Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 13.08.2014 12:03 Viestin aihe: Lihan suolaus savustuksessa |
|
|
Teenpä laiskuuttani tälläisen ketjun, kun tieto nyt on ripoteltuna pitkin eri ketjuja.
Kuinka itse kukin suolaa savustettavat lihat?
Eli suolaliuoksen vahvuus, aika ja lihakönttien koko?
Pitäisi pitkästä aikaa "palvata" pakastin tyhjäksi, tuollaisia 1-2kg könttejä siellä näkyy hirveä olevan vielä, ja samanlaisia paloja sian-niskaa kaveriksi kaupasta.
Muistaakseni viimeksi pidin vastaavia kimpaleita 5% suolaliuoksessa n. 15h, ja vähän turhan suolaista tuli. Voin muistaa kyllä väärinkin, siksi tämä avaus. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TolkullinenMuheltaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2009 Viestejä: 969 Paikkakunta: P-pohjanmaan
|
Lähetetty: 13.08.2014 13:24 Viestin aihe: |
|
|
Viis pinnaa on kyllä ihan liikaa suolaliuokselle, ainakin itselleni vaikka pidän reilusta suolasta. Suolaan 3,5-4% liuoksessa parivuorokautta kylmässä jos köntsät kilon pintaan. Isommat palat injektioruiskulla ja suolaveteen ainakin vuorokaudeksi. Suolaliokseen hieman nitriittisuolaa mukaan niin lihasta tulee kauniin väristä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17154 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 13.08.2014 13:26 Viestin aihe: |
|
|
Tee 2.5-3% liuos ja ruiskulla sisään... ei tule koskaan liian suolasta tai suolatonta... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 13.08.2014 13:27 Viestin aihe: |
|
|
Tuo 5% on tosiaan vaan muistikuva, voi sotkeentua esim. siihen, että juuri edellisellä viikolla tein 5% sitruunahappoliuosta ruosteenpoistoon . _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17154 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 13.08.2014 14:21 Viestin aihe: |
|
|
Tuplaa _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 13.08.2014 18:01 Viestin aihe: |
|
|
60 g karkeaa merisuolaa per litra vettä. Ruiskulla sisään ja sitten vähintään yön yli samaan nesteeseen uiskentelemaan. Hyvää on tullut. En usko että olisi kenenkään suuhun liian suolaista. Lihojen uittaminen tapahtui sen verta pienessä kattilassa ettei sinne tarvinnu paljoakaan suolaliuosta lorauttaa niin se oli täynnä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
CrB Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Lok 2005 Viestejä: 1891
|
Lähetetty: 13.08.2014 18:17 Viestin aihe: |
|
|
VelMatin vahvuudet täälläkin, 2.5-3%. Vuorokauden liuotus, lisäksi saman vahvuista ruiskulla lihaan niin paljon, kun sisällään pitää. Merisuolaa tietenkin. Vielä en ole kokeillut, miten kävisi, jos kesken palvauksen kuumaa suolaliuosta ruiskulla lisäisi.
Kylmäsavustukseen liha (hirvi) syiden suuntaisesti leikattuna n. 2cm paksuiksi 'suuriksi pihveiksi' ja karkeaa suolaa sekaan mahdollisimman paljon. Vuorokauden hautuminen kylmässä, aika voisi olla pidempikin, suola ehkä poistaisi enemmän nestettä lihasta. ProQ:n savu uppoaa n. puoli milliä tunnissa näihin lätysköihin. _________________ Liikettä niveliin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 13.08.2014 21:21 Viestin aihe: |
|
|
60g tekee jo 6% liuoksen?
Itse en ole koskaan (kaikki kolme kertaa) ruoskuttanut sisään mitään, vain liottanut suolavedessä, eikä tuo kertaakaan ole ollut hiukkaakaan kuivaa. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 13.08.2014 23:01 Viestin aihe: |
|
|
RiUDE kirjoitti: | 60g tekee jo 6% liuoksen?
Itse en ole koskaan (kaikki kolme kertaa) ruoskuttanut sisään mitään, vain liottanut suolavedessä, eikä tuo kertaakaan ole ollut hiukkaakaan kuivaa. |
Joo on se 6 %. Mielenkiintoinen keskustelu koska mielelläni minäkin vähennän suolan määrää jos joku on saanut vähemmällä hyvää. 6 %:lla ruiskusuolatusta porsaanfileestä sain tosin jo yhden kommentin että saisi olla suolaisempaa, mutta se oli vain yksi muutamasta kommentista.
Ruiskutusta olen käyttäny yleensä nopeuden takia, ja varmistamaan että liha pysyy mehukkaana. Pelkkää liottamista ei ole kuitenkaan tullu kokeiltua eli vertailukohtaa ei ole vielä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kuhmon Ahma Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2010 Viestejä: 3252 Paikkakunta: Syrjäkylä
|
Lähetetty: 30.09.2015 23:54 Viestin aihe: |
|
|
5 % liuos toimii ainakin jänikselle. Tökin kalvoihin ohutteräisellä veitsellä vähän reikiä tasaisemman suolauksen edistämiseksi. Lihoja suolasin noin 6 tuntia jonka jälkeen pari tuntia puhtaassa vedessä. Onnistui täydellisesti
Savustuspussissa leivinuuniin ja yön yli saivat lihat muhia. _________________ Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 06.08.2021 07:53 Viestin aihe: |
|
|
Jos haluaa käyttää 0.6% nitriittisuolaa, niin oletteko käyttäneet samanlaista 3% liuosta? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 6201 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 06.08.2021 08:44 Viestin aihe: |
|
|
Teen 4,5% tai 5%. Heitän joskus lihat jäisinäkin suoraan suolaliuosastiaan. Maanantaina kun heittää, niin lauantaina savuun ja ainakin tähän saakka kaikki on tullut syötyä. Kun savustelee 2-3kg paloja, niin ruiskuttaminen on turhaa. Suolaantuu hyvin kun antaa olla 2-3vrk.
Tuossa muuten erinomaisia astioita suolaamiseen, eikä ole hinnalla pilattuja:
https://www.puuilo.fi/smartstore-sailytyslaatikko-dry-15 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17154 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.08.2021 09:35 Viestin aihe: |
|
|
Minä teen 10:1 liuoksen ja ei liian suolaista ole saanut aikaiseksi vielä.
Suolahan tunkeutuu 1cm/vuorokaudessa kai että siitä laskien suolaantumisaika.
Peurankinkkuun ruiskuttelin mutta siinä olisi saanut olla enemmänkin, possunlapaan oli passeli. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 06.08.2021 09:52 Viestin aihe: |
|
|
Pelkällä nitriittisuolalla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3986
|
Lähetetty: 06.08.2021 09:52 Viestin aihe: |
|
|
Haen siis lähinnä sitä että oletteko käyttäneet savustuksessa pelkkää nitriittisuolaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|