OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvi 15 tuntia suolistamatta - Onko vielä syötävissä
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 09.10.2012 16:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Silloin joskus, kun muinaisuudessa olin lihamestarin oppipoikana kaupassa töissä, niin se sisäfile joka mun nokkaani tuoksui jo mädänneelle oli töölöläisrouvien suurinta herkkua ja ennen vakuumi aikakautta lihat roikkuivat joko paloiteltuina tai osaruhoina kaupan lihakylmiössä.
Päivänlihat oli myyntitiskissä ja kysyttäessä nk. takahuoneesta löytyi tavaraa tuoreen lihan ystäville. Laughing
Iltaisin lihat kuskattiin kylmiöön takaisin ja viimevaiheessa sitten tuoreen paistijahelihan teon yhteydessä laitettiin nää "liian kypsät" sekaan ja pistettiin kilohintaan vielä markan verran lisää. Laughing Laughing
Tapahtui 70 luvun alussa!! Wink
Näistä ruhojen osista sitten leikattiin eri osia tarpeen mukaan päivän myyntitiskille.
No, systeemit oli ehkä vähän krouveja, mutta tulipa opittua eläinten anatomia veitsen kautta ja siitä olen kiitollinen vieläkin! Rolling Eyes
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16705

LähetäLähetetty: 09.10.2012 17:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Työkaveri on ollut kanssa lihatiskillä töissä ja hän ei osta valmiiksi jauhettua jauhelihaa. On kuulema sen verran sitä jauhanut, että tietää systeemin. Sama on kuulema kaupan savukalojenkin suhteen, eli saavat jäädä tiskille.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 09.10.2012 18:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

9.3x622 kirjoitti:
Työkaveri on ollut kanssa lihatiskillä töissä ja hän ei osta valmiiksi jauhettua jauhelihaa. On kuulema sen verran sitä jauhanut, että tietää systeemin. Sama on kuulema kaupan savukalojenkin suhteen, eli saavat jäädä tiskille.


En paljoa ihmettele, mikäli systeemi ei ole paljoa vuosien saatossa muuttunut. Twisted Evil
Tosin nykyään taitaa olla vähissä ne kaupat jotka itse jauhelihansa tekevät ja mitä muutamia harvoja tiedän, niin jauhavat jopa asiakkaan toivomuksen mukaan näkyvästi ne lihat.
Ps. Silloin nöösipoikana se oli mun tehtäväni iltaisin pestä lihamylly joten se hygineapuoli oli kyllä niiltä osin kunnossa. Wink
Kalaa en osta kaupasta lainkaan. Evil or Very Mad
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14869

LähetäLähetetty: 09.10.2012 18:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nahka päällä riiputtaminen ja suolistamaton eläin on taas sellainen "omenat ja appelsiinit" -tyyppinen tilanne. Kyse on kahdesta aivan eri asiasta!

Jos ilma on kylmä ja ruho saadaan nopeasti suolistettua ja jäähtymään, ja ennen kaikkea, kyse ei ole kovin suuresta hirvestä/hirvieläimestä, on nahka päällä riiputtaminen hyvä ajatus. Esimerkiksi kauris on tyyppiesimerkki ruhosta, joka kannattaa säiden niin salliessa riiputtaa nahkoineen. Suolineen metsässä muhiva hirvi on taas kokonaan toinen asia, eikä ollenkaan vertailukelpoinen nahka päällä riiputtamiseen!

Nahka päällä riiputettaessa on myös huomioitava se, että nahkaa pitää oikeaoppisesti toimittaessa aukoa hieman ja poistaa esim. paistien sisäpuolista, jotta lihakset pääsevät jäähtymään. Jos riiputuslämpötila ei ole riittävä ja liha säilyy liian kauan lämpimänä, se hautuu. Tämä näkyy esimerkiksi sisäpaistissa siten, että kun lihaksen leikkaa poikki kokonaisena, on lihaksen keskellä vaalea alue. Tämä kohta ei raakakypsy normaalisti ja muutenkin sen maku on valju.

Henkilökohtaisesti pidän parhaana riiputusmuotona sitä, että ruho nyljetään normaalisti ja annetaan jäähtyä ja kuivahtaa pinnasta vajaan vuorokauden. Tämän jälkeen leikataan paistit pääosiin ja vakumoidaan ne kammiovakuumikoneella, jonka jälkeen ne laitetaan raakakypsymään näiin pakattuna kylmätilaan. Ei tule painohävikkiä jne.

Kannattaa muistaa, että riiputtaminen vie kosteutta lihaksista ja tätä varten elintarviketeollisuuden puolelta on levinnyt ajatustapaa, että tämän vättäminen olisi tarpeellista myös hirvellä. Käytännössä en itse kovinkaan paljoa murehdi painohävikistä lihan kuivumisen muodossa - sitä tulee kuitenkin pannulla samasta syystä... Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 09.10.2012 19:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Montako teistä kävisi kipasemassa K-kaupasta jauhelihapussin joka on tehty illalla teurastetusta, pistämättä jätetystä ja suolet sisällä lattialla lojuneesta elukasta? Sitten aamulla käsitelty ja vähän niin ja näin jäähdytetty. Enpä usko että kukaan.

Pitkän riiputtamisen edellytyksenä on hyvä teurastushygienia, hyvä jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju. Taitaa olla luojan lykky tämä riistalihan vaatimaton tarjonta. Harvoin myöskään metsästäjien lihankäsittelytilat ovat niin modernit, että kosteusolosuhteet olisivat optimaaliset. Taitaa olla lähes aina liian kosteat olosuhteet. Ei painohäviö tällöin ole kriittinen.

P.S Syödäänhän hapansilakkaakin. Ja eskimot säilöivät munia ja linnunpoikasia nahkasäkkiin keväällä, kaivoivat kivien alle ja söivät syksyllä. Suussa sulavaa. Kokonaan toinen prosessi kun nyt keskustelussa oleva. Kyllä me taidetaan olla vähän pöljiä. Parissa tunnissa yritetään saada hirviltä takki pois päältä ja koneellisesti jäähdytettyyn tilaan riippumaan. Taitaa olla ihan turhaa. Ne ruhot voisi kerätä metsästä vasta suoraan palotteluun. Menisi koko homma samalla vaivalla. En kertakaikkiaan usko kaikkien kommenttien olevan tosissaan kirjoitettuja. Eihän ne voi olla? Olisi mukavaa jos joku liha-alan osaaja pistäisi kommenttinsa tuosta edellä kirjoitetusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 09.10.2012 19:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joka ei ole huomannut eroa riiputetun ja "suoraan pataan" -lihan välillä ei ole syönyt riiputettua lihaa. Tai raakakypsytettyä, miten kukin haluaa asian nähdä.

Nimrod kirjoitti:

Henkilökohtaisesti pidän parhaana riiputusmuotona sitä, että ruho nyljetään normaalisti ja annetaan jäähtyä ja kuivahtaa pinnasta vajaan vuorokauden. Tämän jälkeen leikataan paistit pääosiin ja vakumoidaan ne kammiovakuumikoneella, jonka jälkeen ne laitetaan raakakypsymään näiin pakattuna kylmätilaan. Ei tule painohävikkiä jne.


Juuri näin, onnistuu joka sälliltä kotonakin, kunhan jonkinlainen vakuumikone on.
Meidänkin porukassa on vallalla käsitys riiputtamisen turhuudesta ja pilaantumisen pelossa on hirvet paloiteltava mahdollisimman nopeasti, vaikka puitteet riiputtamisellekin olisi kunnossa.
Vasta oman vakuumikoneen hankkimisen jälkeen on päässyt oikean lihan makuun.

Nimrodin näkemyksestä on sen verran poikkeava malli, että vakumoin lihat annoskokoisina.
Pidän lihoja ennen pakastamista n. 2 viikkoa +4 -asteisessa jääkapissa. Voin kertoa, että eroa on.

Vakumoinnin myötä tulee bonuksena vielä käsittämätön säilyvyys.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pietarinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Hei 2010
Viestejä: 1248

LähetäLähetetty: 09.10.2012 20:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuossa tapauksessahan suurin ongelma on että bakteerit ovat alkaneet tulla suolten ja pötsin läpi vatsaontelon puolelle,joten kuve ja kylkilihat ja myös sisäfileet on kyllä menetetty,ulkofileet,paistit ja etupään lihat,lavat ym.mahdollisesti vielä käyttö kelpoisia.verethän oli keuhkolaukauksen ansiosta valuneet rinta onteloon.tuo vakuumi on kyllä hyvä,jopa kuusikin viikkoa voi pitää kylmiössä,silloin vasta on kunnolla mureaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26377

LähetäLähetetty: 09.10.2012 21:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

oikeassa lämmössä riiputetu liha on todella parempaa kuin vähän aikaa riippunut
3-4 astetta ja ilman kierto turvattu vähintään viikko mutta lähes kaksikin kestää olla (tietysti verenlasku on pitäny onnistua).
riiputin kerran paistia tuuletetussa kellarissa (n.3 astetta, lähemmäs kaksi viikkoa) niin kauan että paistin nokka alko muuttua suorastaan kuvottavan väriseksi siitä tehdyt pihvit jotakuinki parhaita mitä koskaan saanu. (kyse hirven lihasta).
sitten viime syksynä kokeilin vihdoin kaverin hokemaa tiinu hommaa, ja täytyy sanoa, erinomainen vaihtoehto, liha ei menetä kosteuttaan / painoa veri ei kuivetu jne. säilyy samoin ku riiputettaessa ja raakakypsyy. (raakakypsennys ei vaadi riiputusta, vaan hyvän ilmanvaihdon tai ei sitten ollenkaan ilmaa)
ja tiinussa ilma syrjäytetään, tiinusta voi ottaa ja pakastella senmukaan kun aika antaa myöte, erinomainen tapa.

sitten tuohon alkuperäiseen asiaan, entisaikaan on ollu tapana heikommillakin aseilla tehä ruokaa ampumalla kuula suolille ja jättää rauhaan ja asettumaan sitten pitkän ajan kuluttua jopa toisenakin päivänä korjattu saalis, en tosin tiedä onko ollu kummosta mutta on nälkäsille kelvannu.
toinen asiaa sivuava tapa tuo turkkipäällä,,,lappalaisilla on ollu tapa, voi osalla olla vielläki, että teurastettu poro on pantu nahkomatta hankeen oottamaan aikaa parempaa,,, en ole varma mutta käsittääkseni kuiteski suolistettu jne.
itellä on ihmetyttäny että eiköhän oo ollu aika kovaa touhua nahkominen sitten jäisenä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pietarinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Hei 2010
Viestejä: 1248

LähetäLähetetty: 09.10.2012 21:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

paukuttelee kirveellä palasen ja laitaa uunille sulamaan,sitten nylkee nahan pois kun on sula. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 09.10.2012 23:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös noita Porokintturan ruhoja ollut vielä muutama vuosi sitten näreitteitten alla ressulla peiteltynä etelään myyntiä odottelemassa. Oikein sai palstatilaa lehtienkin toimesta ja oikein valtakunnan uutisissakin tuosta mainiosta mureutustavasta mainittiin. Very Happy Rolling Eyes Välillä kun jäätyy ja välillä kun sulaa,niin jo on ihme ,ellei mokoma kinttura mureuvu Wink .
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fw71
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Maa 2006
Viestejä: 1270
Paikkakunta: pohjanmaa

LähetäLähetetty: 10.10.2012 00:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tunnin kuluessa pitäisi olla suolet penkalla. Oli sitten ehjät tai rikkiammutut.
Kaasut painuvat lihaan ja pilaantuminen alkaa, makuhaittoja syntyy.
Seitsenkymmenluvun urakkateurastaja kertoi, että eläinlääkärin ohje oli, että kerralla sai tainnuttaa ja pistää sellaisen määrän kerrallaan, minkä pystyi tunnin sisällä käsittelemään orteen. Seitsemänkymmentäluvusta on jo aikaa ja säännöt varmasti muuttuneet rajusti.
Aikanaan tuli tehtyä hätäteurastuksia. Äkkitilanteessa kesäkuumalla isäntä pisti sonnin, jolta oli aortta revennyt. Veri oli pääodin rintaontelossa. Suolet otin pois noin 45min kuluessa pistosta. Hylkyyn meni. Tarkastuseläinlääkärin raportissa hylkäämisen syy oli poikkeava haju. Yleisin merkintä hylkäystapauksissa.

Kolarihirvi oli pistettynä puolitoista tuntia heinäkuun parissakymmenessä asteessa. Maha oli turvonnut huomattavasti. Suolistettaessa vesi virtasi silmistä, kun kaasut purkautuivat mahaontelosta. Keskusteltiin ruhon kohtalosta, ja todettiin, ettei laiteta yleiseen myyntiin. Laitettiin jakoon kolarihommiin osallistuneiden koiramiesten kesken. Kerroin kaikille, millaisesta tapauksesta oli kyse, ja kerroin, että jokainen voi koettaa sietokykyään omalla vastuulla. Virallisesti elukka tuomittiin mustin murkinaksi.
Kaasut ja pilaantuminen voivat aiheutttaa tai aiheuttavat toksiineja, eli myrkyllisiä yhdisteitä. Lihan keittokoe on aika toimiva systeemi. Höyry haisee pahalle, jos liha pilaantunutta.

Toisilla on koiran vatsa. Autoon unohtunut palvinpala aiheutti ripulin kahdelle. Pala jäi edelleen autoon, ja parin päivän kuluttua yksi kaveri veteli krapuloissaan loppuköntin ääntä kohden. Ei havaittavia oireita, korkeintaan vähän äkäisempiä suolikaasupurkauksia. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14869

LähetäLähetetty: 10.10.2012 08:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä oli ennen tapana punnita hirvenruhot aivan kokeilumielessä heti nyljettynä ja sitten riiputettuina. Painohävikkiä oli. Teurastamoissa nimenomaan painohävikki on se juttu mitä pyritään välttämään ja tämän vuoksi paloitellaan nopeasti, vakumoidaan ja raakakypsytetään vakuumissa. Tämän seurauksena asiakas maksaa myös sen nesteen mikä lihasta muutoin häipyisi.

Tämä tyyli on saanut kritiikkiä sen suhteen, että liha jäähtyy hieman liian nopeasti (jos se laitetaan suoraan vakumoituna jäähtymään) ja se vaikuttaa lihan PH-arvoon siten, että liha ei raakakypsy niin hyvin kuin hieman hitaammassa jäähdytyksessä. Onkin sanottu, että sopiva jäähdytys on se, kun eläin jäähtyy riiputuslämpötilassa ruhona, ei siis leikattuna.

Siis paras tapa olisi saada hirvi suolistettua heti ampumisen jälkeen, tämän jälkeen takki pitäisi olla pois päältä tunnin tai parin päästä riippuen ilman lämpötilasta ja tästä eteenpäin lihojen pitäisi päästä jäähtymään alle 8 asteen lämpötilassa. Tästä eteenpäin hommasta tulee sitten vapaamuotoisempaa.

---

Esimerkki poroista kesäaidalla: poro juoksee itsensä hengiltä aitaan = monttuun menee koko roska. Ruho on puolessa tunnissa pallo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14869

LähetäLähetetty: 10.10.2012 08:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näistä entivanhaisista käytännöistä:

Kaverini, joka on liha-alan ammattilainen ja poronomistaja sanoi suoraan, että porojen omistaminen ei tee kenestäkään automaattisesti hyvää lihankäsittelijää, aivan kuten metsästyskorttikaan ei ole tae siitä, että mies osaa tehdä ruholle yhtään mitään. Eli näitä vanhoja legendoja pitää aina tarkastella myös siten, että niissä on mukana helpostikin aimo annos tyhmyyttä ja osaamattomuutta.

Esimerkiksi nuo ravoille ammutut ja seuraavana päivänä jäljitetyt hirvet ovat saaneet alkunsa varsin yksittäisistä tarinoista ja niistä on tullut sen jälkeen ikään kuin urbaaneja legendoja. Erään aikalaisen mukaan kukaan ei näitä ampujia juuri tuntenut ja sitten kun jäljet saatiinkin selville, olikin kyse miehestä, joka ei vain ollut osunut kunnolla ja tapahtumaa seliteltiin sitten aivan kuin kyse olisi ollut tarkoituksenmukaisesta tempusta. Meinasi tämä isäntä, että ennen vanhaan oli tyypillisempää, että hirvi ammuttiin hevosen vetämästä reestä ja nappi löytyi useimmiten hirven otsasta...

Sitten nämä "vuotsolaiset isot pakastimet", eli lumihanki pihalla ja porot karvoineen: hyi helevetti... Hirveää räpimistä. Mutta kyllähän noita porsastajia riittää.

Esimerkki yhdestä poromiehestä: häntä ei missään nimessä saanut päästää teurastuspaikan lähellekään erotuksessa. Jälki oli taattua kun tämä mies pääsi sotkemaan selvät asiat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 10.10.2012 08:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monessa seurassa tehdään ns. iltanoutoja, eli päivän aikana ammutut hirvet haetaan vasta jahtipäivän lopulla.. Siellä ne pötköttävät takit päällä. Toki suolistettuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26377

LähetäLähetetty: 10.10.2012 08:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nyt nimrod puhut enemmän ku tiedät, hyi helevetti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
Sivu 5 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com