OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvi 15 tuntia suolistamatta - Onko vielä syötävissä
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26377

LähetäLähetetty: 09.10.2012 09:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.
mutta onko kellään kokemuksia lämpöilmasimesta haavakon etinnässä. luulis lämpimän hirven löytyvän suht kaukaa, ku hanhienki ettimiseen ovat mainostaneet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 09.10.2012 09:19    Viestin aihe: Re: Hirvi 15 tuntia suolistamatta - Onko vielä syötävissä Vastaa lainaamalla viestiä

MITN kirjoitti:
Uroshirveä ammuttiin illalla, osuma oli hyvä takakeuhkolla, mutta etsinnöistä huolimatta jäi löytymättä.


Koiran toiminta ei ole tässä se suurin ongelma...
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 20791
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 09.10.2012 09:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.

Meinasin juuri kommentoida samaa. Me kaikki luulemme osaavamme ja tietävämme ja kun haavakko tulee niin koko alue on täynnä miehen jälkeä kun joka viisas tutkii tilanteen. Laughing

Tästä syystä nimenomaan hirvipomon rooli on suuri haavakon etsimisen organisoimisessa. Nämä on tilanteita missä voudin pitää olla jyrkkä ja sanoa ihan tarkalleen mitä tehdään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
olsa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 3024

LähetäLähetetty: 09.10.2012 09:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä ampujan pitää käydä hirvi suolistamassa, voi joutua päälaakin myös ampumaan.
Sen jälkeen alkaa johtajan rooli ellei hirvi noin 100 metriin löydy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6275
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 09.10.2012 10:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos homma menee seuraavalle päivälle, niin kannattaako sitä paljon enää katella. Kyllähän ne ketut talvella sen paljastaa ja sitten ei enää lupakaan kulu. Wink
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MITN
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Syy 2011
Viestejä: 56
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 09.10.2012 10:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jälkiviisashan näissä tapauksissa on helppo olla. Tässä tapauksessa jälkiä ei sotkettu, paikalla oli vain ampuja, hirven kohta ampumahetkellä oli tiedossa.

Ampuja kertoi hirven merkanneen osuman ja pakosuuntaan lähtö oli tiedossa. Näkyvyyttä hirven pakosuuntaan ei ollut kuin vähän ja maasto risukkoista, hieman soista maastoa, josta jälki on vaikea havaita.
Hyvällä koiralla olisi varmastikin löytynyt, mutta nyt ei vain näin käynyt.

Ilma kävi yöllä 0 tuntumassa, joten sen puolesta ei hätää. Kyljet ja kuvelihat hirvestä on poistettu, kun ruho potkötti etukenossa vatsallaan.
Saa nähä onko suolikaasut sitten vaikuttanee muuhun lihaan, sitähän ei tiedä kuin maistamalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16705

LähetäLähetetty: 09.10.2012 11:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohjola kirjoitti:
taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.
mutta onko kellään kokemuksia lämpöilmasimesta haavakon etinnässä. luulis lämpimän hirven löytyvän suht kaukaa, ku hanhienki ettimiseen ovat mainostaneet.


Pohjola kirjoitti:
mikä ettei


Kyllähän tuossa tuli paljonkin hyviä neuvoja, joista apua on paljonkin. Ihan hyvä neuvo tuli sinultakin, lyhyttä ja ytimekästä, minulta ei tullut yhtään. Sad
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pussihousuelvis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hel 2011
Viestejä: 2650

LähetäLähetetty: 09.10.2012 11:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kebabravintolan pitäjät saattaisivat olla kiinnostuneita näin pitkälle jalostetusta lihasta. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26377

LähetäLähetetty: 09.10.2012 12:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

joo, pulut onki vähissä Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsäarska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2004
Viestejä: 1066

LähetäLähetetty: 09.10.2012 13:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MITN kirjoitti:
Jälkiviisashan näissä tapauksissa on helppo olla. Tässä tapauksessa jälkiä ei sotkettu, paikalla oli vain ampuja, hirven kohta ampumahetkellä oli tiedossa.

Ampuja kertoi hirven merkanneen osuman ja pakosuuntaan lähtö oli tiedossa. Näkyvyyttä hirven pakosuuntaan ei ollut kuin vähän ja maasto risukkoista, hieman soista maastoa, josta jälki on vaikea havaita.
Hyvällä koiralla olisi varmastikin löytynyt, mutta nyt ei vain näin käynyt.

Ilma kävi yöllä 0 tuntumassa, joten sen puolesta ei hätää. Kyljet ja kuvelihat hirvestä on poistettu, kun ruho potkötti etukenossa vatsallaan.
Saa nähä onko suolikaasut sitten vaikuttanee muuhun lihaan, sitähän ei tiedä kuin maistamalla.


Lihan riiputtaminen on monessa seurassa täysin ennakkoluulojen varassa. Tuolla aiemmin oli joku kommentti missä viitattiin aikanaan "kokki Kolmosen" antamaan vinkkiin riiputtaa talja päällä 7 vrk. Tämähän on jonkun mielestä ruhon tahallista pilalle mädättämistä, mutta mutta, yllätys on kuulkaas äijät suuri, kun silloin se liha on parhaimmillaan. Ruho kyllä haiskahtaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä pilaantumisen kanssa, mädältä tuntuvan hajun aiheuttaa veri, puhtaissa lihoissa hajua ei ole. Ja mureus on ihan muuta kuin hätäiset pari päivää roikotetussa. Kokeilkaa joskus vaikka 4-5 vrk aloittaen. Ja tietysti lämpötila on otettava huomioon, että se on siellä ihanteellisen 2-7 asteen lukemissa tuossa täyspitkässä riiputtamisessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pussihousuelvis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hel 2011
Viestejä: 2650

LähetäLähetetty: 09.10.2012 14:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä tässä riiputtamisessa on totuus. Olen syönnyt riiputettua ja riiputtamatonta tuoretta hirvenlihaa, enkä huomannut juuri mitään eroa. Confused
Olen myös riiputellut sorsaa, enkä ole saanut palkaksi, kuin hankalan nylkytyön. Sad
Viimeviikolla ammutusta sorsasta otin nahan heti pois ja seuraavana päivänä valmistin sorsan ruuaksi. En edes pakastanut saalista, koska yksittäiset "sorsannyytit" hukkuvat pakastimeen.
Riistanriiputus on rituaali. Sanana tehokas, missä kovat konsonantit kuvaavat asian välttämättömyyttä. Confused

Toki kuhna riiputtelee, mutta se riiputtelu vie "riistasta" yhä etäänmälle ja etäänmälle. Sad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6275
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 09.10.2012 14:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä pidän kanssa tuota riiputtamista keskimäärin humpuukina. Nyt seuraavaksi joku taas ottaa esille kuinka pitkään brasilialaista pihvilihaa riiputetaan jne. Mutta kun metsän riista vaan ei ole mitään pihvilihaa. Riistalinnutkin olen vuorokauden tai max kahden päästä puhistanu eikä ole vielä niin lujapankkaista metsoa sattunut ettei leivinuunissa pehmiä kastiketarpeiksi.

No sitten hirvessäkin pitäisi olla semmoiset olosuhteet ettei pinta kuivu jos sitä kiikutetaan enempänsä. Ja liekkö semmonen kiiman kiusamaa uros esimerkiksi paljon siitä paremmaksi tuleva.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 8982

LähetäLähetetty: 09.10.2012 14:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hirvenlihan riiputusajalle jonkinlainen ohjearvo on 40 astepäivää eli jos lämpötila on 4 astetta, niin riiputusaika on 10 päivää. Ruho tietysti pitää olla siisti ja ampumahaavoista vertymät poistettu. Jos ruho riiputuksen aikana tuoksahtaa mädänneelle, niin jokin on mennyt pieleen. Parhaissa ravintoloissa raakakypsennetään kokonaisia fileitä kymmeniä vuorokausia, mutta valvotuissa olosuhteissa ja hygienia on korkealla.

Tuossa kokki Kolmosen reseptissä eniten arveluttaa tuo nahka päällä riiputus, koska yleensä ohjeena on, että liha pitäisi saada jäähtymään mahdollisimman nopeasti. Nahka tietysti estää lihan kuivumista ja painon vähenemistä. Jos ruhoa tuuletetaan alussa hyvin sisäpuolelta, niin ei tuossa tietysti kovin suurta eroa ole.

Tuosta aloittajan aiheesta: en lähtisi itse syömään yön yli metsässä suolistamattomana maannutta hirveä. Ruho pysyy todella pitkään lämpimänä, kun hyvin eristävä turkki on päällä ja kymmeniä kiloja lämmintä sisuskalua sisällä. Mahoissa olevat sisällöt lähtevät käymään ja kaasua alkaa erittymään, joka viime peleissä imeytyy lihaan. Oma kokemus on peurasta, joka makasi pikkupakkasella yön yli n. 12 h ja aluksi todettiin sen olevan "täyttä tavaraa". Yön yli roikuttua kinnerissä otettiin sisäfileitä irti ja siinä vaiheessa alkoi totuus paljastua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 09.10.2012 14:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ajan tuhlausta riiputtaminen. Heti vaan alkaa ruhon viilettyä paloittelemaan ja jauhamaan myllyllä jauhelihaksi. Kaikki saa tasan yhtä paljon lihaa pakkaseen, vähentää kummasti riitoja. Jos viimeisen päälle halutaan hirvenliha pilata, jauhetaan sikaa sekaan. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RKMJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Lok 2010
Viestejä: 574

LähetäLähetetty: 09.10.2012 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
Ajan tuhlausta riiputtaminen. Heti vaan alkaa ruhon viilettyä paloittelemaan ja jauhamaan myllyllä jauhelihaksi. Kaikki saa tasan yhtä paljon lihaa pakkaseen, vähentää kummasti riitoja. Jos viimeisen päälle halutaan hirvenliha pilata, jauhetaan sikaa sekaan. Wink


Ehottomasti paljo sikaa sekaan. Tuon erehdyin itte tekemään ku en pitkään aikaan ollu jauhelihaa tehny Wink piti antaa pikkuveljelle syötäväksi Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Seuraava
Sivu 4 Yht. 7

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com