haulikkokalibereita.

Tottahan myös metsästysaseissa tulisi ottaa käyttöön kaikkein uusinta tekniikkaa, materiaaleja kuin myös teknisiä ratkaisuja. Kun kun siihen yhdistyy hyvä ammuttavuus, ehkä uudet turvallisuusratkaisut sekä helppo huollettavuus niin hyödyt on ilmeisiä.
- toki aseen tulee täyttää ominaisuuksillaan myös ase- ja metsästyslain edellytykset.
- mitään haittaa ei olisi siitäkään että sama pohjaratkaisu olisi helposti muokattavissa myös reserviläiskivääriksi jne.

Monet nykyään metsästyskäytössä olevat aseet ovat jääneet jopa sata vuotta jälkeen asetekniikan kehityksestä, monessakin suhteessa.

Ennen kuin alkaa "älämölö" vanhojen ja histpriallisten aseratkaisuiden puolesta ja siitä ettei metsästykseseen kuulu tai riistaa tarvitse ampua uudenaikaisille aseilla, niin totean etten suinkaan halua sarjatuliominaisuuksia metsästykseen.
- itselataavia aseita on jo nykyäänkin varsin yleisesti metsästyskäytössä.

Se että myös metsästyspuolelle olisi saatavissa uusinta asetekniikkaa ja monella tavalla nykyistä parempia ominaisuuksia ei suinkaan ole pois keneltäkään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2248

LähetäLähetetty: 18.07.2023 07:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minustakaan valmistajan ei kannattaisi tulla julkisuuteen noin sävytetyllä kirjoittelulla. Se herättää kysymyksiä lähinnä siitä, onko valmistaja sellainen yhteistyökumppani, jolle asiakas rahojansa haluaa antaa. Toisaalta juttu sai minut ja varmasti tuhannet muutkin käymään firman nettisivuilla eli markkinointi toimii.

Metsästyskäyttöön tuon tyyppisen aseen muokkaaminen olisi hyvä ajatus. Perän säädettävyyttä vähän lisää, sarjatuliominaisuus pois ja siinäpä se melkein onkin. Silloin radallakin pahvitauluun ammuttaessa tuo toimii varmasti hyvin eli kattaa yleisimmät käyttökohteet. 3,7 kg painokin on lähes sama kuin omassani ja jota pidän sopivana.

Metsästyskiväärien vanha tekniikka ei sinänsä ole metsästystä rajoittava tekijä, sen sijaan luotettavuus on hyvällä tasolla edullisemmankin pään hintaluokan aseissa. Se ei ole merkityksetön asia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16804
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.07.2023 09:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heero kirjoitti:
Minustakaan valmistajan ei kannattaisi tulla julkisuuteen noin sävytetyllä kirjoittelulla. Se herättää kysymyksiä lähinnä siitä, onko valmistaja sellainen yhteistyökumppani, jolle asiakas rahojansa haluaa antaa. Toisaalta juttu sai minut ja varmasti tuhannet muutkin käymään firman nettisivuilla eli markkinointi toimii.

Metsästyskäyttöön tuon tyyppisen aseen muokkaaminen olisi hyvä ajatus. Perän säädettävyyttä vähän lisää, sarjatuliominaisuus pois ja siinäpä se melkein onkin. Silloin radallakin pahvitauluun ammuttaessa tuo toimii varmasti hyvin eli kattaa yleisimmät käyttökohteet. 3,7 kg painokin on lähes sama kuin omassani ja jota pidän sopivana.

Metsästyskiväärien vanha tekniikka ei sinänsä ole metsästystä rajoittava tekijä, sen sijaan luotettavuus on hyvällä tasolla edullisemmankin pään hintaluokan aseissa. Se ei ole merkityksetön asia.Kuka kissan häntää nostaisi jos ei kissa itse.


Asehan on suunniteltu juuri armeijakäyttöö ja oli laskelmoitu että valmis tuote on juuri kun pv uusia aseita alkoi hankkimaan, hankkimisprosessiin ase ei päässyt kuitenkaan ja nyt jäi käsiin ase mikä on vain minimaalisille siviilimarkkinoille kelpaava.

Eli kyllähän se sapettaa.


Metsästykseen luvitus ilmeisesti ollut vähän nihkeää.

Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.

Eli väärin sammutettu sanotaan näin. Aseen tuotanto ei olisi ongelma jos niitä haluttaisiin, nyt ei haluttu.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15433

LähetäLähetetty: 18.07.2023 09:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:

Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.
Tuskinpa. Arskat, joihin Sakon ratkaisu perustuu, on aika testattuja ja käytettyjä aseita. Sako on tietysti varautunut tarjoamaan uustuotantoa ja varaosia tulevaisuudessa, ja kun lähes kaikki osat on yhteensopivia mihin tahansa tuon genren aseeseen niitä saa tiukassa paikassa myös maailmalta. KAR:in yksi ongelma on juurikin se että lähes kaikki toimintaan liittyvät osat on epäyhteensopivia arskaan.

Metsästysaseessa en tuollaista vaihtokaliiperiominaisuutta arvosta korkealle, sehän tarkoittaa ettei olisi syytä ostaa uusia erikaliiperisia aseita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16804
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.07.2023 09:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:

Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.
Tuskinpa. Arskat, joihin Sakon ratkaisu perustuu, on aika testattuja ja käytettyjä aseita. Sako on tietysti varautunut tarjoamaan uustuotantoa ja varaosia tulevaisuudessa, ja kun lähes kaikki osat on yhteensopivia mihin tahansa tuon genren aseeseen niitä saa tiukassa paikassa myös maailmalta. KAR:in yksi ongelma on juurikin se että lähes kaikki toimintaan liittyvät osat on epäyhteensopivia arskaan.

Metsästysaseessa en tuollaista vaihtokaliiperiominaisuutta arvosta korkealle, sehän tarkoittaa ettei olisi syytä ostaa uusia erikaliiperisia aseita.


Tuolla logiikalla ei ikinä muuta asetta kannattaisi valmistaakaa kuin arskaa mikä taas on vain yksi malli tehdä ase. Ja malleja on muitakin. Ak47 on paljon tehty ja käytetty, ar-tuli vasta vuosikymmen sen jälkeen ja on suosittu.... Miksei kar voisi olla seuraava askel?

Lukumäärät toki ratkaisee, jos karria tehdään sama määrä kuin arskoja niin mielipide saattaisi ollakin toinen?
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Personanon-Grata
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Mar 2005
Viestejä: 1592

LähetäLähetetty: 18.07.2023 09:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kar ei voi olla seuraava askel koska ominaisuudet ei vastaa hintaa. Jos se olisi arskaa halvempi voisi sille ollakin menekkiä ja se voisi aseena yleistyä. Koska ei ole eikä asiakaskunta oikeasti vaihdettavasta kaliiperista hyödy ei tuolla ole tulevaisuutta kuin kuriositeettina. Valitettavasti näin se menee.

Ak ja rk on molemmat menneen talven lumia, olleet jo vuosikymmeniä. Vain ne jotka eivät paremmasta tiedä luulevat muuta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16702

LähetäLähetetty: 18.07.2023 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Personanon-Grata kirjoitti:
Kar ei voi olla seuraava askel koska ominaisuudet ei vastaa hintaa. Jos se olisi arskaa halvempi voisi sille ollakin menekkiä ja se voisi aseena yleistyä. Koska ei ole eikä asiakaskunta oikeasti vaihdettavasta kaliiperista hyödy ei tuolla ole tulevaisuutta kuin kuriositeettina. Valitettavasti näin se menee.

Ak ja rk on molemmat menneen talven lumia, olleet jo vuosikymmeniä. Vain ne jotka eivät paremmasta tiedä luulevat muuta.


+1
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ekohippi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Hel 2015
Viestejä: 3793

LähetäLähetetty: 18.07.2023 10:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uutuus on vasta uutuus ja koviin hommiin ei mahdollisine lapsentautineen vielä liene asiaa. Arskastakin kehkeytyi toimintavarma useamman päivityksen jälkeen ja sitä käesti kokolailla iso joukko asiantuntijoita. Taisi huonossa maineessakin olla ekan sotansa ajan..?

Komppaan silti innovaation kannattajia. Mahtavaa, että yritetään! Joku jossain koppaa ideasta kiinni, kehittää vähän ja uusi musta voi tässä olla alullaan...
_________________
"Älä valita verojen korkeutta vaan iloitse siitä, että ne ovat nyt alhaisemmat kuin koskaan vastaisuudessa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BlueMarlin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 2664

LähetäLähetetty: 18.07.2023 10:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.


Aika kova väite. Avaisitko hieman tarkemmin mihin se perustuu?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15433

LähetäLähetetty: 18.07.2023 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
late2 kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:

Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.
Tuskinpa. Arskat, joihin Sakon ratkaisu perustuu, on aika testattuja ja käytettyjä aseita. Sako on tietysti varautunut tarjoamaan uustuotantoa ja varaosia tulevaisuudessa, ja kun lähes kaikki osat on yhteensopivia mihin tahansa tuon genren aseeseen niitä saa tiukassa paikassa myös maailmalta. KAR:in yksi ongelma on juurikin se että lähes kaikki toimintaan liittyvät osat on epäyhteensopivia arskaan.

Metsästysaseessa en tuollaista vaihtokaliiperiominaisuutta arvosta korkealle, sehän tarkoittaa ettei olisi syytä ostaa uusia erikaliiperisia aseita.


Tuolla logiikalla ei ikinä muuta asetta kannattaisi valmistaakaa kuin arskaa mikä taas on vain yksi malli tehdä ase. Ja malleja on muitakin. Ak47 on paljon tehty ja käytetty, ar-tuli vasta vuosikymmen sen jälkeen ja on suosittu.... Miksei kar voisi olla seuraava askel?

Lukumäärät toki ratkaisee, jos karria tehdään sama määrä kuin arskoja niin mielipide saattaisi ollakin toinen?
Kyllähän uusia rynkkyjä kehitellään koko ajan, esim. jenkkien "Next Generation Squad Weapon" -hanke on innostanut taas kehittämään uutta. Tuntuu että jostain syystä PV:llä on tullut syliin tämä rynkyn uusiminen, ja on valittu varman päälle. Sakolla ei ole ollut rynkkykehitystä pitkään aikaan, Beretalla on ollut, en tiedä mikä on nykytila mutta onneksi niitä ei valittu. Rynkyn vaihtaminen on iso juttu, ja tällä ratkaisulla jää mahdollisesti pitkä testivaihe paljon lyhyemmäksi, maailmalla on tietoa miten toimiva arska tehdään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2248

LähetäLähetetty: 18.07.2023 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Heero kirjoitti:
Minustakaan valmistajan ei kannattaisi tulla julkisuuteen noin sävytetyllä kirjoittelulla. Se herättää kysymyksiä lähinnä siitä, onko valmistaja sellainen yhteistyökumppani, jolle asiakas rahojansa haluaa antaa. Toisaalta juttu sai minut ja varmasti tuhannet muutkin käymään firman nettisivuilla eli markkinointi toimii.

Metsästyskäyttöön tuon tyyppisen aseen muokkaaminen olisi hyvä ajatus. Perän säädettävyyttä vähän lisää, sarjatuliominaisuus pois ja siinäpä se melkein onkin. Silloin radallakin pahvitauluun ammuttaessa tuo toimii varmasti hyvin eli kattaa yleisimmät käyttökohteet. 3,7 kg painokin on lähes sama kuin omassani ja jota pidän sopivana.

Metsästyskiväärien vanha tekniikka ei sinänsä ole metsästystä rajoittava tekijä, sen sijaan luotettavuus on hyvällä tasolla edullisemmankin pään hintaluokan aseissa. Se ei ole merkityksetön asia.Kuka kissan häntää nostaisi jos ei kissa itse.


Asehan on suunniteltu juuri armeijakäyttöö ja oli laskelmoitu että valmis tuote on juuri kun pv uusia aseita alkoi hankkimaan, hankkimisprosessiin ase ei päässyt kuitenkaan ja nyt jäi käsiin ase mikä on vain minimaalisille siviilimarkkinoille kelpaava.

Eli kyllähän se sapettaa.


Metsästykseen luvitus ilmeisesti ollut vähän nihkeää.

Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.

Eli väärin sammutettu sanotaan näin. Aseen tuotanto ei olisi ongelma jos niitä haluttaisiin, nyt ei haluttu.


Aseesta en mitään tiedä, kun en sotilasläyttöön tehtyjen asiantuntija ole, enkä Karrista valmistajan tietoja enempää tiedä. Voi olla hyvä joko teoriassa, käytännössä, molemmissa tai sitten ei.

Kissan hännän voi silti nostaa monella tapaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15433

LähetäLähetetty: 18.07.2023 11:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Testeissä KAR ei ole ollut mitenkään ällistyttävän tarkka. Sakollahan on jo Kivääri 23 -tuote, kerta-automaatti AR10-tyylinen kivääri, josta on myös tarkka-ampujakivääriversio. En tiedä mikä on tarkkuustavoite mutta sillä on tarkoitus korvata ainakin osa TAK85-kivääreitä, eli tuskin kovin väljä. Rynkkymalliin on ajateltu myös 7,62 Nato -kivääriä, joka vissiin olisi selective fire. Mikä tuolle olisi sitten käyttötarkoitus, vaikea sanoa, tuon kaliiperin rynkkyjä on aika vähän käytössä. Onko ajatus että tuo olisi tavallaan vaihtoehto Kivääri 23:n tulitukiaseversiolle eli 7.62 KIV 23:lle, nuohan on tavallaan vähän päällekäisiä, kai niissä sama perustekniikka kuitenkin on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
BlueMarlin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Maa 2004
Viestejä: 2664

LähetäLähetetty: 19.07.2023 13:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

BlueMarlin kirjoitti:
valmet 412s kirjoitti:
Ase itsessään on hyvä, jos se olisi sakon "keksimä" niin se olisi pv uusi asemalli.


Aika kova väite. Avaisitko hieman tarkemmin mihin se perustuu?


Kysymykseni jäänyt varmaan huomaamatta niin esitetään se uudelleen?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Harrastuksemme mediassa Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com