Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 11.10.2012 20:54 Viestin aihe: |
|
|
Kärjistän, tunnustan sen, mutta kyse on näkemysasioista ja toimintatapakulttuureissa. Lihankäsittelyn suhteen "kaikki pelaa" -tyyppinen ajattelutapa ei mielestäni toimi silloin kun on kyse kollektiivisesta jahdista.
Itse pidän ehdottomasti jokaisen asiana sitä, että saaliin alkukäsittely tehdään oikein ja siististi. Tämä on aivan sanomattakin selvä. Tämäkin pitää opettaa, jotta kusirakot eivät ole hajallaan ja karistinluuta ei mennä ensimmäisenä sahaamaan halki metsässä...
Nylkeminen on jo taas asia, joka pitää kädestä pitäen opettaa, joskin tämäkin käy useimmilta vielä aivan hyvin. Tällöin pitää opettaa ehdottomasti se, että nyljettyyn lihaan ei kosketa ja karva ei nylkemisen missään vaiheessa koske nyljettyyn lihaan.
Ruhon paloittelu on sitten sellainen homma, että siinä ei ole enää kiire missään muodossa. Tämän vuoksi tähän hommaan riittää pienempi tiimi, joka on mahdollisimman ammattitaitoista. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Kiul Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2005 Viestejä: 3980
|
Lähetetty: 11.10.2012 21:27 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod kirjoitti: |
Ruhon paloittelu on sitten sellainen homma, että siinä ei ole enää kiire missään muodossa. Tämän vuoksi tähän hommaan riittää pienempi tiimi, joka on mahdollisimman ammattitaitoista. |
Itse olen kyllä sitä mieltä, että haluan vaikuttaa siihen, miten lihat tehdään. Omalta kohdaltani yritän minimoida jauhelihan määrää - teen suht paljon pienipiirteistä lihaa, jota kutsumme 'wokkilihaksi' - ja edellä mainitun peurakokemuksen perusteella haluan jatkossakin itse 'luokitella' lihat joita leikkaan. Itselläni on ollut onni saada useampana vuonna vasan puolikas omana osuutena ja sen käsittelyyn en ole 'ammattilaisia' tarvinnut. Samalta näyttää tilanne muidenkin seuran jäsenten osalta, hyvin moni haluaa hoitaa lihat itse.
Meillä täällä kotimaassa näyttää ammattilaistenkin keskuudessa vallitsevana leikkuutapana olla ns. 'french cut', jossa eri lihakset erotellaan toisistaan. Tapa on amatöörinkin helppo omaksua ja tulos on hyvä. Ammattilaiset jos tekisivät ameriikan malliin 'beef cut' leikkuun, niin sellaiseen antaisin lihani yhden kerran ja sívusta seuraisin, miten homma hoituu. Seuraavan hirven sitten leikkaisin itse. ![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14869
|
Lähetetty: 11.10.2012 21:53 Viestin aihe: |
|
|
Nyt puhutaan ehkä hieman eri asiasta kun puhutaan lihanleikkuusta yleisellä tasolla ja annospaloihin leikkaamisesta. Tänään esimerkiksi lihanjaolla lihat ensin leikattiin pääosiin ja sen jälkeen sitten jokaisen omat toiveet määrittivät sen, että miten ne tästä eteenpäin paloiteltiin.
Itse en hirvestä ota juurikaan kakkosleikkoa paloina, mutta sen sijaan pienemmistä hirvieläimistä mielelläni. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 12.10.2012 16:44 Viestin aihe: |
|
|
Kyseessä tuntuu olevan se asia, mikä määritellään metsästäjälle/metsästykseen kuuluvaksi?
Ite olen sitä mieltä, että kaikki osavaiheet tulee osata... taikka opetella?
Tietysti saaliin käsittelyn tulee olla osaavan valvonnassa... esim. pistämisen/suolistuksen, tulee mielestäni kaatajan suorittaa.
Nylkemisvaiheessa selviää hyvinpaljon hirven anatomiaa, sekä esim. luotien käyttäytymisestä kudoksessa... opettaa paljon jopa ns. kaiken nähneellekkin?
Paloittelussa ei todellakaan pietä kiirettä ja huolella tehän... samalla tietysti "oppimattomille" selvitetään ruhon osat ja esim. miten tietty osa voi olla hyvää ruokapöyässä... aina oppii siinä kokeneenmatkin, kun voihan "aloittelia" olla hyväkin kokki?
Itte olen mahollisuuksien mukaan, ollu joka osavaiheessa mukana ja jonkinlainen tietämys on vuosien varrella tullu (v. 82 aloittanut hirvenpyynnin)...
Hygieniapuolta ei mielestäni koskaan voi liioitella... mutta kun vakuumissa laittaa lihat pakkaseen, lohduttaa tieto siitä, että lihat on käsitelty alusta loppuun parhaalla mahollisella tavalla ja pelkoa mistään pöpöistä ei ole.
Olemme porukassani erittäin säntillisiä siitä, että lihat käsitellään hygienisesti... eikä todellakaan räävitä. _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|