Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 18.12.2019 18:26 Viestin aihe: Jouluksi |
|
|
Perinteinen jänis/rusakkopaisti, pottumuusi, karjalanpaisti hirvenlihasta, oman pellon herneitä ja porkkanoita, silliä ja kylmäsavulohta ja palanpainikkeeksi tummaa olutta tai portteria. Jälkkäriksi kahvit kotitekoisten torttujen ja pasteijoiden ja savukala piiraan kera. Silli ja olut ostotavaraa muut kotitekoisia. _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17406 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 18.12.2019 18:49 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa työmaalla keskusteltiin tänään niin valtaosa ei sitä 8 kilon perinteistä kinkkua luvannut jouluna enää laittaa... Moni on 2h talouksia ja muutakin halutaan kuin kinkkua pöytään... Itseasiassa (no en ylläty) kalaa tuntui löytyvän montaa sorttia pöydästä.
-Onhan se tavallaan hullua hemmetinmoinen lihaköntti laittaa ja syödä viikko eri muodoissa sitten... 400g yleensä riittää lihaa kahdelle per ateria oikein hyvinkin jos jotain muutakin lautasella.
-Itse tykkään kokeilla uutta ja uusia makuja, monenlaista muuta pikkunäppärää syötävää on varattuna noiden "perinteisten" lisäksi...
Yksi seikka mitä ihmettelen on se miksi ei noita laatikoita firmat tee semmosta mix-rasiaa missä kutakin 150g lanttu-maksa-peruna-porkkana laatikkoa? Olisi pienissä talouksissa varmasti tykätty juttu... Nythän se hankkii mennä siihen että otetaan yhtä-kahta ja sitäkin jää sitten 400g rasiasta syömättä osa.... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21361 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 20.12.2019 14:40 Viestin aihe: |
|
|
Kävin hakemassa kinkun.
On valittavana juhlakinkkua. Kinkkua luulla. Viljapossua. Maatiaispossua. Luomupossua. Ja vaikka mitä. Jos jonkinmoisia rullia ja verkkohässäköitä, tai ilman.
Parin välillä arvuuttelin ja kärryyn motkähti joku ”Maatiaispossun tuoresuolattu juhlakinkku”. Onko muuten se ”harmaasuolaus” joku eri homma vielä.
No, 4,5kg. Ite tulee syötyä luultavasti pilkun vasen puoli  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15279
|
Lähetetty: 20.12.2019 15:35 Viestin aihe: |
|
|
Harmaasuolatussa ei ole nitriittiä, eli siitä nimi. Tuoresuolattu tarkoittaa sitä, että liha on ollut tuore ennen suolaamista, eli sitä ei ole pakastettu ennen suolaamista. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 20.12.2019 15:40 Viestin aihe: |
|
|
Ai saaplari, pitää hakia sika rullaa, ai perkale ja kattoo et on mauste ja mustapippuria tarpeeksi kaapis. Ehkä lipevää kalaa.
Olivat lohelle keksineet 15€/kg hinnan. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
Lähetetty: 21.12.2019 20:56 Viestin aihe: |
|
|
kohta 50 vuotta täällä ruattissa asunu niin kyllä sitä pitää saada niitä perinteisiä suomalaisia laatikoita .Se vain tahtoo olla just niikun t äss yllä kirjotettiin liian isot laatikot .niitä sitten vedetään joulupöytään ees-taas ja sitten lopulta ollaan siinä pistees että:kompostiin.No ei se mitään joulu on vain kerran vuodessa.Vanhan tavan mukaan pitää ite ssada savustaa pieni joulukinkku n.2,3kg.satuin löytäään kaupan jossa oli vielä suolaamaton kinkku alkuviikosta ruiskusuolaus ja sitte 3päivää tasautumaan suolaveteen.Samalla savukaapillesella tuleen myös hirven pyöröpaistia, file ja sisäpaistia.Ollu nyt savukaapissa jotain 12 tuntia ja pitää kai kohta hakeen kinkut pois ja jähtymään.Tapaan savustuksen jälkeen laitaa lihat lumihankeen näin talvella että saan nopeesti jähtymään.En nytt saa kuvaa mukaan kun en oo mikään expert että olisin syventyny tälläseen mutta kumminkin otin kuvan kännykällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 22.12.2019 12:41 Viestin aihe: |
|
|
LAita ne tietokoneeseen ja sit https://aijaa.com jolla kaivat ne esiin ja sieltä pieni image.
Harjoittelet sitä samalla kun sulattelet kinkkuu ja lootia.  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Putukiffeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Hel 2009 Viestejä: 1636 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 22.12.2019 12:51 Viestin aihe: |
|
|
Tiistaiaamuna pitää hakea maailman parhaasta ruokakaupasta 6-7 erilaista maustettua silakkaa, lohta ja mätiä.
Muuta en sit kaipaakaan ja nykyään perinteiset jouluruoat laatikoineen maistuvat omassa suussani lähinnä pula-ajan ruoalta. _________________ Rakastiko Hannu piparia vai Kerttua? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
antsa6 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2014 Viestejä: 726
|
Lähetetty: 23.12.2019 09:54 Viestin aihe: |
|
|
Metsoa meinasin savustaa ja kattoo nyt sitten että tekiskö kanttarellikastikkeet vai alkukeitot vai korvasieniäkö sitä keitoksi leipos... Porkkanalaatikkoa on vuosikertatavarana pakkasessa, sekin lie ihan syötävissä. Ja ai niin, parin kilon maalaispalvikinkunkin ostin joskus kun halvalla sain, niin pitää kai sekin urakoida joulupyhien aikana.
Haukifiileenkin vois savustaa, tosin kun en oo ehtinyt oikein kalahommaan panostamaan, niin vähän kehtuuttaa nyt kalatiskiltä haukea hakea...  _________________ "Apinat syö banaania, Tarzan ei syö." |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2921
|
Lähetetty: 23.12.2019 10:48 Viestin aihe: |
|
|
En ehtinyt lukea vimosempia viestejä ja vanhempia en muista, mutta nyt olisi hieman kiire.
Eli lihanjakohommat muuttuneet siihen suuntaan että palat vähän pienempiä (homma ulkoistettu eikä muuten ole mitään valittamista). Nyt olen kahta vajaata kilon klimppiä (ilmeisesti kulma- ja paahtopaistinpalat) ensin suolannut ja ruiskuttanut 2 päivää ja nyt sitten marinoinut gini-marinadissa 3 päivää.
Ajattelin savustuspussissa savustaa, kun ei ole oikein mahdollisuutta savustaa muuten. Nyt kun tutkin nettiä ja ohjeita niin vaikuttaisi siltä että ei onnistu savustuspussilla, eli kaikissa ohjeissa, ml. pussin omat ohjeet, puhutaan vain tunnin käsittelystä. Olen kuitenkin ymmärtänyt että hirivenpaisti olisi hyvä semmoisessa matalassa lämpötilassa kypsentään vähän pitempään niin että sisälämpö näyttäisi sen 60 tai karvan alle.
Oma muistikuva on että ensin vartin verran pidetään uunia täysillä ja sitten tiputettaan reiluun sataan asteeseen.
Voiko tuommoisella savustuspussilla kypsentää hirvenpaistia vai pitääkö perinteinen paistopussi kaivaa kaapista?
edit: katsoinkin että kilon lihanpalalla menee paistopussissa noin tunti 150 asteessa. Voisin siis periaatteessa mennä ton savustuspussin ohjeen mukaan, mutta laskea lämpötilaa vähän ja samalla pidentää paistoaikaa hieman. Tuleekohan liikaa savua noin? No semmosissa liemissä marinoitunut tuo liha jo muutenkin ettei sitä varmaan syö enää kuin appiukko  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1881 Paikkakunta: Vaasa
|
Lähetetty: 23.12.2019 11:15 Viestin aihe: |
|
|
En oikein jaksa uskoa että savustuspussilla saisi lihaan liikaa savua. _________________
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2921
|
Lähetetty: 23.12.2019 11:17 Viestin aihe: |
|
|
fox66 kirjoitti: | En oikein jaksa uskoa että savustuspussilla saisi lihaan liikaa savua. |
OK. Vedetään tolla. Ei nyt kummoiset odotukset ole muutenkaan.
... ja kiitoksia nopeasta vastauksesta.
Jouluja! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 23.12.2019 12:10 Viestin aihe: |
|
|
antsa6 kirjoitti: | Metsoa meinasin savustaa ja kattoo nyt sitten että tekiskö kanttarellikastikkeet vai alkukeitot vai korvasieniäkö sitä keitoksi leipos... Porkkanalaatikkoa on vuosikertatavarana pakkasessa, sekin lie ihan syötävissä. Ja ai niin, parin kilon maalaispalvikinkunkin ostin joskus kun halvalla sain, niin pitää kai sekin urakoida joulupyhien aikana.
Haukifiileenkin vois savustaa, tosin kun en oo ehtinyt oikein kalahommaan panostamaan, niin vähän kehtuuttaa nyt kalatiskiltä haukea hakea...  | Mitä teillä maksaa hauki kg kaupas, jostain katoin niin oli 10€/kg |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17406 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 11.12.2020 21:43 Viestin aihe: |
|
|
Jaahas se rupeis olemaan taas aika alkaa varautumaan jouluun... Mitäs tällejoulua suunnitteilla?
Täällä hyvin hyväksitodettu kaava jotta sitä mikä maistuu ja sorteista voi hyvinkin tinkiä ettei "perinteenvuoksi" - ruokia tekisi turhanpäiten.
-kalaa, riistaa, omia leipomuksia. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lyrurus Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 2030 Paikkakunta: Muurame
|
Lähetetty: 11.12.2020 22:24 Viestin aihe: |
|
|
Riistaa tulee puputettua koko ajan, joten ei se oikein juhlaruokaa ole. Kinkkuun olen vähän kyllästynyt, varsinkin näihin kuiviin nykykinkkuihin, joten antaa olla. Tuumasin, että jos laittais lammasta, viulua tai paistia tai mitä nyt sitten tulee mieleen. - No lampaalle vois savustaa kaveriksi muutaman sorsantäkän.
Kalapuoli riippuu siitä, mitä tavaraa pyydykset joulun aikaan antaa. Vai antavatko mitään. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|