Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26377
|
Lähetetty: 09.10.2012 09:02 Viestin aihe: |
|
|
taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.
mutta onko kellään kokemuksia lämpöilmasimesta haavakon etinnässä. luulis lämpimän hirven löytyvän suht kaukaa, ku hanhienki ettimiseen ovat mainostaneet. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
lsa55 Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Elo 2004 Viestejä: 280
|
Lähetetty: 09.10.2012 09:19 Viestin aihe: Re: Hirvi 15 tuntia suolistamatta - Onko vielä syötävissä |
|
|
MITN kirjoitti: | Uroshirveä ammuttiin illalla, osuma oli hyvä takakeuhkolla, mutta etsinnöistä huolimatta jäi löytymättä.
|
Koiran toiminta ei ole tässä se suurin ongelma... _________________
![](http://i32.photobucket.com/albums/d10/lsa55/Eralle/alle_zpsfcmzfk1c.jpg) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 20791 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 09.10.2012 09:35 Viestin aihe: |
|
|
Pohjola kirjoitti: | taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.
|
Meinasin juuri kommentoida samaa. Me kaikki luulemme osaavamme ja tietävämme ja kun haavakko tulee niin koko alue on täynnä miehen jälkeä kun joka viisas tutkii tilanteen.
Tästä syystä nimenomaan hirvipomon rooli on suuri haavakon etsimisen organisoimisessa. Nämä on tilanteita missä voudin pitää olla jyrkkä ja sanoa ihan tarkalleen mitä tehdään. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 09.10.2012 09:48 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä ampujan pitää käydä hirvi suolistamassa, voi joutua päälaakin myös ampumaan.
Sen jälkeen alkaa johtajan rooli ellei hirvi noin 100 metriin löydy. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6275 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 09.10.2012 10:16 Viestin aihe: |
|
|
Jos homma menee seuraavalle päivälle, niin kannattaako sitä paljon enää katella. Kyllähän ne ketut talvella sen paljastaa ja sitten ei enää lupakaan kulu. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
MITN Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 08 Syy 2011 Viestejä: 56 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 09.10.2012 10:49 Viestin aihe: |
|
|
Jälkiviisashan näissä tapauksissa on helppo olla. Tässä tapauksessa jälkiä ei sotkettu, paikalla oli vain ampuja, hirven kohta ampumahetkellä oli tiedossa.
Ampuja kertoi hirven merkanneen osuman ja pakosuuntaan lähtö oli tiedossa. Näkyvyyttä hirven pakosuuntaan ei ollut kuin vähän ja maasto risukkoista, hieman soista maastoa, josta jälki on vaikea havaita.
Hyvällä koiralla olisi varmastikin löytynyt, mutta nyt ei vain näin käynyt.
Ilma kävi yöllä 0 tuntumassa, joten sen puolesta ei hätää. Kyljet ja kuvelihat hirvestä on poistettu, kun ruho potkötti etukenossa vatsallaan.
Saa nähä onko suolikaasut sitten vaikuttanee muuhun lihaan, sitähän ei tiedä kuin maistamalla. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16705
|
Lähetetty: 09.10.2012 11:26 Viestin aihe: |
|
|
Pohjola kirjoitti: | taas kaikki on asiantuntioita ihan ku mettässäki.
mutta onko kellään kokemuksia lämpöilmasimesta haavakon etinnässä. luulis lämpimän hirven löytyvän suht kaukaa, ku hanhienki ettimiseen ovat mainostaneet. |
Pohjola kirjoitti: | mikä ettei |
Kyllähän tuossa tuli paljonkin hyviä neuvoja, joista apua on paljonkin. Ihan hyvä neuvo tuli sinultakin, lyhyttä ja ytimekästä, minulta ei tullut yhtään. ![Sad](images/smiles/icon_sad.gif) _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Pussihousuelvis Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Hel 2011 Viestejä: 2650
|
Lähetetty: 09.10.2012 11:39 Viestin aihe: |
|
|
Kebabravintolan pitäjät saattaisivat olla kiinnostuneita näin pitkälle jalostetusta lihasta. ![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26377
|
Lähetetty: 09.10.2012 12:33 Viestin aihe: |
|
|
joo, pulut onki vähissä ![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Metsäarska Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2004 Viestejä: 1066
|
Lähetetty: 09.10.2012 13:11 Viestin aihe: |
|
|
MITN kirjoitti: | Jälkiviisashan näissä tapauksissa on helppo olla. Tässä tapauksessa jälkiä ei sotkettu, paikalla oli vain ampuja, hirven kohta ampumahetkellä oli tiedossa.
Ampuja kertoi hirven merkanneen osuman ja pakosuuntaan lähtö oli tiedossa. Näkyvyyttä hirven pakosuuntaan ei ollut kuin vähän ja maasto risukkoista, hieman soista maastoa, josta jälki on vaikea havaita.
Hyvällä koiralla olisi varmastikin löytynyt, mutta nyt ei vain näin käynyt.
Ilma kävi yöllä 0 tuntumassa, joten sen puolesta ei hätää. Kyljet ja kuvelihat hirvestä on poistettu, kun ruho potkötti etukenossa vatsallaan.
Saa nähä onko suolikaasut sitten vaikuttanee muuhun lihaan, sitähän ei tiedä kuin maistamalla. |
Lihan riiputtaminen on monessa seurassa täysin ennakkoluulojen varassa. Tuolla aiemmin oli joku kommentti missä viitattiin aikanaan "kokki Kolmosen" antamaan vinkkiin riiputtaa talja päällä 7 vrk. Tämähän on jonkun mielestä ruhon tahallista pilalle mädättämistä, mutta mutta, yllätys on kuulkaas äijät suuri, kun silloin se liha on parhaimmillaan. Ruho kyllä haiskahtaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä pilaantumisen kanssa, mädältä tuntuvan hajun aiheuttaa veri, puhtaissa lihoissa hajua ei ole. Ja mureus on ihan muuta kuin hätäiset pari päivää roikotetussa. Kokeilkaa joskus vaikka 4-5 vrk aloittaen. Ja tietysti lämpötila on otettava huomioon, että se on siellä ihanteellisen 2-7 asteen lukemissa tuossa täyspitkässä riiputtamisessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Pussihousuelvis Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Hel 2011 Viestejä: 2650
|
Lähetetty: 09.10.2012 14:09 Viestin aihe: |
|
|
Mikä tässä riiputtamisessa on totuus. Olen syönnyt riiputettua ja riiputtamatonta tuoretta hirvenlihaa, enkä huomannut juuri mitään eroa.
Olen myös riiputellut sorsaa, enkä ole saanut palkaksi, kuin hankalan nylkytyön.
Viimeviikolla ammutusta sorsasta otin nahan heti pois ja seuraavana päivänä valmistin sorsan ruuaksi. En edes pakastanut saalista, koska yksittäiset "sorsannyytit" hukkuvat pakastimeen.
Riistanriiputus on rituaali. Sanana tehokas, missä kovat konsonantit kuvaavat asian välttämättömyyttä.
Toki kuhna riiputtelee, mutta se riiputtelu vie "riistasta" yhä etäänmälle ja etäänmälle. ![Sad](images/smiles/icon_sad.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6275 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 09.10.2012 14:31 Viestin aihe: |
|
|
Minä pidän kanssa tuota riiputtamista keskimäärin humpuukina. Nyt seuraavaksi joku taas ottaa esille kuinka pitkään brasilialaista pihvilihaa riiputetaan jne. Mutta kun metsän riista vaan ei ole mitään pihvilihaa. Riistalinnutkin olen vuorokauden tai max kahden päästä puhistanu eikä ole vielä niin lujapankkaista metsoa sattunut ettei leivinuunissa pehmiä kastiketarpeiksi.
No sitten hirvessäkin pitäisi olla semmoiset olosuhteet ettei pinta kuivu jos sitä kiikutetaan enempänsä. Ja liekkö semmonen kiiman kiusamaa uros esimerkiksi paljon siitä paremmaksi tuleva. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
Elan Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 8982
|
Lähetetty: 09.10.2012 14:38 Viestin aihe: |
|
|
Hirvenlihan riiputusajalle jonkinlainen ohjearvo on 40 astepäivää eli jos lämpötila on 4 astetta, niin riiputusaika on 10 päivää. Ruho tietysti pitää olla siisti ja ampumahaavoista vertymät poistettu. Jos ruho riiputuksen aikana tuoksahtaa mädänneelle, niin jokin on mennyt pieleen. Parhaissa ravintoloissa raakakypsennetään kokonaisia fileitä kymmeniä vuorokausia, mutta valvotuissa olosuhteissa ja hygienia on korkealla.
Tuossa kokki Kolmosen reseptissä eniten arveluttaa tuo nahka päällä riiputus, koska yleensä ohjeena on, että liha pitäisi saada jäähtymään mahdollisimman nopeasti. Nahka tietysti estää lihan kuivumista ja painon vähenemistä. Jos ruhoa tuuletetaan alussa hyvin sisäpuolelta, niin ei tuossa tietysti kovin suurta eroa ole.
Tuosta aloittajan aiheesta: en lähtisi itse syömään yön yli metsässä suolistamattomana maannutta hirveä. Ruho pysyy todella pitkään lämpimänä, kun hyvin eristävä turkki on päällä ja kymmeniä kiloja lämmintä sisuskalua sisällä. Mahoissa olevat sisällöt lähtevät käymään ja kaasua alkaa erittymään, joka viime peleissä imeytyy lihaan. Oma kokemus on peurasta, joka makasi pikkupakkasella yön yli n. 12 h ja aluksi todettiin sen olevan "täyttä tavaraa". Yön yli roikuttua kinnerissä otettiin sisäfileitä irti ja siinä vaiheessa alkoi totuus paljastua. |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 09.10.2012 14:43 Viestin aihe: |
|
|
Ajan tuhlausta riiputtaminen. Heti vaan alkaa ruhon viilettyä paloittelemaan ja jauhamaan myllyllä jauhelihaksi. Kaikki saa tasan yhtä paljon lihaa pakkaseen, vähentää kummasti riitoja. Jos viimeisen päälle halutaan hirvenliha pilata, jauhetaan sikaa sekaan. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
RKMJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Lok 2010 Viestejä: 574
|
Lähetetty: 09.10.2012 14:47 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | Ajan tuhlausta riiputtaminen. Heti vaan alkaa ruhon viilettyä paloittelemaan ja jauhamaan myllyllä jauhelihaksi. Kaikki saa tasan yhtä paljon lihaa pakkaseen, vähentää kummasti riitoja. Jos viimeisen päälle halutaan hirvenliha pilata, jauhetaan sikaa sekaan. ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) |
Ehottomasti paljo sikaa sekaan. Tuon erehdyin itte tekemään ku en pitkään aikaan ollu jauhelihaa tehny piti antaa pikkuveljelle syötäväksi ![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif) |
|
Takaisin alkuun |
|
![](templates/subSilver/images/spacer.gif) |
|